Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Друга ліга
| Оновлено 02 серпня 2023, 16:17
23045
9

Де вони зараз? Футболісти, які зіграли останній матч Кривбаса в УПЛ

Кілька хвилин приємних спогадів для найвідданіших шанувальників українського чемпіонату...

| Оновлено 02 серпня 2023, 16:17
23045
9
Де вони зараз? Футболісти, які зіграли останній матч Кривбаса в УПЛ
Footboom

Тема відродження «Кривбаса» дуже широко висвітлюється у вітчизняних ЗМІ в останні кілька тижнів. Нова команда навіть встигла провести свій перший офіційний матч, здолавши в рідних стінах на початковій стадії Кубка України «Черкащину» з рахунком 4:2.

Втім, поки нинішній «Кривбас» з його куди більш знаменитим предком об'єднує хіба що гучна назва. Нинішня команда буде боротися у Другій лізі, і ставити завдання по виходу в еліту українського футболу. Хто знає, коли це вийде у криворіжців, і чи вийде взагалі.

Загадувати наперед і висловлювати свої припущення ми не будемо, а пропонуємо згадати останню гру «Кривбаса» в УПЛ, а також поговорити про долю тих футболістів криворізької команди, які виходили тоді на поле...

***

Останнім в УПЛ для «Кривбаса» виявився сезон-2012/13. За його підсумками криворіжці посіли 7-е місце з 16-ти можливих, проте в кінцівці чемпіонату у них почалися серйозні фінансові труднощі. Подейкували про борги в 4 або навіть більше мільйонів доларів, через які, в кінцевому підсумку, той «Кривбас» був оголошений банкрутом і втратив професійний статус.

Останньою для «Кривбаса» грою в УПЛ став матч 29-го туру проти «Карпат». На заключну гру чемпіонату криворізька команда не поїхала, через що в 30-му турі їй було зараховано технічну поразку від «Волині» (0:3). А ось у львів'ян в рідних стінах той «Кривбас» виграв, причому дуже красиво і не без інтриги - 3:2. На дубль Самодіна в стані «Карпат» двома м'ячами відзначився Зеньов, але у криворіжців вдалося забити ще і Лисицькому...

Євген БОРОВИК

Footboom

Ворота «Кривбаса» в останньому на сьогоднішній день для команди матчі в УПЛ захищав Євген Боровик. У тому сезоні голкіпер провів 11 матчів в чемпіонаті, причому в чотирьох залишав свої ворота «сухими», а в інших семи пропустив не так і багато - 9 м'ячів.

Після розвалу «Кривбаса» Боровик пішов у київський «Арсенал», а потім пограв в Україні за запорізький «Металург», «Чорноморець» і «Карпати», після чого прийняв рішення податися за кордон. З 2017 по 2019 роки Боровик пограв в Болгарії за «Чорно море» і в Казахстані за «Акжайик». В кінці минулого року Євген повернувся в Україну, підписавши контракт з «Оболонню-Бровар», але вже в січні, провівши лише 2 поєдинки за «пивоварів», прийняв рішення завершити кар'єру.

Павло ПАШАЄВ

У сезоні-2012/13 Пашаєв захищав кольори «Кривбаса» на правах оренди з «Дніпра». Це був його другий в кар'єрі вояж до Кривого Рогу після декількох місяців у 2008 році. Але якщо в першому випадку Пашаєв не зміг стати беззаперечно ключовим гравцем команди, то коли повернувся в «Кривбас» знову, зумів заслужити такий статус, провівши 24 матчі в чемпіонаті.

Після завершення сезону-2012/13 Пашаєв повернувся в «Дніпро», але відразу ж був відданий в оренду «Карпатам», а незабаром на повноправній основі перейшов до запорізького «Металурга». У 2016-му ненадовго їздив пограти в Азербайджан до лав «Габали», але незабаром повернувся. Нині Пашаєву 32 роки, і він виступає за «Олександрію», з якою нещодавно продовжив контракт до літа 2021-го.

Віталій ЛИСИЦЬКИЙ

Вихованець академії «Динамо» Віталій Лисицький вперше в «Кривбасі» опинився в 2007 році, коли туди його відправив в оренду «Дніпро». Після декількох завершень та пролонгацій термінів позики, на початку 2012 року Лисицький підписав з криворіжцям повноцінний контракт. У сезоні-2012/13 був ключовим гравцем «Кривбаса», провівши 28 матчів і відзначившись 4 забитими м'ячами. У тому числі на рахунку Віталія і один з голів у ворота «Карпат» в останньому для криворізького колективу матчі в УПЛ.

Після розвалу «Кривбаса» Лисицький пограв у «Говерлі», запорізькому «Металурзі» і «Колосі». У 2017 році завершив кар'єру футболіста і перейшов на роботу спортивним директором клубу з Ковалівки.

Богдан ШЕРШУН

Вихованець академії «Дніпра», колись вважавшийся шалено талановитим, мабуть, так і не зміг повністю реалізувати весь свій потенціал. Першу половину сезону-2012/13 Шершун провів в «Кривбасі» на правах оренди зі столичного «Арсеналу», а взимку оформив повноправний перехід в клуб з Кривого Рогу. Зіграв 18 матчів в тому сезоні і відзначився 1 забитим м'ячем.

З «Кривбаса» Богдан перейшов у «Волинь», де відіграв сезон-2013/14, а потім завершив професійну кар'єру футболіста. З тих пір працює експертом на телебаченні.

Уча ЛОБЖАНІДЗЕ

На початку 2010 року «Дніпро» підписав грузинського бека Учу Лобжанідзе, що вважався дуже перспективним, не пошкодувавши на трансфер гравця 2 мільйони євро. Однак заграти в стані «дніпрян» цьому легіонеру не вдалося, і з літа 2011 по літо 2013 років Лобжанідзе відіграв в оренді в «Кривбасі». Був основним футболістом першої команди, провівши 23 матчі в сезоні-2012/13.

Після «Кривбаса» повернувся в «Дніпро», але відвоювати місце в складі знову не зумів. Влітку 2014 року на правах вільного агента залишив Україну, відбувши в кіпрську «Омонію». Потім повернувся в Грузію, де виступав в столичному «Локомотиві» до початку минулого року, після чого прийняв рішення попрощатися з футболом.

Андрій ГІТЧЕНКО

Footboom

У «Кривбасі» цей футболіст в Олега Тарана частенько виходив на позицію опорного півзахисника. Там Гітченко провів і останній матч для криворізької команди в УПЛ. Що правда, кар'єра Андрія в криворізькому клубі видалася вкрай нетривалою. Контракт з «Кривбасом» він підписав лише взимку 2013-го, а через півроку команди фактично не стало...

Влітку 2013 року Гітченко перейшов в «Карпати», де відіграв три сезони, а потім подався в «Олександрію» до Володимира Шарана. У 2018-му Гітченко перейшов в «Десну», зумівши під керівництвом Олександра Рябоконя буквально знайти, напевно, вже свою третю молодість. На секундочку, Гітченку вже 35, а він, як і раніше, є ключовим гравцем чернігівської команди, з якою нещодавно продовжив контракт до кінця сезону-2020/21.

Валерій ФЕДОРЧУК

Як і багато інших футболістів, Валерій Федорчук кольори «Кривбаса» захищав на правах оренди з «Дніпра». Сезон-2012/13 був для хавбека вже третім, коли його віддавали в оренду криворіжцям. На рахунку Федорчука було 11 матчів в тому чемпіонаті, в яких він відзначився 1 забитим м'ячем.

Після «Кривбаса» також на правах оренди пограв за «Карпати» і «Волинь», а в лютому 2016 року несподівано для багатьох став гравцем «Динамо». Втім, в столичному клубі зіграв не так багато, і через півтора сезони пішов в «Верес», а потім і зовсім покинув Україну і поїхав в «Ригу». Повернувся влітку 2018-го, після чого два сезони відіграв за «Маріуполь», а цього літа на правах вільного агента підсилив склад новачка УПЛ львівського «Руху».

Младен БАРТУЛОВИЧ

UA-Football

В Україну цей хорватський хавбек перебрався далекого літа 2006 року, коли йому було всього-на-всього 19 років. Спроби закріпитися в складі «Дніпра» ні до чого не призвели, через що Бартулович почав «карусель оренд», в якій знайшлося місце і для «Кривбаса». У сезоні-2012/13 Младен провів 24 матчі, відзначившись 4 забитими м'ячами.

Завершивши свою криворізьку історію, Бартулович ще якийсь час побув на контракті в «Дніпрі», поки влітку 2015-го нарешті зробив повноправний перехід у «Ворсклу». Через півтора роки ненадовго покинув Україну, прийнявши пропозицію польської «Медзі», а потім повернувся і став футболістом «Волині». На даний момент Бартуловичу вже 33 роки, і з січня він є гравцем «Інгульця», з яким вийшов в УПЛ.

Володимир ПРИЙОМОВ

Вихованець одеського футболу Володимир Прийомов свого часу вважався дуже талановитим, завдяки чому в 2007 році опинився в рядах «Шахтаря». Але заграти за «гірників» Володимиру не вдалося, і після низки нетривалих виступів за різні команди, в жовтні 2012 року він опинився в «Кривбасі». У залишку сезону Прийомов зіграв 16 матчів, забивши 3 голи. Був важливим гравцем для команди Тарана, і міг би залишатися таким, якби ту не спіткала така доля...

Після «Кривбаса» Прийомов подався в «Чорноморець», а потім в його кар'єрі знову понеслася і закрутилася зміна клубів... Нині Володимиру 34 роки, але прощатися з футболом він не поспішає. У червні Прийомов уклав контракт з «Сумами».

Олексій АНТОНОВ

Цей нападник в «Кривбас» перейшов в січні 2012 року на правах оренди з «Дніпра», і виступав в Кривому Розі до моменту краху тамтешнього клубу. Сезон-2012/13 став неймовірно успішним для Антонова, адже в 24 матчах він відзначився 10 забитими м'ячами, що дозволило йому зайняти шосту позицію в гонці бомбардирів.

З «Кривбаса» Антонов повернувся в «Дніпро», але відразу ж був відпущений на повноправній основі в «Чорноморець», де під керівництвом Романа Григорчука також видав дуже хороший сезон (10 голів у 26 матчах). Потім в кар'єрі Антонова був від'їзд в Казахстан, Азербайджан, Угорщину, нетривале повернення в «Чорноморець», і завершення кар'єри футболіста в 2018 році в рядах латвійського «Вентспілса». Нині Антонову 34 роки, і з травня він входить до тренерського штабу Сергія Ковальця в «Чорноморці».

Сергій САМОДІН

Цього російського нападника в Україну перетягнув «Дніпро», який на початку 2007 року заплатив за нього 400 тисяч євро московському ЦСКА. Заграти в «Дніпрі» і київському «Арсеналі», куди його віддавали в оренду, Самодіну не дуже-то й вдавалося, а ось у «Кривбасі» він прийшовся у нагоді. Найбільш вдалим для Сергія, як і для Антонова, став сезон-2012/13, коли форвард забив 10 голів в 26 матчах.

Після «Кривбаса», як і Антонов, перейшов в «Чорноморець», але там забивати настільки часто, як в Кривому Розі, росіянину не вдалося. У січні 2014 року Самодін повернувся в Росію, де грав за команди «другого ешелону». Нині Сергію 35 років, і він продовжує грати за «Шинник» в ФНЛ.

***

І буквально пару слів про тих, хто виходив в тому матчі на заміну. Це Рінар Валєєв, Дмитро Льопа та Олександр Іващенко. Перший з'явився на полі на 88-й хвилині, а нині в свої 33 роки продовжує грати і захищає кольори «Чорноморця», з яким буквально вчора підписав контракт. Другий вийшов на 90-й хвилині, а з 2016 року грає в Хорватії за «Осієк». А ось Іващенко з'явився вже, як то кажуть, під призові, в компенсований час. Нині Олександру 35 років, а кар'єру футболіста він завершив у 2019-му в рядах краматорського «Авангарда», після чого там же залишився на тренерській роботі.

Оцініть матеріал
(155)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Не без допомоги українців. АПЛ встановила черговий неймовірний рекорд
Футбол | 25 квітня 2024, 07:11 0
Не без допомоги українців. АПЛ встановила черговий неймовірний рекорд

Цього сезону в чемпіонаті величезна кількість голів

Схоже, Касільяс недооцінює Луніна. Забув, як над ним насміхався Кан?
Футбол | 24 квітня 2024, 12:20 19
Схоже, Касільяс недооцінює Луніна. Забув, як над ним насміхався Кан?

Колумністу Sport.ua Олексію Сливченку не сподобалося одне з останніх висловлювань легенди «Реала»

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Саша Яковенко
Фамилии серьёзные. Почти всех помню. Хорошая была команда.
Morales
Имя должно жить.
Удачи, Кривые!
zahar12
ядреная была команда. Могла слиться слабейшему,а могла упереться с кротами и мусорами. А 2-3 с той самой пармой, где буффон,креспо молодые, д.баджо, тренер скала? Покойся с миром, интересный клуб, пока Беня не взялся(( А то дерьмо что "восстановили" пропадет так же быстро, как придумавшие их политики. "Горняку" не обижаться, вы просто попали в историю как металл под курченко...
VbolivalnykKyiv
Гарний був склад.
Кривбасу вдачі та везіння.
Mstislav77777
Маразм, когда за возрождение клуба выдают уничтожение другого. Чем им Горняк не нравился?
temamx2727
Благодаря статье, вспомнил за Лепу. Что-то давно о нем не слышно, а перспективный был малый.
Володимир Коновал
Из за зеленого чмо убили "Горняк"
VbolivalnykKyiv
Смена ИвАнова заканчивается в 22,23-00.
Виктор Иванов
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил