Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 25 серпня 2020, 11:00
9010
5

ПСЖ не вистачило ефективності. Баварія довела, що машини рідко дають збій

Мюнхенці виграли фінал, в якому були фаворитами, але по грі шанси в парижан були

| Оновлено 25 серпня 2020, 11:00
9010
5
ПСЖ не вистачило ефективності. Баварія довела, що машини рідко дають збій
Твіттер Баварії

Фінал Ліги чемпіонів-2019/20 досить несподівано обійшовся без вельми традиційних на цій стадії іспанців, англійців чи італійців. Останній раз, коли у вирішальному матчі найпрестижнішого клубного турніру континенту не грали повпреди цих чемпіонатів, був зафіксований в уже досить далекому сезоні-2012/13. Тоді фінал видався чисто німецьким - «Баварія» з рахунком 2:1 здолала дортмундську «Боруссію». На цей раз «мюнхенській машині», як «червоних» нерідко люблять називати не тільки на батьківщині, але й в європейській пресі, у фіналі протистояв амбітний чемпіон Франції - «Парі Сен-Жермен».

Для команди Томаса Тухеля нинішній вихід у фінал став прем'єрним, а від того історичним. Але не тільки з цієї причини ПСЖ не вважався у фахівців фаворитом цього поєдинку. «Баварія» банально виглядала могутнішою - якщо вже не за складом (зірок першої величини нині вистачає і в Парижі), то як мінімум за якістю знятих «скальпів» на попередніх стадіях плей-оф. Поки парижани торували шлях до фіналу перемогами над дортмундською «Боруссією», «Аталантою» і «Лейпцигом», «Баварія» усувала з дороги куди більш іменитих опонентів - «Челсі» та «Барселону» («Ліон» в півфіналі все ж винесемо за дужки в цьому ряду), причому каталонців змела з дороги з неналежним для таких стадій і турнірів рахунком - 8:2.

Втім, фінал - справа особлива. Виграти тут може кожен, а одна помилка часом вирішувала долі і не таких дуелей, як вчорашня. Тому в ПСЖ ніхто не квапився посипати голову попелом, і хід поєдинку в принципі показав, що підопічні Тухеля, на відміну від гонорової «Барселони», мали шанси на успіх проти «Баварії».

Перш за все, парижани вперше з матчу-відповіді 1/8 фіналу проти «Боруссії» не мали переваги у володінні м'ячем. «Баварія» значно частіше його контролювала (63% проти 37%), а тому і за кількістю передач значно перевершила парижан (499 проти 294). Однак уже в останньому компоненті починали проглядатися мінуси ПСЖ на тлі мюнхенського конкурента. Не велика біда, що французи менше володіли м'ячем (благо, нинішній футбол знає чимало випадків, коли перемагає не той, хто подовгу «катає» м'яч, а той, хто ефективніше себе показує в поводженні з ним), але куди гірше - що вони продемонстрували дуже невисоку точність в передачах. Всього 79% пасів ПСЖ знайшли адресатів, і цей показник виявився рекордно низьким для парижан в розіграші ЛЧ-2019/20. До цього в середньому точність передач у парижан становила близько 90%, а це вже цифра, яка виявилася близькою до того, що продемонструвала в фіналі «Баварія» (86%).

Чемпіон Німеччини взагалі більш солідно виглядав при володінні м'ячем. Гравці «Баварії» працювали з ним вище, завдяки чому на своїй половині поля в основному при контролі м'яча перебували тільки центральні захисники і воротар, зрідка - крайні беки, які активно ходили вперед. ПСЖ виявився більш затиснутим до своїх воріт, але, ймовірно, Тухеля та його команду це не особливо турбувало, оскільки парижани з самого початку розуміли, що грати їм належить аж ніяк з позиції сили.

Дещо здивувала поява в стартовому складі «Баварії» Кінгслі Комана. Ханс-Дітер Флік випустив 24-річного француза проти команди, вихованцем якої він є, й ні на мить не прогадав. По-перше, в очі кидається середня позиція, яку займав Коман при прийомі і виконанні передач. Він був максимально висунутий вперед, граючи навіть вище за центрфорварда Роберта Левандовськи. Така асиметрія зіграла свою роль, адже по правому флангу «Баварія» частіше проводила позиційні атаки, і саме звідти, згідно зі статистикою, виходила ключова небезпека у мюнхенців, але варто було тільки ПСЖ зосередитися на вирішенні цієї проблеми, як неприємності виникли з протилежної «бровки», де у вирішальний момент і виринув Коман, відзначившись єдиним, а від того переможним, забитим м'ячем в цій дуелі. До слова, Кінгслі за 69 хвилин чистого ігрового часу відзначився одразу 12 обведеннями (успішними виявилися 7 з них), що лише трохи поступається його рекорду в нинішньому сезоні (14 обведень за матч), який був встановлений ще на груповій стадії, та й з суперником рангом куди простішим («Црвена Звезда»).

Незважаючи на тотальну перевагу «Баварії» в кількості позиційних атак, парижани також досить справно створювали шанси для взяття воріт суперника. Так, можливостей в них було менше, але моменти виникали, а тому за кількістю завданих ударів ПСЖ ненабагато поступився мюнхенцям - 9:12, а ось за потрапляннями у площину й зовсім перевершив опонента - 3:2. У «Баварії», крім гола Комана, найбільш небезпечним ударом в матчі (він же виявився другим після гольового, який статистики зарахували, як спробу в площину) відзначився Левандовськи. На 22-й хвилині поляк спритно розвернувся в штрафному, і вдарив у дальній кут. Кейлор Навас був вже безсилий, але м'яч на себе прийняла штанга...

А ось у ПСЖ хороших моментів було більше. Ще на 18-й хвилині фантастичний шанс був у Неймара, але бразилець практично з виходу сам на сам не зумів переграти Нойєра. На 45-й хвилині непогану можливість занапастив вже Мбаппе, коли з центру штрафного пробив прямо в кіпера «Баварії», а третього удару в площину у парижан завдав на 70-й хвилині Маркіньос, причому Нойєр знову зіграв блискуче, відбивши ногою постріл буквально в притул.

Власне, якщо говорити виключно про завершальну стадію атак обох команд, то тут все, крім виконавської майстерності нападників, вирішила воротарська дуель Нойєра і Наваса. Ніхто з них не допускав фатальних помилок, але німець здійснив 3 сейви (причому, всі - на реакції), зігравши більш надійно та ефективно. Якби Мануель пропустив після згаданих вище ударів Неймара і Маркіньоса, навряд чи б йому хто-небудь всерйоз дорікав, адже моменти були практично забійні, але Нойєр в черговий раз підтвердив істину, коли і одна людина здатна стати героєм для команди.

Але не тільки в ударах і передачах «Баварія» виявилася ефективнішою. При настільки напруженій грі, яка відбувалася вчора в Лісабоні, важливим фактором підсумкового успіху була демонстрована командами якість ведення єдиноборств. І тут ПСЖ також не вразив. Матч не був надмірно контактним - футболісти обох команд взяли участь в 184 дуелях, з яких німці виграли 51%, а французи - 46%. Цікава і «географія» вдалих єдиноборств у команд: якщо ПСЖ найчастіше (46%) вигравав дуелі в першій третині поля, тобто в безпосередній близькості біля своїх воріт, то ось у «Баварії» картина абсолютно протилежна - 42% виграних єдиноборств припали на фінальну третину. У парижан в завершальній стадії атак справи з боротьбою за м'яч клеїлися, відверто кажучи, погано - тільки 19% виграних дуелей...

У чому ще «Баварія» помітно перевершила суперника, так це в якості ведення верхових єдиноборств. Тут у мюнхенців статистики нарахували 61% виграних дуелей (14 з 23), а у парижан - тільки 39% (9 з 23). Цікаво й те, що в підкати футболісти ПСЖ йшли неймовірно часто - 14 разів (в 50% випадків - успішно), хоча в середньому ця цифра у французів дорівнює 7,6 за підсумками сезону-2019/20. Подібний аспект вказує на далеко не найкращу позиційну гру захисників ПСЖ, яким доводилося йти на ризик, підкочуючись під опонентів в надії вибити м'яч або перешкодити нанесенню удара.

Не можна обійти увагою і динаміку зміни інтенсивності пресингу по ходу матчу у виконанні обох команд, яку відображає індекс PPDA. Якщо спрощувати, то чим він менший, тим краще (тим менше передач команда дає робити атакуючому супернику, перш ніж той наривається на вдалу спробу протидії). В середньому у «Баварії» індекс пресингу в матчі склав 5,02, а у ПСЖ - 16,05. Більш того, якщо мюнхенці почали не дуже активно, але з середини першого тайму мобілізувалися і до кінця поєдинку не зменшували обертів в пресингу, то в грі парижан на рубежі таймів і до останньої 15-хвилинки утворилася своєрідна «яма», чим не впустили шансу скористатися німці.

Власне, в цілому могло здатися, що «Парі Сен-Жермен» як мінімум награв на те, щоб завершити основний час матчу внічию, і спробувати виявити переможця в додаткові 30 хвилин, а можливо, навіть і в серії пенальті. Однак у футболі, як і в багатьох інших видах спорту, дрібниць не буває. З невеликих, на перший погляд, упущень, рано чи пізно наростає цілий сніжний ком проблем, який досвідченому супернику тільки й потрібно буде, що вчасно використати на свою користь.

Можливо, якби у фіналі ПСЖ не протистояла така машина, як «Баварія», результат поєдинку при подібній картині його перебігу, міг бути іншим. Однак Тухелю та його підопічним потрібно було чітко розуміти, що для використання історичного шансу, якого так довго чекали вболівальники парижан, на полі необхідно було викластися більше ніж на 100%. Цього в грі ПСЖ вчора не відбулося. Можливо, винен в цілому неконкурентоспроможний для нинішньої команди Тухеля рівень чемпіонату Франції, де у ПСЖ не так багато подібних дуелей, а можливо, до сих пір так і не були зроблені правильні висновки з протистояння проти «Барселони» в розіграші ЛЧ-2016/17, коли французи легко виграли в першому матчі (4:0), але з тріском поступилися в повторному (1:6). Як би там не було, але і тоді, і зараз ПСЖ все ще чогось бракує. Втім, це не проблеми «Баварії», яка свій нинішній шостий титул переможця Ліги чемпіонів завоювала абсолютно чесно і заслужено.

Оцініть матеріал
(35)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
bzzzzz
как по мне вчерашний матч, копия матча против Лиона.
Не согласен, что ПСЖ можно в чем то упрекать, команда играла правильно, они добились в этом матче то что планировали, но с такой реализацией ловить нечего.
Хотя надо отдать должное и Баварии, даже в те моменты, которые допускали возле своих ворот, они максимально старались уменьшить вероятность гола. Так что защита у Баварии реально не хуже нападения.
tima fialko
"Машини рідко дають сбій...".Ну да,особливо коли французи розстрілювали в упор і не змогли забить.Скільки графіків і цифірі можна підігнати під хибну думку
руслан халитов
только даунамо с ними справится !