Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 15 серпня 2020, 00:26
16986
9

Королі трансферного ринку. Чому Челсі найбільш амбітний клуб цього літа

«Сині» вже фіналізували дві угоди на 93 мільйони євро, і навряд чи цим обмежаться

| Оновлено 15 серпня 2020, 00:26
16986
9
Королі трансферного ринку. Чому Челсі найбільш амбітний клуб цього літа
championat

Пандемія коронавірусу безпосередньо позначилася на роботі футбольного трансферного ринку. Через погіршення економіки клубів ціни на гравців сповзли вниз, а багато команд змушені вивчати можливість продажу лідерів навіть в таких умовах, щоб банально вижити і спробувати зберегти позиції. Навіть гранди континентального футболу затягують паски і не планують яскравих трансферних кампаній, але всі ці тенденції поки бачаться незастосовними як мінімум до одного клубу - лондонського «Челсі».

Клуб, що фінансується російським мільярдером Романом Абрамовичем, здається, буквально йде наперекір позиції своїх заможних колег, які довгий час ведуть кулуарні переговори про створення наднаціонального турніру у вигляді європейської Суперліги. У той час, коли «Манчестер Юнайтед» торгується, немов за останній стакан насіння на ринку, з дортмундською «Боруссією» по Джейдону Санчо, і, швидше за все, не досягне ні найменшого успіху в цих переговорах, «Челсі» вже встиг провернути дві угоди на загальну суму в 93 мільйони євро.

Станом на поточний момент «Челсі» є другим клубом в світі за сумою витрат в літнє трансферне вікно-2020. Поступаються «сині» лише «Барселоні», та й то за рахунок фактичного взаємозаліку, який стався між «блаугранас» і «Ювентусом» при обміні Артура на Міралема Пьяніча. Якщо ж брати до уваги чисті витрати на трансфери, то саме «Челсі» - попереду планети всієї.

Що цікаво, зупинятися на трансферах Хакіма Зієша (ця угода була узгоджена ще в лютому, коли коронавірус щосили бушував в Азії, але ледь-ледь починав проникати і загрожувати Європі) з «Аякса» за 40 мільйонів євро, і Тімо Вернера з «Лейпцига» за 53 мільйони євро, «Челсі», вочевидь, не збирається.

 

 

Нинішній трансферний шорт-лист «синіх» може стати приводом для заздрості для переважної більшості клубів континенту. Саме «Челсі» є головним фаворитом в боротьбі за 21-річного талановитого хавбека «Байєра» Кая Хаверца, з яким лондонці, за інформацією з преси, навіть встигли узгодити деталі особистого контракту. Крім нього «Челсі» активно прицінюється до лівого захисника «Лестера» і збірної Англії Бена Чілвелла, за яким стежать ряд клубів Прем'єр-ліги, але знову-таки фаворитом нині бачаться саме «сині».

Також не варто забувати, що тільки за останній час в пресу потрапляли чутки про інтерес «Челсі» до воротаря «Атлетіко» Яна Облака, таланта «Вест Хема» Деклана Райса, одного з лідерів «Хетафе» Марка Кукурельї, захисника «Атлетіко» Хосе Хіменеса, і багатьом-багатьом іншим. Все це наводить на думки про те, що якщо хоча б частина з цих чуток матеріалізується, то існує ймовірність того, що для «Челсі» поточне трансферне вікно стане рекордним. Поки найбільших витрат бюджет «синіх» зазнавав влітку 2017 року, коли на підписання новачків було витрачено 206,7 мільйонів євро.

Завдяки чому «Челсі» виявляється здатним на серйозні трансферні витрати на тлі інших грандів європейського футболу, які віддають перевагу максимальній економії? Відповідь практично на поверхні: вся справа в тому, що два останніх вікна ознаменувалися для «синіх» повною відсутністю покупок. Спочатку - через заборону на реєстрацію нових футболістів, яка була викликана розслідуванням ФІФА щодо роботи лондонців при оформленні переходів неповнолітніх гравців. Почалося все з ситуації навколо Бертрана Траоре, після якої керівний орган світового футболу виявив ще кілька порушень в діях «Челсі», наклавши на англійців заборону на реєстрацію новачків терміном на два вікна. Згодом лондонці успішно оскаржили покарання та зуміли скостити його вдвічі, але в січні активності не проявили через небажання «робити покупки заради покупок».


Твіттер Челсі. Хаким Зієш тепер приміряє синю форму.

Внаслідок цього, в минулому сезоні «Челсі» не витрачав гроші на гравців, крім обумовленого заздалегідь викупу у мадридського «Реала» хавбека Матео Ковачича за 45 мільйонів євро. В цей же період скарбниця «синіх» поповнилася на суму більш ніж 200 мільйонів євро, які надійшли туди від продажів футболістів. Через неможливість реінвестувати отримані кошти в посилення складу «Челсі» був змушений відкладати гроші до «кращих часів», які наступають саме зараз.

Ймовірно, саме відсутність вхідних трансферів в кінцевому підсумку завадила симпатичній команді Френка Лемпарда поборотися за більш високе місце в Прем'єр-лізі, ніж зайняте четверте. Але куди важливіше те, що «сині» все-таки завоювали путівку в Лігу чемпіонів на наступний сезон, а тому їм вже забезпечено серйозну грошову «подушку безпеки», яка допоможе «Челсі» уникнути проблем з дотриманням правил фінансового фейр-плей, на яких нещодавно ледь не зламав зуби «Манчестер Сіті».

Активна і грамотна робота на трансферному ринку дає надію вболівальникам «Челсі» на те, що в наступному сезоні команда не тільки буде претендувати на титул в Прем'єр-лізі, а й нарешті пройде далі 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. У цьому розіграші найпрестижнішого клубного турніру континенту «сині» спіткнулися на «Баварії», яка за сумою двох матчів була незрівнянно сильнішою (3:0, 4:1). Саме тому покупки Зієша, Вернера, а також ймовірні трансфери Хаверца та інших - це явний посил від керівництва «Челсі» уболівальникам команди, що з амбіціями в стані «синіх», як і раніше, все в порядку. Більш того, лондонці зрештою можуть стати королями цього трансферного вікна, хоча їм і не варто забувати про те, що гроші на поле не виходять, і в футбол не грають. Втім, навряд чи настільки досвідченому і грамотному фахівцеві, яким є Френк Лемпард, варто взагалі нагадувати про такі прописні істини...

Оцініть матеріал
(66)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
euro2012_za_2012euro
Челси - хороший ориентир для всех. Учитывая, что «Челси» является одним из пяти клубов, наряду с «Ювентусом», «Аяксом», «Баварией» и «Манчестер Юнайтед», который выиграл все три главные клубные турниры УЕФА.
И является самым эффективным "денежным мешком" современности. Через 4 года после покупки Абрамовичем(в 2004) финал ЛЧ2008, еще через 4 года победа в ЛЧ2012. Плюс две победы в ЛЕ2013 и 2019.
Такого нет у ПСЖ и МС вместе взятых.
Шейхи купили ПСЖ в 2011 и другие МС в 2008 = итог на данный момент евротрофеев 0 (ноль)!!!.
И даже нет выходов в финалы...
И нет гарантии, что в этом году эти антирекордные серии прервутся .
rasheed_iverson
Сильно. Ще й Вілі пішов з Челсі, значить будуть ще тратитись
Smugly88
Им бы защитников найти, а они атаку скупают.....
Pro100ecspert
'' Втім, навряд чи настільки досвідченому і грамотному фахівцеві, яким є Френк Лемпард, варто взагалі нагадувати про такі прописні істини... ''
Що що що?
bzzzzz
и вопще говоря каким бы Абрамович не был, но структура клуба, трансферная политика, скаутинг, менеджмент в Челси, наверно одни из самых крутых в мире среди топ клубом.
Они не тратят бешеные суммы на новичков, но всегда умудряются подписыать классных футболистов за относительно небольшие деньги. У них реально крутая академия и скаутинг. Сколько они игроков понаходили или вырастили, очень много хороших игроков в арендах играет. Очень интересная стратегия, с тем, что игроков под 30 всегда продают, тем самым эффективно омолаживая состав, малыми расходами.
Челси не хватает только одного, тренера, который бы мог принести стабильность и какой-то постоянный стиль игры. А то тренеры в Челси чтото не уживаются.
vovast
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил