Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 11 серпня 2020, 11:25
2436
2

Жуніор МОРАЕС: «Луческу хотів підписати мене в 2010-му році»

Форвард «Шахтаря» міг опинитися в донецькому клубі набагато раніше

| Оновлено 11 серпня 2020, 11:25
2436
2
Жуніор МОРАЕС: «Луческу хотів підписати мене в 2010-му році»
ФК Шахтар Донецьк. Жуніор Мораес

Нападник «гірників» Жуніор Мораес розповів про голи в матчі з «Вольфсбургом», зв’язок із «Шахтарем», мікс бразильців та українців, а також про свої очікування від зустрічі з «Базелем»

– Жуніоре, поділись, будь ласка, думками щодо поєдинку з «Вольфсбургом». Твої голи відіграли вирішальну роль.
– Знали, що матч із «Вольфсбургом» буде непростим. Це фізично міцна й атакувальна команда, і ми розуміли, що доведеться нелегко. Уважаю, ми зберегли концентрацію та зуміли нав’язати свій стиль, володіючи м’ячем і контролюючи перебіг гри. У першому таймі мали гольові моменти, проте, на жаль, реалізувати їх не вдалося. Однак по перерві ми знайшли більше вільних зон, створили більше шансів і зуміли забити. Це було важливо.

– Було кілька нереалізованих стовідсоткових шансів. Як це – забивати стільки голів у самому кінці?
– Особисто я цілий місяць не виходив у стартовому складі. На останньому відрізку чемпіонату була ротація, аби дати відпочити тим, хто регулярно грав від перших хвилин протягом сезону. Тож, мабуть, відчувався брак форми, що дозволила б мені діяти та ухвалювати рішення інстинктивніше. На це знадобився час. Я потроху увійшов до гри й до кінця зустрічі був краще адаптований до різних ситуацій. Мені надто не подобаються такі ситуації, коли ми створюємо багато нагод і не забиваємо. Це посилює занепокоєння та призводить до метушливості. Але в такі моменти ми мусимо зберігати спокій і зосередженість, знаючи, що маємо бути готові забити за наступної ж нагоди. До речі, в матчі виник дуже складний момент після вилучення нашого футболіста. Він був критичний у грі. Ось чому так важливо завжди забивати швидкі голи.

– Ти граєш в Україні вже кілька років. Розкажи, будь ласка, про прихильність до «Шахтаря». У тебе особливий зв’язок із клубом?
– Так. Зв’язок із «Шахтарем» почався 2010 року, є що розповісти. Тоді я мав розмову з Мірчею Луческу, який очолював команду і був зацікавлений у тому, аби підписати мене. На жаль, цього не сталося. 2011 року я приїхав подивитися матч Ліги чемпіонів між «Шахтарем» і «Ромою». Була особлива гра, і я був щасливий перебувати на трибунах та від того, як грала команда. Потім, 2012-го, я приїхав до донецького «Металурга», який був суперником «гірників» з того ж міста. Таким чином я уважно стежив за подіями в клубі й вивчав його історію. Мені завжди дуже подобався «Шахтар», і я ототожнював себе з його стилем гри. 2014 року була інша ситуація. Мною знов зацікавились, ще один потенційний трансфер, проте його не сталося. Перехід відбувся лише два роки тому. Однак я вірю, що це сталося в слушний час. Я провів у «Шахтарі» вже два відмінні роки, здобув кілька трофеїв та забив багато голів. Дуже і дуже щасливий виступати за такий чудовий, добре організований клуб з видовищним стилем гри.

– Ти родом з Бразилії й виступаєш у клубі, що підписує багато футболістів з цієї країни. Розкажи про свою роль досвідченішого гравця, який допомагає новачкам. Як вписуєшся у структуру такого особливого клубу, як «Шахтар»?
– Так. Гадаю, клуб має план, чудово структурований проєкт. Характеристики футболістів та їхній ігровий стиль – усе це має вирішальну вагу під час визначення того, кого підписувати. І відбивається на полі. Як один із найдосвідченіших виконавців у команді, я знаю, наскільки важливою є адаптація для молодих хлопців. Розумію, що спочатку нелегко поїхати з такої країни, як Бразилія, з її фоном і культурою, які цілковито відрізняються від українських традицій та культурного середовища. Тому я намагаюся вказати їм шлях і коротші варіанти адаптації, завдяки чому ми домагаємось чудових результатів у клубі. Багато хто з цих молодих футболістів приїздить сюди, не провівши матчів за перший склад. Це хлопці з великим потенціалом, однак вони залишили Бразилію без шансів виступати в основі. Потроху після багатьох випробувань вони адаптувалися й наразі відмінно справляються зі своїм завданням. Не називатиму нікого на ім’я, адже вважаю, що всі вони виконали відмінну роботу. Можу сказати, що немає жодного футболіста, хто б не докладав зусиль і не бився б за місце у складі. Тому хочу привітати всіх молодих хлопців, і не лише бразильців, а й українців. На сьогодні в клубі багато відмінних місцевих виконавців. Це гравці з великим потенціалом, і те, як клуб успішно справляється з їхнім вихованням, дуже допомагає їхній майбутній кар’єрі.

– «Шахтар» забив 18 м’ячів в останніх 10 матчах, це атакувальний колектив. Мабуть, чудово грати за команду з такою міцною лінією нападу. Розкажи трохи про цей атакувальний стиль «Шахтаря». Чому це так добре працює?
– На мою думку, мікс української й бразильської культур справді чудовий. В Україні дійсно є важливою дисципліна, фізична сила. У Бразилії багато імпровізації та майстерності, тож, коли ви поєднуєте ці два компоненти, гадаю, виходить відмінно структурована команда, де кожен знає свою роль на полі. Гра стає дуже гострою. Уважаю, що особливість «Шахтаря» полягає в імпровізації. Футбол у Європі має тенденцію до систематичності, тактика є дуже помітною та організованою. А коли ви берете гравця, який трохи відходить від цього, який іде шукати м’яч в інших позиціях, який фрагментарно може грати так, як у футзалі, змінює бік та повертається, це призводить до розбалансування суперника. Це дуже цілеспрямований спосіб дезорганізувати, збити з пантелику оборону, а техніка й майстерність футболістів «Шахтаря» допомагають упливати на гру.

– Тепер щодо Ліги Європи. Наскільки важливим є цей турнір для команди? Ви продовжили шлях у ньому після Ліги чемпіонів…
– Це одне із завдань клубу. Ми знаємо, що маємо силу та якість, аби провести відмінний сезон як у Лізі чемпіонів, так і в Лізі Європи. Протягом останніх двох років ми були такими близькими до плей-оф Ліги чемпіонів. Знали, що нам слід обіграти «Ліон» удома, проте завершили внічию. Цього сезону знов потрібна була домашня перемога над «Аталантою», яку ми втратили. Ми маємо цей смак, ми знаємо свій потенціал та якість, нам просто слід подивитися на власні помилки, адже на такому високому рівні вони дорого вартують. Зараз у Лізі Європи настає час чвертьфіналів. Це справді важкий турнір, ми маємо нагоду вийти до фіналу й ставимо собі таку мету. Усі дуже зосереджені, сподівання великі. Знаємо, що є міцні суперники, вони дуже небезпечні. Проте ми зробимо все, щоб домогтися свого. Це наша мрія, наша мета, тому ми повинні докласти всіх зусиль, аби досягти її.

– Наскільки команда впевнена після того, як вдалося здолати «Бенфіку» та «Вольфсбург»?
– Я вважаю, якщо ми прагнемо вийти до фіналу, то слід грати з такими міцними командами, як «Бенфіка» й «Вольфсбург». Це великі клуби, добре відомі у Європі, і нам це необхідно. Матчі важкі, складні, але, оскільки ми прагнемо вийти до фіналу, повинні грати з такими висококласними командами. Почуваємось упевненіше, знаючи, що вибили з турніру «Бенфіку» та «Вольфсбург». Зараз знову зустрінемося з міцним клубом – цифри про це свідчать. Він має структуру й солідну репутацію. У «Базеля» вражаючі результати, тож попереду дуже цікава гра, і ми повинні бути до неї готові.

– «Шахтар», напевно, фаворит у цьому матчі. Ваш суперник – справді конкурентоспроможна команда, яка завдасть багато проблем. Яким ви бачите майбутній поєдинок?
– Так, ми точно знаємо, що буде непросто. Це суперник із чудово організованим захистом. Переглянуті матчі, їхні оборонні дії вражають. І «Базель» є дуже міцним у контратаках. Усе це робить його надзвичайно небезпечним. Як я вже говорив, ми не можемо припускатися багатьох помилок. Уважаю, в Лізі чемпіонів та Лізі Європи вони дорого вартують. Нам слід бути якнайближче до ідеалу, аби зіграти добре і вийти до півфіналу.

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Гравець збірної України потрапив у гучний расистський скандал за кордоном
Футбол | 26 квітня 2024, 16:11 19
Гравець збірної України потрапив у гучний расистський скандал за кордоном

Данила Ігнатенка звинуватили у расистських висловлюваннях

Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця
Футбол | 26 квітня 2024, 08:01 6
Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця

«Мілан» вступив у боротьбу з «ПСЖ», «Баварією» та «Манчестер Юнайтед» за Андрія

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
REALIST
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
dd dent
наверное не так уж и хотел учитывая ск он стоил и возможности шахты