Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 11 серпня 2020, 11:04
10069
10

КАШТРУ: «У наших головах тільки Базель. Буде складний матч. Шанси 50 на 50»

Наставник «Шахтаря» дав прес-конференцію перед 1/4 фіналу Ліги Європи

| Оновлено 11 серпня 2020, 11:04
10069
10
КАШТРУ: «У наших головах тільки Базель. Буде складний матч. Шанси 50 на 50»
ФК Шахтар Донецьк. Луїш Каштру

Головний тренер «Шахтаря» Луїш Каштру в ході прес-конференції перед чвертьфіналом Ліги Європи з «Базелем» поділився думкою про суперника і розповів про ігрові принципи своєї команди:

– У чому ви побачили головну силу і головну слабкість суперника при його вивченні?

– Дуже хороша команда. Якщо ми подивимося на цей сезон в Лізі Європи, вони провели 10 ігор, в яких були лише 1 поразка і 1 нічия. У «Базеля» 8 перемог, 20 забитих голів і 4 пропущених. Команда дуже сильна, з дуже сильною лінією півзахисту. Можемо зараз говорити про Джаку, Фрая і Кампо – це три футболісти, які роблять всю гру в центрі поля, дуже якісну, з дуже сильною атакою. При цьому у «Базеля» агресивна оборона. Вони можуть дуже добре контролювати суперника, коли він з м'ячем, закривати всі зони. У них дуже якісна командна динаміка. Коли ми дивимося на суперника, то бачимо на полі не індивідуумів, а дійсно сильний колектив.

Після виграшу, відбору м'яча вони проводять дуже швидкі контратаки, вертикальні через фланги. Потім – віддають пас в середину на своїх вінгерів, що робить їх ще в кілька разів сильнішими. У зону постійно вбігає їхній нападник. У цьому сила «Базеля». Також дуже важливе завдання виконує Фрай: забезпечує лінію передачі в центрі поля для варіювання флангів при проведенні атак. Вони можуть розпочинати атаку праворуч, змінити через Фрая і завершити вже на лівому фланзі з небезпечною подачею в штрафну. При обороні – повністю закриваються, дуже компактні, не пускають в свої зони. Хороший клуб, буде складний матч.

– Єдина проблема «Шахтаря» перед грою, мабуть, захист? Не буде Ісмаїлі і Хочолави. Як плануєте вирішувати цю проблему?

– Команда складається перш за все з 11 футболістів, а не одного певного сектора. Ми завжди дивимося на себе як на команду і граємо проти команд, а не індивідуумів. Всі хлопці, які щодня і дуже професійно працюють на нашій базі, абсолютно готові виступати на позиціях. В принципі, так буде завжди, незалежно від того, якого футболіста буде не вистачати на той чи інший момент. Ми зможемо знайти йому гідну заміну. Так станеться і завтра.

– Якщо судити з настрою і функціональним станом футболістів, «Шахтар» зараз на початку сезону, в кінці або десь посередині?

– Протягом сезону команда показала, що ми ніколи так не розглядаємо наш склад. Не кажемо, знаходимося на початку або в середині. Це зовсім не важливо. А важливо залишатися собою, не втрачаючи своєї ДНК, зберігаючи динаміку як атаки, так і оборони. Протягом всього часу ми не змінювалися – це і продовжимо робити. Зрозуміло, що після пов'язаної з пандемією паузи у нас була деяка реадаптація, але найважливіше, щоб була стабільність. Як ми знаємо, це запорука успіху. Ніколи не будемо міняти себе. Постараємося залишатися тією ж командою, якою є. Для нас важлива хороша, якісна гра, і ми постараємося показати її і завтра. Знаємо, що у нас дуже компетентний суперник – в чвертьфіналі Ліги Європи інакше бути не може. «Базель» – найсильніша команда, в матчі з якою завтра доведеться попрацювати. Сподіваємося, що знову ж привнесемо на поле все те, що відпрацьовували і показували протягом сезону.

– Як уникнути помилок в обороні з «Базелем»?

– Ми знаємо, що протягом гри будуть абсолютно різні моменти, і складні. Ми, звичайно ж, до цього готові. Кращий спосіб уникнути будь-яких проблем у захисті – при нашій атаці завжди утримувати баланс в обороні. Я говорю зараз не тільки про індивідуальну опіку, яку надає нам суперник, «Базель», а й про зони, що вони можуть займати. Також дуже важливо забезпечувати виграш всіх других м'ячів. Команда повинна завжди бути дуже згуртованою, не залишати ніяких вільних зон для суперника. І не тільки в завтрашньому матчі: «Шахтар» намагається так діяти абсолютно завжди. У турнірі такого рівня мінімальна помилка може стати для будь-якої команди фатальною. Тому дуже важливо залишатися акуратними, утримувати правильний баланс в обороні, щоб хлопці в атаці відчували себе спокійно і впевнено, не залишати зон супернику і бути дуже компактною командою.

– Як оцінюєте шанси в завтрашньому матчі: 60 на 40, 50 на 50? Якщо пройдете «Базель», хотіли б зіграти з «Інтером» або «Байєром»?

– 50 на 50. Зовсім не дивлюся вперед. Через величезну повагу до цього змагання, до суперника, до своєї команди і самого себе. Зараз взагалі не думаю ні про що інше. У наших головах тільки «Базель». Мені без різниці, з ким грати далі, якщо раптом ми пройдемо. Налаштовані тільки на завтрашній матч.

– У цьому році вас чекає незвичайний формат фінального турніру Ліги Європи: всі вирішальні стадії – з одного поєдинку, у команд різний час на відновлення. Які чинники, на ваш погляд, будуть ключовими для успіху?

– Звичайно, психологічна складова дуже постраждає. Зрозуміло, все це відбувається незвично, ми звикли, що змагання на такому етапі проводяться в 2 гри – домашня і виїзна. Все-таки це 180 хвилин, а може й більше, якщо додатковий час. Зараз у нас є лише 90 хвилин, або 120, якщо раптом щось піде не так. Чи відрізняється це? Так. Не можна робити ніяких помилок. Прекрасно знаємо, що завтрашня гра – одна, і вона вирішить абсолютно все. Зрозуміло, що суперник хоче рівно того ж, чого й ми, тому на полі буде велике протистояння дуже сильних команд, які розцінюють матч як фінал, відмінну можливість пройти далі. Ми налаштовуємося тільки на хорошу гру і постараємося віддати всі свої сили, щоб показати якісний футбол.

– Чи тренували ви пенальті?

– Ми тренуємо все, що пов'язано з майбутньою грою, завжди.

 
Оцініть матеріал
(65)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Букмекери назвали найбільш ймовірний клуб, у який перейде Судаков
Футбол | 23 квітня 2024, 18:42 18
Букмекери назвали найбільш ймовірний клуб, у який перейде Судаков

На думку аналітиків, варто очікувати переходу Судакова в «Наполі»

Анчелотті планує залишити Луніна у запасі на наступний матч. Відомі причини
Футбол | 23 квітня 2024, 19:32 11
Анчелотті планує залишити Луніна у запасі на наступний матч. Відомі причини

Очікується, що проти «Реал Сосьєдад» зіграє Кепа Аррісабалага

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Сергей Иванамофф
Желаю удачи, кроты!
Олег Тимофеюк
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Roman Voschilin
Все будет заибца.
88serhiiO
Топ тренер української команди після Лобановського.
euro2012_za_2012euro
99% в наших головах Базель и 1% Интер.
1Odessit
Даже Терминатор за вас.Желаю вам выиграть.
KARABAS55
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Penal
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
vitek-kherson
Шахтёр,только победа..только победа!!!