Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 28 липня 2020, 19:02
3007
0

Піолі очолював Інтер, а зараз став своїм у Мілані

Sport.ua – про нелегкий шлях наставника, який нещодавно підписав новий контракт з «россонері»

| Оновлено 28 липня 2020, 19:02
3007
0
Піолі очолював Інтер, а зараз став своїм у Мілані
SempreMilan. Стефано Піолі

На початку жовтня Стефано Піолі очолив «Мілан». Вболівальники «россонері» неоднозначно сприйняли це призначення. Спеціаліст раніше працював на чолі «Інтера» і публічно зізнавався в любові до іншого міланському клубу. Фанати обурювалися, але керівництво «червоно-чорних» було впевнене, що зробило правильний вибір.

Увесь цей час Піолі сидів не на тренерській лаві «Мілана», а на пороховій бочці. Члени вищого керівництва «россонері» зарекомендували себе не дуже серйозними людьми, яким не завжди можна вірити на слово. Марко Джампаоло тому яскраве підтвердження. «Червоно-чорні» публічно висловлювали довіру тренеру, а через кілька тижнів після цього відправили його у відставку.

Піолі, підписуючи контракт з «Міланом», розумів, що в будь-який момент може повторити шлях свого попередника. Однак фахівець все одно погодився на роботу в клубі. Сезон 2019/20 вийшов дивним як для самого італійця, так і для його команди. Після тривалого падіння у «россонері» почався стрімкий злет.

Було багато чуток, розмов і скандалів щодо тренерських призначень, але Піолі залишився на своєму посту. Більше того, фахівець продовжив контракт з клубом до літа 2022 року. Далі розглянемо детальніше ситуацію зі старим-новим тренером «Мілана» і з тим, що чекає на команду в майбутньому.

Шість місяців на межі звільнення

Сезон 2019/20 «Мілан» починав під керівництвом Марко Джампаоло. Екс-наставник «Сампдорії» протримався на чолі «россонері» всього кілька місяців. Фахівця звільнили після 7-го туру чемпіонату Італії. На той момент «червоно-чорні» займали 10-те місце в турнірній таблиці Серії А, маючи в активі лише 9 очок. Кандидатура Піолі з самого початку була зі знаком питання. Однак керівництву «россонері» терміново захотілося щось змінити, а вільних тренерів на початку сезону було небагато.

Піолі підписав контракт з «Міланом» на 2 роки. Італійські ЗМІ дізналися, що між сторонами були усна домовленість, не підкріплена документально. Фахівцю було поставлено умову: або виграти Кубок Італії, або вивести команду в Лігу чемпіонів. В іншому випадку клуб мав право звільнити тренера без компенсації. З тим «Міланом», який прийняв Піолі, обидва завдання здавалися нездійсненними.

З приходом нового тренера ситуація у команди суттєво не покращилася. В принципі, це нормально – далеко не всі фахівці дають результати з перших турів. Але керівництву «Мілана» потрібно було все і відразу. Уже через місяць після призначення Піолі боси «россонері» почали розглядати нових кандидатів на посаду головного тренера. Найбільш активно в цьому питанні діяв генеральний директор «червоно-чорних» Іван Газідіс.


AC Milan. Іван Газідіс

Тренерське питання стало «яблуком розбрату» в керівництві «Мілана». Газідіс активно лобіював кандидатуру екс-наставника «РБ Лейпциг» Ральфа Рангніка. З цим не погоджувалися керівник футбольного відділу «россонері» Звонімір Бобан і технічний директор «червоно-чорних» Паоло Мальдіні. Вони разом з кількома футболістами просили Газідіса дати Піолі спокійно допрацювати хоча б до кінця сезону. Але керівник «Мілана» стояв на своєму.

У лютому ситуація погіршилася. Бобан публічно розкритикував Газідіса за те, що він гальмував уже розроблений проект з розвитку команди. Практично відразу після цього в ЗМІ з’явилася інформація про підготовку відставки Звоніміра. Дійсно, Газідіс незабаром звільнив хорвата. Піолі тим часом заручився підтримкою зіркового новачка «россонері» – Златана Ібрагімовича.

Фахівець продовжував працювати з командою, незважаючи на колосальний тиск з боку керівництва. З кожним невдалим результатом відставка тренера здавалася все більш реальною. Напевно, італієць покинув би «червоно-чорних» ще до карантину, але з його німецьким колегою виявилося не так-то просто домовитися.

Завзятість Рангніка зберегла шанси Піолі

«Мілан» вів переговори з Рангніком ще з листопада. Спочатку фахівець не дуже хотів очолювати «россонері». Він прекрасно себе почував на керівній посаді в компанії «Ред Булл», де працює і зараз. Але Газідіс наполегливо хотів отримати Рангніка. Гендиректор «Мілана» запланував перебудову на кінець сезону. Він також був упевнений, що німець ідеально підходить для нового проекту.

У міру просування переговорів Рангнік почав виставляти свої умови. Про те, чого вимагає німець, стало відомо тільки в травні. Видання La Repubblica дізналося, що фахівець вимагав 5-річний контракт і великі повноваження. Рангнік фактично хотів поєднувати посади головного тренера і технічного директора. В Італії були обурені вимогами німця, коли про них стало відомо.

Рангнік хотів провести перебудову не тільки команди, але і всього клубу. На це, за даними ЗМІ, йому знадобилося б 140 млн євро. Фахівець одразу зажадав близько 80-ти мільйонів на трансфери, щоб омолодити склад. Крім того, Рангнік хотів прийти в «Мілан» разом зі своєю командою, складом 15-20 чоловік. Газідіс теж хотів провести перебудову і омолодити склад, але він вважав за краще, щоб у справи керівництва (тобто в його справи) ніхто не втручався.


DPA. Ральф Рангнік

Гендиректор «Мілана» опинився на роздоріжжі. З одного боку, домовленість із Рангніком була майже досягнута. З іншого, Газідіс не міг дати німцеві стільки свободи, скільки той просив. Довелося б викинути зі складу декількох гравців, на яких він сам розраховував. До того ж, місця в структурі позбувся б Мальдіні, який є легендою «россонері». Газідіса не зрозуміли б ні в клубі, ні за його межами.

І тут «Мілан» заграв. Після карантину «россонері» повернулися зовсім іншою командою. Особливо сильно «червоно-чорні» почали радувати уболівальників цікавою і творчою грою. «Мілан» став єдиним колективом. Після рестарту у «россонері» було все: і дивні нічиї, і важкі перемоги, і неймовірні камбеки. Та, головне, що «червоно-чорні» не програли жодного матчу після рестарту сезону. Вони вилетіли з Кубка Італії, але в другому матчі зіграли з «Ювентусом» внічию – 0:0.

Завдяки вдалим результатами «Мілан» увійшов у зону єврокубків, і зараз твердо претендує на місце в Лізі Європи. Піолі фактично не виконав поставлених йому завдань, але отримав новий контракт. Газідіс зрозумів, що в нинішніх умовах змінювати тренера – не найкраща ідея. По-перше, Піолі менш вимогливий. По-друге, Рангніку потрібно було багато грошей. У «россонері» і так фінансова ситуація була не дуже хороша, а під час кризи справи у них пішли ще гірше.

Газідіс миттєво «перевзувся», заявивши, що із самого початку робив ставку на Піолі. Гендиректор «Мілана» висловив захоплення роботою тренера, підкресливши, що той заслуговував на новий контракт ще до рестарту сезону. Наставник «червоно-чорних», напевно, розуміє, що слова його боса не варті ламаного гроша. Як тільки у команди почнеться спад, керівництво відразу почне шукати нового тренера. Та італієць все одно перепідписав контракт і знову посадив себе на порохову бочку, заховану під тренерською лавою «россонері».

Що чекає на «Мілан» далі з Піолі?

Насамперед: велика перебудова скасовується. Піолі робить ставку на гравців, які ефективні тут і зараз. Фахівець уже повідомив керівництву клубу про те, що потрібно зберегти Хакана Чалханоглу. Турок у чудовій формі. Він забив 5 голів і віддав 7 результативних передач в 10-ти матчах Серії А після рестарту. Чалханоглу зараз є одним із кращих плеймейкерів команди. У гравця залишається 1 рік за контрактом з клубом, тому керівництву потрібно діяти.

Напевно, в міжсезоння «Мілан» попрацює над тим, щоб викупити Анте Ребича. Хорват добряче допомагає команді – на його рахунку 5 голів і 2 результативні передачі після рестарту. Сімона К’яера «россонері» вже викупили у «Севільї» за 3,5 млн євро. Крім того, в стані «червоно-чорних», скоріш за все, залишиться капітан команди Алессіо Романьйолі, яким навесні цікавилися інші клуби.

«Мілан» гальмує всі спроби інших клубів підписати Тео Ернандеса. «Россонері» вважають француза одним із кращих гравців команди. Піолі також вірить у потенціал Рафаеля Леао. Італієць сподівається, що в наступному сезоні його підопічний вийде на новий рівень. Наставник «Мілана» також хоче утримати Златана Ібрагімовича, чия угода з клубом закінчується після завершення сезону. До речі, продовження контракту з Піолі збільшує шанси «россонері» на перепідписання шведа.

Газідіс хотів омолодити склад, але нерозумно було б відмовитися від Ібрагімовича. По-перше, Златан разом з Піолі навів порядок у роздягальні. По-друге, він приносить користь команді і на полі. На рахунку шведа 4 голи і 3 асисти у 8-ми матчах після рестарту – непоганий показник для 38-річного нападника.


Твіттер Мілана. Златан Ибрагімович

Великих кадрових втрат у «Мілана» не очікується. «Россонері» відпустили Сусо в «Севілью» і, за даними ЗМІ, виставлять на трансфер Давіде Калабрію. Точно відомо, що клуб покине Джакомо Бонавентура, але це очікувано – роль хавбека на полі суттєво знизилася з приходом Піолі. Поки це все гравці, які можуть покинути «Мілан» в міжсезоння. Ібрагімович залишається під питанням, але навіть якщо «россонері» і втратять шведа, то спробують підписати Маріо Манджукіча.

Піолі в основному буде працювати з тими футболістами, які у нього є, чим заощадить бюджет керівництву. Фахівець ніколи не вирізнявся вмінням будувати команди з нуля. Італійцю більше підходить нинішня ситуація – доводити до розуму перспективний, але розосереджений колектив. Чи залишиться Піолі в «Мілані» після 2022 року – велике питання. Італієць не належить до того типу тренерів, яких беруть на перспективу.

Піолі ніде не затримувався довше, ніж на 3 роки. До того ж, він нічого не вигравав на серйозному рівні. У «россонері» амбітні плани і цілі. Піолі –досвідчений тренер, але ніхто не знає, наскільки вистачить якості у його команди. Нинішній «Мілан» можна назвати претендентом на Лігу чемпіонів, але немає гарантій, що в наступному сезоні на дистанції «червоно-чорні» будуть так само ефектними.

В принципі, Піолі під силу вивести «россонері» в ЛЧ. В Італії зараз не так багато стабільних команд, тому «червоно-чорним» можна боротися за місця в першій четвірці. Що стосується тренера, на цей рахунок є сумніви. Незважаючи на продовження контракту, Піолі все одно не здається тою людиною, яка буде повертати «россонері» на вершину італійського футболу. Він просто не тієї категорії фахівець. Але про це і думати поки зарано. Мета «Мілана» на наступний сезон – Ліга чемпіонів, і туди команду поведе її нинішній наставник.

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.