Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіоншип
| Оновлено 19 липня 2020, 23:32
8947
5

Ривок Божевільного, або Як Б'єлсі вдалося вивести Лідс до Прем'єр-ліги

Напередодні стало відомо про повернення «павичів» в АПЛ після довгих років відсутності...

| Оновлено 19 липня 2020, 23:32
8947
5
Ривок Божевільного, або Як Б'єлсі вдалося вивести Лідс до Прем'єр-ліги
Твіттер Лідса. Марсело Б'єлса

16 років - рівно стільки минуло з тих пір, коли «Лідс Юнайтед» в останній раз грав в елітному дивізіоні англійського футболу. За цей час «павичі» пережили багато чого: зокрема, вони провели 734 поєдинки в Чемпіоншипі, забили 1003 голи, використовували 268 футболістів і змінили 15 головних тренерів... Зрештою, за цей період шанувальники «Лідса» втомилися спостерігати, як інші команди завойовують підвищення в класі - таких виявилося 28, але «павичам» довелося довіритися Марсело Б'єлсі, перш ніж нарешті повернутися в Прем'єр-лігу.

Аргентинець Б'єлса, який на батьківщині відомий під прізвиськом «Божевільний» (El Loco), виконав свою роботу з «Лідсом» блискуче. Чудовий тактик, буквально схиблений на деталях і відмінній фізичній підготовці футболістів, домігся того, чого від нього не чекав ніхто. Коли Б'єлса тільки був призначений на пост головного тренера «Лідса» влітку 2018-го, інший відомий фахівець Мік Маккарті, який працював на той час зі збірною Ірландії, заявив: «Методи Б'єлси в Англії не пройдуть, команди з такою концепцією зазвичай нічого не домагаються в Чемпіоншипі». І Маккарті був далеко не самотній в подібних оцінках, адже багато хто передрікав «Божевільному» історію, схожу на ту, як з «Лідсом» працював легендарний Брайан Клаф...

Шлях Клафа

Подейкують, що в свій перший же день після призначення на пост головного тренера «Лідса» влітку 1974 року Брайан Клаф досить доступно пояснив своїм новим підопічним принципи роботи, які їм належало засвоїти.

«Перше, що ви повинні зробити для мене, це викинути свої медалі у відро для сміття, тому що ви ніколи нічого чесно не вигравали. Все, чого ви домоглися, було зроблено шляхом обману», - заявив Клаф, який прийняв «Лідс» в статусі діючого чемпіона Англії.

На той момент Клаф приводив до чемпіонства «Дербі», хоча його кращий період роботи з «Ноттінгем Форест» ще був попереду. Але амбіцій Брайану було не позичати. Він збирався кардинально перебудувати гру «Лідса», зробивши з команди гостроатакуючий колектив, хоча раніше «павичі» проповідували зовсім інший стиль.

«Є ще одна річ. Я більше не хочу в роздягальні чути ім'я Дона Реві (той привів «Лідс» до чемпіонства, після чого прийняв пропозицію попрацювати зі збірною Англії - прим. авт.). Будь-який футболіст, який заговорить про нього, наступний тиждень проведе в резервній команді. І мені неважливо, хто ним буде», - заявив Клаф.

В результаті Клаф пропрацював на своїй посаді всього-навсього 44 дні, які увійшли в історію англійського футболу, як одна з найбільш вражаючих тренерських невдач, що коли-небудь траплялася в елітарному дивізіоні.

Щось подібне аналітики пророкували і Б'єлсі, ідеї якого також всерйоз відрізнялися від того, як звик працювати «Лідс», який робив ставку і добивався раніше успіху завдяки прагматичності таких людей, як Говард Вілкінсон, Джордж Грем та Девід О'Лірі, які зуміли в тій чи іншій ступені продовжити спадщину, закладену Доном Реві.

Шлях Б'єлси

Насправді Б'єлса, хоч і протримався на своїй посаді значно довше Клафа, але також був дуже близький до відходу з «Лідса» задовго до виходу команди в Прем'єр-лігу. Ще в минулому сезоні «павичі» серйозно претендували на те, щоб зайняти місце в топ-2, яке гарантує в Чемпіоншипі пряму путівку в елітарний дивізіон. Однак в 45-му турі в матчі проти «Астон Вілли» сталася історія, яка перевернула хід боротьби. «Лідсу» потрібна була тільки перемога, але матч складався непросто. У підсумку на 72-й хвилині підопічні Б'єлси все ж вийшли вперед, але гол вони забили після атаки, перед якою на полі опинився футболіст «Астон Вілли», і бірмінгемці буквально вимагали від опонентів послідувати принципам фейр-плей і вибити м'яч за бокову.

Після цього голу на полі почалася бійка, але Б'єлса повівся дуже спокійно. Він дав вказівку своїм футболістам безперешкодно дозволити суперникові забити м'яч у відповідь, зрівнявши таким чином рахунок і давши зрозуміти, що «Лідс» збирається забирати свою путівку в Прем'єр-лігу чесно. Та гра завершилася з рахунком 1:1, а «Лідс», як і «Астон Вілла», вирушив до плей-оф, щоб розіграти єдину путівку в АПЛ...

У підсумку «Лідс» вилетів відразу ж від «Дербі», а «Астон Вілла» у вирішальному матчі згодом обіграла кривдника «павичів» і пробилася в Прем'єр-лігу. Після того Б'єлса якраз і виявився неймовірно близьким до відходу з клубу. Аргентинець всерйоз роздумував над тим, чи варто йому продовжувати роботу з «павичами», і лише власнику клубу Андреа Радріццані вдалося переконати «Божевільного» залишитися.

Стиль, який приніс успіх

У «Лідсі» Б'єлса ввів суворий режим тренувань, згідно з яким футболісти перебували на базі практично цілий день. Сам він також цілком віддавався справі, встановивши навіть ліжко в своєму робочому кабінеті на стадіоні. Все для того, щоб присвячувати якомога більше часу для відеоаналізу ігор своєї команди, а також виступів суперників. На тренуваннях «Божевільний» виявлявся не менш вимогливим, ніж більшість тренерів сучасності показують себе безпосередньо в офіційних матчах.

«Він постійно кричить, але не на нас, гравців. Якщо ми щось робимо не так, він кричить на своїх асистентів, а вони кажуть нам, що потрібно виправити. Він дуже емоційна та надзвичайно мотивована людина. Іноді він може налякати нас, але він все ще звичайна людина. Б'єлса здатен і пожартувати. У все, що він робить, вкладається неймовірна пристрасть», - розповідав хавбек «Лідса» Калвін Філліпс.

Насправді, Б'єлса не став йти на поводу у громадської думки, і не змінив свої погляди на футбол. У Чемпіоншипі, який традиційно вважається лігою вельми контактною та орієнтованою на фізику, «Божевільний» наполягав на тому, щоб «павичі» дотримувалися обраної філософії, показуючи привабливий стиль гри з високим пресингом, контролем м'яча і дуже нетиповою для представників цього дивізіону розстановкою 3-3-1-3 в атакуючій фазі.

Дійшло до того, що «Лідс», який в Англії є найбільш ненависним клубом серед фанатів, по-справжньому полюбили за гру, яку демонстрували «павичі». І це не дивно: згідно зі статистикою, підопічні Б'єлси є кращою командою нинішнього розіграшу Чемпіоншипу за середнім відсотком володіння м'ячем в матчі (62,4%), лідером за кількістю ударів по воротах (673), торканнями м'яча в штрафному суперника (1170), заробленими кутовими (340), виконаними навісами (983), а також передачами в розріз (422), ключовими передачами (203), так званими «розумними» (smart passes) пасами (367), а ще за пасами з просуванням (3831) та ривками з просуванням (764).

Ці цифри чітко демонструють стилістику гри, яку показує «Лідс» в Чемпіоншипі, однак Б'єлсі в якійсь мірі пощастило і ще з одним моментом...

Карантин надав благотворний вплив на «Лідс»

З урахуванням неймовірної вимогливості Б'єлси, його команди не раз «вигоряли» до кінцівки сезону. Аргентинець славився тим, що вичавлював з футболістів максимум, що часто позначалося в останніх турах і у вирішальні моменти. Тоді, коли від команд «Божевільного» був потрібний фінальний ривок, у тих банально не залишалося сил...

Однак нинішній розіграш Чемпіоншипу, як і переважної більшості інших футбольних турнірів в Європі, став незвичайним через пандемію коронавірусу. Вимушена пауза виявилася дуже доречною для «Лідса». «Павичі» змогли «перезарядити батарейки», вийшовши на вирішальний відрізок сезону не тільки прекрасно мотивованими психологічно, а й чудово відчуваючи себе фізично. В результаті з моменту рестарту сезону і до того, коли «Лідс» гарантував собі путівку в Прем'єр-лігу, команда Б'єлси здобула 5 перемог при 1 нічиїй та 1 поразці, хоча ще в січні і на початку лютого в результатах «павичів» почав чітко проявлятися спад - в семи стартових турах в 2020 році вони здобули лише 1 перемогу при 2 нічиїх і 4 поразках...

Попереду - маса можливостей

Окремо варто відзначити, що менеджерські здібності Б'єлси не ґрунтуються на серйозних витратах на посилення складу. За два сезони в «Лідсі» аргентинець витратив на нових виконавців трохи більше 10 мільйонів фунтів - сміхотворна сума за мірками англійського футболу, навіть на рівні Чемпіоншипу.

При цьому, багато хто з британських аналітиків відзначає, що Б'єлсі вдалося по-новому розкрити таланти таких гравців як Люк Ейлінг, Джек Харрісон, Стюарт Даллас і Калвін Філліпс. Тому вихід в Прем'єр-лігу відкриє перед «Лідсом» та Б'єлсою абсолютно новий горизонт можливостей, адже за найскромнішими оцінками, участь в АПЛ привнесе в казну «павичів» близько 200 мільйонів фунтів.

Вочевидь, такі доходи дозволять клубу і значно більше витрачати на трансферному ринку, а тому Б'єлса отримає шанс «розгулятися», чого в силу різних причин в більшій мірі був позбавлений у всіх колишніх своїх клубних командах. А це значить, що в новому сезоні «Лідс» знову отримає шанс виблиснути в Прем'єр-лізі. Можливо, ексцентричному Б'єлсі навіть вдасться повернути команду на той рівень, який ще пам'ятний уболівальникам зі стажем за часами роботи з «павичами» Девіда О'Лірі, який створив феноменальний колектив з Марком Відукою, Олів'є Дакуром, Домініком Маттео, Ріо Фердінандом, Лі Боєром, Джонатаном Вудгейтом, Аланом Смітом, Йаном Хартом, Харрі К'юеллом і Найджелом Мартіном в головних ролях...

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(45)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Як виглядає таблиця АПЛ після перенесених матчів 29-го туру АПЛ 2023/24?
Футбол | 26 квітня 2024, 12:00 0
Як виглядає таблиця АПЛ після перенесених матчів 29-го туру АПЛ 2023/24?

«Арсенал розгромив «Челсі», фіаско «Ліверпуля», впевнена перемога «Манчестер Сіті»

Слот замінить Клоппа. Феєнорд і Ліверпуль підписали договір про компенсацію
Футбол | 26 квітня 2024, 23:21 10
Слот замінить Клоппа. Феєнорд і Ліверпуль підписали договір про компенсацію

Про це повідомив відомий інсайдер Фабріціо Романо

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
pike1
Прекрамна стаття, буде цікаво
Artem !
Для меня Лидс - это прежде всего команда Дэвида О’Лири образца 2000х в ЛЧ с указанными в статье игроками, а Бьелса - образец атакующей сб. Чили на ЧМ-2010. Надеюсь получится хороший тандем. Рад их возвращению в АПЛ.
VITASS
только за этот поступок с голом, можно уважать его как тренера. удачи в сл сезоне
Виктор Иванов
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
tima fialko
Коли Лідс в останнє був чемпіоном,його гра була схожа на Динамо Лобановського.