Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 19 липня 2020, 00:23
1947
1

Плавне згасання: чому Лаціо провалив рестарт сезону

«Орли» так і не долетіли до вершини італійського футболу

| Оновлено 19 липня 2020, 00:23
1947
1
Плавне згасання: чому Лаціо провалив рестарт сезону
AP. Чіро Іммобіле

«Наше Скудетто – місце в Лізі чемпіонів. Розмови про перемогу в Серії А завжди були перебільшенням», – сказав головний тренер« Лаціо» Сімоне Індзагі після невдалого матчу проти «Сассуоло». Ця поразка стала третьою поспіль для «орлів» і практично позбавила їх шансів на перемогу в чемпіонаті Італії.

Слова Індзагі – це лише спроба зняти напругу в команді і захистити своїх гравців. Адже ще в березні, перед настанням пандемії, фахівець стверджував, що «Лаціо» заслужено займає 1-ше місце в турнірній таблиці Серії А. На паузу «б’янкочелесті» пішли, посідаючи 2-гу позицію і відстаючи від «Ювентуса» на 1 очко. Відрив можна було вважати дріб’язковим, враховуючи, що «б’янконері» виступають нестабільно при Мауріціо Саррі.

У першому матчі після рестарту «Лаціо» програв «Аталанті» з рахунком 2:3. При цьому команда Індзагі вела з рахунком 2:0, але не втримала навіть нічию. Однак катастрофи в цьому не було. У першому поєдинку після тривалої паузи всяке може трапитися. До того ж, після цього «орли» обіграли «Фіорентину» і «Торіно». Але в липні римський клуб почав стрімко втрачати очки. Спочатку «Лаціо» розгромно програв «Мілану». Потім «б’янкочелесті» не змогли обіграти «Лечче» – команду з найгіршою обороною в Серії А. Третьої поразки поспіль «орлам» завдав «Сассуоло».

В останньому на даний момент матчі «Лаціо» зіграв у безгольову нічию з «Удінезе». «Б’янкочелесті» перервали серію з трьох поразок, але навряд чи 1 очко в поєдинку з «чорно-білими» можна вважати позитивним результатом для претендента на Скудетто. Зараз «орли» займають 4-те місце в турнірній таблиці Серії А, відстаючи від «Ювентуса» вже на 8 балів. У «Лаіцо» є ще 5 матчів, але шанси на титул можна вважати втраченими. Але ж у «б’янкочелесті» була реальна можливість здвинути «стару синьйору» з трону. Що ж сталося з командою Сімоне Індзагі?

Серія травм

Практично кожний невдалий результат після рестарту сезону Індзагі пояснює складним календарем і низькою глибиною складу. З приводу розкладу – всі команди знаходяться в більш-менш рівних умовах. Однак у плані травм «орлам» дійсно не щастить. Першим вони втратили капітана команди – Сенада Луліча. Боснієць переніс операцію на щиколотці ще в лютому і досі не повернувся в стрій. Хавбек навіть задумався про завершення кар’єри.

Великою проблемою для «Лаціо» стала форма Лукаса Лейви. Опорний хавбек ще в квітні переніс операцію на коліні. Очікувалося, що на відновлення йому знадобиться близько місяця. Однак після рестарту у футболіста знову виникли проблеми. Лейва – дуже важливий гравець для «Лаціо» в центрі поля. Він є сполучною ланкою між обороною і атакою. Однак зараз хавбек не може грати в повну силу. Часом йому доводиться просто терпіти і виходити на поле через «не можу». Бразильцеві може знадобитися повторна операція.

Twitter/lucasleiva87

Після рестарту сезону кадрові проблеми у «Лаціо» посилилися. «Орли» втратили Хоакіна Корреа, який був хорошою опцією в атаці. Аргентинець грає під нападниками, але може перейти і на позицію чистого форварда при необхідності. Через біль доводилося грати Сергію Мілінковичу-Савичу і Даніло Катальді. Без них тренеру практично нікого ставити у центрі поля.

В кінці червня лазарет команди поповнив захисник Адам Марушич. Періодично проблеми зі здоров’ям виникають і у центрбека Луїса Феліпе. У «Лаціо» втрати практично в кожній лінії, а резерв у Індзагі дійсно невеликий. Через кадрові проблеми тренеру доводилося періодично міняти улюблену схему 3-5-2, що теж позначилося на результатах.

Спад у лідерів

Після рестарту «Лаціо» сильно втрачає в якості. Вся команда виглядає важкою і розосередженою. «Орли» стали частіше втрачати м’яч і допускати грубі помилки в захисті, через які пропускають набагато більше, ніж забивають. До перерви «б’янкочелесті» займали 5-те місце в Серії А за створенням потенційно гольових моментів. Зараз римський клуб останній за цим показником.

Мабуть, головним розчаруванням в складі «Лаціо» є Чіро Іммобіле. Кращий бомбардир «б’янкочелесті» до перерви забив 27 м’ячів. Після рестарту на рахунку форварда 2 голи і 1 результативна передача в 6-ти матчах. Найгірше те, що Іммобіле нікому підмінити. Корреа травмований, а Феліпе Кайседо після рестарту забив тільки 1 гол. Останнім часом за «Лаціо» забивають в основному півзахисники – Луїс Альберто, Марко Пароло та Мілінкович-Савич.

The42

Серйозною проблемою для римського клубу стала нестабільна форма вищезгаданого Луїса Альберто. Іспанець є кращим асистентом команди. До перерви футболіст віддав 14 результативних передач, чим добряче допомагав тому ж Іммобіле. Після рестарту хавбек забив 2 голи і віддав 2 асиста, що, в принципі, теж непогано. Але Луїс все одно перебуває далеко не в найкращій формі.

Альберто віддав понад 80 відсотків точних передач тільки в переможному матчі проти «Фіорентини». Поєдинки проти «Аталанти», «Мілана» і «Сассуоло» стали найгіршими для іспанця в сезоні за кількістю неточних передач. Всі ці матчі «б’янкочелесті» програли. Мілінкович-Савич теж може як розганяти, так і завершувати атаки. Однак зараз він грає не в повну силу через проблеми з коліном.

У підсумку, у «Лаціо» періодично випадають з гри кращий бомбардир, кращий асистент і кращий універсальний гравець. До всього цього додаються проблеми в опорній зоні. Лейва, граючи на уколах, не може стовідсотково виконувати свої функції. Це полегшує роботу суперникам при переході на половину поля «б’янкочелесті», та і в завершальних стадіях атак теж.

Психологічний тиск

З моменту зупинки сезону в Серії А «Лаціо» завжди виступав за відновлення чемпіонату. Про це неодноразово стверджували президент клубу Клаудіо Лотіто і самі футболісти. Якби справа була тільки в Лізі чемпіонів, як сказав Індзагі, «б’янкочелесті» не переживали б з приводу рестарту. При достроковому завершенні сезону вони б автоматично вийшли в ЛЧ. «Орли» підтримували рестарт чемпіонату, оскільки знали, що реально претендують на Скудетто.

Можливо, «Лаціо» просто «перегорів». За «б’янкочелесті» стежив увесь світ. «Орли» могли стати першою командою за 8 років, яка перервала б гегемонію «Ювентуса». У всіх були високі очікування: у Лотіто, у вболівальників, та й у самих футболістів. Ключовим став вислів Іммобіле: «Ми не можемо з легкістю робити те, що робили 3 місяці тому». До перерви «орли» отримували задоволення від гри, а потім – не впоралися з тиском.

Eurosport

Після трьох поразок поспіль атмосфера в клубі серйозно погіршилася. Під тиском опинилися не тільки гравці, але і медики. Саме вони потрапили під удар, коли футболісти почали травмуватися один за іншим. Після матчу проти «Сассуоло» захисник «Лаціо» Франческо Ачербі обрушився з критикою на керівника медичної служби «орлів» Іво Пульчіні. У клубі вважають, що лікарі недогледіли за Лейвою, через що у нього знову виникли проблеми з коліном. Відновлення Луліча теж пішло не за планом, в чому також можна помітити медичний прорахунок.

Лотіто, м’яко кажучи, засмучений. Він явно чекав не цього після рестарту сезону. Найближчими днями президент проведе зустріч з усіма членами медичного персоналу – починаючи від фізіотерапевтів, закінчуючи дієтологами. Лотіто також зустрінеться і з командою. Гравцям важливо відчувати підтримку президента під час кризи. Можливо, Лотіто мотивує футболістів на вирішальну частину сезону. Та факт залишається фактом –«Лаціо» більше не претендент на Скудетто.

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

У Челсі ухвалено рішення про майбутнє Мудрика
Футбол | 24 квітня 2024, 19:01 3
У Челсі ухвалено рішення про майбутнє Мудрика

«Пенсіонери» розставили пріоритети щодо українця

Стало відомо, коли розпочнеться наступний сезон УПЛ
Футбол | 25 квітня 2024, 11:55 6
Стало відомо, коли розпочнеться наступний сезон УПЛ

Ігор Бурбас стверджує, що базовою датою старту УПЛ 2024/25 є 3 серпня 2024 року

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
pike1
Любые паузы для Лацио беда, не умеют они быстро восстанавливаться