Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 16 липня 2020, 14:01
8134
3

Нарешті це сталося: Роналду забив зі штрафного. А чи варто було намагатися?

Португалець промахується частіше, ніж влучає, але це не заважає йому узурпувати стандарти «Ювентуса»

| Оновлено 16 липня 2020, 14:01
8134
3
Нарешті це сталося: Роналду забив зі штрафного. А чи варто було намагатися?
Твіттер Ювентуса

А ви пам'ятаєте ті славні часи, коли Кріштіану Роналду знадобилося більше п'яти годин на те, щоб забити свій перший гол за «Ювентус»? Здається, це було так давно – особливо, якщо враховувати, що він вже побив рекорд туринців, відзначившись голом у кожному з 11 матчів Серії А. А в недавньому дербі він відвоював титул першого гравця «Юве», який забив 25 за один сезон.

Чому я згадав цю історію? Справа в тому, що його перший гол у чорно-білій формі цілком міг залетіти зі штрафного. П'ятиразовий володар «Золотого м'яча» прошив дев'ять футболістів «К'єво», і тільки Стефано Соррентіно завадив снаряду залетіти в ворота. Незабаром він же стане першим воротарем, який відіб'є пенальті Роналду.

Минуло майже два роки з того моменту, і нарешті Кріштіану забив свій штрафний. Удар португальця Мауріціо Саррі назвав «екстраординарним». А яка техніка - цукерочка просто! І правда, замість традиційної гармати Роналду вирішив вдарити пом’якше і точніше, ніж зазвичай. І коли ми дивимося його інтерв'ю після матчу, стає очевидно, як довго 35-річний нападник чекав цього моменту. «Мені був потрібен цей штрафний для того, щоб повернути собі впевненість», - сказав він на іспанському в інтерв'ю Sky Italia, неабияк здивувавши своїх фанатів, які звикли до того, що вже чого-чого, а впевненості у сьомого номера вдосталь.

Саррі теж виглядав задоволеним. Гол був не тільки красивим, але і дозволив «Юве» видихнути спокійно. Але навіть тренер не розумів, що для його підопічного той м'яч був ще важливішим. «Я і не думав про це. Потім, коли після гри він сказав: «нарешті!», я зрозумів, що, можливо, він трохи страждав весь цей час».

Це була 43-я спроба в італійській кар'єрі Кріштіану. 2,3% забитих ударів – навряд чи та статистика, якою варто хвалитися, і багато хто справедливо помітили, що йому взагалі не треба і намагатися. Втім, варто зізнатися, йому дуже не пощастило ще в листопаді минулого року, коли найсильніший штрафний майже гарантував гол в ворота московського «Локомотива», але тут до атаки вирішив підключитися Аарон Ремзі, який закотив і без того приречений м'яч повз Гільєрме. Поки одноклубники оточили Роналду, який зробив той гол, валлієць міг тільки підняти руки, вибачившись за «злодійство».

Якщо тоді російський воротар нічого не міг вдіяти, то в інші моменти суперники прямо-таки витворяли дива. Наприклад, Ян Облак з «Атлетіко» якимось дивом відбив чудовий удар у лютому минулого року. Якщо ми подивимося на статистику від StatsBomb, на якій білі квадрати означають штрафні, а сірий колір - блокування, то побачимо, що в цьому сезоні з 14 ударів вісім з них зупиняла стінка. Крім дальньої дистанції, на якій гармата Роналду завжди корисна, логічніше на штрафні ставити Міралема П’янича або Пауло Дібалу.

Ніхто, звичайно, не може забрати у португальця того, що за останні десять років він вдало виконав 21 штрафний удар (більше - 34 - тільки у Ліонеля Мессі), але ми не можемо забувати і того, що його боснійський одноклубник є справжнім майстром стандартів, можливо - навіть «новим Пірло». Він забивав менше (16 разів), але його статистика влучань набагато краще. Навіть прикро, що йому більше майже не випадає можливість пробивати.

Голи зі штрафного з сезону 2009/10

Гравец

Голів

Ударів

Відсоток влучань

Ліонель Мессі

34

360

9.40%

Кріштіану Роналду

21

343

6.10%

Міралем П’янич

16

167

9.60%

Хакан Чалханоглу

13

137

9.50%

Франческо Лоді

13

103

12.60%

У середньому, П’янічу випадало 19 штрафних за сезон до приїзду Роналду в 2018 році. Тепер він задовольняється в середньому 6,5 шансами, і навряд чи щось зміниться після його переходу в «Барселону» з Ліонелем Мессі. Але ж не варто забувати, що ми говоримо про протеже Жуніньо Пернамбукану, який працював зі знаменитим бразильцем в «Ліоні»! На жаль, йому судилося навічно залишатися в тіні двох найбільших футболістів нашого часу. Ну а що стосується Дібали, який поки що знаходиться в стані нірвани, то його статистика - 15,9 відсотків вдалих ударів - є найкращою в топ-лігах Європи з 2009 року. Той листопадовий м'яч «Атлетіко» складно пояснити законами фізики.

З огляду на те, що в цьому сезоні «Юве» забиває з великими труднощами (до моменту вимушеної паузи їхня атака займала четверту сходинку за ефективністю), було б логічніше давати її найкращим виконавцям робити те, що вони можуть найкраще. Але поки вболівальники ниють після чергового промаху Кріштіану, телевізійники залишаються задоволеними кожним шансом показати великим планом португальця, який готується пробити своїм фірмовим чином. Саме його унікальний ритуал привертає нейтральних глядачів, а значить - гроші.

Ну і наостанок не слід забувати, що під керівництвом Саррі з'явилося дуже багато шансів для голів зі стандартів - високий пресинг змушує суперника притискатися до своєї половини й допомагає «Юве» вигравати єдиноборства та опинятися у вигідних положеннях для удару.

Можливості для штрафного

Сезон

Здобуто фолів

2016-17

1.34

2017-18

1.74

2018-19

1.11

2019-20

2.13

Невловимі технарі на кшталт Дугласа Кости, Федеріко Бернардескі, Дібали і Роналду постійно змушують суперників порушувати правила поблизу від своїх воріт. StatsBomb підтверджує, що таких фолів - а значить, можливостей - стало більше в цьому сезоні.

Більше шансів для Дібали закрутити голешник зі своєї лівої ...

Або для П’янича - пробити своєю лівою з протилежного флангу...

Або, звичайно, для Роналду в черговий раз спробувати спростувати статистику очікуваних голів і обвести стінку.

У Лізі Чемпіонів мало хто може похвалитися таким набором виконавців. Залишається тільки гадати, що зміниться після довгоочікуваного голу португальця, і чи не доведеться знову пару років чекати наступного.

Переклад і адаптація Денис КОШЕЛЕВ

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Артета оцінив невдачу в АПЛ та виліт Арсенала з Ліги чемпіонів
Футбол | 19 квітня 2024, 20:20 4
Артета оцінив невдачу в АПЛ та виліт Арсенала з Ліги чемпіонів

Це був не найкращий тиждень для лондонців

Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи
Футбол | 19 квітня 2024, 06:30 19
Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи

У півфіналах Ліги Європи зіграють: Марсель – Аталанта, Рома – Байєр

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
bzzzzz
Никогда не понимал, зачем ему дают бить штрафные, это вотще не его, и статистика об этом говорит. Да, есть пару точек с которых он бьет хорошо но не более.
sand
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил