Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Перша ліга
| Оновлено 13 червня 2020, 00:19
15693
17

Перша ліга таки зіграє. Але не поспішайте радіти

Sport.ua – про довгий і важкий шлях клубів Першої ліги до рестарту сезону, якого все ще може не бути

| Оновлено 13 червня 2020, 00:19
15693
17
Перша ліга таки зіграє. Але не поспішайте радіти
ФК Минай

Крокодили не літають. Як правило. А якщо і літають, то дуже низько. Та й то, якщо їм дозволить товариш генерал. А якщо не дозволить, то й не літають. Ось приблизно за такою спіраллю, розпеченою до межі, команди нашої першої ліги ходили в пошуках простого питання: грати чи не грати. Конференція ПФЛ - вищий орган ліги, що відбулася 11 червня, начебто дала чітку відповідь: грати треба. Навіть орієнтовна дата є рестарту сезону - 23 червня. Однак остаточну крапку в цьому майже гамлетівському питанні ставити рано. Підказує інтуїція і джерела в нашому Будинку Футболу, що у небажаючих відновлювати сезон знайдуться вагомі аргументи, щоб переконати тих, кого треба, в тому, що сезон краще закінчити, не відновивши.

***

Коротенько про суть питання. На відміну від нашого елітного дивізіону, який весняну частину чемпіонату розпочав в перших числах березня, клуби ПФЛ - першої і другої ліг - в той час були на зимових канікулах. Там вони і залишилися, бо після 14 березня наш футбол пішов на жорсткий карантин, пов'язаний з епідемією коронавірусу.

З карантину наш футбол повернувся 30 травня. Але це стосується тільки клубів УПЛ: команди першої та другої ліг все так же перебували на зимових канікулах. І повертатися звідти не поспішали. Точніше, не збиралися зовсім. 21 травня на стадіоні «Оболонь Арена» відбулося засідання Ради Ліг, на якому більшістю голосів було вирішено призупинити змагання в першій і другій лігах «в класичному форматі». Тобто, чемпіонат в нормальному його вигляді, коли грають всі 16 колективів першої ліги (про другу лігу тут зовсім не йтиметься: вони неодноразово проголосували проти відновлення сезону, це рішення і було офіційно зафіксовано). А ось ті представники першої ліги, хто хоче грати, нехай грають - організовують «групи за інтересами» і вирішують, хто потрапляє в УПЛ. Причин, за якими було прийнято таке рішення, «півтори»: головна - пандемія коронавірусу, через яку багато клубів боялися рестарту. Тим більше, що в одному колективі - «Минаї» - нібито був зафіксований випадок зараження КОВІД-19. Ну і, причина, яка випливає з першої - у багатьох клубах складна фінансова ситуація, що не дозволяє стартувати в нових умовах (начебто немає коштів не тільки на логістику і медичні тести, але і на найнеобхідніше - харчування і зарплату). Лише три клуби тоді по-справжньому ратували за рестарт сезону - «Інгулець», «Оболонь-Бровар» і «Металіст 1925». У цих команд ще залишався шанс в спортивній боротьбі позмагатися за місця, що дають право на підвищення в класі, ось вони і пішли проти загальної аморфної маси. І хіба вони не праві?

***

Резонанс від того засідання Ради Ліг виявився неабияким. Представники трьох клубів, які бажають будь-що відновити сезон, на всіх зручних і не дуже майданчиках розгорнули проти «відмовників» справжню «артпідготовку». Зробити це виявилося дуже просто, оскільки у небажаючих продовжувати сезон крити було нічим. Крім коронавірусу, зрозуміло. Особливо активно і колоритно виступали два керівники клубів - президент «Інгульця» Поворознюк і один із співзасновників «Металіста 1925» Стороженко. Свою роль зіграла і «четверта влада», яка теж вимагала відновити сезон. Мовляв, ФІФА, УЄФА, УАФ і МОЗ дали дозволи грати, чого ж ви не граєте?

Через кілька днів, 5 червня, під тиском футбольної громадськості та здорового глузду, скажімо так, на тому ж місці відбулося повторне засідання Ради Ліг. Тепер вже було вирішено відновити сезон в першій лізі з 23 червня. Рішення від 21 травня було анульовано, і більшість клубів (шість за, четверо утрималися) висловилися за відновлення чемпіонату першої ліги і догравання його за регламентом. Тобто, на цей раз, грають всі. Хто може. Хто не може - той не грає. Але клуби вирішили не виключати команди за дві неявки на матч з тісних лав ПФЛ (раніше згідно з регламентом той, хто не зіграв без поважних причин два матчі поспіль, втрачав професійний статус).

Здавалося б, здоровий глузд переміг усілякі домисли, а футбол - коронавірус. Але і це рішення виявилося хитким. Крім того, що воно повинно було отримати «візу» виконкому УАФ, так вже відразу після другого засідання Ради Ліг з'явилося багато чуток і розмов про те, що сезон в першій лізі все-таки не буде поновлюватися. Начебто як «розхитували човен» ті, кому не дуже вигідний рестарт - деякі представники «великої трійці», які вже встигли приміряти на себе «шеврони» УПЛ. 

Крапку в цих шараханнях у різні боки повинні були поставити на засіданні виконкому УАФ у Львові, що відбулося 7 червня перед засіданням Конгресу УАФ. Але і там замість крапки вийшло чергові три крапки. З якихось не дуже зрозумілих причин виконком національної асоціації не захотів в цьому питанні брати на себе відповідальність: все знову віддали на відкуп клубам. Мовляв, ось у вас збирається Конференція ПФЛ 11 червня, там і вирішуйте.

***

Від виконкому УАФ до Конференції ПФЛ - всього нічого: чотири дні. Але за цей час води утекло неміряно. Особисто у мене була інформація від неофіційного, але заслуговуючого на довіру джерела, що більшість клубів першої ліги знову вирішили переграти ситуацію: станом на 9 червня відновлювати сезон вони не збиралися. І тут в гру вступила «важка артилерія». Якраз перед засіданням Конференції ПФЛ з'явилася реакція двох провідних наших клубів, які прозоро натякали, що без дотримання принципів спортивної боротьби УПЛ в новому сезоні не буде не тільки розширюватися, але і приймати в своє лоно навіть одного представника ПФЛ. Напевно, саме цей аргумент виявився тим «обухом», якого не переб'єш. І «змовникам» довелося знову міняти пластинку і прислухатися до голосу розуму. Конференція ПФЛ починалася дивно і нервово - вперше на її засідання не були допущені журналісти. Більш того, представників ЗМІ активно виштовхували в спину, мовляв, все дізнаєтеся на брифінгу. Звідки такі «ніжності» - «так коронавірус же лютує», не мудруючи лукаво, заявив президент ПФЛ Макаров. У такій ось обстановці «загальної довіри» більшість проголосувала за відновлення чемпіонату першої ліги за регламентом. «За» - 11 клубів, «проти» - чотири, утримався один.

Незважаючи на таку зовнішню майже одностайність, атмосфера на самому засіданні була напружена до межі. За словами Кополовця, спортдира «Минаю», якби на Конференцію не прийшов глава УАФ Павелко, була б поножовщина. Благо, що Андрій Васильович знову виступив у ролі рятівника вітчизняного футболу. Ну хто, як не він?

Хоча, за чутками, на цьому крапку ставити ще рано. За словами самого Павелка, завтра можуть знову ввести жорсткий карантин, і «ми зупинимося на тому, з чого почали». Але і без того незадоволених рішенням Конференції виявилося багато. Навіть серед тих, хто голосував «за». Не кажучи вже про тих, хто голосував «проти». Як вам таке: «готуємося до цього збоченого чемпіонату, будемо його догравати» (президент «Балкан»), або «ми були проти цієї дурниці, але грати будемо» (представник «Миколаєва»).

Щось мені підказує, що чим ближче буде 23 червня, тим незадоволених ставатиме все більше. Так що чекаємо чергового оповідання про те, чи вміють крокодили літати.

Оцініть матеріал
(70)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

У Челсі ухвалено рішення про майбутнє Мудрика
Футбол | 24 квітня 2024, 19:01 3
У Челсі ухвалено рішення про майбутнє Мудрика

«Пенсіонери» розставили пріоритети щодо українця

Лунін у цьому сезоні сяде на лаву для запасних. Стали відомі причини
Футбол | 25 квітня 2024, 11:05 10
Лунін у цьому сезоні сяде на лаву для запасних. Стали відомі причини

Анчелотті планує випустити Кепу і Куртуа у старті найближчим часом

Коментарі 17
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
banderlog78
Не насрати тільки власникам клубів і футболістам
DK1961
НИ ОДНО творение Василенко никогда не добавляет оптимизма. И ВСЕГДА полно слухов и полунамеков отрицательного характера.
TimurKhAI
"... подсказывает интуиция... "
"... вроде бы как... "
"... информация от неофициального, но заслуживающего доверия источника... "
"... по слухам... "
"... что-то мне подсказывает... "
--------------------------------------------
Ура, спорт.уа снова порадовал материалом в моём любимом стиле под названием "астон виллами по воде"
Владимир Копяк
Я думаю, что события МОГУТ развиваться так. Вариант, по которому все нормально, никто в командах не болеет, сразу отбрасываем. Есть второй вариант, когда в командах начнется массовый мор ( естественно - искусственный) и ПФЛ совместно с УАФ вынуждены будут прекратить соревнования ( я думаю, что верхняя троица, которая вбухала в попытку прорваться в ПЛ немалые средства, не оставит попыток как-то переломать ситуацию в свою пользу). Тем более, что Павелка не просто за красивые глаза рекомендовал ( по высказываниям некоторых руководителей команд) многим колеблюющимся голосовать против продолжения соревнований. Вот этот вариант некоторые горячие головы и будут пытаться внедрить в практику, как я предполагаю.
common_sense
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
DidOk
ПерДив = 👍👌✋🏐🇺🇦
hantolik58
Василенко, хватит "лодку раскачивать", мол, не спешите радоваться, чемпината может не быть... Вместо того, чтобы написать - "Футбол победил и как здорово, что мы увидим захватывающие игры, футбол для болельщиков"... Я уверен, те кто добился результата, ни за что не включать заднюю!!!!
Виктор Иванов
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
ihor7003
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Evgene Boykinyuk
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил