Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 03 вересня 2020, 16:09
28826
14

7 головних інтриг перед рестартом футбольного сезону в Україні

Sport.ua разом з Parimatch виділяє основні моменти, які потрібно вирішити командам

| Оновлено 03 вересня 2020, 16:09
28826
14
7 головних інтриг перед рестартом футбольного сезону в Україні
Parimatch

Незважаючи на те, що практично весь світ все ще продовжує боротися з пандемією коронавірусу, поступово в багатьох країнах знімаються карантинні обмеження, і життя повільно, але вірно повертається в куди більш звичне для більшості людей русло. Футбол не залишається осторонь. Наприклад, в німецькій Бундеслізі вже відбулося декілька турів після відновлення чемпіонату, а вже 30 травня очікується і рестарт сезону в українській Прем'єр-лізі.

На вимушену паузу елітний дивізіон вітчизняного чемпіонату пішов після 23 турів, в Кубку України в нинішньому календарному році вдалося провести матчі чвертьфінальної стадії, а ось повернення сезону у Першій та Другій лігах після зимової паузи так і не відбулося. Що ж, спробуємо оцінити ситуацію і виділити 7 головних інтриг, які залишаються у вітчизняному футболі напередодні рестарту сезону...

Інтрига № 1: хто посяде друге місце

Головні претенденти: «Зоря» і «Динамо»

З урахуванням того, що до завершення нинішнього розіграшу в УПЛ залишається провести всього 9 турів, а відрив «Шахтаря» від найближчих переслідувачів у турнірній таблиці вимірюється 13 очками, говорити про яку-небудь чемпіонську інтригу навряд чи варто. На цьому тлі найбільш гострим питанням, яке все ще належить з'ясувати, залишається ім'я другого учасника від України в Лізі чемпіонів на сезон-2020/21. Путівку туди отримає команда, яка займе друге місце.

Шахтар - Динамо: Українське класико в день Києва на порожньому Олімпійському. У Parimatch можно взяти шикарний кеф на перемогу Динамо - 3.80.

Зараз на другій сходинці розташовується «Зоря», яка в останньому перед призупиненням сезону турі чемпіонату на своєму полі мінімально обіграла «Шахтар» (1:0). Це, в сукупності з нічиєю між «Динамо» і «Десною» (1:1), дозволило луганчанам вибратися на друге місце, але, по суті, «чорно-білі» та «біло-сині» знаходяться в абсолютно рівному становищі, оскільки мають по 46 очок в активі. Поки «Зоря» знаходиться вище за «Динамо» лише за додатковими показниками, але в силу неоднозначності ситуації і регламенту, вкрай важко реально розуміти, яка з команд повинна бути вище в таблиці після 23 турів. З цієї причини дуже добре, що сезон буде дограний, і у «Зорі» з «Динамо» буде шанс в спортивній боротьбі з'ясувати того, хто посяде друге місце. Тим більше, командам ще двічі грати між собою - в 26-му турі на полі луганчан, а в 31-му - на полі киян.


ФК Динамо

Передбачити результат цієї боротьби дуже непросто, але варто врахувати, що в нинішньому сезоні команда Віктора Скрипника за особистими зустрічами вже має перевагу над підопічними Олексія Михайличенка. У 6-му турі «Зоря» і «Динамо» розійшлися нічиєю 2:2 в Запоріжжі, причому луганчани врятували матч з рахунку 0:2, а ось в 17-му турі в Києві перемога й зовсім дісталася команді Скрипника - 2:1.

Теоретично на друге місце претендувати можуть й інші команди верхньої «шістки» - зокрема, «Десна», «Олександрія» та навіть «Колос» (тут вже чисто математично і гіпотетично), але куди більш ймовірною бачиться боротьба за «срібло» саме між «Зорею» та «Динамо».

Цікавий факт: «Динамо» 11 разів займало друге місце, один раз - третє і один раз - четверте. Найвищим же досягненням «Зорі» в чемпіонатах України є третя позиція, на якій луганчани фінішували за підсумками сезону-2016/17.

Інтрига № 2: хто виграє Кубок України

Претенденти: «Динамо», «Ворскла», «Маріуполь», «Минай»

Кубок України зупинився на стадії півфінальних матчів. Тут фіналістів повинні будуть визначити в очних дуелях «Маріуполь» та «Ворскла», а також «Минай» та «Динамо». І якщо в поєдинку повпреда Першої ліги і одного з грандів вітчизняного футболу фаворит очевидний, то ось хто виявиться сильнішим в дуелі команд з Маріуполя і Полтави - невідомо. Ключове питання: в якому стані обидві ці команди вийдуть після рестарту сезону, і кому вдасться швидше повернути оптимальні кондиції. Баланс особистих зустрічей в нинішньому сезоні поки не на користь «Ворскли» - в домашньому матчі першої частини УПЛ полтавці зіграли внічию 1:1, а на виїзді були биті «приазовцями» з рахунком 0:3.

Ворскла – Львів: Максимов витягнув Полтаву з низів таблиці. Перемога над Львовом дозволить обійти конкурента. Коефіцієнт на перемогу господарів – 2.25.

Однак, хто б не вийшов переможцем у парі «Маріуполь» - «Ворскла», беззаперечним фаворитом турніру є «Динамо». У чвертьфіналі кияни усунули з дороги «Олександрію», а в 1/8 фіналу прибрали головного свого опонента - «Шахтар» (2:1). У ситуації, коли «золото» чемпіонату практично напевно піде в руки «гірників», для підопічних Михайличенка буде вкрай принципово не залишитися в сезоні без трофеїв, і Кубок - відмінна можливість хоч якось скрасити положення.

Цікавий факт: серед команд, що залишилися в турнірі, лише «Динамо» і «Ворскла» мають досвід перемог. На рахунку киян - 11 виграшів Кубка України, полтавчан - один. «Маріуполь» та «Минай» раніше ніколи не забиралися в турнірі вище нинішньої півфінальної стадії.

Інтрига № 3: хто отримає путівку в Лігу Європи

Головні претенденти: «Зоря»/«Динамо», «Десна», «Олександрія»

Якщо з повпредами в Лізі чемпіонів все більш менш зрозуміло і просто з точки зору розкладів, то ось хто представить Україну в наступному розіграші Ліги Європи - питання куди більш важливе і вимагає вивчення. Тут дуже багато буде залежати від того, хто все-таки виграє Кубок. У разі, якщо тріумфатором виявиться «Динамо», то пряма путівка в груповий раунд Ліги Європи дістанеться команді, яка фінішувала на третьому місці в УПЛ. Якщо ж у Кубка буде будь-який інший переможець, крім киян, то саме він безпосередньо відправиться в групу Ліги Європи, в третій раунд кваліфікації потрапить команда, що стала четвертою, а до другого раунду кваліфікації - переможець плей-оф, організованого між командами, що фінішували з 5 по 8 місце.


ФК Зоря

Варто нагадати, що згідно з регламентом УПЛ, плей-оф за право зіграти в Лізі Європи буде складатися з трьох матчів - двох півфіналів і фіналу. При цьому, проводитися поєдинки будуть на полях команд, які фінішували вище в турнірній таблиці.

Олександрія – Зоря: Команда Скрипника может відірватися віл Динамо в срібній гонці. Для цього треба обіграти Олександрію. Кеф на перемогу гостей 2.44.

На поточний момент, з урахуванням статусу фаворита «Динамо» в Кубку, найбільш очевидним бачиться варіант, при якому третій призер відправиться відразу в групу Ліги Європи, четверта команда УПЛ - в третій кваліфікаційний раунд, а путівку до другого раунду кваліфікації розіграють між собою колективи з 5 по 8 місця. У зв'язку з цим головними фаворитами на єврокубкові путівки бачаться: невдаха «срібної» битви між «Зорею» та «Динамо», а також «Десна» з «Олександрією», яким в очних і заочних дуелях належить визначити найсильнішого і більш удачливого. Але, знову-таки, важливо тримати в умі ще й кращих двох повпредів з нижньої «шістки»...

Цікавий факт: якщо путівку в Лігу Європи отримає переможець Кубка України, то в плей-оф за ще одну путівку зійдуться команди з 4 по 7 місця.

Інтрига № 4: хто виграє нижню «шістку»

Головні претенденти: «Дніпро-1», «Маріуполь»

Турнірна боротьба в нижній «шістці» УПЛ також має вельми неочевидний результат. Нинішнім лідером там є «Дніпро-1», який має 28 очок в активі і випереджає «Маріуполь» на 3 пункти. Статус лідера другої «шістки» команді Михайленка принесли дві перемоги над «Маріуполем», здобуті в рідних стінах - 3:0 та 2:0. Особливо резонансним вийшов поєдинок в 22-му турі, коли «приазовці» завершували гру, маючи вісім футболістів на полі через три вилучення в своєму складі. Втім, в 28-му турі «Дніпру-1» ще належить візит в гості до «Маріуполя». Там «приазовці» отримають шанс на реванш, і в разі їх перемоги зможуть зрівнятися з «дніпрянами» за очками, набраними в очних зустрічах. У разі, якщо теоретично жодна з команд більше не втратить очок у матчах з іншими суперниками, то до фінішу «Дніпро-1» і «Маріуполь» можуть підійти з однаковим очковим запасом, але вище в таблиці виявиться той, у кого буде кращий результат в особистих зустрічах. За очками в такому випадку буде рівність, а тому в хід піде різниця м'ячів. Поки вона 5:1 на користь «Дніпра-1», а тому «Маріуполю», щоб не залежати від обставин, в домашньому матчі потрібно буде вигравати з різницею в п'ять м'ячів і більше, що бачиться вкрай малоймовірним.

Дніпро-1-Олімпік: Олімпік не може виграти в УПЛ вже 8 матчів поспіль. Чи перервуть «олімпійці» невтішну серію? Шикарні 2.2. на перемогу господарів

Важливість перемоги в нижній «шістці» зросте, якщо переможцем Кубка України виявиться не «Динамо». В такому випадку в плей-оф за місце в Лізі Європи з повпредами верхньої «шістки», як вже зазначалося вище, битиметься тільки команда, що зайняла 7-е місце. Однак, не варто забувати, що у «Маріуполя» є шанси на вихід в Лігу Європи ще й через Кубок, а тому, не виключено, що на цей турнір «приазовці» і зроблять основну ставку.

Цікавий факт: у разі, якщо «Дніпро-1» виграє нижню «шістку», а потім і плей-оф за путівку в Лігу Європи, все одно поки до кінця не зрозуміло, чи зможе команда бути представлена ​​в єврокубках через існуюче в УЄФА «правило трьох років», коли право на участь в єврокубках можна отримати тільки після того, як клуб пробув членом федерації або професійної ліги три роки на момент старту відбіркового сезону. У ситуації з «Дніпром-1» по ходу сезону вже неодноразово звучало кілька полярних думок, однак будь-якої офіційної позиції з боку УАФ або УЄФА поки не послідувало, тому ситуація продовжує залишатися невизначеною.

Інтрига № 5: хто вилетить з УПЛ

Головні претенденти: «Карпати», «Олімпік»

Все ще актуальним залишається питання і у визначенні головного невдахи сезону - команди, яка посяде останнє місце і, згідно з регламентом, повинна буде понизитися в класі. І хоча український футбол знає чимало історій, коли все відбувалося зовсім не так, як було прописано, а ситуація з коронавірусом поки ще невідомо як відгукнеться на клубах, будемо говорити виключно про спортивний принцип. Зрештою, це те, що піддається хоч якомусь аналізу і можливості прогнозування.


ФК Карпати

Головним аутсайдером турніру є «Карпати», які міцно засіли на дні турнірної таблиці з 14 очками. Втім, врятувати ситуацію для львів'ян можуть, наприклад, дві перемоги над «Олімпіком», у якого нині в активі 19 пунктів. До того ж, в останньому турі на ці дві команди якраз чекає очний матч на полі донеччан, в якому, можливо, і буде вирішуватися доля останнього рядка.

Карпати – Маріуполь: Карпатам кров з носу потрібно вилазити з підвалу таблиці. Коефіцієнт на перемогу львів’ян дуже хороший – 2.75.

Цікавий факт: «Карпати» влаштувалися на останньому місці після перших же двох турів, коли програли поспіль «Динамо» (0:2) та «Шахтарю» (0:3). Однак потім львів'яни вибралися з дна, але по ходу сезону не піднімалися вище 9-го місця. Після матчів 18-го туру і до теперішнього часу «Карпати» - остання команда чемпіонату.

Інтрига № 6: хто поповнить УПЛ

Головні претенденти: «Рух», «Волинь», «Минай», «Інгулець», «Оболонь-Бровар», «Металіст-1925»

Якщо ситуація з рестартом сезону в УПЛ ще хоч якось зрозуміла, то ось що в підсумку відбудеться в Першій та Другій лігах, поки невідомо. 

На поточний момент у Першій лізі ситуація особливо цікава, адже там на три путівки в УПЛ претендує, по суті, відразу сім команд. Принаймні, різниця в очках між лідируючим «Рухом» і «Металістом-1925», що йде сьомим, становить лише 4 пункти. При цьому, «Агробізнес», який нині шостий, поки не ставить задач по виходу в УПЛ через інфраструктурні питання, а от всі інші команди налаштовані амбітно.

Колос – Десна: Мабуть, найнепередбачуваніший матч вік-енда. Що візьмеш: перемогу Колоса за 3.85 чи Десни за 2.00?

Цікавий факт: команди, що ділять в Першій лізі місця з 3 по 6, мають однакову кількість набраних очок - по 37. За додатковими показниками вище знаходиться «Минай», який, можливо, і стане третім щасливчиком, що отримав путівку в УПЛ, на випадок рішення не догравати сезон у Першій лізі.

Інтрига № 7: хто виграє гонку бомбардирів

Головні претенденти: Жуніор Мораес, Олександр Філіппов

Диспозиція досить проста - в активі Жуніора Мораеса з «Шахтаря» 18 забитих м'ячів, а у представника «Десни» Олександра Філіппова, що йде на другій сходинці в суперечці бомбардирів, - 13. Очевидним фаворитом на звання кращого бомбардира чемпіонату є Жуніор Мораес, але у Філіппова , який приємно дивує результативністю, шанси все-таки залишаються, адже раптом у бразильця з українським паспортом після рестарту «зіб'ється приціл»...

Цікавий факт: Жуніор Мораес в минулому році вперше в кар'єрі виграв гонку бомбардирів в УПЛ. Для цього він забив 19 голів - його персональний рекорд в рамках одного сезону в чемпіонаті України. Олександр Філіппов нині проводить свій кращий, з точки зору результативності, сезон не тільки в УПЛ, але й в цілому в кар'єрі.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(25)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Перес привітав Луніна і ухвалив рішення щодо продовження контракту українця
Футбол | 18 квітня 2024, 08:35 5
Перес привітав Луніна і ухвалив рішення щодо продовження контракту українця

Флорентіно залишився явно у захваті від гри Андрія у поєдинку Манчестер Сіті – Реал

Відомо, хто підказав Луніну залишитися на місці перед ударом Бернарду
Футбол | 18 квітня 2024, 12:44 1
Відомо, хто підказав Луніну залишитися на місці перед ударом Бернарду

Тренер воротарів «Реала» вважав, що не стрибати варто лише в одному випадку з трьох можливих

Коментарі 14
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
zakharka
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
axylinam
Главная интрига,кто займёт второе место? Я ставлю на Динамо,остальные мини интрижки яйца выеденного не стоят
Alexey Antonenko
Какой уровень чемпионата, такие и интриги.
wicker
Три гравцi Карпат хворi на коронавiрус.i Карпат хворi на коронавiрус.
raho34
youtu.be/oTwvxkHGrZg - Шахтер - Динамо
dd dent
Интриги у нас конечно шикарные в «»
turist86
sport.ua , не соромно видаляти коменти, де вказано на ваші очевидні помилки?
NestorMachno7
Заря займет 2-е место. Насчёт эль-классико 31 мая, здесь однозначная победа Шахтера.
zakharka
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Роман Когоров
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Микола Унгурян
в принципі інтрига лише одна - це хто займе друге місце.
Доречі, може ДК вигідніше зайняти 2 місце? тоді одразу в груповий етап ЛЄ потраплять?
Незалежно хто займе друге місце, враховуючи регламент ЛЧ, то дуже малоймовірно що ДК чи Зоря зможуть пройти сито відбору.
Все інше - дуже з натяжкою інтрига - хто займа 1-місце в 2-й шестірці? так хто б не зайняв, навряд чи зможуть посперечатись за путівку в ЛЄ, а тим більше пройти сито відбору.
Кубок України? так це вже давно потішний трофей.
і автор вже ввжаєа що саме ДК займе 2-е місце?
Виктор Иванов
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил