Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 22 травня 2020, 11:04
38649
8

Легенда біатлону став простим робітником в Норвегії. Історія Рафаеля Пуаре

Рафаель Пуаре працює в будівельній фірмі в Норвегії і щасливий

| Оновлено 22 травня 2020, 11:04
38649
8
Легенда біатлону став простим робітником в Норвегії. Історія Рафаеля Пуаре
sport.tut.by. Рафаель Пуаре

У 2000-х Рафаель Пуаре суперничав з Уле-Ейнаром Бьорндаленом за звання найкращого біатлоніста світу. Чотири рази француз ставав переможцем загального заліку Кубка світу, вісім разів тріумфував на чемпіонатах світу і став триразовим призером Олімпійських ігор, хоч і не зумів завоювати золоту медаль на Іграх.

Остання гонка в кар'єрі Пуаре вийшла епічною: він поступився першим місцем Бьорндалену на фотофініші, але через роки не вважає, що з цього приводу потрібно переживати.

«Якби Уле просто пропустив мене вперед, я б не зрадів такій перемозі. А так ми отримали історичну гонку, в якій до найостанніших сантиметрів за перемогу боролися три найкращих біатлоніста останніх 15 років на той момент. У тому, що гонка обернулася для мене другим місцем, я можу звинувачувати тільки себе. Я часто переглядаю її і промотувати в голові, розуміючи, що повинен був перемагати, адже у мене була найкраща швидкість.

Але ці лічені сантиметри - та дистанція, яка зберігалася між мною і Уле протягом всієї кар'єри. У нього була найкраща команда, тренери, сервіс-бригада, а мені доводилося гнатися за ним і багато чому вчитися самому. Але я дуже вдячний Уле за цікаву боротьбу протягом багатьох років. Він мотивував мене ставати краще кожен день. І ми разом створили історію», - сказав Пуаре в інтерв’ю sport.tut.by.

Після завершення кар'єри Пуаре деякий час працював тренером зі збірною Білорусі та експертом на ТБ, але в один момент вирішив зав'язати з біатлоном.

«Протягом 25 років я їздив в одні і ті ж місця, зустрічався з одними і тими ж людьми і обговорював з ними ті ж самі речі. У цьому маленькому закритому світі я був королем, і вся робота великої команди була підпорядкована моїм результатами. Звичайно, це величезна зона комфорту. Але в якийсь момент мені захотілося іншого життя: стабільного і при цьому повного нових викликів».

Пуаре працював різноробочим на нафтовій платформі в Північному морі, займався будівництвом доріг і відчував себе щасливою людиною. При цьому Пуаре не хотів, щоб його ім'я, яке він здобув у спорті, йому якось допомагало в роботі. У свій час Рафаель Пуаре навіть шукав роботу через Facebook.

«Звичайно, я міг би працювати тренером або експертом на ТБ і далі. Але це не мій шлях. Для мене робота - це не тільки спосіб заробляти гроші, це ще й мотивація розвиватися і рости. Пахав з сьомої ранку до сьомої вечора - під дощем, в спеку, в темряві і в багнюці. Це дуже відрізнялося від усього, з чим я стикався в спорті (посміхається). У біатлоні у мене був статус, я був сам собі господар і король, там інші працювали на мене, а не я на когось».

Зараз Рафаель Пуаре працює в будівельній компанії в Бергені, яка спеціалізується на будівництві об'єктів - від басейнів і шкіл до житлових будинків і доріг. Рафаель займається налагодженням комунікації між замовниками та виконавцями робіт, а також контролює якість виконання робіт.

«Я ненавиджу, коли люди виїжджають на своєму імені. І ніколи не зміг би просуватися по службі за минулі заслуги, тільки тому що я Рафаель Пуаре. Мені подобається розвивати свою особистість і доводити, що я гідний поваги, не тільки тому що я восьмикратний чемпіон світу. З кожною новою посадою я нарощую нетворкінг, знання, навички та знайомства».

Пуаре не заробив за кар'єру стільки як Фуркад, який до кінця життя може не працювати. Але він не впадає у відчай. «На відміну від Мартена, я не можу взагалі не працювати. Під час кар'єри я не замислювався про гроші і якісь накопичення, а мріяв лише стати найкращим в світі. Я не дуже вникав в фінансові питання і зробив парочку невдалих інвестицій з подачі певних людей. Так що тепер повинен працювати, щоб забезпечити себе і сім'ю».

Зараз Пуаре 45 років, у нього три прекрасні дочки від першого шлюбу, нова сім'я і робота, яка приносить йому задоволення.

«Я вже дуже щаслива людина. Але, звичайно, є певні цілі. Хочу обзавестися місцем, про яке нарешті скажу: це мій дім.

В останні роки я знову в роз'їздах: два тижні проводжу в Бергені з дочками, а потім на два тижні їду в інше місто в годині їзди звідси, де живу зі своєю дружиною Анною. Вона працює в страховій компанії, і у неї теж троє дітей від першого шлюбу. Так що ми живемо в такому режимі, щоб встигати приділяти увагу і вихованню дітей, і один одному, і не змішувати все разом. А ще мрію купити житло на півдні Франції, де ми б могли збиратися всією сім'єю і насолоджуватися сонцем. Все-таки я справжній француз, який нудьгує за сонцем в Норвегії».

Крім того, Пуаре готує до публікації автобіографію. За його зізнанням, книга буде дуже особистою, з безліччю історій, починаючи з дитячих років і закінчуючи сучасним етапом життя. Книга з'явиться в жовтні і чомусь здається, що вона стане бестселером. У Франції та Норвегії - так точно.

Оцініть матеріал
(274)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Схоже, Касільяс недооцінює Луніна. Забув, як над ним насміхався Кан?
Футбол | 24 квітня 2024, 12:20 18
Схоже, Касільяс недооцінює Луніна. Забув, як над ним насміхався Кан?

Колумністу Sport.ua Олексію Сливченку не сподобалося одне з останніх висловлювань легенди «Реала»

Золота бутса. Кейн суттєво відірвався. Яке місце посідає Довбик?
Футбол | 24 квітня 2024, 06:25 15
Золота бутса. Кейн суттєво відірвався. Яке місце посідає Довбик?

У топ-3 також входять Серу Гірассі зі «Штутгарту» та лідер «ПСЖ» Кіліан Мбаппе

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Sart18
Яка ж сильна духом людина, приклад для наслідування
fedd1979
В шоці... Не наш менталітет. Рости нам до них і... не дорости
bzzzzz
ну в Норвегии можно позволить себе простым рабочим работать. Они там получают больше чем у нас топ менеджеры и айтишники. Тем более, что работаешь среди красивой природы, в отличных условиях.
Barsa2019
Он там не простой рабочий как я понял из статьи, а типа бригадира по-нашему. В Норвегии очень хорошо они зарабатывают, да и простой рабочий ( принеси-подай) зарабатывает официально больше чем у нас президент.Сравнений с Украиной быть не может.Просто уважуха достойному человеку!
Алена Остапенко
В дынаме у виска покрутили "идиот какой то"