Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 14 травня 2020, 18:49
1512
0

Луїш КАШТРУ: «Шахтар сподівається зіграти з Динамо вже в кінці травня»

Наставник донецького клубу націлений на перемоги в матчах чемпіонату та єврокубка

| Оновлено 14 травня 2020, 18:49
1512
0
Луїш КАШТРУ: «Шахтар сподівається зіграти з Динамо вже в кінці травня»
ФК Шахтар Донецьк. Луїш Каштру

Головний тренер «Шахтаря» Луїш Каштру розповів про повернення до тренувань, стан гравців і найближчих планах команди, завдання на чемпіонат і Лігу Європи:

– «Шахтар» відновив тренування в загальній групі. В якому стані футболісти?

– Не всі знаходяться на одному рівні готовності, але великої різниці немає. З самого початку карантину ми щодня спостерігали абсолютно за всіма гравцями і прекрасно знаємо, що вони перебувають у задовільному стані, щоб підготуватися до першого офіційного матчу з «Динамо». Сподіваємося зіграти цей поєдинок вже в кінці травня. Хлопці не в ідеальних, але в хороших кондиціях, щоб відпрацювати до відновлення чемпіонату. До поєдинку досить часу, щоб гідно показати себе.

– Яка кадрова ситуація в команді, чи є травмовані?

– Зараз немає проблем: все в формі і тренуються разом. У нашому розпорядженні 30 футболістів, і вони відчувають себе відмінно, готові працювати і грати.

– У якому форматі стануть проходити заняття до відновлення чемпіонату?

– Будемо тренуватися щодня з дотриманням максимальних заходів безпеки, які рекомендовані Міністерством охорони здоров'я протягом цих тижнів.

– Чи плануються контрольні матчі?

– У неділю проведемо гру між собою: дві команди, що складаються з наших футболістів. А до зустрічі з «Динамо» плануємо ще один тренувальний матч, щоб хлопці більше адаптувалися до гри. Зараз дуже важливо пройти період адаптації футболістів, постаратися навчити їх заново певних речей, нагадати точний таймінг проходу в зони і передач. Психологічно, технічно, тактично ми будемо себе показувати абсолютно достойно. Впевнений, всі ці чинники виведуть нас на високий рівень. Коли відбуваються такі паузи, єдиною проблемою є адаптація мозку і тіла до того, чого вимагає гра: знаходити зони, швидко приймати рішення. Це найскладніше. Але є певні стратегії, які ми адаптували до цього. Коли були зимові збори, ми привели в дію ці стратегії і добре показали себе з «Бенфікою». Тепер, думаю, зможемо провести таку ж роботу і підготувати хлопців до вимог гри.

– Яка, на вашу думку, оптимальна дата відновлення чемпіонату?

– За тими даними, що у нас є, чемпіонат може повернутися в кінці травня. Ліга Європи, за інформацією УЄФА, почнеться тільки в серпні. УПЛ в будь-якому випадку буде раніше Ліги Європи, і з розумінням цього ми працюємо щодня. Думаю, зможемо повернутися вже в кінці місяця.

– Були ідеї дограти чемпіонат в двох містах. Що скажете з цього приводу?

– Все, що дозволить уникнути ризику інфікування, буде прийнято мною і нашою командою. Знаю, що люди, відповідальні за ці рішення, візьмуть до уваги все те, що краще для футболу. І якщо буде краще дограти чемпіонат в двох містах, знижуючи при цьому ризики зараження (без зайвих перельотів, переїздів і знаходження без потреби в готелі, щоб можна було приїжджати на стадіон на своїх машинах і звести до мінімуму кількість контактів між нами), то ми завжди з цим будемо погоджуватися і підтримувати таку ініціативу.

– Як ви бачите розвиток ситуації з єврокубками? Чи стане проблемою те, що всі команди в серпні будуть перебувати в різному стані?

– Ми розуміємо, що ситуація форс-мажорна, і не можемо думати тільки про футбол, коли весь світ переживає настільки складний момент. Доведеться грати, зустрічаючи ці труднощі. Так, звичайно, хотіли б, щоб Ліга Європи була зараз, хотіли б грати в Харкові, хотіли б літати на матчі, – але це неможливо. У багатьох людей немає такої роботи, яку вони б хотіли, деякі втратили свої зарплати, медики зустрілися з величезними труднощами... Тому ми не станемо бажати чогось ідеального для себе. Це будуть не найкращі умови для футболу, але ми повинні адаптуватися. Якщо буде потрібно грати Лігу Європи не за тим сценарієм, за яким хотілося б, то будемо грати. І в чемпіонаті, і в єврокубку ми налаштовані тільки на перемогу і постараємося показати себе з найкращого боку. Наше бажання – величезне. І якщо будемо багато працювати, то досягнемо своєї мети.

– Першочергове завдання зараз для «Шахтаря»?

– Головна мета «Шахтаря» – стати чемпіоном. З першої секунди сезону чемпіонат України є пріоритетом. Мета в Лізі Європи – продовжувати демонструвати те, що ми показували в єврокубкових матчах. Нашу команду поважають в Європі, ми ще не програли жодного поєдинку на виїзді – ні в Лізі чемпіонів, ні в Лізі Європи. Повинні підтримувати цю динаміку і додавати в домашніх іграх. Вдома ми не показали все, на що здатні, а тому постараємося поліпшити ситуацію в наступній зустрічі з «Вольфсбургом». Стати чемпіонами України і пройти успішний шлях в Лізі Європи – ось наша мета.

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.