Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

UFC
| Оновлено 23 жовтня 2020, 15:08
15089
10

Перемога Гейджі вражає. Але в бою з Хабібом все буде по-іншому

Лев Кравців про найпотужніший поєдинок і те, чого чекати далі

| Оновлено 23 жовтня 2020, 15:08
15089
10
Перемога Гейджі вражає. Але в бою з Хабібом все буде по-іншому
Instagram. Джастін Гейджі

Джастін видав чудовий перфоманс, вчисту розбивши фаворита у поєдинку, до якого у нього було менше часу на підготовку. Тепер він є тимчасовим чемпіоном світу в легкій вазі і головним претендентом на бій проти Хабіба Нурмагомедова.

Що трапилося?

UFC 249 - як знамення всього промоушену під час пандемії. Дана Вайт викрутився з ситуації і забезпечив своїх бійців поєдинками. Так, без глядачів, від чого, швидше за все, зменшиться і гонорар спортсменів, але з трансляцією на весь світ у період, коли фанатам єдиноборств та спорту в цілому дивитися нема чого.

В ідеалі, у головному шоу повинні були битися Тоні Фергюсон і Хабіб Нурмагомедов, але після низки змін організатори прийшли до варіанту з поєдинком Фергюсона проти Джастіна Гейджі. Спочатку у американця було менше місяця на підготовку до Тоні, але завдяки губернатору Каліфорнії, який скасував поєдинок у першу дату, у Гейджі з'явився час, щоб підготуватися нормально. І, судячи з усього, він використовував його з максимальною вигодою для себе.

Поєдинок вийшов одностороннім. Особливо після того, як Джастін пристрілявся. З третього по п'ятий раунд Гейджі включив режим знищення суперника. Фергюсон просто не знав, що робити. Намагався бити з дистанції, обманювати ударами рукою в стегно, але все це виглядало безнадійно, тому що нічого не працювало.

Джастін ідеально відпрацював з дистанції, хоча перевага в зрості та розмаху рук була у його суперника. Гейджі брав ідеальним таймінгом і своїми перевагами. Він витягував опонента на себе і тут же атакував, постійно працював на ногах, а також якісно підключав лоу-кіки, збиваючи суперника з темпу. Як тільки Фергюсон намагався зірватися в рубку, там його чекали короткі бокові від суперника. Вони були настільки важкими, що вже до третього раунду обличчя Тоні покрилося розсіченнями, а він зрозумів, що ближня дистанція - не його.

З цієї ситуації для Фергюсона було відразу кілька виходів. Перший - пограти з Гейджі в його ж гру. Змусити Джастіна йти на себе, відстрілюватися з дистанції і намагатися зловити. Тренер Тоні вимагав від нього джебу, і як тільки він включав регулярну роботу передньою рукою, Гейджі пропускав удар за ударом. Але цих епізодів було настільки мало, що відзначати це, як постійну тенденцію, точно не варто.

Другий - зірватися в боротьбу. Фергюсон досить хороший в партері, щоб розраховувати на успіх там. Тоні плюнув на цю затію, і навіть не пробував її організувати. До п'ятого раунду американець просто ходив за суперником по колу, натикаючись на важкі зустрічні, а як тільки намагався накинутися, Гейджі вмикав ноги, після чого перехоплював ініціативу і пресингував.

Підсумок очевидний. Тоні, звичайно, зроблений з бетону, але навіть він не міг витримати важкі і регулярні влучання Гейджі. У п'ятому Джастін став заряджати недозволено часто і боляче. Тоні відвернувся раз, другий. Отримав ще серію, і рефері дав відмашку. Досить.

Фергюсон настільки поганий або Гейджі такий хороший?

Насправді, всього потроху. Джастін, дійсно, вичавив максимум з того часу, що у нього був. Отримавши трохи більше часу на підготовку, Гейджі зробив ставку на витривалість і не прогадав. Його план на бій елементарний: бути спокійним, зосередженим на опоненті і не піддаватися на провокації від суперника. Відпрацював на контратаці, пішов на дистанцію. Підтиснув, пробив і відразу ж пішов.

На словах просто, але в октагоні з настільки різноманітним бійцем, як Фергюсон, виконати таке складно. Тоні вміє показати одну дію, зробити другу, щоб привести до третьої. У таких ситуаціях головне - не психанути і не почати грати за його правилами. Гейджі зміг відпрацювати спокійно за своїм планом і підготуватися так, щоб п'ять раундів пройти, не втомившись.

З іншого боку, був абсолютно однаковий Фергюсон. І тут проблема, скоріше, не в красі Гейджі, скільки в тому, що Тоні не вміє розслаблятися. Те, що він тренується не так, як усі, відомо. Але дуже важливо дозувати і навантаження і розуміти, навіщо робити ту чи іншу дію в певній ситуації. Здається, Тоні психологічно згорів.

Не в плані, що він вийшов немотивованим, а тому, що він просто втомився психологічно від довгої підготовки. Ще перед поєдинком були побоювання, що Фергюсон перетренується і не вийде готовим на всі сто відсотків. Він для чогось скидав вагу до попередньої дати, провокував на це Гейджі і явно горів поєдинком.

Не хочеться скидати з рахунків заслуги Джастіна. Він відпрацював ідеально в цій конкретній ситуації. Але важливо розуміти, що Фергюсон не показав все, на що він здатний. Навіть при всій різноманітності, він був зрозумілим. Його атаки повторювалися, а Гейджі прораховував Тоні на кілька кроків наперед. Він не пробував боротися, просто грав за правилами суперника і не розумів, до чого він підводить опонента.

Навряд чи у тренера не було плану на бій, але яким би план не був, якщо боєць згорів психологічно і після одного-двох ударів не розуміє, що робити далі, толку не буде. З Фергюсоном сталося саме це. Він прожив бій з Хабібом і Гейджі ще за кілька тижнів до бою і вийшов абсолютно порожнім. В октагон до суперника, який був дуже хорошим і націленим.

Що далі?

Для Тоні це, однозначно, не кінець. Фергюсон ще повернеться, але зараз йому потрібно відпочити, залікувати травми і взагалі не тренуватися деякий час. Потрібно відпустити ситуацію, відкинути бої і просто трохи пожити собі на втіху. Потім повернутися в зал і готуватися до повернення в поєдинки. Навіть в цьому бою Тоні був досить різноманітним і хорошим. Просто потрібно відпочити і йти до титулу заново.

Навіть бій з Хабібом є все ще реальним. Тоні вкрай працездатний і хороший боєць, щоб за 2-3 поєдинки повернути собі втрачені позиції. Ідеальний варіант повернутися з простішим суперником, після чого зустрітися з Конором. І бій цікавий, і Фергюсон буде фаворитом в такому поєдинку, і шоу грандіозне.

Гейджі тепер повинен зустрітися з Хабібом. Нурмагомедов уже заявив, що готовий битися з американцем, а можливий час - початок-середина літа. Але цей бій не такий цікавий, як поєдинок Тоні і Хабіба. Як би дивно це не звучало.

Гейджі - крутий, але в партері з Нурмагомедовим він навряд чи протримається. Є надія на важкі удари, але чи тримає Хабіб гірше, ніж Тоні? Навряд чи. А ось вниз переведе суперника точно. І ось там у Джастіна почнуться проблеми. Не факт, що не почалися б у Фергюсона, але там надій більше, ніж в цьому випадку.

У будь-якому випадку такий поєдинок буде цікавим та інтригуючим через те, що показав зараз Гейджі, і його силу удару. Якщо влучить так, як потрібно, може створити ще одну сенсацію. Ні - до третього-четвертого раунду Нурмагомедов просто закрутить його в своїй манері.

Лев КРАВЦІВ

Оцініть матеріал
(90)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
spqr-te
Ну бої хабіба менше цікаві, ніж цей, що був. Може вони цікаві аналітикам і професіоналам, але звичайному глядачу - возня
Ihor Babiy
Бібіб дочекався поки Тоні зістарівся. Гарна стратегія. Подвійна згонка ваги далися взнаки , Тоні був сам не свій. І після цього бою вже не буде. Повзаючий чемпіон (бібіб), для мене не чемпіон. -пародія. Тоні ти був -НАЙКРАЩИЙ!
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
bzzzzz
этот поединок вопще было какое-то недорозумение.
Вроде и бои без правил, а такое ощущение что посмотрел бокс низкого качества.
И Фергюсон провел бой абсолютно безмозгло, шел в глупые размены, никак не пользовался длиной своих рук, шел в ближний бой, как раз то что и нужно было Геджи (а это только значит недооценка соперника). Самый главный вопрос почему не шел в борьбу, в борьбе явно у него было бы приемущество.
Но всеже если кто-то и может побить Хабиба то это только Фергюсон, только он имеет такую антропометрию и выносливость. У Геджи шансов - 0.
OKs100
Пробовал смотреть UFC, но ведь это скука, бойцы больше половины времени просто лежат на полу и обнимаются. Вот раньше было К1, Реми Боньяски, Боб Сапп, Эрнесто Хуст, Жером Ле Баннер и другие. За ними было очень интересно наблюдать, и правила поединков были очень интересными, как бокс, только плюс работа ногами по телу.