Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 03 травня 2020, 22:33
10430
7

Едуард СОН: «Після першої перемоги з Дніпром в Кубку, пили десять днів»

Відомий у минулому форвард «Дніпра» розповів про свій період у цій команді

| Оновлено 03 травня 2020, 22:33
10430
7
Едуард СОН: «Після першої перемоги з Дніпром в Кубку, пили десять днів»
Facebook. Едуард Сон

Колишній футболіст «Дніпра» Едуард Сон, який виступав в команді з 1988 по 1991 роки, розповів про свій перехід в клуб, а також про сенсаційні перемоги в чемпіонаті і Кубку СРСР.

«Під час мого другого сезону в смоленській «Іскрі» у мене виникло три варіанти: перейти в ЦСКА, повернутися в «Кайрат» або поїхати в «Дніпро». Зрозуміло, що найбільш переконливим був варіант з «Дніпром». Вони запропонували мені квартиру, фінішували на другому місці в 1987 році, завоювавши путівку в Кубок УЄФА. При цьому, в «Кайраті» сказали мені: «Ти казах, а тому приходь, пограєш з нами рік». Що ж стосується ЦСКА, то це не моя справа взагалі».

«Дніпро» був дуже переконливий. Я підписав контракт після закінчення чемпіонату в листопаді, але вони почали платити мені зарплату ще в червні, тому я отримував свою зарплату в Смоленську і зарплату, яку одночасно мені платили ще й в «Дніпрі»! Це був досить багатий клуб, тому у мене була хороша зарплата, але моїм пріоритетом залишалися спортивні цілі. Якби мене покликали в «Спартак» тоді, я б погодився».

«Насправді, я довго не наважувався підписати контракт з «Дніпром». У нападі в них був Протасов, суперзірка. Але коли вони вийшли на мене, я ще не знав, що він збирається йти. Оскільки він не служив в армії, то повинен був піти або в ЦСКА (армійський клуб), або в «Динамо» (міліцейський). Тренер київського «Динамо» Лобановський скористався таким шансом завербувати Протасова».

«Коли я потрапив в «Дніпро», там було 9 нападників, причому всі більш відомі, ніж я. Нас було дев'ятеро на два місця в складі. Під час стажування тренер сказав, що йому подобається моя гра, але у нього немає місця для мене в атаці. Він запропонував мені зіграти зліва в півзахисті. Нарешті, я погодився, незважаючи на відсутність ентузіазму. Після чотирьох матчів у складі я звик, і почав грати добре».

«На той час нашою метою було місце у верхній десятці. Наше керівництво вважало, що команда ослабла після відходу зіркового нападника і капітана. Вони пішли в «Динамо». Мені було трохи неприємно, тому що я прийшов грати на вершині, а тут нам говорять про верхню десятку... Якби я знав, то повернувся б в «Кайрат», де теж ставлять завдання про топ-10, але не мають дев'ять форвардів в складі!»

«Дійсно, чемпіонат ми почали погано - з однієї перемоги в перших чотирьох матчах. П'ятий матч ми проводили проти «Чорноморця». Це була перша гра для мене в стартовому складі, і я забив. Після цього ми програли тільки один матч до кінця сезону - київському «Динамо». Ми стали чемпіонами СРСР на загальний подив. Журналісти і суперники не вірили, вони були в шоці».

«Думаю, що наш колектив був дуже сильний, тоді як раніше він залежав від двох зірок. Вони намагалися знайти Литовченка, який шукав Протасова. Коли я прийшов, то «Дніпро» заграв більш колективно. У нас був хороший захист, а люди, які перебували раніше в тіні, почали показувати свій рівень».

«ЗМІ постійно говорили про нас, тому що ми виграли чемпіонат в період, коли футбол в СРСР був сильніший, ніж будь-коли: київське «Динамо» сяяло в Європі, Бєланов отримав «Золотий м'яч» в 1986 році, збірна СРСР виграла Олімпіаду в 1988-му, і потрапила до фіналу Євро-1988».

«Через півроку ми виграли Кубок СРСР-1989, вперше в історії клубу. Це було безумство. Ми стали легендами. Того року ми посіли друге місце в чемпіонаті, поступившись «Спартаку» двома очками. Але ми були справжніми ідіотами, тому що нам потрібно було вигравати той чемпіонат. Після занадто великого святкування перемоги в Кубку, ми пили десять днів, через що програли дві виїзні гри мінському «Динамо» і «Жальгірісу». Ми пропустили сім голів у двох матчах, і це було немислимо», - розповів Сон.

Оцініть матеріал
(87)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Гравець Реала заявив, що гол Барселони у ворота Луніна мали скасувати
Футбол | 24 квітня 2024, 07:31 2
Гравець Реала заявив, що гол Барселони у ворота Луніна мали скасувати

Тоні Кроос вважає, що Андреас Крістенсен притримував його під час забитого м'яча

Найдорожчого гравця в історії Шахтаря можуть оштрафувати на 10 млн євро
Футбол | 24 квітня 2024, 22:05 13
Найдорожчого гравця в історії Шахтаря можуть оштрафувати на 10 млн євро

«Атлетіко Мінейро» не збирається погоджуватися з тим, що Бернард залишиться в «Панатінаїкосі»

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Limb-Ur
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Василь Тимків
в 89м году спартак стал чемпионом.
Kiziak
Видно что в молодости пил, ничего не помнит...
OKs100
Типичный футбол "пили, гуляли, курили, прожигали деньги" и так дальше. В то же время в любом другом спорте спортсмены не могут себе позволить и полбокала вина на Новый год, поскольку алкоголь сильно влияет на спортивные результаты в худшую сторону.