Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 25 березня 2020, 19:44
8149
7

Федір Черкашин: українець, який «запалює» у вазі Головкіна і Альвареса

24-річний український боксер голосно заявив про себе в Польщі

| Оновлено 25 березня 2020, 19:44
8149
7
Федір Черкашин: українець, який «запалює» у вазі Головкіна і Альвареса
Sport.ua. Федір Черкашин

Федір Черкашин ніколи не боксував в аматорському боксі, не зацікавив K2, де робили ставку на Усика, Берінчика та інших, але голосно заявив про себе на профірингу в Польщі. На рахунку 24-річного проспекта, який на контракті у одного з головних промоутерів Польщі - Анджея Василевського і є амбасадором Parimatch, 15 перемог в 15 поєдинках. Не дивуйтеся, якщо через рік-другий Черкашин стане тим, хто буде виборювати титул чемпіона світу у Геннадія Головкіна або Сауля Альвареса.

Кореспондент Sport.ua розпитав Федора про початок шляху, переїзд в Польщу, рішення виходити в ринг під двома прапорами і майбутні плани.

Про початок шляху

Спортом займаюся з самого дитинства: спочатку був кікбоксинг, потім тайський бокс. Вигравав чемпіонат світу по любителях у тайському боксі. У Харкові розпалася моя команда з тайського боксу, і я вирішив щось поміняти в своєму житті. Переїхав до Києва і пішов до тренера Ліхтера Олександра Львовича, який свого часу тренував і братів Кличків, і Автанділа Хурцидзе, і Олександра Спірка, а також багатьох інших боксерів. Під його керівництвом я займався три роки, підписавши контракт з французьким промоутером Філіпом Фондю. Перший бій в професійному боксі провів 1 травня 2015 року, здобувши перемогу. Після цього на виїзді провів ще сім боїв, які також виграв - в Болгарії, Білорусії, Монако.

Але після цього моя кар'єра раптово зупинилася. Фінансові можливості Фондю не дозволяли вкладати в розвиток молодого бійця: у мене не було ні зборів, ні виїздів, ні тренувальних таборів. Я поспілкувався з Олександром Львовичем (Ліхтером, - Прим. Sport.ua) на тему того, як мені продовжувати кар'єру. На той момент у мене було дві пропозиції - з Латвії, Росії. Але до Росії мене взагалі не тягнуло, а в Латвії не дійшло до конкретики.

В Україні у мене особливо не було варіантів продовження кар'єри. У К2 я б хотів потрапити, але мене там особливо ніхто не чекав, оскільки у мене не було любительської кар'єри в боксі. Кар'єра була, але в тайському боксі. У К2 ж робили ставку на Усика та інших хлопців, у них не було очевидно бажання розвивати молодих і невідомих бійців. Я спілкувався з Аліною Шатерніковою, вона сказала все, як є.

Про документ бабусі, який дозволив отримати карту поляка

Як я опинився в Польщі? Мама абсолютно випадково, прибираючи вдома, знайшла документ про те, що моя бабуся народилася в Польщі. Так у мене з'явилася можливість отримати карту поляка. Чесно кажучи, спочатку особливо не вірив в цю можливість, але поспілкувався з людьми, які займаються цим питанням, загорівся. Я пішов на курси польської мови і вже через три місяці здав іспит на отримання карти поляка. Про бокс в Польщі я практично нічого не знав. Чув ім'я Кшиштофа Гловацького, який боксував з Усиком - і все. Мій тренер Олександр Ліхтер порадив звернутися до тренера, якого він давно знав - Федора Лапіна, який виховав Кшиштофа Гловацького, Кшиштофа Володарчика і багатьох інших. Я написав Лапіну на Facebook, але він не відповів. Тоді я став писати всім його друзям на Facebook - його дружині, синові, боксерам. З усіх мені написав тільки один боксер. Написав: ось адреса, в понеділок о 10:30 будь в залі. Це була субота і я знаходився в Києві. Я написав: зрозумів, буду без запізнень. Взяв квиток і поїхав до Польщі.

Я зайшов в зал, представився тренеру і коротко розповів свою історію. Кажу: хочу показати себе. Лапін відповідає: завтра об 11:30 спаринг, готовий? Я залишився подивитися тренування, а на наступний день мене поставили в спаринг з Камілем Шереметою. У нього, до речі, скоро запланований бій з Геннадієм Головкіним. А на той момент, вересень 2017 року, він готувався до поєдинку за звання чемпіона Європи. Спаринг з ним вийшов непоганим. Лапін підійшов і каже: можу запропонувати кімнату біля залу, 20 євро на день на харчування і бути спаринг-партнером Шеремети. Я для себе подумав: «Навіть, якщо б цього всього не було - я б погодився».

Про контракт з Анджеєм Василевським

Можу сказати, що Федір Лапін - справжній професіонал своєї справи. Він відчуває, що потрібно боксеру: де потрібно прибрати, а в яких моментах додати. В залі є тренер, який відповідає за силові вправи, реабілітолог. Перший бій в Польщі я провів, не маючи контракту з промоутером. Попросив Лапіна виступити на турнірі, знайшов гроші на суперника. Завершив бій нокаутом - і після цього до мене підійшов промоутер Кшиштофа Гловацького - Анджей Василевський. Він сказав: «Хлопче, ти мені сподобався, я тобі пропоную контракт, від якого ти не відмовишся». На той час мій договір з Фондю завершився, та він, чесно кажучи, навряд чи й пам'ятав про мене. Ось так почалася моя кар'єра в Польщі.

До Польщі я приїхав, коли був у шостий сотні світового рейтингу, а після перемоги над Патріком Менді піднявся на 27-е місце. На даний момент я боксую перед головними боями вечора, але, думаю, що вже цього року буду проводити і головні бої.

Про бій з Патріком Менді

Поєдинок з Менді - один з найбільш значущих для мене на даний момент. Він серйозний опонент, багато боксував проти поляків і створював їм чимало проблем. У Польщі ніхто не очікував, що я виграю у нього достроково. Чесно, я сам не очікував цього. Він добре відчуває удар, ухиляється і дуже гнучкий. Ми вирішили з тренером, що мені не потрібно вкладатися в удар, а за рахунок класу перебоксувати його. У сьомому раунді вийшло влучити і нокаутувати Менді.

 

Після бою я говорив з Анджеєм Василевським - він пообіцяв, що я скоро з'явлюся в світовому рейтингу. Швидше за все, буду йти по сітці WBO і сподіваюся, що незабаром вийде провести бій за звання чемпіона Європи. Зараз там чемпіон італієць - потрібно ще його згоду отримати.

Про кар'єру в тайському боксі

Чому вибрав цей вид спорту? У дитинстві дивився фільми за участю Жан-Клода Ван Дамма. У кімнаті висів його портрет і портрети тайських бійців. Мені тоді звичайний бокс взагалі був нецікавий, тому що махати ногами - було набагато яскравіше. Мені в звичайному боксі не вистачало різноманітності. У Харкові я потрапив до хорошого тренера - Суканова Володимира Олексійовича. Під його керівництвом ставав багаторазовим чемпіоном України, дворазовим чемпіоном Європи. У 2012-му році виграв чемпіонат світу в Таїланді, потім, коли мені виповнилося 17 років, перейшов у професіонали і провів в цілому 20 боїв. Кар'єра в тайському боксі була дуже різноманітною. У бокс перейшов, тому що розпалася моя команда в тайському боксі, а з іншим тренером я себе не бачив.

Про карту поляка і вихід на бої під двома прапорами

Карта поляка дозволяла мені отримати польське громадянство. На даний момент я вже є громадянином Польщі. Два тижні тому я здав іспит і отримав паспорт. Після бою з Менді я офіційно про це сказав на польському телебаченні. Прапор Польщі у мене завжди буде присутній на боях. Але також сказав, що у мене завжди буде і прапор України, який піднімали на моїх боях з самого дитинства. Я чесно про це сказав, і поляки це нормально сприйняли. У Польщі є боксер - Даріуш Міхальчевський, він виступав під прапором Німеччини. Його поляки «з'їли».

Про K2 Promotion

У мене немає жалю, що я не опинився в K2. Так, я був молодим боксером і у мене не було любительської кар'єри в боксі. Можливо, тому я був їм нецікавий. При цьому K2 - це не тільки історія Усика, який став абсолютним чемпіоном світу в крузервейті, але і Денис Берінчик.

Мені незрозуміло: чому, коли боксував Усик, не ставили українських молодих боксерів в андеркарді? Так, Усик - це добре. Але той же Берінчик вже довгий час не може вийти на бої за межами арени в Броварах.

Про майбутні бої

У мене контракт розрахований на чотири бої в рік. Бій з Менді я вже провів, залишилося ще три. Але завжди можливі варіанти: я піднімаюся в рейтингу, можуть надходити цікаві пропозиції по виїзних боях. Але оптимально для мене, щоб розвиватися і йти далі - чотири бої.

Мені не говорять, коли я зможу боксувати за титули. Мій промоутер Анджей Василевський добре співпрацює з Едді Хірном і майданчиком DAZN. Наші провідні бійці будуть боксувати на цьому майданчику. Думаю, в майбутньому йому під силу організувати і для мене там бої. Зараз завдання - заявити про себе на повну в Польщі, щоб бути впізнаваним на цьому ринку.

Про зганяння ваги перед боями

 

 

Я «ганяю» 10 кілограм. Як це відбувається? Замок на холодильник не потрібен. У Польщі у мене є дієтолог, з яким я співпрацюю вже півтора роки. За два місяці до бою обов'язково потрібно пройти обстеження, визначити відсоток жиру і зрозуміти, яким чином я буду скидати вагу. З 10 кілограм я 5 скидаю дієтою, а ще 5 - інша історія. Є метод зменшення ваги водою, його використовує багато бійців UFC. За тиждень до бою потрібно пити дуже багато води. У понеділок 8 літрів води, у вівторок - 7, в середу - ще 7, у четвер - обмежитися одним літром. І впродовж усього тижня їси тільки білки, без вуглеводів. У п'ятницю відбувається зневоднення організму, входиш в вагу і починаєш в неї входити.

Про найсильнішого суперника

З кожним боєм моя опозиція зростає. Тому Менді, вважаю, був найсильнішим боксером, проти якого виходив в рингу. У липні досить міцний хлопець проти мене боксував - австралієць Вес Кеппер, який протримався 10 раундів. Але він не так був налаштований на перемогу, як Менді. Був ще бій з Кассімом Орумою - він свого часу боксував з Головкіним і багатьма іншими хорошими бійцями. Але в другому раунді його тренер викинув рушник. Опозиції з його боку особливої ​​не було.

Про бій Головкін-Дерев'янченко

Це моя вагова категорія, тому я, звичайно ж, стежив за боєм. Моя думка: Дерев'янченко - дуже хороший боєць. У нього відмінний стиль, техніка, темп. Вважаю, він добре налаштувався на Головкіна і показав максимум можливостей. Думаю, це був пік його форми. Не виключаю, що мінімально він був краще за Головкіна, але на суддів давило ім'я казаха.

Про трьох найкращих боксерів незалежно вагових категорій

Зараз це Сауль Альварес, Василь Ломаченко та Теренс Кроуфорд. В історії - Ерік Моралес, Флойд Мейвезер і Костя Цзю.

Про найкращий бій, який бачив у своєму житті

Мені завжди подобалися бої, які проводив Флойд Мейвезер. Він перегравав суперників за рахунок своєї техніки і інтелекту. Мені це імпонує. Тому що голова у нас одна і її потрібно використовувати і після боксу.

Дякуємо компанії Parimatch за допомогу в організації інтерв'ю в PM Fight Academy.

Оцініть матеріал
(27)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Дерев’янченко повертається. Суперник – середняк, але це те, що треба Сергію
Бокс | 19 квітня 2024, 12:36 2
Дерев’янченко повертається. Суперник – середняк, але це те, що треба Сергію

Можливо, один з останніх поєдинків українця в профі

Таблиця УПЛ. Шахтар збільшив відрив від конкурентів після виграшу в Зорі
Футбол | 19 квітня 2024, 06:45 172
Таблиця УПЛ. Шахтар збільшив відрив від конкурентів після виграшу в Зорі

Гірники можуть потрапити напряму до групового раунду Ліги чемпіонів 2024/25

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ihor7003
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
ser_nat
В истории - Эрик Моралес, Флойд Мейвезер и Костя Цзю. Слабовато знает историю бокса.
Вова Чертрогатый
полска курва