Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 22 березня 2020, 21:35
11253
5

Пандемія та спорт. У 1918 році турніри вже зупиняли через іспанський грип

Сто років тому «іспанці» вдалося паралізувати життя людства, що зараз робить вже COVID-19

| Оновлено 22 березня 2020, 21:35
11253
5
Пандемія та спорт. У 1918 році турніри вже зупиняли через іспанський грип
Twitter

Коронавірус SARS-CoV-2, більш відомий як COVID-19, нині викликає справжній хаос по всій земній кулі, роблячи всіх жителів планети свідками подій, які ніхто з нас ніколи не переживав раніше. Ця зараза вже принесла величезні соціальні потрясіння й економічні збитки, але прогнози її відступу поки вельми невтішні. Існують думки, що пандемія COVID-19 може тривати не кілька місяців, а кілька років, що зробить її однією з найбільш згубних в історії людської цивілізації.

Не дивно, що в умовах, які склалися, найкращі спортивні змагання по всьому світу були скасовані або відкладені. По суті, все звичне для мільярдів людей життя нині починає стрімко змінюватися, до чого далеко не всі виявляються готові.

Втім, якщо заглянути в історію, то щось подібне зовсім не є чимось екстраординарним. Так, переважна більшість сучасників з настільки масштабними темпами поширення вірусу ніколи раніше не стикалися, але трохи більше 100 років тому світ дуже сильно постраждав від ще однієї пандемії, яка таким же чином, як і сьогодні COVID-19, буквально змусила зупинитися повсякденне життя на всіх континентах...

На початку 1918 року смертельний штам грипу, який згодом став відомий як іспанський грип, або «іспанка», призвів до катастрофічних наслідків, фактично паралізувавши нормальне існування людей по всій земній кулі. Що ще гірше, та пандемія припала на кінець Першої світової війни, заставши переважну більшість населення абсолютно непідготовленою до належного протистояння заразі. За приблизними оцінками фахівців, від пандемії «іспанки», яка тривала до грудня 1920 року, у всьому світі загинуло від 50 до 100 мільйонів чоловік, а перехворіло близько 550 мільйонів жителів планети, що склало приблизно третину населення земної кулі на той момент.

Як і сьогодні, сто років тому суспільство було змушене вживати екстрених заходів в спробах нейтралізувати загрозу максимально швидкого поширення вірусної інфекції. Оголошувалися карантини, а також заборони на масові скупчення людей, у зв'язку з чим в першу чергу постраждали всі спортивні заходи.

За іронією долі, одним з тих видів спорту, який найменше постраждав безпосередньо від «іспанки», виявився футбол. Це сталося через те, що переважна більшість національних ліг на Старому континенті були зупинені через ведення бойових дій. Лише мала купка країн все ж постаралася зберегти футбол і регулярність проведення матчів з метою поліпшення морального духу власного населення.

Наприклад, в Англії національний чемпіонат був припинений ще в 1915 році через Першу світову війну, у зв'язку з чим удар по цьому виду спорту від пандемії іспанського грипу не виявився настільки сильним і несподіваним, як сьогодні. В якості альтернативи на Туманному Альбіоні створювалися регіональні ліги і змагання, завданням яких було забезпечити хоч якесь проведення дозвілля для мирних громадян. Втім, офіційно ті турніри згодом так визнані і не були, що з історичної точки зору робило сам факт їх проведення абсолютно марним.

У сусідній для Англії Ірландії були закриті всі школи і бібліотеки, а масові скупчення людей перебували під забороною. З цієї причини проводити будь-які спортивні заходи в цій країні також не представлялося можливим. Щоправда, в серпні 1918 року в рамках загальнонаціонального акту непокори британським репресіям Гельська атлетична асоціація організувала акцію протесту, участь в якій взяли близько 60 тисяч чоловік. Це, серед іншого, призвело до скасування заборони на проведення спортивних змагань на території Ірландії під егідою Гельської атлетичної асоціації.

Не кращими були справи і за океаном. У Сполучених Штатах Америки страх перед «іспанкою» призвів до скасування футбольних поєдинків навіть в коледжах. В одному з найбільш шанованих американцями виді спорту, яким є бейсбол, від іспанського грипу померло кілька популярних і сильних спортсменів, а легендарному Бейбу Руту вдалося перехворіти на «іспанку», вилікуватися і повернутися до гри.

Цікаво, що незважаючи на скорочення на кілька тижнів через наслідки Першої світової війни, сезон 1919 року в бейсболі США пройшов без серйозних зривів і потрясінь. Втім, за його ходом стало відомо про кончину деяких відомих гравців, таких як Сай Свейн, Ларрі Чаппелль, а також одного з кращих рефері елітного дивізіону тих часів Сілка О'Локліна. Всіх їх згубив саме іспанський грип. Зокрема, Чаппелль пішов з життя у віці 28 років...

Довелося переносити і розтиражований в той час важковаговий боксерський поєдинок між Джеком Демпсі та Барні Лебровіцем, проведення якого планувалося на весну 1919 року, але в підсумку він відбувся лише через півроку - в листопаді, та завершився перемогою Демпсі завдяки приголомшливому нокаутуючому удару.

Втім, в США найбільше з видів спорту від іспанського грипу постраждав хокей. Саме в 1919 році стався перший в історії випадок (другий стався в 2005 році через локаут), коли за підсумками сезону не вручався Кубок Стенлі. Вся справа в тому, що кілька гравців «Монреаль Канадієнс» і власник клубу Джордж Кеннеді захворіли на вірус перед вирішальним матчем проти «Сіетл Метрополітенс». З урахуванням того, що історія турніру бере свій відлік з 1893 року, те, що відбулося в розіграші 1919-го, навряд чи можна вважати рядовою подією.

До кінця 1919 року в світовому спорті ситуація дещо нормалізувалася. Літні Олімпійські ігри 1920, як і планувалося, відбулися в Антверпені, хоча остаточно перемогти спалах епідемії іспанського грипу до того моменту людству ще не вдалося. Це сталося тільки через кілька місяців, коли зараза відступила, але залишила після себе численні сліди смерті та руйнування...

Тим часом, повернення до звичного життя в англійському футболі призвело до того, що в сезоні-1919/20 вперше в історії турнір зумів виграти «Вест Бромвіч Альбіон», причому цей титул до сих пір залишається єдиним в 142-річній історії «дроздів». Що стосується згадуваних вище бейсболу та хокею, то в першому в рамках Світової серії вперше тріумфував «Цинциннаті Редс», а в другому Кубок Стенлі після року паузи знайшов свого власника у вигляді «Оттави Сенаторз».

Дивно, але відновлення спортивних змагань по всьому світу після пандемії іспанського грипу спровокувало неймовірний ріст глядацького інтересу до них, незважаючи на не найкращу економічну складову тодішнього життя. У США на підйомі були бейсбол, хокей і баскетбол, а в Європі глядачі неймовірно скучили за футболом. При цьому, американський народ втратив у нерівній битві з вірусом порядку 675 тисяч чоловік, а наприклад, Італія, Німеччина та Франція, які є лідерами за кількістю померлих в Європі, не змогли врятувати 650, 600 і 420 тисяч своїх громадян відповідно...

Ось чому сучасному людству неймовірно важливо якомога швидше вийти переможцем із сутички з COVID-19, не давши шансу заразі розповзтися по континентах ще більше, ніж це їй вже вдалося. А коли ця задача буде виконана, немає сумнівів, що великий спорт знову буде радувати всіх своїх шанувальників, приносячи щодня радісні новини про рекорди, перемоги, медалі та кубки.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(39)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Переплюнув Куртуа! Лунін встановив неймовірний рекорд Реала у ЛЧ
Футбол | 18 квітня 2024, 00:28 17
Переплюнув Куртуа! Лунін встановив неймовірний рекорд Реала у ЛЧ

Український воротар здійснив найбільшу кількість сейвів в одному матчі

Анчелотті оцінив матч з Манчестер Сіті, в якому Лунін двічі відбив пенальті
Футбол | 18 квітня 2024, 07:15 1
Анчелотті оцінив матч з Манчестер Сіті, в якому Лунін двічі відбив пенальті

Карло прокоментував перемогу «Реала» у матчі-відповіді 1/4 фіналу Ліги чемпіонів

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
kj4546
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
kj4546
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил