Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 24 березня 2020, 16:18
8225
1

Федір Черкашин - майбутня українська зірка або звичайний проспект?

Лев Кравців розбирається з потенційною зіркою українського боксу

| Оновлено 24 березня 2020, 16:18
8225
1
Федір Черкашин - майбутня українська зірка або звичайний проспект?
Knockout Boxing Night

Федір Черкашин - один з тих українських боксерів, які найбільш швидко розвиваються. Він пройшов шлях від ноунейма до боксера на контракті з Parimatch всього за останній рік. Саме час розібратися, хто це і чому варто стежити за кар'єрою хлопця.

Звідки він з'явився?

Перший свій професійний поєдинок Федір провів у 2015-му році, але бекграунд в єдиноборствах має чималий. З дитинства Черкашин займався тайським боксом, брав участь в турнірах найвищого рівня і навіть виступав у професіоналах.

Незважаючи на те, що хлопцеві всього 24, а на професійному рингу він провів п'ятнадцять поєдинків, його професійний досвід є набагато вищим. Звичайно, тайський бокс - це трохи інше, але спортсмен досвідчений, і його прогрес не повинен викликати ні в кого здивування.

Дебютував у професійному боксі Федір поєдинком у Болгарії, а в Україні бився всього два рази: в 2015 і 2016 роках обидва його суперники здалися протягом бою. Боксує Черкашин під двома прапорами - Польщі та України і з 2018 року виступає тільки в Польщі під керівництвом однієї з місцевих промоутерських компаній. До речі, ця ж компанія займається розвитком кар'єри одного з головних боксерів Польщі, Артура Шпильки.

Чому під двома прапорами і не в Україні?

Пропозицій, за словами самого Федора, з України йому не було. Без любительської кар'єри він був нікому не цікавий, тому довелося шукати виходу в іноземних промоутерських компаніях. Були варіанти в Латвії, але, оскільки він мав можливість отримати карту поляка, вирішив починати повноцінну кар'єру з Польщі.

При цьому, Черкашин - громадянин України. Велику частину часу він, дійсно, живе в Польщі за картою постійного місця проживання, але на рингу представляє, в першу чергу, Україну, про що говорив і сам. Хоча початок кар'єри, яку він намагався розпочати з України, і не задався через проблеми з контрактом.

Федір не виходив у ринг через контракт, який, за його словами, не давав можливості розвиватися. Цей час він витратив на те, щоб перебудуватися з тайського боксу на класичний, підтягнути ті моменти, з якими були проблеми, а тут мама Черкашина знайшла свідоцтво про народження його бабусі, яка народилася в Польщі. Далі пішла підготовка для отримання карти поляка, іспит і переїзд, з якого і почався новий якісний виток у розвитку кар'єри.

Черкашин хотів тренуватися у Федора Лапіна. Писав йому повідомлення в соціальних мережах, хотів дізнатися, як потрапити на тренування. Відгукнувся один з учнів тренера, який дав адресу залу. Українець пояснив ситуацію з контрактом і промоутером і Лапін вирішив його подивитися. Після декількох спарингів тренер побачив потенціал спортсмена і запропонував тому залишитися.

Через три місяці Федір вже вперше вийшов у ринг в Польщі - нокаутував Артема Карасьова. Відразу після поєдинку Анджей Василевський - глава промоутерської компанії «Knockout Promotions» запропонував Черкашину контракт. З 2018 року він, разом з Артуром Шпилькою і Кшиштофом Гловацкі, перебуває на контракті у цій компанії. Вони побачили потенціал в цьому хлопцеві і, схоже, не прогадали.

Черкашин - вкрай продуктивний спортсмен

Українець провів по чотири поєдинки в 2018 і 2019 роках. І в 2018, і в 2019 по три суперники не почули фінального гонгу - Федір домагався нокауту або технічного нокауту. Два рази за два роки перемагав за очками, але теж без особливих шансів одноголосним рішенням суддів. 2020 рік також встиг почати з перемоги - Патрік Менді програвав до цього достроково лише раз, і то серйозному Каллуму Сміту. Українець познайомив його з більш ранньою, ніж планувалося, поразкою ще раз.

Безумовно, говорити про серйозність опонентів поки ще не варто. Вони були або просто міцними середняками, або ветеранами, що давно вийшли в тираж. Перші небезпечні своєю непередбачуваністю, другі - досвідом, але поки ні з ким Федір особливих проблем не відчув. Хоча ті ж Патрік Менді і Касим Оума мають за плечима досить досвіду, а Ніколас Пітт і Весс Каппер - потужності, щоб протистояти багатьом.

 

Українцю всього двадцять чотири роки. Навіть якщо враховувати, що зараз він виступає у середній ваговій категорії, поспішати нікуди. Ще рік-два можна набиратися досвіду, плавно підвищуючи рівень опозиції, пробуючи боксувати поза звичними залами Польщі та плавно підходити до чемпіонських поєдинків.

Безумовно, конкуренції в середній вазі зараз багато. Сауль Альварес, Геннадій Головкін, Деметріус Ендред, Жермалл Чарло, Рьоте Мурата, Кріс Юбенк-молодший, Сергій Дерев'янченко, Ліам Сміт і багато інших. Але зараз Черкашину важливо думати не про них, а про те, як підійти до поєдинків проти таких суперників у своїй найкращій з можливих форм. Часу на це більш ніж достатньо.

Судячи з темпу, який взяли боксер і його промоутер, вже найближчим часом, звичайно, з урахуванням вірусу і карантину, варто очікувати і нових оголошень поєдинків, і підвищення рівня опозиції. Цього року бачиться ухил ближче до топ-30 будь-якого з рейтингів найсерйозніших боксерських організацій, а наступного - до топ-15.

Федір є вкрай перспективним боксером для середньої вагової категорії. Високий, фізично міцний, який не боїться битися і вміє робити це і жорстко, і грамотно. Говорити про чемпіонські перспективи ще занадто рано, але вже зрозуміло, що на цього українця варто розраховувати, незважаючи на те, що на нього не звертали уваги в Україні і не хотіли пропонувати контракти через відсутність аматорської школи.

Ясна річ, що українська аматорська школа – це ніби гарант якості, але і без неї боксери здатні і дивувати, і показувати високі результати. У найближчі кілька років Черкашин це буде яскраво демонструвати.

Оцініть матеріал
(42)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ракіцький може залишити Шахтар і перейти в клуб-аутсайдер УПЛ
Футбол | 25 квітня 2024, 12:41 9
Ракіцький може залишити Шахтар і перейти в клуб-аутсайдер УПЛ

Досвідченим центральним захисником цікавиться «Металіст 1925»

6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді
Теніс | 25 квітня 2024, 19:15 8
6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді

Коко Гофф несподівано легко знищила Аранчу Рус на ґрунті

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Вова Чертрогатый
Ну пшеки проклятые, ну лепят...