Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 11 березня 2020, 12:04
2647
3

Коронавірус і спорт: поки рахунок на користь першого

Sport.ua — про форс-мажор, через який можуть скасувати Євро-2020 і Олімпіаду в Токіо

| Оновлено 11 березня 2020, 12:04
2647
3
Коронавірус і спорт: поки рахунок на користь першого
ФК Барселона

Наприкінці минулого року, коли тільки було оголошено про перші спалахи невідомого вірусу в Китаї, навіть в страшному сні не можна було припустити, що всього за пару місяців з локальної болячки він перетвориться в проблему планетарного масштабу. Але на даний момент коронавірус давно вийшов за межі Піднебесної - випадки зараження цією небезпечною хворобою зафіксували більш ніж в ста країнах світу, в тому числі і в Україні. Число хворих перевалило за сто тисяч, а померлих вже більше чотирьох тисяч. Певна річ, що, торкнувшись абсолютно всіх сторін людського буття, коронавірус запустив свої щупальця і ​​в спорт.

Спочатку мова йшла про скасування спортивних змагань виключно на території Китаю. Але далі обмеження і заборони поширилися і на решту Євразії. І зараз, в середині березня, все чіткіше лунають голоси про скасування або зміщення в часі термінів проведення Олімпіади-2020 і Євро-2020.

Наскільки серйозні ці побоювання, наскільки реально скасувати/перенести Олімпійські Ігри або чемпіонат Європи з футболу? На жаль, але це не просто чутки. І не просто паніка. Скоріше навпаки. На даний момент тенденція така: все більше спортивних заходів проводяться без глядачів, а то і зовсім скасовуються. А все тому, що коронавірус не йде на спад. Більш того, за інформацією зарубіжних медиків, епідеміологічний поріг ще не подолано. Так що, на жаль, в найближчому майбутньому можуть бути прийняті радикальні заходи в плані заборини проведення спортивних змагань планетарного масштабу.

***

Першою тривожною ластівкою в цьому зв'язку стала відміна двох серйозних стартів в Китаї - легкоатлетичного чемпіонату світу в манежі і етапу Формули 1 (в Шанхаї). Чим далі проникав вірус в Європу, тим болючіше він бив по спорту. Кінець лютого - під удар коронавірусу потрапила Італія. Серйозно потрапила. Відразу було перенесено на невизначений час аж сорок поєдинків аматорської італійської ліги. А потім, коли на півночі країни різко збільшилася ситуація з інфікованими цим вірусом, дійшла черга і до серії А. Спочатку лише деякі поєдинки чемпіонату Італії проводилися без глядачів. Потім керівництво серії А вирішило на цілий місяць закрити стадіони. Восьмого березня керівництво міністерства спорту Італії наполегливо рекомендувало призупинити футбольний чемпіонат. Але боси італійської ліги спочатку не зважилися на кардинальний крок. Правда, вони протрималися лише один день. Дев'ятого березня було офіційно оголошено про те, що чемпіонат Італії з футболу, так само як і всі спортивні заходи в країні, призупинені. «Зараз вже немає часу, цифри говорять нам про значне зростання захворюваності та смертності. Наші звички повинні змінитися, ми повинні чимось пожертвувати заради блага всієї Італії. Тому Серія А і всі спортивні турніри призупинені» - це слова прем'єр-міністра країни Конте.

***

А яка ситуація в інших країнах і лігах? В АПЛ заборонили передматчеві рукостискання футболістів. Замість традиційного привітання гравці відтепер «вітаються» ліктями. Слідом за чемпіонатом Англії заборону на рукостискання офіційно ввів і УЄФА. У Німеччині багато клубів заборонили своїм футболістам роздавати після гри автографи і робити селфі з уболівальниками. У Франції поки тільки йде мова про часткове проведення спортивних змагань без глядачів. Тобто, на матчі можуть допускати не більше тисячі чоловік. І на футбольні поєдинки, само собою. Але ось матч Ліги чемпіонів «ПСЖ» - «Боруссія» (Дортмунд) офіційно пройде без «12-го» гравця. А в Іспанії футбольний чемпіонат два наступних ігрових дня точно не буде супроводжувати рев трибун: офіційно оголошено, що ці два тури пройдуть на порожніх стадіонах. Якщо буде «виробнича необхідність», то заборона на відвідування стадіонів буде продовжена.

Крім матчу в Парижі, без глядачів відбудуться ще як мінімум три поєдинки Ліги чемпіонів - «Барселона» - «Наполі», «Баварія» - «Челсі» і «Валенсія» - «Аталанта». Подібна доля спіткала і два поєдинки під егідою Ліги Європи - «Севілья» - «Рома», «Олімпіакос» - «Вулверхемптон».

А ось і сумний «привіт» з тенісу: великий турнір в Індіан-Уеллсі, який ще називають «П'ятим Шоломом», офіційно скасований. Через коронавірус. Унаслідок епідемії турнір в цьому виді спорту скасовується вперше. Так само стало відомо, що вперше церемонія запалювання Олімпійського вогню в Афінах пройде без глядачів. Все з тієї ж причини.

І з кожним днем, точніше, навіть з кожною годиною ситуація стає все більш загрозливою. Не виключено, що якщо тенденція з поширенням коронавіруса буде такою ж, як і зараз, будуть призупинені всі спортивні заходи і в інших країнах, не тільки в Італії. У зв'язку з цим, природно, під удар потраплять і поєдинки єврокубків.

***

В Україні поки що призупиняти футбольний чемпіонат не збираються. Напевно, в першу чергу тому, що число офіційно інфікованих коронавірусом у нас в країні в десятки разів менше, ніж в тій же Італії. Але, повторюся, якщо ситуація не покращиться, призупинення матчів УПЛ - справа часу.

А ось «Шахтар» і національна збірна України вже постраждали. Перший поєдинок 1/8 фіналу Ліги Європи «Вольфсбург» - «Шахтар» пройде при порожніх трибунах. Якою буде ситуація в повторному поєдинку, зараз сказати складно. Але те, що німецьких уболівальників в Харкові не буде - це вже точно.

Без глядачів відбудуться і два найближчі поєдинки команди Андрія Шевченка - проти збірних Польщі та Франції. Матч в Хожуві точно пройде при «закритих дверях» - таке рішення нещодавно прийняла польська футбольна асоціація, подібне рішення очікується і від Федерації футболу Франції.

Очевидно, що якщо контрольні матчі збірних будуть проходити без глядачів, як і офіційні поєдинки Ліги чемпіонів, Ліги Європи і провідних ліг континенту, а в Італії футбольна першість взагалі пішла на вимушені канікули, питання про перенесення Євро-2020 на більш пізні терміни бачиться не тільки логічним, але і виправданим. Як і подібні слова на адресу Олімпіади-2020. В даному випадку доречно ще раз нагадати слова італійського прем'єр-міністра, лише трохи їх видозмінивши: «Наші звички повинні змінитися, ми повинні чимось пожертвувати заради загального блага».

Зараз головне - здоров'я і життя людей. А футбол повинен почекати. І зрозуміти нас - це ж всього лише гра. Хоч вона часом і важливіша питання життя і смерті.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

На якому місці Ребров? Рейтинг тренерів збірних, які зіграють на Євро-2024
Футбол | 07 травня 2024, 22:45 5
На якому місці Ребров? Рейтинг тренерів збірних, які зіграють на Євро-2024

Наставник національної команди України посідає 19-те місце, лідер – Дідьє Дешам

У ЗСУ відреагували на пост ФК Хуст про зникнення гравця з працівниками ТЦК
Футбол | 08 травня 2024, 13:22 30
У ЗСУ відреагували на пост ФК Хуст про зникнення гравця з працівниками ТЦК

Оперативне командування «Захід» відповіло клубу Першої ліги

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
pike1
Росиию отстранили от всех крупных спортивных соревнований. Все крупные спортивные соревнования приостановили из-за коронавируса. Хм.. Ватсон, вам не кажется это странным?
Oleg Bondar
Никому не кажется странным почему все эти последние вирусы гриппа: коронавирус, свиной, куриный и т.д. все приходят из Китая🤔