Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 27 лютого 2020, 01:02
5574
0

Луїш КАШТРУ: «Вболіваю за Португалію, але не завтра. Вибачте, португальці!

Наставник «Шахтаря» дав прес-конференцію перед грою з «Бенфікою»

| Оновлено 27 лютого 2020, 01:02
5574
0
Луїш КАШТРУ: «Вболіваю за Португалію, але не завтра. Вибачте, португальці!
ФК Шахтар Донецьк. Луїш Каштру

Головний тренер «Шахтаря» Луїш Каштру перед матчем 1/16 фіналу Ліги Європи з «Бенфікою» провів прес-конференцію, на якій відповів на питання журналістів:

– Чи буде відрізнятися тактика завтрашнього матчу від тактики першої гри? І чи може хто-небудь замінити Тайсона і Марлоса, які зараз є дуже важливими гравцями команди?
– «Шахтар» завжди цінувався, цінується і буде цінуватися колективними діями. Я не можу виділяти індивідуально гравців і говорити, що вони роблять різницю. Так, у нас є лідери, але ми сильні як колектив, грає вся команда. Ніхто не може самостійно зробити гру.

Щодо тактики... Мені важко уявити, щоб хтось із тренерів сказав команді, що треба грати на нічию. Це буде гра рівних команд; команд, які відповідають рівню Ліги чемпіонів, але обставини склалися так, що знизилися в Лігу Європи. Для нас важливо провести класний матч, який ми провели і в Харкові. Я ще раніше говорив, що це буде велике протистояння з двох поєдинків.

– У Харкові вам поставили запитання про стартовий склад «Бенфіки», і ви майже вгадали склад. Зараз готові сказати, хто вийде з перших хвилин завтра у «Бенфіки»?
– Ми завжди визначаємо приблизний склад суперника, щоб донести це своїй команді і сьогодні – не виняток. Намагаємося пояснити, як буде протистояти нам той чи інший склад. Насправді, це дуже важливо. Ми пам'ятаємо нашу гру до виходу Самаріса і після нього. Гру «Бенфіки» проти «Жіл Вісенте». Динаміка відрізняється, але структура гри приблизно однакова.

Завтра нас чекає чудова гра, дві великі команди. Ми повинні показати, чого варті, більше дивимося на себе і на свої колективні дії.

– Ви сказали, що потрібно в першому матчі зіграти так, щоб до матчу підійти оптимістично. Після 2:1 в Харкові чи оптимістично Ви налаштовані?
– Я завжди розглядаю футбол і з песимізмом, і з оптимізмом. Тому що можуть відбуватися різні події. Я знаю, що в цьому турнірі буде два фіналісти, один чемпіон. Можливо, це будемо ми, можливо, і «Бенфіка». З оптимізмом можна ставитися до різних подій.

Але тепер поясню про оптимізм, про який я говорив раніше. Для мене вперше склалася ситуація, коли моя команда проводить настільки довгу перерву між зимою і літом, тому мені було цікаво, як ми підготуємося. Про нас говорили, що ми будемо втомленими, перевантаженими. Але ми підготувалися добре і цього не було. А далі була психологічна складова. Важко себе почувати добре під час матчів, тому що є тиск. А під час спарингів цього немає. І третє – це ментальність. Ми повинні розуміти, як відкриватися, як підходити і так далі.

Я не знав, як наша команда зможе показати себе після зими. Але тепер ми провели два матчі і я знаю, що ми добре підготувалися. Тому завтрашній матч очікую з оптимізмом, ми провели вже перші ігри після перерви. Але я скажу ще раз, що це буде матч великих команд, це запекле протистояння. Я випромінюю оптимізм, тому що ми добре підготувалися, а не тому, що «Бенфіка» – простий суперник.

– Повернемося до стартового складу «Бенфіки». Як думаєте, буде грати Рафа під нападаючим? Вони посилять свій півзахист? Ви говорили, що вони, можливо, побережуть когось в Харкові. А що думаєте перед завтрашнім матчем?
– Півзахист, яка зіграв у Харкові, складався з Флорентіно, Таарабта і Піцці. З «Жіл Вісенте» була ротація. Завжди дуже складно грати в таких поєдинках, як завтра. Це інші матчі, не ті, що ми граємо в чемпіонаті. Коли ми граємо на виліт, кожен тренер переживає критичні моменти. Ми можемо поставити той чи інший склад, але все може змінитися. Можуть виникати під час гри потреби змін, і кожен тренер повинен вміти з цим справлятися.

Не варто забувати, що завтра хтось програє і комусь доведеться приймати критичні рішення. Коли все навколо палає, треба приймати правильні рішення. А опонент буде на це реагувати. Я не знаю, хто буде приймати критичні рішення – я або Бруно Лаже. І ніхто з вас не знає. Ніхто не знає, що буде за 10, 15, 20 хвилин до кінця матчу. Не знаю, яким буде склад і яким буде побудова «Бенфіки». Це рішення опонента. Завжди важливо налаштувати і підготувати свою команду.

– Уболівальники «Бенфіки» хочуть, щоб далі пройшла португальська команда, ми ж хочемо, щоб пройшов далі «Шахтар». Чи не виникають у вас протиріччя щодо того, що ви можете вибити з турніру своїх співвітчизників?
– Скажу впевнено і без сумнівів: наш «Шахтар» повинен пройти далі, виграти. Вибачте, португальці, але всі знають, що я переживаю за «Шахтар». Але скористаюся моментом і скажу: я вперше з зарубіжною командою приїжджаю до Португалії. Тут дійсно великі емоції викликає футбол, тисячі глядачів вболівають за команди. І нам це подобається, це класно, коли заповнюються трибуни. Так було і в Мілані, і в Загребі, і в Манчестері, де ми грали. Я сподіваюся, що і завтра буде повний стадіон. Я люблю Португалію, і бажаю, щоб її команди завжди проходили далі. Але не завтра. Вибачте, португальці.

– Як «Шахтар» буде атакувати, щоб розкрити зони? Знаєте про слабкі місця суперника? Алан Патрік і Віктор Коваленко повністю готові до матчу?
– Почну з кінця. Щодо Патріка і Віктора Коваленка є сумніви, це не секрет, що вони можуть не зіграти.

Щодо стратегії і слабких місць «Бенфіки», я ще раніше сказав, що команда цінується не індивідуальними гравцями, а колективом, ми не думаємо так, що можемо пройти по тій стороні, по тому флангу, там слабкий гравець, а там сильніший. Ми так не готуємося.

Хочу підняти інше питання: ви багато пишете про командах, але чому «Бенфіка» не може виграти, наприклад, у «Порту»? Відразу говорять про кризу, але це не криза, коли ви програєте сильним командам, якщо ви програєте слабким суперникам, які на останніх місцях, то це криза, а так...

Про «Бенфіку» говорили, що ми переграли її, і Рубен Діаш дозволив себе обіграти. Але потрібно враховувати те, що Тайсон добре підготувався, обвів його. Грали дві команди, це так завжди буває. Мені не подобається говорити про те, що хтось в кризі, а хтось ні. Це так не буває. Стратегія на матч така ж, як і перед першим поєдинком. З мінімальним поправками.

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Новий шанс збірної України. Анонс чемпіонату світу з хокею
Хокей | 26 квітня 2024, 12:51 5
Новий шанс збірної України. Анонс чемпіонату світу з хокею

Команда Дмитра Христича спробує вийти до Дивізіону 1A

Кубок Азії U-23. Південна Корея не зіграє на ОІ-2024, важка перемога Японії
Футбол | 26 квітня 2024, 02:55 0
Кубок Азії U-23. Південна Корея не зіграє на ОІ-2024, важка перемога Японії

Південна Корея в довгій серії пенальті поступилася Індонезії – 2:2 (пен. 10:11)

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.