Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Спортивна гімнастика
|
1342
0

Чого очікувати від олімпійського сезону в спортивній гімнастиці

Найближчі старти та розподіл останніх олімпійських ліцензій

Чого очікувати від олімпійського сезону в спортивній гімнастиці
НОК України. Олег Верняєв

В кінці лютого починається новий сезон у спортивній гімнастиці. Кульмінацією стане головний старт чотириріччя - Олімпійські ігри в Токіо. На спортивну гімнастику традиційно покладають медальні надії.

Всього за період незалежності українські гімнасти виграли 12 медалей (5-3-4), і це найкращий показник серед всіх літніх олімпійських видів спорту за якістю нагород, за кількістю вони поступаються лише боксу, боротьбі та легкій атлетиці. Сподіваємося, що і ці Ігри не стануть винятком, і гімнасти продовжать медальну серію.

Олімпійські ліцензії

Чоловіча збірна

На минулому чемпіонаті світу чоловіча збірна здобула престижну командну ліцензію, і на Олімпіаді вони зможуть виступати в командних змаганнях.

Кваліфікація на Іграх буде відбуватися за системою «4-4-3»: команда складається з 4-х людей, 4 виступають на кожному снаряді і 3 оцінки йдуть до заліку. За сумою всіх балів визначається позиція команди в кваліфікації, де 8-ка найкращих збірних братиме участь в командному фіналі. Найкращі 24 гімнасти за сумою шести видів, максимум по два представника від однієї країни, зможуть брати участь в особистому багатоборстві. Вісімка кращих гімнастів на кожному з снарядів потрапляють до фіналу в цьому виді програми.

Остаточна заявка буде відома вже ближче до Ігор згідно тренерського рішення. Тому теоретичні шанси потрапити в команду мають всі, багато чого буде залежати від того, в якій формі підійдуть самі гімнасти. Найголовніше - обійтися в цей рік без серйозних травм.

Згідно з результатами останніх років, очевидно, основні медальні надії покладаються на Олега Верняєва та Ігоря Радівілова. Непогану форму набрав і Петро Пахнюк, хоча медалей світового та олімпійського рівня він поки не має.

Варто зазначити, що перший рік по дорослим буде проводити Назар Чепурний, він вигравав медалі на юнацьких олімпійських іграх в 2018 році і став чемпіоном першого юніорського чемпіонату світу в 2019-му. Однак в кінці минулого року він переніс операцію на руці і поки невідомо, чи встигне він відновитися, набути оптимальної форми і показувати достатню складність і якість виконання, щоб потрапити до команди.

Ще двома можливими претендентами на потрапляння в команду є Владислав Грико і Євген Юденков, які також тільки нещодавно оговталися від травм.

Цього року у чоловічої збірної є шанси заробити ще дві додаткові індивідуальні олімпійські ліцензії. Важливо ще раз наголосити, що ті гімнасти, які хочуть виступати на Олімпіаді за індивідуальною квотою, зможуть брати участь на Іграх в будь-якому індивідуальному виді, але його результати не будуть враховуватися в кваліфікації командного багатоборства.

Є три можливих шляхи, щоб заробити дві додаткові індивідуальні ліцензії:

1. Етапи Кубка світу з багатоборства. Ліцензія дається на країну, тобто не є іменною, і федерація має право використовувати її як завгодно і надати будь-якому гімнастові.

Усього буде проходити 4 этапи:

7 березня – Мілуокі, США

21-22 березня – Штутгарт, Німеччина

28 березня – Бірмінгем, Великобританія

4-5 квітня – Токіо, Японія.

На кожному етапі виступають по 12 гімнастів, представники тих країн, які увійшли до топ-12 минулого чемпіонату світу; плюс 1 вайлд-кард, який, як правило, надається ще одному гімнастові країни-господарки змагань. Гімнаст, що виступає за вайлд-кард, може отримувати призові і медалі, проте не отримує очки в залік олімпійської кваліфікації.

Країні нараховуються очки за місце, зайняте багатоборцем на кожному з етапів: перемога - 60 очок, 2-е місце - 55, 3-е - 50 і т.д. Країни що зайняли перші три місця в рейтингу за підсумками всієї серії, отримають не іменні ліцензії.

2. Етапи Кубка світу по снарядах. Ліцензія є іменною. Для чоловічої збірної цей варіант, мабуть, вже не актуальний. Хороші позиції в рейтингу на опорному стрибку мав Ігор Радівілов, але оскільки він брав участь у відборі з командою на ЧС в 2019, тому він, звичайно, може брати участь, отримувати медалі і призові, але очки рейтингу вже не будуть враховуватися і зайняти індивідуальну квоту відповідно теж таким шляхом не зможе. Теоретично шанси мали б інші гімнасти, які ще не брали участі в командному відборі, однак, виграти поспіль три етапи, що залишилися, практично нереально і заявляти когось з новачків заради цієї мети немає сенсу, хіба що для обкатки програм.

3. Чемпіонат Європи. Цей варіант є останнім, в разі, якщо країна не отримала можливі ліцензії попередніми способами. Для чоловічої команди, індивідуальну не іменну ліцензію можна отримати, тільки якщо гімнаст займе 1-е або 2-е місце в фіналі індивідуального багатоборства і при цьому він не брав участі в кваліфікації командної першості на ЧС-2019. Для України гімнастом, який відповідає цим критеріям, є Назар Чепурний, однак поки невідомо, чи зможе він взяти участь після операції. Інші багатоборці, наприклад, Олег Верняєв та Петро Пахнюк, зможуть взяти участь, отримувати медалі і призові, але зайняти цю олімпійську квоту не можуть.

Жіноча збірна

Дівчата, на жаль, на Олімпійські ігри командою не відібралися, і ліцензію на даний момент має лише Діана Варинська. Інші гімнастки можуть ще отримати індивідуальні ліцензії на етапах Кубка світу в окремих видах і на чемпіонаті Європи.

У період з 2019 по 2020 роки всього проходить 8 етапів КМ в окремих видах. За результатами кращих 3-х етапів формується рейтинг. Очки нараховуються індивідуально і розподіляються наступним чином:

1-е місце – 30 очок;
2-е місце – 25 очок;
3-е місце – 20 очок;
4-е місце – 18 очок;
5-е місце – 16 очок;
6-е місце – 14 очок;
7-е місце – 12 очок;
8-е місце – 10 очок;
9-е місце – 8 очок;
10-е місце – 7 очок;
11-е місце – 6 очок;
12-е місце – 5 очок;

Відібратися таким способом є деякі шанси у Анастасії Бачинської. На поточний момент вона 4-а в рейтингу на колоді і 5-а - на вільних вправах. Рейтинги в індивідуальних видах можна подивитися тут.

На чемпіонаті Європи, як і у випадку з чоловіками, гімнастці необхідно зайняти 1-е або 2-е місце в фіналі особистого багатоборства. Єдина відмінність для української жіночої команди полягає лише в тому, що ця ліцензія буде іменною. На минулому ЧЄ Анастасія Бачинська була 5-ю, тобто не так далеко від необхідних позицій, але потрібно все ж посилити програму і чистоту виконання. Інші гімнасти збірної, крім Діани, теоретично також можуть зайняти цю квоту, але сума багатоборства у них зазвичай нижче за Діану і Настю.

Отже, найближчі старти, що входять в олімпійську кваліфікацію, в яких братимуть участь українські гімнасти:

20-23 лютого - Мельбурн, Австралія. Етап КС в окремих видах. Заявлені: Анастасія Бачинська, Діана Варинська, Ангеліна Радівілова.

7 березня - Мілуокі, США. Етап КС з багатоборства. Заявлені: Олег Верняєв і Діана Варинська. Діана бере участь у зв'язку з відмовою деяких країн від участі, вона може отримувати відповідні медалі і призові, проте заробити додаткову олімпійську ліцензію таким чином не реально, оскільки українська жіноча команда завершила минулий ЧС поза топ-12.

12-15 березня - Баку, Азербайджан. Етап КС в окремих видах. Заявлені: Анастасія Бачинська, Ангеліна Радівілова, Ігор Радівілов.

18-21 березня - Доха, Катар. Етап КС в окремих видах. Заявлені: Анастасія Бачинська, Ангеліна Радівілова, Діана Варинська, Ігор Радівілов.

На всіх трьох етапах КС з багатоборства, що залишилися, попередньо заявлений Олег Верняєв:

21-22 березня - Штутгарт, Німеччина. Етап КС з багатоборства.

28 березня - Бірмінгем, Великобританія. Етап КС з багатоборства.

4-5 квітня - Токіо, Японія. Етап КС з багатоборства.

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Призові збірної України, ультиматум Ротаня, Зінченко врятував уболівальника
Інші види | 28 березня 2024, 07:00 0
Призові збірної України, ультиматум Ротаня, Зінченко врятував уболівальника

Головні новини за 27 березня на Sport.ua

Агент: «Судаков після Євро легко може коштувати 150 мільйонів євро»
Футбол | 28 березня 2024, 15:15 22
Агент: «Судаков після Євро легко може коштувати 150 мільйонів євро»

Микита Швець розповів, як участь на чемпіонаті Європи збільшить вартість українських гравців

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.