Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 11 травня 2020, 16:27
4929
0

«Кінцівка за Еламом» рятує Матч зірок?

Оглядач Sport.ua аналізує новаторські ідеї в баскетболі через призму Матчу всіх зірок НБА

| Оновлено 11 травня 2020, 16:27
4929
0
«Кінцівка за Еламом» рятує Матч зірок?
Твіттер НБА

За часів, коли перегляд матчів НБА тільки став доступним для українських уболівальників, Матч всіх зірок найсильнішої баскетбольної ліги світу був особливим дійством. У цій грі найкращі баскетболісти НБА показували запаморочливі данки, неймовірні фінти і багато інших красивих складових частин гри. Не залишався осторонь і спортивний результат. Звичайно, команди не вбивалися на майданчику, а й аж надто відверто не філонили в обороні, особливо, якщо гра заходила в рівну кінцівку.

Згодом такий стан речей став змінюватися. Потрапити на Матч всіх зірок для гравців все також було дуже престижно, тільки ось ставитися до свого виступу на цьому заході найкращі гравці світу стали по-іншому. Для багатьох стало головним показати себе всьому світу за допомогою красивих атак або ж і зовсім, використовуючи яскравий епатаж навколо свого імені. Хтось брав м'яч в свої руки і набивав максимум можливих очок, щоб додати в свою колекцію індивідуальних нагород титул MVP поєдинку, а декому МВЗ і зовсім став схожий на тяжку повинність посеред важкого сезону. Серед усього цього підсумковий командний успіх і самовіддача в захисті поступово відійшла навіть не на другий, а на дуже далекий план.

Тепер поєдинок найкращих баскетболістів НБА пропонував своїм глядачам безперервну нарізку ефектних хайлайтів і яскравих епізодів, але тільки не боротьбу за спортивний результат. Глядач таке оцінив швидко і в ХХІ столітті телевізійний рейтинг матчу, за винятком окремих сплесків, став йти на спад. Такий стан речей не влаштував директорат Ліги, який розумів, що поступово МВЗ втрачає свій статус і необхідно вносити зміни.

 

 

Для початку було прийнято рішення відмовитися від поділу команд по конференціях, а призначити двох капітанів і ввести драфт гравців. Таке рішення не сильно виправило ситуацію. І тоді в цьому році керівництво Ліги вирішилося на тектонічні зрушення. Матч всіх зірок пройшов із застосуванням оригінального трактування правил, більш відомого як «кінцівка за Еламом».

Звідки вона взялася і що це таке?

У 2014 році в США був заснований «Баскетбольний Турнір» (The Basketball Tournament - TBT) - відкритий літній турнір, заявку на участь в якому міг подати кожен бажаючий. Змагання дуже швидко набуло популярності і в ньому стали брати участь колишні гравці НБА (наприклад, Джейсон Вільямс, Майк Біббі, Брайан Скалабріні) для підтримки форми, американські гравці, що виступають в Європі, в тому числі в топових клубах (Кайл Хайнс, Майк Джеймс, Брайан Данстон) і навіть зірки європейського баскетболу (Нік Калатес). Нинішній формат турніру передбачає участь 64 команд в форматі ігор на вибування з першого раунду. Призовий фонд турніру дуже непоганий - два мільйони доларів на команду-переможця, вельми хороші гроші.

У 2015 році з засновником даного турніру Джоном Мугаром вийшов на зв'язок такий собі Нік Елам - доцент університету «Болл Стейт», колишній викладач математики і великий фанат баскетболу.


sports.yahoo.com. Нік Елам (ліворуч)  

Нік Елам був дуже не в захваті від того, що в кінцівці поєдинку команда, що програє, починає активно фолити і затягує час, роблячи гру не найпривабливішою для перегляду. З властивою для математиків скрупульозністю, містер Елам провів дослідження в ході якого переглянув близько двох тисяч кінцівок матчів в НБА і NCAA і прийшов до математично обґрунтованих висновків, що тактика фолів приносить успіх в дуже низькій кількості зустрічей. Але при цьому сильно б'є по видовищності гри.

Щоб вирішити цю проблему Нік Елам запропонував своєрідне трактування правил, де в певну одиницю часу таймер поєдинку відключається, рахунок фіксується, до показника лідера додається конкретна цифра і командам для перемоги необхідно набрати отримане число (target score).

Джону Мугару ця ідея сподобалася, і після довгих дебатів були визначені конкретні цифри: таймер вимикається за чотири хвилини до кінця четвертої чверті (в «Баскетбольному турнірі», до речі, чверті тривають по дев'ять хвилин) і до рахунку лідируючої команди віртуально приплюсовується сім очок. Дане число і буде тим самим target score. Для прикладу, якщо за чотири хвилини до кінця четвертої чверті рахунок на табло - 75:65, то до числа 75 приплюсовується сім очок. Поєдинок виграє та команда, яка першою набере 83 бали. Ідея сподобалася гравцям і глядачам, і зараз всі матчі «Баскетбольного турніру» граються за правилами «кінцівки за Еламом».

Вплив на Матч всіх зірок - 2020

Вперше за довгі роки МВЗ вдався. Чи то гравцям про важливість спортивної боротьби недвозначно нагадав Адам Сільвер, чи то самим зіркам набридло «Ваньку валяти». Впевнений, що і атмосфера пам'яті Кобі Брайанта (чого тільки варті однакові номери на майках спортсменів) зіграла важливу роль.

Саме керівництво Ліги пішло ще далі і розширило і без того новаторську ідею Елама. Кожна чверть починалася з рахунку - 0:0 і гралася як окремий міні-матч, а після трьох чвертей результативність підсумовували. Таймер четвертої чверті відключався повністю, а до рахунку лідера додавалося число 24 (погодьтеся, іншої цифри в цей день не могло бути).

Отримавши по результату трьох відрізків матчів рахунок - 133:124 на користь команди Янніса Адетокумбо, до числа 133 додалося 24, і вийшов target score - 157. У четвертій чверті команда Леброна Джеймса відіграла різницю і виграла матч з рахунком - 157:155.

Напевно, не настільки важлива назва команди-переможниці. Набагато більш важливіше те, що гра вийшла бойовитою. Формат припав явно до душі гравцям, і вони дійсно хотіли перемогти. Так, багато моментів і в четвертій чверті пройшли при явному потуранні захисників. Але погодьтеся, коли ви бачили в Матчі всіх зірок НБА фол в атаці, а коли в останній раз бачили як гравець і його команда обурюються після цього фолу? А коли гравець команди, що захищається, жорстким фолом зупиняв суперника, який йде на данк? На мою думку, цей МВЗ був найкращим за останній добрий десяток років.

«Кінцівка за Еламом» і щоденний баскетбол                 

Ідеї ​​Ніка Елама більш ніж новаторські і цікаві. Але чи зможуть вони зробити баскетбол кращим не у виставковій грі або ж в літньому турнірі, нехай навіть і з високим рівнем гравців, а також з великим призовим фондом? Які плюси і мінуси будуть при впровадженні цих правил у звичайні матчі регулярних чемпіонатів?

Найбільшим плюсом бачиться те, що зникнуть нудні кінцівки. Адже зараз якщо команда за хвилини три до кінця виграє у суперника з умовною перевагою в 20-25 очок, кінцівка перетворюється на формальність, так як результат поєдинку зрозумілий (в 99,5% випадків). Навіть якщо у відстаючих на майданчик одночасно вийдуть п'ять найкращих гравців сучасності їм банально не вистачить часу для того, щоб відігратися. З «кінцівкою за Еламом» команда, що програє буде впиратися в захисті до останнього, так як шанс у них буде до самого кінця.

Зникне дуже затягнуте пробиття штрафних на останніх хвилинах, так як фолити і дарувати супернику шанс на легкі очки втратить будь-який сенс. Додатково до всього, кожен поєдинок буде закінчуватися переможним кидком, можливо, не таким красивим (як, наприклад, точний штрафний від Ентоні Девіса на Матчі всіх зірок), але все-таки переможним.

А уявіть ситуацію, коли обом командам до переможної позначки одне-два очки і кожен кидок може стати вирішальним. Одні не зуміли закинути і шанс на вирішальний укол у інших, і все може знову змінитися. Ніяких навмисних фолів, ніяких штрафних. Ух, аж мурашки по шкірі.

З іншого боку, баскетбол втратить такий видовищний елемент як баззер. Звичайно, вони залишаться в перших трьох чвертях, але коли після нього гра триває, і коли гравець непідготовленим кидком з центру майданчика або ж зі своєї половини приносить перемогу своїй команді - це дві дуже великі різниці.

Зникнуть (або ж переформатуються) «тренерські шахи» останніх хвилин, коли один коуч намагається здивувати іншого нестандартними рішеннями або ж комбінаціями, намагаючись врятувати матч в умовах цейтноту.

А як бути глибоким запасним? Звичайно, всім хочеться вийти на майданчик в ключові моменти і вирішувати гру, але часто доля глибоких резервістів - «сміттєвий» час в кінці матчу. Тепер його не буде за замовчуванням (хоча це само по собі вже плюс).

Найбільшою проблемою бачиться те, що коли ефект новизни приїсться, справжній баскетбол з «кінцівкою за Еламом» гравці та вболівальники будуть сприймати тільки в четвертій чверті. Мовляв, все, що було раніше це підготовка, а ось останні хвилини - справжня гра. Глядачі також будуть концентруватися на останніх хвилинах, а телеглядачі, цілком можливо, тільки на них і включати свої екрани. Справедливості заради і зараз точний кидок в умовній другій чверті, і влучання в клатчі мають різну вагу в матчі, незважаючи на однакову математичну цінність. Але з «кінцівками за Еламом» ця різниця буде величезною.

Так, і ще дуже важливо визначити точний момент відключення лічильника і кількість віртуально доданих очок. Сім - це якось замало, а 24 - може бути і багато, тут також буде величезна кількість суперечок.

***

«Кінцівка за Еламом» без сумніву є новаторською ідеєю в баскетболі. Вона несе в собі багато раціонального і корисного, але інтегрувати її в правила гри, які формувалися десятиліттями, вельми непросто. Чи зможе вона підняти інтерес до окремо взятого матчу або ж турніру - однозначно так. Чи зможе вона замінити собою поточні правила гри - дуже малоймовірно.

Олексій КОЛЯГО

Олексій Коляго
Оцініть матеріал
(35)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.