Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 10 сiчня 2021, 00:30
3609
0

Траур у Шиффрін, старт Скі Туру. Підсумки лижного вік-енду

Sport.ua підводить підсумки вік-енду в лижних видах спорту

| Оновлено 10 сiчня 2021, 00:30
3609
0
Траур у Шиффрін, старт Скі Туру. Підсумки лижного вік-енду
instagram.com/mikaelashiffrin

Стрибки з трампліну

Старти вік-енду:

Субота, 15 лютого

Таупліц/Бад Міттендорф (Австрія), HS235, особистий польотний турнір

Неділя, 16 лютого

Таупліц/Бад Міттендорф (Австрія), HS235, особистий польотний турнір

Крафт зміцнив лідерство в Кубку світу

У стрибунів у цей вік-енд відбулися перші в сезоні польоти - в Таупліці на знаменитому трампліні «Кульм». Багато хто чекав, що два польотних старти можуть внести серйозні корективи в боротьбу за Великий кришталевий глобус (ВКГ). Лідер Кубка світу, Штефан Крафт, на папері вважався найсильнішим польотчиком з четвірки претендентів на загальний залік, а ось у Карла Гайгера і Давіда Кубацкі з гігантськими трамплінами справи завжди були погані. Тому багато хто чекав, що Крафт на домашньому трампліні зуміє істотно зміцнити своє лідерство в загальному заліку.

Ці очікування виправдалися лише частково. Крафт дійсно зміцнив лідерство, але не отримав тієї переваги, яка очікувалася. За великим рахунком, якоїсь переваги Крафта над іншими претендентами на ВКГ в польотах ми не побачили - все вирішили дрібниці, які цього разу були на користь австрійця.

У суботу Крафт став третім, а Гайгер і Кубацкі розташувалися відразу за ним. Взагалі, суботній турнір залишив неприємний присмак. Пьотр Жила переміг з перевагою в 0,3 бала над Тімі Зайцем, а Крафт в боротьбі за третє місце випередив Гайгера всього на 0,1 бала. При цьому, багатьом оцінки Жили і Крафта за другі спроби здалися трохи завищеними. З огляду на мінімальні розриви, боротьба за перше і за третє місця могла завершитися абсолютно по-іншому.

Так чи інакше, Жила завоював свою другу в кар'єрі перемогу в Кубку світу. Перша була здобута ще в березні 2013 року в Холменколлені. При чому тоді поляк поділив перше місце з Грегором Шліренцауером, а в Таупліці виграв всього 0,1 бала - Жила якщо і виграє, то тільки «на тоненького».

У неділю після першої спроби Крафт лідирував, проте розриви були мінімальними. Гайгер, який йшов шостим, програвав лідеру всього 5,3 бала - мізер за мірками польотних трамплінів. Перестановки в другій спробі могли бути якими завгодно, проте в підсумку другий раунд був скасований за три стрибки до кінця через сильний вітер - Крафт переміг, але не без неабиякої частки везіння.


Skijumping.pl

Кубацкі в перший день польотів приємно здивував своїм п'ятим місцем, проте в неділю переможець Турне чотирьох трамплінів провалився. Давід полетів на скромні 199 м і мало не впав на приземленні, як підсумок - 32-ге місце.

Що стосується Рьою Кобаясі, то у нього в суботу в обох спробах були дуже серйозні проблеми з симетричністю відштовхування, і дев'яте місце в такій ситуації - дуже непоганий результат. У неділю японець нарешті показав все, на що здатний: політ на неймовірні 242 м і друге місце з відставанням в 0,7 бала від Крафта.

До слова, перемога в Таупліці стала для Крафта першою домашньою в кар'єрі. Раніше Штефан в Кубку світу перемагав де завгодно, але тільки не в рідній Австрії.

За підсумками етапу в Таупліці перевага Крафта над Гайгером в загальному заліку зросла до 138 очок - це багато, але відіграти таке ще цілком можливо. Тим більше, що німець показав відмінну форму на польотах, а тепер Кубок світу відправляється на його улюблену територію - середній трамплін в румунському Ришнові. Нагадаємо, в середині січня Гайгер на трампліні аналогічної потужності в Валь ді Ф’ємме оформив переможний дубль.

Не можна не відзначити успішний вік-енд у виконанні Тімі Зайца. Словенець в цілому проводить невдалий сезон і не виправдовує виданих перед стартом Кубка світу авансів, проте як тільки справа дійшла до польотів, він відразу завоював два подіуми поспіль, при тому, що в суботньому турнірі заслуговував навіть перемоги.

Загальний залік Кубку світу:

Кубок Націй:

Гірські лижі

Старти вік-енду:

Четвер, 13 лютого

Заальбах-Хінтерглемм (Австрія), швидкісний спуск, чоловіки

П'ятниця, 14 лютого

Заальбах-Хінтерглемм (Австрія), супергігант, чоловіки

Субота, 15 лютого

Краньска Гора (Словенія), гігантський слалом, жінки

Неділя, 16 лютого

Краньска Гора (Словенія), слалом, жінки

Кілде перемагає, Крістофферсен реагує

Тиждень тому ми говорили про те, що після серії невдач перемога в загальному заліку Кубка світу поступово втікає з рук Хенріка Крістофферсена. Ситуація для норвезького слаломіста ускладнилася після швидкісного етапу в Заальбах-Хінтерглеммі, який заміняв скасований через коронавірус етап в Китаї на трасах Олімпіади-2022.

Александер Омодт Кілде в швидкісному спуску став тільки десятим, проте після цього виграв супергігант. Для норвежця це, до речі, лише перша перемога в нинішньому сезоні. Лідер Кубка світу і головний претендент на Великий кришталевий глобус (ВКГ) свою першу перемогу в сезоні здобуває лише в середині лютого - дуже красномовний факт.


instagram.com/akilde

Факт, який дуже чітко ілюструє, наскільки різко знизився вхідний поріг в число претендентів на ВКГ після завершення кар'єри Марселя Хіршера. Якщо раніше умовного Акеселю Лунду Свіндалу або К’єтілю Янсруду треба було видавати неймовірний рівень просто для того, щоб нав'язати боротьбу Хіршеру, то зараз три фаворити регулярно обмінюються подарунками один одному і надалі зберігають реальні шанси на підсумковий успіх.

Так чи інакше, етап в Заальбаху для Кілде став успішним, і ситуація для Крістофферсена в загальному заліку стала ще більш складною. Реакція від Хенріка не забарилася: він прийняв рішення виступити в супергіганті і комбінації на етапі в Хінтерштодері (28 лютого - 1 березня). Відзначимо, що до цього в кожній з цих дисциплін Хенрік на Кубку світу виступав лише по одному разу - в минулому сезоні в Банско.

Головним героєм етапу в Заальбаху став Томас Дрессен. Спочатку німець виграв другий поспіль швидкісний спуск, а потім став третім в супергіганті. Двічі на подіум в Заальбаху потрапив і Мауро Кавіцель.

Відзначимо, що супергігант проходив в дуже важких погодних умовах - при сильному снігопаді. Це значно погіршувало умови ковзання і впливало на підсумкові результати. Найкращі умови отримали спортсмени зі стартовими номерами в середині першого десятку: в топ-6 потрапили Кілде, Кавіцель, Вальдер і Пінтуро, у яких були стартові номери з 4-го по 7-й. В таких умовах третє місце Дрессена з 19-м стартовим номером виглядає ще більш вагомим досягненням: німець цілком був готовий навіть зробити переможний дубль в Заальбаху.

Бріньоне не скористалася відсутністю Шиффрін

Тиждень тому Мікаела Шиффрін через раптову загибель свого батька пропускала етап в Гарміш-Партенкірхні, що раптово відкрило дверцята для інтриги в загальному заліку Кубка світу. Новини, які прийшли по ходу минулого тижня, загострили ситуацію до максимуму. Шиффрін, очевидно, дуже важко переживає загибель свого батька, і відмовилася від участі і в технічному етапі в Краньскій Горі. Коли ж Шиффрін повернеться в Кубок світу – все ще не відомо, і ходять навіть чутки про те, що це трапиться аж на фіналі сезону в Кортіна д'Ампеццо.

Якщо ця інформація виявиться правдою, то ВКГ американка, звичайно ж, програє. Та й потім, навіть якщо повернення Шиффрін відбудеться раніше, то велике питання в тому, в якому психологічному стані повернеться Мікаела. У будь-якому випадку, боротьба за жіночий Кубок світу раптово отримала дуже серйозну інтригу - шкода тільки, що ціною такої трагічної події.


instagram.com/mikaelashiffrin

Так чи інакше, поки що ми можемо констатувати той факт, що найближчий переслідувач Шиффрін в загальному заліку (і, як наслідок, головний бенефіціар в цій ситуації) Федеріка Бріньоне, етап в Краньскій Горі провалила. У своєму коронному гіганті італійка стала лише восьмою, після чого зійшла в другій спробі слалому - і це при тому, що ще тиждень тому Федеріка була в прекрасній формі. Складається враження, що, як тільки Бріньоне відчула реальний запах ВКГ, у неї затремтіли коліна.

Невдачею Бріньоне і відсутністю Шиффрін сповна скористалася Петра Влхова. У суботу вона стала другою в гіганті, а в неділю виграла слалом. 180 очок за два старти - і словачка раптово вривається в боротьбу на БХГ. Бріньоне вона тепер програє 41 бал, Шиффрін - 154.

Недільна перемога в слаломі для Влхової стала третьою поспіль у слаломі на Кубку світу - вражаюча серія, навіть з урахуванням того, що остання перемога була здобута за відсутності Шиффрін. Взагалі, жіночий слалом в останні роки, м'яко кажучи, не балує різноманітністю: останні 26 стартів закінчувалися перемогами або Шиффрін, або Влхової.

Недільна перемога Петри в слаломі виявилося дуже драматичною. Після першої спроби з запасом майже в секунду над словачкою лідирувала Анна Свенн Ларссон, і на другий трасі шведка навіть нарощувала свою перевагу. Однак буквально за 5-6 воріт до фінішу вона впала і втратила вірну перемогу.

Історичний шанс упустила і Венді Холденер. Після першої спроби вона випереджала Влхову, проте в підсумку програла їй 0,24 секунди. Історичний шанс нарешті здобути першу в кар'єрі перемогу в слаломі швейцарка упустила. У неї тепер уже 25 подіумів в слаломі, але перемоги надалі немає.

Що стосується суботнього гіганта, то тут шоу видала Еліс Робінсон. Після сенсаційної перемоги на відкритті сезону в Зольдені у гігантистки з Нової Зеландії настав явний і глибокий спад форми. Але, схоже, він закінчився - в Краньскій Горі вона перемогла з запасом в 1,59 секунди над третім місцем, яке розділили Холденер і Мета Хроват. І це при тому, що на другий трасі Робінсон допустила відразу три помітних помилки - потенціал у неї колосальний.

Загальний залік Кубку світу (чоловіки):

Загальний залік Кубку світу (жінки):

Лижні гонки

Старти вік-енду:

Субота, 15 лютого

Скі Тур-2020, перший етап

Естерсунд (Швеція), розділка 10 км, вільний стиль, жінки

Естерсунд (Швеція), розділка 15 км, вільний стиль, чоловіки

Неділя, 16 лютого

Скі Тур-2020, другий етап

Естерсунд (Швеція), переслідування 10 км, класика, жінки

Естерсунд (Швеція), переслідування 15 км, класика, чоловіки

Скі Тур почався з проблем

Цими вихідними в шведському Естерсунді стартувала новонароджена супербагатоденка Скі Тур. Вона запропонувала глядачам те, чого в останні роки ми не бачимо на Тур де Скі - різноманітність і унікальні формати гонок. Спринт в гору по слаломній трасі в Оре, гонка на 38 км з точки «А» в точку «Б» через шведсько-норвезький кордон між Сторлієном і Мерокером - все це змушувало уболівальників з нетерпінням чекати Скі Тура-2020. Ще однією фішкою багатоденки був пункт в регламенті, згідно з яким гонщики під час багатоденки між місцями проведення змагань можуть переміщатися тільки на поїздах і автобусах організаторів. Санкції за недотримання цього пункту правил чітко прописані в регламенті - дискваліфікація.

Правда, обставини почали руйнувати деякі «фішки» Скі Туру-2020. Гонка Сторлієн - Мерокер під загрозою зриву через сильні вітри, які прогнозують на день проведення старту (четвер, 20 лютого). Однак бурхливу полеміку викликало інше. Йоханнес Клебо приїхав на гонку з переломом пальця руки, і організатори, незважаючи на регламент, дозволили йому в день відпочинку в індивідуальному порядку з'їздити до лікаря в Тронхейм. Об регламент відразу ж витерли ноги, як тільки питання торкнулося зірки рівня Клебо...

Втім, зі спортивної точки зору Йоханнес вже мало кому цікавий на нинішньому Турі. Травма явно знижує його можливості: за підсумками двох етапів Клебо йде в загальному заліку на 25-му місці з відставанням в 2 хвилини і 15 секунд.

З інших розчарувань у чоловіків відзначимо сход Калле Халварссона і провал Сергія Устюгова. Росіянин так і не зміг набрати пікову форму до старту багатоденки, і за підсумками двох гонок в Естерсунді йде 20-м з відставанням в 1 хвилину 40 секунд. Устюгов відчуває проблеми з диханням і біль в грудях, і може зійти з багатоденки.

А на вершині ми бачимо протистояння самотнього Олександра Большунова проти відразу сімох норвежців. Продовжує приємно вражати своєю дистанційною формою в рамках багатоденок Пол Голберг, який став восьмим в розділці і потім виграв гонку переслідування. З огляду на його силу як спринтера, Голберг стає одним з фаворитів загального заліку.

Не можна не відзначити Фінна Хогена Крога. Колись найперспективніший лижник світу в останні роки пережив глибокий спад в кар'єрі, і не критикував його тільки ледачий. Однак останнім часом Крог ожив. В кінці січня він виграв розділку на 15 км вільним стилем на чемпіонаті Норвегії, а в суботу в Естерсунді в аналогічній гонці став третім. Для Крога це перший подіум в дистанційній гонці на Кубку світу з грудня 2016 року.

Іво Нісканен провалив конькову розділку (27-ме місце з відставанням в 1 хвилину і 8 секунд), але після цього зумів піднятися на дев'яте місце за підсумками переслідування класикою. У Сімена Хегстада Крюгера зворотня ситуація - він став другим в коньковій гонці, але відкотився аж на 11-ту позицію в класичному переслідуванні. Ну а крім Голберга боротися з Большуновим за перемогу будуть Ханс Крістер Холунд і Шюр Рьоте, який набрав прекрасну форму в другій половині сезону. Шанси Голберга можуть різко збільшитися, якщо гонку Сторлієн - Мерокер все ж буде скасовано.

Йохауг відразу вбила інтригу в Скі Турі

Якщо у чоловіків за підсумками перших двох етапів шанси на перемогу в загальному заліку Скі Туру мають як мінімум 4 гонщики, то у жінок інтрига померла - Тереза ​​Йохауг вбила її в зародку. По ходу нинішнього сезону норвежка домінує в дистанційних гонках, одна під час Тур де Скі кілька суперниць зуміли максимально наблизитися до рівня Терези і навіть завдати їй двох поразок. Багато хто чекав побачити щось подібне і на Скі Турі, проте ці надії виявилися марними.

Уже в коньковій розділці Йохауг розгромила суперниць: 45 секунд переваги над Хейді Венг, яка стала другою. У гонці переслідування норвежка, борючись самотужки проти групи переслідувачів, довела свою перевагу до 57 секунд. Відіграти таке відставання від Йохауг вже навряд чи хтось зможе, тим більше, що один з двох спринтів, в Оре, буде в гору, і там Тереза ​​має відмінні шанси на фінал, а то і взагалі на перемогу.

Головною сенсацією зі знаком «+» в Естерсунді стала Анамарія Лампіч. У нинішньому сезоні словенка не тільки увійшла в число найсильніших спринтерів світу, але і додала в дистанційних гонках. В Естерсунді вона стала 16-ю в розділці, а потім в переслідуванні видала свій найсильніший виступ в дистанційних гонках за кар'єру. З середини другого десятка вона прорвалася на п'яте місце, показавши найкращий результат за чистим часом переслідування.

Крім Лампіч, обіграти Йохауг по чистому часу переслідування зуміла і Фріда Карлссон. Такому результату є кілька вагомих причин. По-перше, Йохауг йшла наодинці, в той час, як і Лампіч, і Карлссон працювали в групі. По-друге, гонка проходила під час сильного снігопаду, і Йохауг, стартуючи першою, була змушена йти по непрочищеній лижні, на відміну від суперниць. А фактор ковзання в класиці набагато важливіший, ніж в конькових гонках.

Розчаруванням стартових двох гонок в Естерсунді стала Наталя Непряєва. У коньковій розділці вона стала 10-ю, а в переслідуванні своєї улюбленою класикою, замість того, щоб відігратися, відступила на 12-те місце, показавши лише 19-й чистий час переслідування. Як виявилося, справа в застуді, і в день відпочинку Непряєва прийняла рішення зійти зі Скі Туру - росіянка знову має проблеми зі здоров'ям в кінці сезону. Рік тому вона також захворіла в кінці сезону, і, цілком можливо, саме це завадило їй завоювати ВКГ в боротьбі з Інгвільд Остберг.

Загальний залік Кубку світу (чоловіки):

Загальний залік Кубку світу (жінки):

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Срна зізнався, чому Шахтар не призначить тренером Григорчука або Вернидуба
Футбол | 26 квітня 2024, 23:52 9
Срна зізнався, чому Шахтар не призначить тренером Григорчука або Вернидуба

Даріо вважає, що в Україні складно знайти коуча під «шахтарський футбол»

Гравець збірної України потрапив у гучний расистський скандал за кордоном
Футбол | 26 квітня 2024, 16:11 20
Гравець збірної України потрапив у гучний расистський скандал за кордоном

Данила Ігнатенка звинуватили у расистських висловлюваннях

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.