Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 12 лютого 2020, 20:34
14046
11

ЧС-2020 з біатлону. Україна має медальні шанси в п'яти гонках

Денис Шаховець виділив дисципліни, в яких українські біатлоністи можуть розраховувати на успіх

| Оновлено 12 лютого 2020, 20:34
14046
11
ЧС-2020 з біатлону. Україна має медальні шанси в п'яти гонках
Twitter. Жіноча збірна України

Виступи українських біатлоністів в цьому сезоні дуже рідко приносять позитивні емоції вболівальникам. Після шести етапів Кубка світу в скарбничці нашої збірної лише одна медаль і кілька потраплянь у топ-10.

Такі результати призвели до того, що українців мало хто розглядає як претендентів на медалі на майбутньому чемпіонаті світу. Чому доказ - прев'ю від IBU, на якому наших спортсменів немає навіть на дальньому плані.

Але за те ми і любимо біатлон, що в ньому може статися практично будь-яка сенсація. Виділю відразу п'ять дисциплін, в яких Україна має реальні шанси завоювати медаль в Антхольці.

1. Одиночний супермікст. Шанс 50%

Гонка, на яку робить ставку наша збірна. Адже не дарма капітана і лідера чоловічої команди Дмитра Підручного в Поклюці випробували в цій дисципліні. І Підручний пройшов свої етапи на відмінно, закривши 20 з 20 мішеней. Якби Анастасія Меркушина не заробила в тій гонці коло штрафу, саме українці стартували б на чемпіонаті світу під першим номером.

Швидше за все, ідея поставити Підручного і Меркушину на одиночну змішану естафету з'явилася після того, як вони фінішували другими у минулій Різдвяній гонці в Гельзенкірхені, формат якої дуже нагадує сумермікст. На користь українців говорить і той факт, що в першій в історії змішаній естафеті, яка відбулася в 2015 році на етапі в Нове-Мєсто, наші Юлія Джима і Артем Тищенко стали бронзовими призерами.

У суперміксті точність і швидкість стрільби мають набагато більше значення, ніж в інших дисциплінах. Саме тому «тихохід» Тищенко має в своєму активі не тільки два подіуми Кубка світу, але й дві перемоги на Кубку IBU. Але його в Антхольц, на щастя, не брали, так що очевидно, що чоловічий етап довірять Підручному.

Кого тренери поставлять на жіночу частину гонки поки точно невідомо. З великою часткою ймовірності, ще один шанс отримає Анастасія Меркушина, яка, на думку керівництва федерації, «повинна колись точно відстрілятися». Альтернативний варіант - Юлія Джима, але й там все складно. Як і Меркушина, Джима тренується з особистим наставником, окремо від команди, тому її кондиції викликають сумніви.

В останньому суперміксті срібні медалі сенсаційно здобули естонці, але на чемпіонаті світу конкуренція буде набагато вищою, ніж зазвичай. Це погана новина і для естонців, і для українців. Але є і хороша новина: фінішерами цього разу будуть чоловіки (на відміну від етапу в Поклюці), а це означає, що Підручний зможе в черговий раз довести, що недарма любить контактні гонки.

Якщо наша збірна завоює медаль у суперміксті, не називайте це гучною сенсацією (хоча, якщо нагорода буде золотою, тоді, звичайно, можете називати).

2. Жіноча індивідуальна гонка. Шанс 20%

Єдина особиста гонка, в якій жіноча збірна може розраховувати на успіх. Сестри Семеренко, Юлія Джима і Олена Підгрушна мають медальний досвід в цій дисципліні, який може їм допомогти. Ключ до успіху - 20 закритих мішеней і більш-менш пристойний хід. Місія досить складна, але цілком здійсненна.

Теоретично може вистрілити і Анастасія Меркушина, яка вміє виходити на пік форми до чемпіонату світу. Всі три кращі результати в кар'єрі тернополянка показала на чемпіонатах світу 2017 і 2019 років, забігши в десятку найсильніших. А ось Юлія Журавок навіть з ідеальною стрільбою на медаль претендувати не зможе, так що ставити її на цю гонку можна тільки в разі форс-мажору.

Всі чотири українки, які вийдуть на старт індивідуальної гонки, можуть створити сенсацію. Головні надії будуть пов'язані з Джимою, адже вона тричі за останні три роки потрапляла на п'єдестал пошани в індивідуальній гонці. Про те, що з прицілом на цю гонку велася вся робота протягом сезону, говорив її тренер Урош Велепець.

Але вже після першого промаху про медалі, швидше за все, можна буде забути. Крім того, потрібно сподіватися, що головні фаворитки будуть припускатися помилок, бажано відразу кількох. Оціню цей медальний шанс як один з п'яти.

3. Жіноча естафета. Шанс 15%

Ця дисципліна ще нещодавно вважалася коронною для збірної України, але часи змінилися. Роки беруть своє, і наші олімпійські чемпіонки помітно програють більш молодим біатлоністкам з інших країн. Крім того, нескладно помітити, як інші збірні прогресують: швейцарки стабільно почали потрапляти до трійки найсильніших, норвежки б'ють рекорди за серіями перемог...

Але жіноча збірна України двічі здобула медалі на трьох останніх чемпіонатах світу. У 2017 році українки стали віце-чемпіонками, а рік тому сенсаційно взяли бронзові нагороди всупереч усьому. В Естерсунді-2019 Меркушина, сестри Семеренко і Джима не могли забігти в призи за всіма мислимими розкладами, однак, зробили це.

На жаль, як часто буває, доведеться знову розраховувати на помилки суперників. Зараз ситуація дуже нагадує минулорічну, так чому б казковому сценарію не повторитися? Шансів мало, але вони є.

4. Чоловічий спринт. Шанс 10%

Можливо, багато хто здивується, але Дмитру Підручному розраховувати на успіх в особистих гонках складніше, ніж біатлоністкам жіночої збірної. В індивідуальній гонці до цього сезону він жодного разу не забігав в очки, так що ця дисципліна відпадає сама по собі. Упевнений, що Санітра взагалі дасть Підручному вихідний перед одиночною змішаною естафетою. А оскільки мас-старт, в який потрібно ще кваліфікуватися, пройде на наступний день після чоловічої естафети, залишається сподіватися на спринт і персьют.

13 років тому саме у спринті Андрій Дериземля завоював історичну бронзу на чемпіонаті світу в... Антхольці! У 2016 році Сергій Семенов склав компанію Мартену Фуркаду і Уле-Ейнару Бьорндалену на подіумі в Холменколлені. Так що сама історія успіхів у спринті додає оптимізму.

Ну і сам Підручний в минулому році в Естерсунді зупинився в цій дисципліні за крок від медалі. Тоді він програв французу Кантену Фійону Майє якихось три десятих секунди і в підсумку став четвертим. Можливо, цього разу Дмитру пощастить трохи більше.

5. Чоловіча гонка переслідування. Шанс 10%

Якщо в спринті Підручному не вдасться поліпшити торішній результат, він матиме можливість повторити подвиг в гонці переслідування. На старт персьюту наш капітан вийде в якості чемпіона світу. Сам Підручний більше любить контактні гонки, і якщо в спринті не станеться провалу, то на гонку переслідування будуть непогані шанси.

Навіть після промахів на першій стрільбі Підручний здатний взяти себе в руки і створити справжній подвиг. Йоханнес Бьо вже знає, що недооцінювати Підручного не можна.

На інших біатлоністів чоловічої збірної розраховувати поки не доводиться. Артем Прима при близьких до ідеальних обставинах може розраховувати на квіткову церемонію, але не більше. Все через конкуренцію, яка в чоловічому біатлоні зараз просто зашкалює.

Фартове місце

На закінчення хочеться нагадати, що Антхольц є фартовим місцем для українських біатлоністів. Крім вищезгаданої бронзової медалі чемпіонату світу, Андрій Дериземля здобув тут єдину перемогу на Кубку світу, в 2003 році йому скорилася гонка з масовим стартом. Найкращу гонку в кар'єрі також провів в Антерсельві Сергій Седнєв (2010 рік, індивідуальна гонка, золото).

Та й за кількістю подіумів для збірної України італійський етап не пасе задніх. Самі наші біатлоністи не раз відзначали, що приїжджати в Антхольц після січневих етапів - саме задоволення.

До того ж, керівництво федерації біатлону не втрачає оптимізму. Володимир Михайлович Бринзак сказав після другого триместру сезону наступне: «У нас всі останні роки так виходить, що в січні - дуже часто головний біль, а потім на головних стартах виправляємося».

Будемо сподіватися, що після чемпіонату світу у всіх нас якщо і буде головний біль, то тільки після святкування, в зв'язку з завоюванням медалі.

Біатлонний сезон-2019/20: розклад, анонси, трансляції, результати

Опитування

Голосів 288
Скільки медалей завоює збірна України на чемпіонаті світу 2020 з біатлону?

Нуль

130 голосів 45.14 %

Одну

91 голос 31.6 %

Дві

35 голосів 12.15 %

Три та більше

32 голоса 11.11 %

В опитуваннях можуть брати участь тільки зареєстровані користувачі.
Будь-ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(37)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Затверджено тренерів збірної України з біатлону на наступний сезон
Біатлон | 09 квітня 2024, 17:27 0
Затверджено тренерів збірної України з біатлону на наступний сезон

Із жінками продовжить працювати Микола Зоц, із чоловіками – Надія Бєлова

Таблиця АПЛ після перемог Ман Сіті та Челсі, поразок Ліверпуля та Арсенала
Футбол | 16 квітня 2024, 12:00 8
Таблиця АПЛ після перемог Ман Сіті та Челсі, поразок Ліверпуля та Арсенала

13–15 квітня відбулися матчі 33-го туру чемпіонату Англії 2023/24

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
axylinam
Если возьмут одну медальку,это уже будет успех
Влад Тараненко
А за мужскую эстафету почему забыли? Мне кажется у мужчин не меньше шансов, чем у девушек, судя по последним результатам
savant
10%... Так можно говорить что в каждой гонке есть шанс, теоритечески в каждой гонке есть какой то процент на медаль...
Василий Будник
Одни шансы.
Ruud
Желание есть, шансы есть, а медалей нет, вот оказия
OKs100
Автор, вы не следите за новостями. Лена сказала после последней провальной индивидуалки, что точно будет её пропускать на ЧМ, поскольку боится всего одной гонкой закончить свою карьеру, если опять возникнут проблемы со здоровьем.