Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 10 сiчня 2021, 00:30
3081
0

Перша перемога Ляйе, травма Клебо. Підсумки лижного вік-енду

Sport.ua підбиває підсумки тижня в лижних видах спорту

| Оновлено 10 сiчня 2021, 00:30
3081
0
Перша перемога Ляйе, травма Клебо. Підсумки лижного вік-енду
Skijumping.pl

Стрибки з трампліну

Старти вік-енду:

Субота, 8 лютого

Віллінген (Німеччина), HS145, особистий турнір

Неділя, 9 лютого

Віллінген (Німеччина), HS145, особистий турнір - відмінений

Формат міні-багатоденок відлякує малі стрибкові країни

Починаючи з 2018 року Міжнародна лижна федерація (FIS) прийняла рішення проводити культовий етап Кубка світу в Віллінгені в форматі міні-багатоденки «Willingen 5». У його залік йдуть чотири спроби двох особистих турнірів, а також результат п'ятничної кваліфікації. На цю міні-багатоденку виділяється додатковий призовий фонд в розмірі 50 тисяч євро, який розподіляється між трьома призерами загального заліку.

Однією з фішок такої багатоденки була саме кваліфікація: вона формує старт-лист обох особистих турнірів. Ідея організаторів полягала в тому, щоб зробити кваліфікацію максимально важливою і значущою: вона не тільки впливає на підсумковий загальний залік, а й визначає склад учасників на відразу два особистих турніри.

Починаючи з нинішнього сезону в аналогічному форматі міні-багатоденки почали розігрувати ще один класичний німецький етап Кубка світу - в Тітізеє-Нойштадті. І саме нинішній сезон оголив всі недоліки такого формату міні-туру.

На етап у Нойштадті заявився всього 51 стрибун, на Віллінгені - 53. Здавалося б, у чому ж справа? Мало того, що класичні, культові етапи з неймовірною атмосферою і натовпами уболівальників на трибунах, так ще й формат міні-багатоденки, який привертає додаткову увагу. Чому ж ледь вдається набрати необхідних 50 осіб, щоб не скасовувати кваліфікацію, без якої руйнується сам формат багатоденки?


Skijumping.pl

Вся проблема якраз в тій самій кваліфікації - одній на обидва особистих старти відразу. Вона відлякує представників малих стрибкових країн на зразок Італії чи Казахстану, які не показують високих результатів і відчувають проблеми з фінансуванням.

Традиційні етапи Кубка світу з двома особистими стартами і двома окремими кваліфікаціями до кожного з них для представників малих країн - це гарантія проведення як мінімум двох стрибків у змагальних умовах. І навіть якщо ти не пройшов кваліфікацію в п'ятницю, тобі є резон залишатися в місці проведення етапу і в неділю знову виступити в кваліфікації.

Формат з однією кваліфікацією до двох особистих стартів для малих країн означає, що з імовірністю 90% боротьба на етапі для них припиниться вже в п'ятницю, після кваліфікації. Для умовної збірної Італії з вкрай обмеженим фінансуванням стрибкової збірної виїзд на етап Кубка світу - задоволення недешеве.

І приїжджати в Віллінген заради того, щоб виконати лише один змагальний стрибок і припинити боротьбу вже в п'ятницю, їм сенсу немає. При цьому, додатковий призовий фонд багатоденки такі збірні мало цікавить - ніхто з представників умовної Італії чи Казахстану, звичайно ж, боротися за топ-3 не зможе. Малим збірним набагато вигідніше в такі вік-енди відправитися на етап Континентального Кубка або Кубка ФІС, і поборотися там за пристойні результати.

Формат міні-багатоденок - відмінна ідея, від якої не варто відмовлятися. Тільки, напевно, «Willingen 5» варто перетворити на «Willingen 6» і проводити окремі кваліфікації до кожного особистого старту, щоб це дійсно було схоже на Кубок світу з максимально широким національним розмаїттям, а не закритим елітарним протистоянням декількох топових стрибкових збірних.

Ляйе здобув першу перемогу в кар'єрі

У нинішньому сезоні багатоденка в Віллінгені вийшла зім'ятою, але не з описаних вище причин, а через погоду. Сильний вітер призвів до переносу п'ятничної кваліфікації на суботу, а потім - до скасування недільного старту. При чому, рішення не проводити недільний турнір було прийнято ще в суботу ввечері - прогноз погоди на неділю був настільки несприятливий, що організатори навіть не робили спроб провести змагання.

Тиждень тому в Саппоро Штефан Ляйе після цілого місяця блукань навколо топ-3 нарешті добрався до другого в кар'єрі подіуму на Кубку світу. Хтось міг подумати, що цей результат так і залишиться піком сезону для німця, але Ляйе вирішив не зупинятися і в Віллінгені здобув першу в кар'єрі перемогу на Кубку світу, а разом з цим вигравши і «Willingen 5», який цього разу складався з трьох стрибків.


Skijumping.pl

Після першої спроби німець йшов другим, відстаючи на 0,8 бала від Каміла Стоха. Однак у другому раунді Ляйе видав фантастичний стрибок на 144,5 м з відмінним приземленням, на який ні поляк, ні інші суперники нічим відповісти не змогли. Що стосується Стоха, то він у підсумку став третім. Американські гірки для Каміла тривають: провальні етапи у нього суворо чергуються з успішними. З огляду на те, що в цілому Стох - не найсильніший майстер польотів, є висока ймовірність того, що ця тенденція збережеться: наступного тижня нас чекає перший в сезоні гігантський трамплін, в австрійському Таупліці.

Збірна Норвегії приїхала в Віллінген в ослабленому складі: через хворобу пропускав змагання Даніель Андре Танде. Інші лідери збірної Норвегії в тренуванні і кваліфікації не вразили, тому здавалося, що команду Александера Штокля чекає провальний вік-енд.

Однак в основних змаганнях раптово вистрілили Йоханн Андре Форфанг і Маріус Ліндвік. Форфанг замкнув топ-6, а Ліндвік сенсаційно став другим. Для Маріуса, до слова, це перший подіум з часів Турне чотирьох трамплінів.

Що стосується чотирьох претендентів на Великий кришталевий глобус (ВКГ), то вони в Віллінгені відійшли в тінь. Ні Крафт, ні Гайгер, ні Кубацкі з Кобаясі - ніхто з них не потрапив на подіум, що сталося лише втретє в нинішньому сезоні. При чому, перші два таких випадки мали місце в перших двох стартах сезону - у Віслі і Руці.

Крафт і Гайгер розташувалися на сусідніх позиціях - четверте і п'яте місця відповідно. Відзначимо, що лідеру Кубка світу пощастило з погодою у другій спробі - йому дістався найсильніший зустрічний вітер серед усіх учасників другого раунду. Гайгер надалі йде по п'ятах Крафта і претендує на ВКГ, але певне просідання форми у німця спостерігається: на подіумі його не було ще з часів переможного дубля в Валь ді Ф’ємме в середині січня.

А ось для Рьою Кобаясі і Давіда Кубацкі етап в Віллінгені вийшов дуже невдалим. Японцеві дуже не пощастило з боковим вітром в першій спробі: його сильно покидало в повітрі, і залишається лише поаплодувати Рьою за те, що він взагалі уникнув падіння, та ще й показав 14-й результат. У другому раунді японець зробив рейд на дев'яте місце, хоча назвати його другий стрибок вражаючим язик не повернеться: лише 8-й результат чисто по другій спробі.

Серія подіумів Давіда Кубацкі обірвалася в Саппоро, і таке враження, що похитнуло впевненість поляка в собі. У Віллінгені тріумфатор Турне чотирьох трамплінів став лише 15-м.

Відзначимо дуже сильний виступ Грегора Шліренцауера, який став сьомим. І це при тому, що в другій спробі австрійцю дісталися дуже непрості погодні умови, з чим він останніми роками справляється не найкращим чином.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок Націй:

Гірські лижі

Старти вік-енду:

Субота, 8 лютого

Гарміш-Партенкірхен (Німеччина), швидкісний спуск, жінки

Шамоні (Франція), слалом, соловіки

Неділя, 9 лютого

Гарміш-Партенкірхен (Німеччина), супергігант, жінки

Шамоні (Франція), паралельний гігант, чоловіки

Крістофферсен продовжує ускладнювати собі життя

Ще два тижні тому ми говорили про те, що Хенрік Крістофферсен поступово перетворився на яскраво вираженого фаворита №1 в боротьбі за ВКГ, однак після цього норвежець примудрився розгубити всю ту перевагу, яку по крупицях збирав протягом усього сезону за рахунок своєї стабільності.

Однак тепер Крістофферсена наздогнала чорна смуга: сьоме місце в гіганті в Гарміші тиждень тому, сход на першій спробі слалому в Шамоні і тільки 10-те місце в паралельному гіганті. Хенрік надалі утримує лідерство в поточному загальному заліку Кубка світу. Однак у віртуальному підсумковому заліку з урахуванням середніх набраних очок в кожній дисципліні і співвідношення кількості стартів в кожній дисципліні до кінця сезону Кристофферсен йде вже третім.

Алексіс Пінтуро, як і Крістофферсен, етап в Шамоні провалив: схід у слаломі і 13-те місце в гіганті. В віртуальні лідери загального заліку вийшов Александер Омодт Кілде. Дивно, але у нього й надалі немає жодної перемоги в сезоні! Кілде бере своєю стабільністю і універсалізмом: крім двох швидкісних видів він регулярно набирає очки і в гіганті.

Ситуація для Крістофферсена стає критичною. Пінтуро традиційно додає в кінці сезону, а Кілде чим далі, тим краще виступає в гіганті. До того ж, через травму Домініка Паріса середній темп набору очок норвежця в швидкісних видах повинен вирости в порівнянні з тим, що у нього було на початку сезону. Тому, поточне лідерство Крістофферсена в загальному заліку абсолютно не відображує реальних розкладів в боротьбі за ВКГ на даний момент.


instagram.com/h_kristoffersen

Суботній слалом в Шамоні взагалі був якимось божевіллям. Дуже багато сходів з дистанції: серед постраждалих були не тільки Крістофферсен і Пінтуро, але і лідер після першої спроби Даніель Юле, Стефано Гросс, який йшов третім, партнери італійця по команді Алекс Вінатцер і Сімон Маурбергер, Лукас Бротен, Мануель Феллер і ряд інших сильних слаломістів.

Через це результати вийшли сенсаційними: компанію Клеману Ноелю на подіумі склали Тімон Хауган і Адріан Пертль, які піднялися в топ-3 з 11-го і 9-го місць після першої спроби відповідно. У підсумку на подіум слалому потрапили два спортсмена зі стартовими номерами вище 30-го - унікальне явище!

На особливу увагу заслуговує Пертль. Ще два тижні тому в активі 23-річного австрійця не було жодного очка за кар'єру в Кубку світу. У Кітцбюелі він примудрився з 73-м стартовим номером стати в підсумку восьмим, а тепер добрався до першого подіуму в кар'єрі. Поки що не робитимемо гучних висновків про те, що в слаломі народжується нова суперзірка, однак той прогрес, якого Пертль домігся за останній місяць, викликає захоплення.

А в неділю в Шамоні визначився володар першого Малого кришталевого глобуса (МКГ) в нинішньому сезоні - в паралельних дисциплінах. Лоік Мейяр здобув свою першу в кар'єрі перемогу в Кубку світу і тим самим завоював глобус - більше стартів в паралельних видах в нинішньому сезоні не буде.

До слова, зіркові невдахи паралельного гіганта в Шамоні, Пінтуро і Крістофферсен, розкритикували змагання такого формату: мовляв, одна з трас була істотно швидшою за іншу, тому те, що відбувалося в Шамоні, мало нагадувало спортивні змагання з рівними умовами. Звичайно, роблячи такі заяви після невдалого виступу, вони ставлять себе в невигідне становище, однак по суті норвежець і француз абсолютно праві.

Бріньоне наблизилася до Шиффрін

У жінок значущі події почалися розгортатися ще до самого швидкісного етапу в Гарміш-Партенкірхені. В середині тижня загинув батько Мікаели Шиффрін, через що американка в Німеччину не приїхала. Її найближча переслідувачка в загальному заліку, Федеріка Бріньоне, зуміла цим скористатися: друге місце в швидкісному спуску і п'яте - в супергіганті.

Тепер відставання італійки в загальному заліку становить 145 очок. Це все ще багато, проте через таку сумну подію боротьба за ВКГ раптово загострилася, тим більше, що не зрозуміло, в якому психологічному стані Шиффрін повернеться на Кубок світу.


instagram.com/federicabrignone

У суботу впевнену перемогу на домашній трасі здобула Вікторія Ребенсбург: для зіркової німкені це всього лише друга перемога в нинішньому сезоні. Однак радість її була недовгою: в неділю вона впала і зламала малогомілкову кістку ноги - сезон для лідера жіночої збірної Німеччини завершено.

Соф’я Годжа в суботу стала четвертою, а в неділю повторила долю Ребенсбург: падіння, перелом руки і пропуск всієї решти сезону. Вже другий сезон поспіль для Годжі виходить зім'ятим через травми. У минулому вона пропустила першу половину, і тріумфально повернулася з двома подіумами в тому ж Гарміші. Було повне враження, що, якби не та травма, Годжа в минулому сезоні була б здатна на дуже серйозні досягнення. Нинішній сезон у виконанні італійки такого почуття недомовленості не залишив: до травми вона помітно недотягувала до свого найкращого рівня.

В останні тижні в жіночому Кубку світу намітилася тенденція до прогресу в швидкісних видах тих гірськолижниць, які раніше вважалися вузькими спеціалістками технічних видів. І якщо в Банско і Роза Хуторі це можна було пояснити специфікою місцевих трас, то в Гарміш-Партенкірхені цей аргумент вже не працює: «Кандахар» - класична і дуже швидкісна траса. Проте, Петра Влхова в Гарміші двічі потрапила в топ-10, а Венді Холденер в супергіганті вперше в кар'єрі потрапила на подіум в швидкісних видах.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Лижні гонки

Старти вік-енду:

Субота, 8 лютого

Фалун (Швеція), спринт класикою, чоловіки/жінки

Неділя, 9 лютого

Фалун (Швеція), мас-старт 15 км, вільний стиль, чоловіки

Фалун (Швеція), мас-старт 10 км, вільний стиль, жінки

Клебо поховав свої шанси на ВКГ

У лижників-гонщиків між етапами в Оберстдорфі і Фалуні була 2-тижнева пауза, проте вона була не менш насичена подіями, ніж самі фалунські ігри. Для початку з'явилася інформація про те, що через брак снігу конькові дистанційні гонки в Фалуні будуть проведені в іншому форматі. Дистанції були скорочені (з 30 до 15 км у чоловіків, з 15 до 10 км - у жінок), рельєф був спрощений (прибрали легендарний підйом Мордербаккен), а замість розділок їх вирішили провести в форматі мас-стартів. Любителі теорій змови відразу побачили в цьому допомогу Йоханнесу Клебо в боротьбі з Олександром Большуновим за ВКГ.

Однак за кілька днів до етапу ці розмови стали безглуздими: Йоханнес Клебо зламав палець руки і етап в Фалуні пропускав. Його участь в Скі Турі, який стартує через тиждень, також під питанням. Шанси норвежця в боротьбі з Большуновим за ВКГ і так були невисокими, тепер же їх практично не залишилося. Це розуміє і сам Клебо, який публічно зізнався, що здається в боротьбі за ВКГ і достроково привітав росіянина із завоюванням трофея.

Примітно те, в якій безглуздій ситуації Клебо зламав палець: він завдав невдалий удар в атракціоні «Боксерська груша». Особливо кумедно цей факт виглядає, якщо згадати дуже популярне відео річної давності, в якому Клебо б'є аналогічну боксерську грушу, на яку була наклеєна фотографія Большунова:

Що стосується самих змагань в Фалуні, то росіянин зумів по максимуму скористатися відсутністю Клебо: перемога в мас-старті і третє місце в спринті класикою. У мас-старті він взагалі набрав максимально можливу кількість очок (130), вигравши не тільки гонку, але і обидва проміжних фініші (по 15 очок кожен). У загальному заліку Кубка світу Большунов випереджає Клебо вже на 425 очок - інтрига померла.

А ось у партнера Большунова по збірній Росії, Сергія Устюгова, справи кепські. Два тижні паузи не допомогли йому знову набрати пікову форму. У спринті «Лось» вилетів вже в 1/4 фіналу, а в мас-старті став тільки 19-м. А між тим, вже в кінці цього тижня в Естерсунді стартує друга супербагатоденка сезону - шведсько-норвезький Скі Тур. Звичайно, Устюгов вміє в максимально стислі терміни набирати топ-форму, але поки що його шанси на найвищі місця в загальному заліку виглядають примарними.

А поки що Устюгов втратив третє місце в загальному заліку Кубка світу. Його випередив Шюр Рьоте, який став другим в мас-старті. Норвежець був єдиним, хто залишився з Большуновим до самого фінішу, однак в фінішному створі шансів проти росіянина у нього не було ніяких.

По ходу гонки норвежці застосовували командну тактику і по черзі атакували Большунова, але ніякого ефекту це не принесло - росіянин був дуже сильним. Два тижні тому в скіатлоні Оберстдорфа норвежців якраз активно критикували через відсутність командної тактики в боротьбі проти Большунова, хоча ми відзначали, що Олександр був настільки сильним, що навряд чи командна робота Норвегії принесла б якісь плоди. І вчорашній мас-старт став яскравою ілюстрацією того, що ніяка командна тактика не допоможе, якщо твій суперник просто сильніший на голову. Та ще й став набагато розумнішими і хитрішим тактично, про що всі норвезькі експерти і журналісти вже говорять в один голос.

Шведки набрали форму до домашнього етапу

У першій половині нинішнього сезону жіночу збірну Швеції багато критикували, проте до домашнього етапу в Фалуні та майбутнього Скі Туру «Тре Крунур» набрали хорошу форму. У спринті класикою шведки знову заявили про себе як про домінуючу силу: Лінн Сван здобула другу перемогу в сезоні, а Йонна Сундлінг стала третьою.

Компанію на подіумі їм склала Наталія Непряєва, яка домінувала в своїх забігах в 1/4 і 1/2 фіналу, однак провести на такому ж рівні і фінал їй трохи не вистачило сил. Проте, прогрес Непряєвої в спринті в останні кілька тижнів видно неозброєним оком. А ось в недільному мас-старті росіянка не вразила, ставши лише шостою.


twitter.com/FISCrossCountry

До слова, в спринті сталася унікальна ситуація: навіть фотофініш не зміг виявити найсильнішу в боротьбі Софі Колдуелл і Астрід Якобсен за друге місце у другому півфіналі – а на кону стояла путівка у фінал. У підсумку на старт фіналу вийшло 7 спортсменок замість звичних 6. Втім, зробити погоду в вирішальному забігу американка і норвежка не зуміли, зайнявши останні два місця.

Через скорочену дистанцію і простий рельєф багато хто сподівався на поразку Терези Йохауг в мас-старті. Втім, надії ці були марними: ще в суботу в спринті лідер Кубка світу показала, що вона у вогні, діставшись до півфіналу.

У самому мас-старті сенсації не сталося, хоча Ебба Андерссон нав'язала Йохауг гідну боротьбу. Швидше за все, саме шведка буде головною загрозою для Йохауг на майбутньому Скі Турі. На когось ще шведкам розраховувати складно: Фріда Карлссон тільки-тільки повернулася в гонки, ставши дев'ятою в мас-старті. На Скі Турі вона пробіжить тільки перші два етапи, після чого зійде - таке рішення прийняв тренерський штаб збірної Швеції. На Шарлотт Каллу особливо розраховувати також не доводиться - вона проводить свій, мабуть, найгірший сезон у кар'єрі.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Схоже, Касільяс недооцінює Луніна. Забув, як над ним насміхався Кан?
Футбол | 24 квітня 2024, 12:20 19
Схоже, Касільяс недооцінює Луніна. Забув, як над ним насміхався Кан?

Колумністу Sport.ua Олексію Сливченку не сподобалося одне з останніх висловлювань легенди «Реала»

Спортивний оглядач! Дивіться відео голів у новому Telegram-каналі
Футбол | 25 квітня 2024, 03:40 0
Спортивний оглядач! Дивіться відео голів у новому Telegram-каналі

Отримуйте швидше за всіх огляди матчів на свій телефон у Телеграмі!

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.