Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 10 сiчня 2021, 00:31
2837
0

Зміна лідера в стрибках, друга поразка Ріібера. Підсумки лижного вік-енду

Sport.ua підводить підсумки вік-енду в лижних видах спорту

| Оновлено 10 сiчня 2021, 00:31
2837
0
Зміна лідера в стрибках, друга поразка Ріібера. Підсумки лижного вік-енду
skijumpimg.pl

Стрибки з трампліну

Старти вік-енду:

Субота, 11 січня

Валь ді Ф'ємме (Італія), HS104, особистий турнір

Неділя, 12 січня

Валь ді Ф'ємме (Італія), HS104, особистий турнір

Зміна лідера Кубка світу

Після Турне чотирьох трамплінів Кубок світу зі стрибків відправився в італійський Валь ді Ф’ємме, де спортсмени вперше в сезоні змагалися на нормальному трампліні К-96. Спочатку етап планували провести на великому трампліні К-120, однак довелося перенести змагання на сусідній нормальний трамплін через те, що сходження снігу пошкодило бічні огородження на трампліні К-120.

Невдачі Рьою Кобаясі на австрійських етапах Турне чотирьох трамплінів дозволили Карлу Гайгеру наблизитися до японця на відстань всього 25 очок в загальному заліку Кубка світу. Етап в Валь ді Ф’ємме для лідера збірної Німеччини був відмінним шансом вперше в кар'єрі одягнути жовту майку лідера загального заліку.

Вік-енд в Італії для Гайгера вийшов ідеальним: перші дві перемоги в сезоні і лідерство в генеральній класифікації. Карл був беззапереречно найсильнішим в ці дні, і перемагав з перевагою в 7,7 і 4,7 бала - дуже солідні розриви за мірками трампліна К-96. За підсумками етапу в Валь ді Ф’ємме Гайгер не просто очолив Кубок світу, а й створив собі запас в 120 очок над найближчим переслідувачем, Штефаном Крафтом.


skijumpimg.pl

Понад 100 очок переваги - психологічно комфортний запас для німця, який він не зможе розгубити за один старт, тому тепер може стрибати з меншим психологічним тиском. Гайгер в черговий раз довів, що нормальні трампліни - його стихія: у лютому 2016 року в Лахті він свій перший в кар'єрі подіум на Кубку світу завоював на аналогічній споруді.

Суботній старт взагалі був найкращим для збірної Німеччини під керівництвом Штефана Хорнгахера. Судіть самі: перша перемога для нового головного тренера, 4 людини в топ-8, і найкращі в кар'єрі результати для Костантіна Шміда (5-те місце) і П’юса Пашке (8-ме місце). І це при тому, що такі сильні результати Бундестім видав без Ріхарда Фрайтага (тренується за індивідуальною програмою) і Маркуса Айзенбіхлера (не приїхав до Валь ді Ф’ємме через пошкодження зап'ястя).

Недільний старт у збірної Німеччини залишив відчуття нереалізованих можливостей. Штефану Ляйє і Шміду не пощастило з вітром: Ляйє через це довелося вибиратися з далекої 19-ї позиції після першої спроби, а Шмід взагалі не потрапив у другу спробу. В цілому, вік-енд в Валь ді Ф’ємме став для збірної Німеччини безумовно найкращим у сезоні, і тепер команда Штефана Хорнгахера повертається додому на етап в Тітізеє-Нойштадт сповненою оптимізму.

Рьою Кобаясі в кризі?

Якщо для Карла Гайгера вік-енд в Італії був тріумфальним, то для Рьою Кобаясі - провальним. Негативні тенденції в результатах японця було видно ще по ходу Турне чотирьох трамплінів, а вже в Валь ді Ф’ємме на нього чекав провал: 26-те і 25-те місця, які миттєво відкинули його на третє місце в загальному заліку Кубка світу.

Чи варто говорити про те, що Кобаясі потрапив у повноцінну глибоку кризу? Думаю, поки що такі висновки передчасні. По-перше, в Валь ді Ф’ємме спортсмени змагалися на нормальному трампліні, а такого роду споруди використовуються в Кубку світу вкрай рідко, і в них є своя специфіка. Тому не виключено, що коли Кубок світу повернеться на звичні великі трампліни, результати Кобаясі помітно покращаться.


skijumpimg.pl

По-друге, складається враження, що в останніх невдачах Рьою левова частка заслуги належить психологічній складовій. Схоже, невдача в Інсбруку сильно вдарила по впевненості японця у власних силах, і після цього у всіх трьох стартах він в змагальних умовах дуже помітно не дотягує до того рівня, який показує на тренуваннях. У Бішофсхофені він став тільки сьомим, хоча по тренуваннях здавалося, що готовий не просто перемагати, а й відігравати у Давіда Кубацкі відставання в більш ніж 13 очок в загальному заліку.

У Валь ді Ф’ємме Кобаясі, звичайно, не був готовий на переможному рівні, але 5-те і 12-те місця на тренуваннях, два десятих місця в кваліфікаціях - це набагато солідніше того, що японець показав в офіційних змаганнях. Звичайно, провал в Італії явно не повинен додати Рьою психологічної впевненості, але якщо він зуміє впоратися зі своїми внутрішніми демонами, то на більш звичних великих трамплінах явно здатний повернутися на переможний рівень. Тому, викреслювати Кобаясі з числа претендентів на Великий кришталевий глобус (ВКГ) занадто рано.

Особлива специфіка нормальних трамплінів - це фактор, через який ми також не будемо поспішати і передчасно говорити про вихід з кризи Каміла Стоха. Після провального Турне легендарний поляк в Валь ді Ф’ємме двічі став четвертим, і було явно видно, що на нормальному трампліні він відчуває себе дуже впевнено. Однак робити далекосяжні висновки з цих результатів ми не будемо: на великих трамплінах ситуація може знову різко змінитися.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок Націй:

Гірські лижі

Старти тижня:

Середа, 8 січня

Мадонна ді Кампільо (Італія), слалом, чоловіки

Субота, 11 січня

Альтенмаркт-Цаухензеє (Австрія), швидкісний спуск, жінки

Адельбоден (Швейцарія), гігантський слалом, чоловіки

Неділя, 12 січня

Альтенмаркт-Цаухензеє (Австрія), комбінація (супергігант/слалом)

Адельбоден (Швейцарія), слалом, чоловіки

Юле виграв два слаломи поспіль

У гірськолижників січень - найважливіший місяць сезону, це період найпрестижніших, класичних етапів. Мадонна ді Кампільо, Адельбоден, Венген, Кітцбюель, Шладмінг, Гарміш-Партенкірхен - у будь-якого фаната гірських лиж від цих назв йдуть мурашки по шкірі. Особливо важливий січень для слаломістів, адже протягом місяця пройде відразу 6 слаломів. 3 з них вже відбулися протягом останніх 8 днів.

Після завершення кар'єри Марселя Хіршера боротьба в технічних дисциплінах стала дуже рівною. У нинішньому сезоні в перших 4 слаломах сезону, як і в гігантах, було 4 різних переможця. І навряд чи хтось міг вгадати ім'я першого гірськолижника, який переможе двічі (при чому, підряд) в одній технічній дисципліні в цьому сезоні. Це не Хенрік Крістофферсен, і не Алексіс Пінтуро, а Даніель Юле, у якого до цього була лише одна перемога на Кубку світу, здобута в Мадонні ді Кампільо в минулому сезоні. Рік по тому швейцарець зумів повторити свій успіх на легендарній італійській трасі, випередивши у впертій боротьбі Крістофферсена.


instagram.com/dyule

А в неділю Юле знову воював з норвежцем в слаломі, на цей раз вже на своїй домашній трасі в Адельбодені. І знову виграв цю битву. При чому, Крістофферсену довелося пробиратися на друге місце з далекої 8-ї позиції після першої спроби: в нинішньому сезоні такі рейди вже стали фірмовим знаком норвежця.

У той час, як Алексіс Пінтуро відчуває проблеми зі здоров'ям (спочатку зі спиною, потім - зі шлунком) і не показує свого максимуму, Крістофферсен після провалу в слаломі в Загребі (19-те місце) тричі поспіль потрапив на подіум і вийшов в лідери загального заліку Кубка світу. Втім, в найближчі тижні підтягнутися до нього зможуть королі швидкісних дисциплін - Домінік Паріс і Александер Омодт Кілде. Боротьба за ВКГ в нинішньому сезоні неймовірно напружена, і на трофей претендують як мінімум 4 людини.

Слалом тижневої давності в Загребі запам'ятався в першу чергу тим, що на подіумі виявилися два найперспективніших слаломісти світу - Клеман Ноель і Алекс Вінатцер. І якщо перемоги Ноеля вже нікого не дивують, то італієць піднявся на подіум на Кубку світу вперше в кар'єрі. Втім, стабільності їм поки не вистачає: в Адельбодені обидва зійшли з дистанції. Для Ноеля це вже другий схід у слаломі в нинішньому сезоні - нестабільність не дозволяє йому на рівних боротися з Крістофферсеном за МКГ.

Бріньоне - новий домінатор комбінації?

У жінок в ці вихідні в Альтенмаркт-Цаухензеє відбувся перший за більш ніж місяць швидкісний спуск, який став бенефісом збірних Швейцарії та Італії - всю топ-5 окупували представники цих двох країн. Свою першу в кар'єрі перемогу в Кубку світу здобула Корінн Сутер. Швейцарка сенсаційно вистрілила на торішньому чемпіонаті світу в Оре, завоювавши срібло і бронзу в швидкісних дисциплінах.

У нинішньому сезоні багато хто від неї чекав стабільних топових результатів на Кубку світу, і вона ці аванси виправдовує: сумарно у швейцарки вже три подіуми в нинішньому сезоні, лідерство в заліку швидкісного спуску і восьме місце в генеральній класифікації Кубка світу.


instagram.com/federicabrignone

А в неділю у жінок нарешті відбулася перша в сезоні комбінація, яка складалася з супергіганта і слалома. Супергігант був дуже складним технічно (16 з 47 учасниць до фінішу не дісталися) і більше схожим на гігант (топ-3 за підсумками супера окупували гігантистки: Федеріка Бріньоне, Марта Бассіно і Венді Холденер). Незважаючи на реформи в регламенті комбінації, її знову зробили більш придатною для майстрів технічних дисциплін.

За підсумками слаломної спроби в топ-3 майже нічого не змінилося: Бріньоне залишилася першою, а Бассіно відступила на третє місце, пропустивши Холденер. Для Бріньоне це вже третя поспіль перемога в комбінації на Кубку світу - схоже, в цій дисципліні у жінок з'явився повноцінний домінатор. І не дивно, що ним стала саме Федеріка - головний універсал Кубка світу, який набирає очки абсолютно у всіх дисциплінах.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Лижні гонки

Старти вік-енду:

Субота, 11 січня

Дрезден (Німеччина), спринт, вільний стиль, чоловіки/жінки

Неділя, 12 січня

Дрезден (Німеччина), командний спринт, вільний стиль, чоловіки/жінки

Шанава знову скористався відсутністю Клебо

Лижників-гонщиків після Тур де Скі, як і перед багатоденкою, чекав прохідний спринтерський етап - на цей раз у Дрездені. Головною інтригою перед етапом було те, чи приїде на нього Йоханнес Клебо. Норвежець після невдачі на Тур де Скі втратив лідерство в загальному заліку Кубка світу, і горів бажанням скоріше повернути собі майку. Однак в результаті застуда завадила Клебо виступити в Дрездені, а лідери збірної Росії, Олександр Большунов і Сергій Устюгов, їхати в Німеччину і не планували.

Як і в Планіці, скористатися відсутністю Клебо в повній мірі зміг Лука Шанава, який здобув другу в кар'єрі перемогу на Кубку світу. Допоміг йому в цьому партнер по команді Рішар Жув, який в чвертьфіналі в прямому сенсі вибив з боротьби головного конкурента Шанава - Федеріко Пеллегріно. Втім, применшувати заслуг Шанава не будемо: обіграти Сіндре Бьорнестада Скара на його улюбленій трасі - дуже непросте завдання. Тим більше, що в неділю Лука разом з Рено Жеєм виграв і командний спринт.


instagram.com/lucaschanavat

У жінок етап в Дрездені також зібрав далеко не найбільш представницький склад учасниць. Стіна Нільссон надалі відновлюється після перелому ребра, а Йонна Сундлінг напередодні етапу в Дрездені захворіла. Втім, перемога все одно дісталася збірній Швеції: як і Лука Шанава, Лінн Сван також оформила переможний дубль. Третьою стала Майя Дальквіст, для якої це перший подіум в нинішньому сезоні.

Після двох перемог поспіль в спринті в рамках Тур де Скі другою стала Анамарія Лампіч. Цей успіх дозволив їй перехопити у Сундлінг лідерство в спринтерському заліку Кубка світу. І, з огляду на стабільність і прекрасну поточну форму словенки, відібрати червону майку у неї буде дуже непросто.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Двоборство

Старти вік-енду:

П'ятниця, 10 січня

Валь ді Ф'ємме (Італія), HS104/10 км, особистий Гундерсен

Субота, 11 січня

Валь ді Ф'ємме (Італія), HS104/10 км, особистий Гундерсен

Неділя, 12 січня

Валь ді Ф'ємме (Італія), HS104/2х7,5 км, командний спринт

Гайгер завдав Рііберу другої поразки в сезоні

Кубок світу з двоборства відновився після 3-тижневої паузи етапом в Валь ді Ф’ємме. Майстрів північній комбінації чекав розширений етап з двома особистими стартами і командним спринтом в неділю.

Як і у стрибунів, у двоборців змагання довелося перенести на нормальний трамплін. І це стало одним з факторів, який призвів до другої в сезоні поразки Ярла Магнуса Ріібера. При чому, як і в грудні в Рамзау, завдав її норвежцю Вінценц Гайгер, який виграв другий особистий старт в суботу.


instagram.com/vinzenz_geiger

В цілому новорічна пауза явно пішла на користь збірній Німеччини, яка знову виглядала найсильнішою командою світу: в п'ятницю в топ-5 було три представники Бундестіму, в суботу у німців 4 людини в топ-10.

Особливо помітний прогрес Йоханнеса Рідцека: він дуже помітно додав у стрибках, які до нового року у нього були катастрофічними. У підсумку в двох особистих стартах в Валь ді Ф’ємме герой ЧС-2017 в Лахті зайняв 5-те і 10-те місця. До цього в нинішньому сезоні Рідцек лише тричі пробивався в очки і жодного разу не фінішував вище 15-го місця - колосальний прогрес на лице.

Звичайно, боротьбу за ВКГ німці вже програли Рііберу, однак, принаймні, обіграти норвезького домінатора на єдиному хайлайті сезону, багатоденці в Зеєфельді, їм під силу. А поки що їх чекає домашній етап в Оберстдорфі, де недавно відгримів Турне чотирьох трамплінів, а зараз вже повним ходом йде підготовка до чемпіонату світу 2021 року.

Загальний залік Кубка світу:

 

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.