Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 10 сiчня 2021, 00:29
2843
0

Перша поразка Ріібера, проблеми з погодою. Підсумки лижного тижня

Sport.ua підбиває підсумки тижня в лижних видах спорту

| Оновлено 10 сiчня 2021, 00:29
2843
0
Перша поразка Ріібера, проблеми з погодою. Підсумки лижного тижня
twitter.com/fisalpine

Стрибки з трампліну

Старти вік-енду:

Субота, 21 грудня

Енгельберг (Швейцарія), HS140, особистий турнір

Неділя, 22 грудня

Енгельберг (Швейцарія), HS140, особистий турнір

Неоднозначний вік-енд для поляків

У стрибунів з трампліну в ці вихідні відбулася генеральна репетиція Турне чотирьох трамплінів - етап в Енгельберзі. Місцевий «Тітліс шанце» завжди був вдалою територією для збірної Польщі, однак цього разу вік-енд в Швейцарії для підопічних Міхала Долежала пройшов дуже неоднозначно.

Після далеко не блискучого стартового відрізку в суботу свою першу перемогу в сезоні здобув Каміл Стох. Перемога ця була заслуженою і закономірною: перед цим Каміл впевнено виграв тренування і став другим в кваліфікації. Для Стоха ця перемога стала 34-ю в кар'єрі на Кубку світу: за цим показником він випередив легендарного німця Єнса Вайссфлога і вийшов на чисте п'яте місце. Наступна ціль - Янне Ахонен з 36 перемогами.

Здавалося, Стох до старту Турне знову вийшов на переможний рівень форми, проте в неділю лідер збірної Польщі видав ще один досить слабкий старт і зайняв скромне дев'яте місце. Поки що складно сказати, що це було в суботу: разовий сплеск чи ознака виходу на пік форми. Відповідь ми дізнаємося тільки на Турне, на яке Каміл їде в якості людини-загадки.


twitter.com/FISskijumping

Якщо винести за дужки Стоха і його перемогу, то вік-енд в Енгельберзі пройшов для збірної Польщі вкрай невдало. Якуб Вольни в суботу не пройшов кваліфікацію, а в неділю знову не потрапив в топ-50 (недільну кваліфікацію скасували через сильний вітер, і на старт першої спроби вийшли всі 63 заявлені учасники). У недільній вітровій лотереї поляки в основному витягали нещасливі квиточки, і в підсумку в другу спробу пробилися тільки два підопічних Долежала - Стох і Стефан Хула, який зайняв скромне 25-те місце. Двоє людей у ​​другій спробі - найгірший для поляків результат на Кубку світу з часів польотного етапу в Планіці в березні 2016 року, коли свою роботу з «біло-червоними» закінчував ще Лукаш Кручек.

В цілому збірна Польщі після перемоги в командному турнірі в Клінгенталі в Енгельберзі виглядала набагато слабкіше, що не може радувати польських фанатів перед стартом Турне. До слова, на австро-німецьку багатоденку поляки поїдуть вшістьох: одну квоту через Континентальний кубок поляки втратили, і Клеменс Муранька на Турне не поїде.

Кобаясі їде на Турне лідером Кубка світу

Етап в Енгельберзі - це завжди остання проба сил перед Турне чотирьох трамплінів, і тому в Швейцарії завжди вдвічі цікавіше оцінювати форму потенційних фаворитів Турне напередодні головного старту сезону. Схоже, до старту супербагатоденки на пік форми вийшов її діючий переможець, Рьою Кобаясі, який за вік-енд в Енгельберзі встиг спочатку втратити, а потім повернути собі лідерство в Кубку світу.

У суботу Кобаясі зазнав невдачі в першій спробі, і йшов тільки 11-м. Однак у другому раунді японець зумів виправити свою помилку, і зробив рейд на четверте місце. У неділю він здобув другу перемогу в сезоні, і знову атакував з глибини. Після першої спроби Рьою був тільки сьомим, проте розриви були мінімальними: перші дев'ять стрибунів йшли всього в 5 балах. У стрибках Кобаясі-молодшого знову з'явився той блиск, який був в минулому сезоні, і це робить його одним з топ-фаворитів Турне.


twitter.com/FISskijumping

Для Штефана Крафта етап в Енгельберзі вийшов неоднозначним. Друге місце в суботу дозволило австрійцю повернути собі лідерство в Кубку світу, все складалося добре і в неділю: відмінний стрибок у важких погодних умовах в першій спробі і четверте проміжне місце. Однак другий стрибок став для Крафта шокуючим: падіння на приземленні, 18-те підсумкове місце і втрата лідерства в Кубку світу.

На щастя, ніяких травм лідер збірної Австрії не отримав, проте саме падіння може похитнути впевненість Крафта в собі. Таких прикладів в стрибках чимало: можна згадати хоча б початок сезону 2016/2017, коли Петер Превц здавався машиною зі здобування перемог, проте після схожого падіння в Руці щось пішло не так, і на колишній рівень словенець досі не може повернутися . До слова, в неділю Петер Превц-старший став другим: за останні два роки це для нього лише другий подіум на Кубку світу. Топ-3 замкнув Ян Хьорль, якому пощастило з вітровими умовами в другій спробі. Для австрійця це перший в кар'єрі подіум на Кубку світу.

Повертаючись до теми Крафта, в цілому його готовність не викликає ніяких сумнівів, і саме він, разом з Кобаясі, буде головним фаворитом Турне. У відмінній формі і Карл Гайгер, який знову провів дуже солідний вік-енд - третє і четверте місця.

А ось у кого серйозні проблеми, так це у Даніеля Андре Танде, який за два старти в Енгельберзі не набрав жодного очка. Очевидно, падіння при тренуванні в Клінгенталі все ще позначається на стані норвежця, і зараз є великі сумніви в тому, що він здатен до старту Турне знову набрати ту форму, яка на початку сезону принесла йому дві перемоги поспіль і лідерство в загальному заліку Кубка світу.

Недільні змагання проходили при дуже нестабільному вітрі. Особливо це стосується першої спроби, яка принесла дуже несподівані результати. Топ-10 замикав Макензі Бойд-Клауз, а відразу за ним йшов Сергій Ткаченко. У другій спробі вони відступили на 17-те і 24-те місця відповідно, однак навіть ці результати для них є великими успіхами. Ткаченко взагалі приніс Казахстану перші очки в Кубку світу з 2010 року. До слова, успіх Ткаченко назвати зовсім випадковим не можна: в минулому сезоні він завоював медаль юніорського чемпіонату світу, і кілька разів уже був близький до очок на Кубку світу, в тому числі і в суботу, коли став 32-м. Цілком можливо, в найближчі роки потрапляння Ткаченка в очки стане звичайним явищем.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок Націй:

Гірські лижі

Старти тижня:

Вівторок, 17 грудня

Куршевель (Франція), гігантський слалом, жінки

П'ятниця, 20 грудня

Валь Гардена (Італія), супергігант, чоловіки

Субота, 21 грудня

Валь Гардена (Італія), швидкісний спуск, чоловіки - відмінений

Валь д’Ізер (Франція), комбінація (супергігант/слалом), жінки - відмінена

Неділя, 22 грудня

Валь д’Ізер (Франція), швидкісний спуск, жінки - відмінений

Альта Бадія (Італія), гігантський слалом, чоловіки

Крістофферсен вийшов в лідери загального заліку

Погода в ці вихідні серйозно вплинула і на гірськолижний Кубок світу. Про жінок ми поговоримо пізніше, а у чоловіків через сильний туман в суботу був скасований класичний швидкісний спуск в Валь Гардені. У п'ятницю на тій же знаменитій трасі «Саслонг» з горем навпіл супергігант все ж зуміли провести.

Свою першу перемогу в сезоні здобув Вінсент Кріхмайр: зараз саме австрієць виглядає найсильнішим з швидкісників і йде другим у загальному заліку. Домінік Паріс став тільки п'ятим - результат непоганий, але для боротьби за Великий кришталевий глобус (ВКГ) потрібне щось більше. Звичайно, траса в Валь Гардені не входить в число його улюблених трас (лише один подіум на «Саслонгу» за кар'єру, і той в далекому 2014 році), і в цілому на старті сезону на незручних для себе трасах італієць виступає дуже навіть непогано.

Однак вже на цьому тижні в Борміо почнеться ряд швидкісних етапів, які входять в число улюблених для Паріса, і тут вже виправдань немає ніяких: Домініку треба починати перемагати, якщо він таки хоче поборотися за ВКГ. До слова, скасований в Валь Гардені швидкісний спуск перенесли саме в Борміо, що явно на руку Парісу. Вже через тиждень ми будемо розуміти, чи є італієць реальним претендентом на перемогу в загальному заліку.


instagram.com/h_kristoffersen

А лідерство в генеральній класифікації завдяки недільній перемозі в гіганті в Альта Бадіі захопив Хенрік Крістофферсен. У той же час, Алексіс Пінтуро зазнав невдачі: у другій спробі він з третього місця відкотився на восьме. Поки що Криітофферсен стабільніший в технічних дисциплінах і виглядає більш переконливо, як претендент на ВКГ.

Четвертим на «Гран Різі» сенсаційно став Александер Омодт Кілде. Якщо такі результати норвежця в гіганті стануть нормальним явищем, то він також зможе нав'язати боротьбу за загальний залік. Міг поборотися з Крістофферсеном за перемогу Марко Одерматт, проте допустив дитячу помилку на початку другої спроби і в підсумку став лише п'ятим. До слова, сьогодні паралельний гігант в тій же Альта Бадіі швейцарець пропускає - у нього підозра на травму меніска. Якщо діагноз підтвердиться, то сезон для швейцарського вундеркінда буде закінчений.

Розчарував в Альта Бадіі переможець попереднього гіганта в Бівер Кріку, Томмі Форд, який зайняв тільки 20-е місце. Для 30-річного американця це найгірший результат в гіганті з січня 2018 року. А головною сенсацією стало друге місце Сіпрієна Сарразена, на яке француз прорвався з 22-го місця після першої спроби. Це лише другий подіум у його кар'єрі на Кубку світу. Перший був в паралельному гіганті в тій же Альта Бадіі три роки тому: «Гран Різа» - явно щаслива для нього траса.

Скасування етапу в Валь д'Ізері на користь Шиффрін

Проблеми з погодою в Європі торкнулися і жінок-гірськолижниць. У них був повністю скасований етап в Валь д'Ізері, де були заплановані швидкісний спуск і комбінація. Проте, один старт на цьому тижні дівчата все ж провели: у вівторок вони змагалися в гіганті в Куршевелі.

Головною сенсацією в Куршевелі став провал Мікаели Шиффрін, яка зайняла тільки 17-те місце, при тому, що не допускала якихось грубих помилок ні на першій, ні на другий трасі. Незрозумілий провал американки, який, як і результати в швидкісних видах, говорять про не найкращу форму Мікаели. А траса в Куршевелі - одна з улюблених для Шиффрін: до цього у американки тут було 4 перемоги поспіль.

Перед цим Шиффрін пропустила паралельний слалом в Санкт-Моріці, і пояснила це бажанням краще підготуватися до етапу в Валь д'Ізері. Однак після провалу в Куршевелі американка прийняла рішення в Валь д'Ізері не виступати. І тому скасування всього французького етапу - велике везіння для американки.


twitter.com/fisalpine

Тим більше, що після гіганта в Куршевелі багато хто почав навіть обережно говорити про інтригу в загальному заліку Кубка світу. Перемогу в гіганті здобула Федеріка Бріньоне, яка зараз «у вогні»: до цього вона з мінімальними розривами програла гігант в Кіллінгтоні і супергігант в Санкт-Моріц і стала шостою в недільному паралельному слаломі.

Перемога в Куршевелі наблизила Бріньоне на відстань 165 очок від Шиффрін, і в Валь д'Ізері італійка могла наблизитися до Мікаели на по-справжньому небезпечну відстань. І відміна етапу, який Шиффрін планувала пропускати, в той час, як її головна суперниця на піку форми - подвійне везіння для американки. А наскільки реальною є інтрига в загальному заліку Кубка світу - відповідь на це питання дасть лише час.

Повертаючись до гіганта в Куршевелі, головною сенсацією стало друге місце норвежки Міни Фюрст Хольтман, яка лідирувала після першої спроби і в підсумку програла Бріньоне всього 0,04 секунди. Для 24-річної норвежки це перший в кар'єрі подіум на Кубку світу. Здивувала і Венді Холденер, яка замкнула топ-3. Для швейцарки це перший в кар'єрі подіум в гіганті на Кубку світу.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Ліжні гонки

Старти вік-енду:

Субота, 21 грудня

Планіца (Словенія), спринт, вільний стиль, чоловіки/жінки

Неділя, 22 грудня

Планіца (Словенія), командний спринт, вільний стиль, чоловіки/жінки

Шанава здобув першу перемогу в кар'єрі

У лижників-гонщиків напередодні Тур де Скі відбувся спринтерський етап в Планіці. Такого роду етапи часто збирають далеко не найсильніший склад учасників, не став винятком і етап в Словенії: його пропускали лідери збірної Норвегії, Йоханнес Клебо і Еміл Іверсен.

Найкраще скористатися відсутністю Клебо зумів Лука Шанава, який здобув свою першу в кар'єрі перемогу на Кубку світу. При чому, назвати її незаслуженою язик не повернеться - тиждень тому на коньковому спринті в Давосі він цю перемогу ледь не здобув в очній боротьбі з Клебо. У фіналі француз випередив Федеріко Пеллегріно, який обігрував його в чвертьфіналі та півфіналі, і виглядав дуже переконливо. Топ-3 замкнув Ерік Вальнеш, для якого це перший в кар'єрі подіум на Кубку світу.


instagram.com/lucaschanavat

Збірна Росії привезла в Планіцу бойовий склад, проте, відверто кажучи, провалилася. Сергій Устюгов взагалі не пройшов кваліфікацію, а Олександр Большунов вилетів вже в чвертьфіналі, не зумівши скористатися відсутністю Клебо і наблизитися до нього в загальному заліку.

А символом провалу Росії став недільний командний спринт. Для збірної Росії він був дуже важливий тим, що його трансляція була запланована на головному телеканалі країни, «Першому», а, значить, відмінна можливість популяризувати в країні лижні гонки, які, незважаючи на всі успіхи останніх років, перебувають в тіні біатлону. Президент Федерації лижних гонок Росії, Олена Вяльбе, доклала чимало зусиль для того, щоб окремі старти Кубка світу показувалися на головному каналі країни, а в результаті на командні спринти в Планіці виставила дублюючі склади - «відмінний» спосіб популяризувати свій спорт в країні.

Ці самі дублюючі склади не зуміли пройти кваліфікацію ні серед чоловіків, ні серед жінок, після чого «Перший»... просто зняв трансляцію фіналів з ефіру, при цьому, не опублікувавши ніяких пояснень такого рішення. До слова, трансляція командного спринту в Планіці повинна була стати другою в сезоні на «Першому» - до цього головний російський телеканал показував естафету в Ліллехаммері. І той факт, що пріоритет віддається непотрібним в сезон без Олімпіади чи чемпіонату світу командним видам, дуже чітко ілюструє, наскільки політизоване питання трансляцій лижних гонок для російського телебачення.

Шведки довели свою перевагу в спринті

У жінок вік-енд в Планіці став бенефісом збірної Швеції, яка довела, що є найсильнішою в спринтерських дисциплінах. В особистому спринті перемогла Йонна Сундлінг, яка після прикрого падіння в фіналі тиждень тому в Давосі в суботу здобула свою другу в кар'єрі перемогу в Кубку світу, випередивши партнерку по команді Стіну Нільссон. Сама Нільссон, до слова, лише вперше в сезоні піднялася на подіум в спринті - далеко не найкращий початок сезону для шведки, яка ще зовсім недавно вважалася найкращим спринтером світу.

Через далеко не найкращий стан траси в спринті було чимало падінь, і всі вони були на користь Сундлінг. У півфіналі між собою зіткнулися дві норвежки: молода Ганні Аппельквіст Стенсет і лідер спринтерського Кубка світу Майкен Касперсен Фалла, через що обидві не потрапили у фінал. А на фініші вирішального забігу в зіткненні з самою Сундлінг впала сенсаційний тріумфатор тижневої давнини Лінн Сван.


twitter.com/FISCrossCountry

Іронія долі: тиждень тому в Давосі Сван і Сундлінг також зіткнулися на фінішній прямій, але тоді впала Сундлінг, а Сван пішла до перемоги. Цього раз все було рівно навпаки. Падіння Фалли і Сван дозволили Сундлінг перехопити лідерство в спринтерському Кубку світу.

Головною сенсацією жіночого особистого спринту стала 22-річна американка Джулія Керн. Вона дуже впевнено дісталася до фіналу, де посіла третє місце - перший в кар'єрі подіум на Кубку світу. У боротьбі за третє місце вона випередила партнерку по команді Софі Колдуелл - відмінний виступ збірної США навіть за відсутності Джессіки Діггінс.

Відзначимо чергову невдачу Наталії Непряевої, яка в коньковому спринті виглядала на порядок слабше, ніж тиждень тому в Давосі. Росіянка вилетіла вже в чвертьфіналі і не змогла як слід скористатися відсутністю багатьох прямих конкуренток.

У неділю шведки довели свою перевагу і в командному спринті, забравши перші два місця. Золото взяв дует Майя Дальквіст/Лінн Сван, а срібло - Стіна Нільссон і Йонна Сундлінг. Для Дальквіст недільна перемога стала реваншем за невдачу в суботу: в особистому спринті вона впала і вилетіла вже в чвертьфіналі.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Двоборство

Старти вік-енду:

Субота, 21 грудня

Рамзау-ам-Дахштайн (Австрія), HS98/10 км, особистий Гундерсен

Неділя, 22 грудня

Рамзау-ам-Дахштайн (Австрія), HS98/10 км, особистий Гундерсен

Переможну серію Ріібера перервали

Напередодні католицького Різдва етапом в австрійському Рамзау відновився Кубок світу з лижного двоборства. І в суботу відбулася знаменна подія: Вінценц Гайгер завдав першої в сезоні поразки Ярлу Магнусу Рііберу. І те, що сталося це на етапі з трампліном К-90, зовсім не випадково. Ще після відкриття сезону в Руці ми прогнозували, що на наступних етапах з менш потужними трамплінами умови для стрибунів з ухилом в сторону стрибків будуть не настільки тепличними, і ці прогнози виправдалися.

До слова, раніше ми вже відзначали, що реальних можливостей Ріібера в лижній гонці на даний момент ми не знаємо, тому що його перевага після трампліну на попередніх етапах була настільки великою, що необхідності показувати максимум в гонці у норвежця просто не було. У Рамзау ж ми нарешті побачили реальний максимум Ріібера на лижні на даний момент, і він не вразив: 12-й і 15-й результати за часом лижної гонки. У неділю цього вистачило для чергової перемоги, проте в цілому в минулому сезоні Ріібер в гонці виглядав сильніше.


twitter.com/fisnoco

У суботу четвертим став Ерік Френцель: легендарний німець ледь не дотягнувся на подіуму, стартувавши з далекого 25-го місця. На трасі Френцель з запасом показав кращий чистий час, і коли в неділю на трампліні він посів восьме місце, здавалося, що Ерік зможе всерйоз поборотися з Ріібером за перемогу. Однак на трасі німець був не таким швидким, як за день до цього, і просунувся всього на одну позицію вгору. Проте, видно, що в цілому Френцель в хорошій формі, і після Нового року перемоги до нього можуть знову прийти.

Загальний залік Кубка світу:

Олег Дідух
Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Тренер Бенфіки пояснив, чому залишив Трубіна в запасі
Футбол | 15 квітня 2024, 18:35 7
Тренер Бенфіки пояснив, чому залишив Трубіна в запасі

Рогер Шмідт вирішив застосувати ротацію складу

Челсі продовжив контракт із Мудриком на один сезон – джерело
Футбол | 15 квітня 2024, 16:35 3
Челсі продовжив контракт із Мудриком на один сезон – джерело

Щоправда, ця інформація не надто стикується з тим, що повідомлялося раніше

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.