Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 17 грудня 2019, 22:50
4397
6

Віктор СКРИПНИК: «Зоря грає в футбол, який подобається багатьом»

Головний тренер луганців підвів підсумки першої частини сезону

| Оновлено 17 грудня 2019, 22:50
4397
6
Віктор СКРИПНИК: «Зоря грає в футбол, який подобається багатьом»
ФК Зоря. Віктор Скрипник
Головний тренер «Зорі» Віктор Скрипник підвів підсумки осінньої частини чемпіонату.
 
- Вікторе Анатолійовичу, наскільки, на вашу думку, вам вдалося змінити команду за порівняно невеликий період часу? Експерти відзначають наш значний прогрес.
- У минулому сезоні я «Зорю» не тренував, як ви пам'ятаєте. Коли я прийшов сюди, то почав тренувати команду, як і планував. Я дуже вдячний хлопцям за ту роботу, яку вони провели. Робиться акцент на тактику і на ту майстерність, які у нас є. Я хлопців пізнавав, переглядав, знаходив їх сильні і слабкі сторони і знайшов тактику, оптимальну для цих хлопців. Ми граємо в футбол, який подобається багатьом. Будемо намагатися тільки покращувати всі наші показники.
 
- Ви прищепили команді новий стиль і нову схему 4-1-3-2. В Україні не кожен ризикне грати, використовуючи подібну тактику.
- Коли тренер приходить куди-небудь працювати, він знайомиться з тими футболістами, які у нього є. З лігою і країною, де, власне, відбувається футбол. Так, я аналізував і дивився, зрозумів, що у нас вистачить ресурсів, щоб грати за такою схемою. Вона робить акцент на атаку, але потрібні виконавці для цього, які в «Зорі» є. А те, що в Україні рідко її використовують - це справа окрема. Кожен грає по-своєму. Ми вирішили так і не думаю, що прогадали. Позитиву і хороших ігор у нас більше, ніж негативу. Але є куди рости, що поправляти і покращувати. Велику роль відіграє і атмосфера в команді. Коли тренер вимагає, хлопці роблять те, що він говорить і це приносить результат, то це і є ті складові, які приносять успіх. Ми добре виглядаємо і при цьому ростемо.
 
- З вашим приходом «Зоря» значно змінила тактичну побудову. Вам відверто імпонує гра на атаку, що у нас і виходить. Ви при цьому неодноразово відзначаєте, що вас цікавить не тільки результат, але і видовищна гра.
- Поясню вам: якщо в роботі була б рутина, то в один день можна прийти на роботу і вирішити, що нічого не хочеться робити. У нас навпаки. Ми заряджаємося роботою. Вона приносить задоволення як в тренуваннях, так і в хороших іграх. Все це дає результат і задоволення. А місце в турнірній таблиці підстьобує нас, підкреслюючи те, що робота йде. Намагаємося, щоб не було рутини, вносимо різноманітність в робочий процес. Але я намагаюся зберегти тенденцію атакуючого футболу, в який я грав у «Вердері», пропустивши його, так би мовити, через себе. Такий стиль для мене не новий. Я вдячний хлопцям за самовіддачу і розуміння нововведень. Але ми не просто прийшли і сказали, що будемо, мовляв грати так. Ми постійно спілкуємося, розмовляємо, обговорюємо, аналізуємо, покращуємо, стараємося. Такий наш процес.
 
- В інтерв'ю генеральний директор клубу Сергій Рафаїлов сказав, що буде розмовляти з вами щодо того, які позиції вам хотілося б зміцнити.
- Завжди хочеться поліпшити кожну лінію потроху. Одного захисника, одного півзахисника, одного нападника. У кожну лінію по гравцеві, який може нас поліпшити. Це буде оптимально і будемо сподіватися, що так і буде.
 
- Коли ви прийшли в команду, то гранично відверто поговорили з кількома гравцями, чесно сказавши, що шляхи з командою у них не сходяться. Чи буде така розмова з ким-небудь в цю перерву?
- Рано поки про це говорити. Так, незадоволені своєю ситуацією є, адже вони мало грають, але вони і повинні бути. Я завжди ставлюся до цього з розумінням і намагаюся бути чесним з усіма. Очі не приберу, коли зустріну цього хлопця наступного разу. Приймають рішення футболісти і кожен знає, що їм робити. Якщо буде пропозиція щодо купівлі нашого гравця, то будемо дивитися, що це буде за клуб. «Зоря», не секрет, отримує дохід після продажу гравців, але це нормально. Половина Європи так живе. Виконавці у нас дійсно хороші і гріх було б бачити відсутність інтересу з боку інших клубів до наших футболістів. Упевнений, будуть і такі, яких ми побачимо і в футболці збірної, і в більш сильних європейських чемпіонатах.
 
- Наскільки щільно ви звертаєте увагу на молодь? Візьмете когось на збори?
- Ми постійно дивимося нашу молодь. Є хлопці, які виділяються, і ми даємо їм поштовх про те, що вони не забуті. Беремо їх на тренування. У той же час скажу, що ніяких подарунків їм не буде. Все тільки через працю. Вони добре грають, намагаються. Вони молодці. Ми намагаємося їх підтягувати під основу.
 
- З 18 матчів майже половину ми зіграли на нуль і це при варіюванні складу. Це говорить і про конкуренцію, і про те, що у кожного є шанс.
- У команди, починаючи з роздягальні, повинна бути узгодженість. У нас з цим повний порядок. Я завжди чесний з ними. Ніколи не лукавлю і на чорне біле я не скажу. Не буду ставитися до одного так, а до іншого інакше. Футбол - це така штука, що якщо ти його обдуриш, потім він обдурить тебе. Якщо я кажу, що футболіст не грає в складі, то можу аргументувати чому. У той же час, ніколи не буду тримати на лаві гравця, який заслуговує грати. Моральних бонусів у мене ні для кого немає.
 
Уявіть тиждень тренувань. Це підготовка, а якщо перефразувати, так звані лекції. А на вихідних гра. Це іспит. Перевірка тієї підготовки, яку футболісти пройшли за тиждень. А потім знову підготовка. Для мене всі рівні, всі однакові. А футбольне поле - це мірило, де ми вибираємо.
 
- На грі з «Шахтарем» був присутній скаут «Манчестер Юнайтед». Якщо він, припустимо, дивився нашу команду, то на кого він би звернув увагу?
- Відповім чесно: на всіх потроху. Якщо я згадаю когось одного, а інших немає - це буде неправильно. Я їх усіх ціную і всіма дорожу.
 
- Ми класно граємо з сильними суперниками, які грають самі і дають грати нам. Але що робити з командами, які принципово ставлять «автобус»?
- Популярне питання. Кажу чесно, що кожен день думаю над цим. Я не можу замовляти стиль, просячи команди грати у відкритий футбол. Ось «Олімпік» зіграв з нами відкрито і отримав в Києві від нас п'ять голів. Я до того, що кожен тренер підходить до ігор, виходячи з можливостей команди. А якщо ми не розкрили оборону суперника, значить вона зіграла краще, ніж наша атака. Гра у Львові була показовою. Для них нічия була хорошим результатом, а ми ще тиждень від цього відходили.
 
- Що можете сказати, в принципі, про український чемпіонаті після повернення на Батьківщину?
- Досить конкурентоспроможний чемпіонат. Одна команда дуже сильно виділяється, є група команд, у якій серйозна боротьба в першій шістці. У нас, повторюся, були втрати очок з деякими командами, які, швидше за все, до першої шістки не потраплять. Хоча було б нецікаво, якби все було прогнозовано і читалося до гри.
 
- Які у вас плани на відпустку?
- Родина, сім'я. Це мій головний план, який завжди зі мною. У мене буде час, щоб побачити дітей. Але після Нового Року вже буду в Україні, тому що 13 січня «Зоря» вже вийде з відпустки, - сказав Скрипник.
 
Нагадаємо, «Зоря» пішла на зимову перерву на третьому місці в турнірній таблиці УПЛ, програючи «Динамо» два очка.
 
 
Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Чи забив Ямал Луніну? Оприлюднено розмову судді та VAR в Ель Класіко
Футбол | 22 квітня 2024, 21:45 9
ВІДЕО. Чи забив Ямал Луніну? Оприлюднено розмову судді та VAR в Ель Класіко

21 квітня «Реал» Мадрид обіграв «Барселону» з рахунком 3:2

Анчелотті прокоментував скандальний епізод із нібито голом у ворота Луніна
Футбол | 22 квітня 2024, 21:31 1
Анчелотті прокоментував скандальний епізод із нібито голом у ворота Луніна

21 квітня королівський клуб виграв у «синьо-гранатових» із рахунком 3:2

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Alexey Antonenko
Заря как минимум играет в футбол, а в нашем недочемпе это уже что-то новое.
wladimir_skidan
Удачи и тренеру и Заре. Приятно смотреть как Заря играет
azl
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
ukrop45
Приємно читати інтервю Скрипника, мабуть єдиного тренера премєр-ліги, який пропагує гру, атакувальний футбол, що приносить радість і задоволення лядачам.
Sarmat
Скрипник і Шаран молодці. Вони з українцями у складі показували нехай не суперовий, але футбол, де було помітне бажання грати, боротися, перемагати. Хоч не все виходило, але спостерігати футбол Зорі і Олександрії було приємно, отримувати справжні позитивні емоції. Все у вас вийде і продовжуйте рухатися в цьому напрямку. Так тримати!
MaxUa
Правильным будет сказать, что Заря и Скрипник нашли друг друга. В преимущественно атакующий футбол в упл играют Динамо и Шахтер. Т.е., например, Шахтер в такой футбол играет с любым соперником. А Динамо со всеми, кроме того же Шахтера - кубковый матч был показательным, когда киевляне в первом тайме за счет прессинга ломали игру горнякам, а во втором играя вторым номером убегали в контратаки.
И Заря в недавнем матче против Динамо точно также играла вторым номером на контратаках, но делала это грамотно, не привлекая к нападению большие силы. Поэтому если вынести за скобки Шахтер и Динамо, со всеми остальными Заря вполне способна играть первым номером.
Проблема лишь в том, что не у каждого для такой модели игры есть возможность, потому что нужны соответствующие исполнители. Когда средств мало, проще делать ставку на оборону и дисциплинированные действия команды.
Думаю они просто сели и подсчитали, что у Зари хватит ресурсов, чтобы стать третьей атакующей командой в лиге. Так что смена стиля во многом была продиктована нынешним состоянием упл.