Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 04 грудня 2019, 12:18
21747
100

Безглуздо мірятися геніальністю. Мессі – подарунок Бога людству

Sport.ua - про правильну, але не зовсім логічну перемогу аргентинця в опитуванні France Football

| Оновлено 04 грудня 2019, 12:18
21747
100
Безглуздо мірятися геніальністю. Мессі – подарунок Бога людству
Твіттер Барселони. Ліонель Мессі

Вік Букінгем, відомий колись англійський футболіст, а потім тренер, зробив собі хоч якесь ім'я в «Тоттенхемі». Але по-справжньому знаменитим цей англієць став після своєї легендарної фрази про Йохана Кройфа. «У футбольному плані Кройф - це подарунок Бога людству», - приблизно так охарактеризував Вік свого знаменитого сучасника, віддаючи належне нетутешньому таланту «летючого голландця». Через багато десятиліть словами Букінгема можна якнайкраще охарактеризувати і спадкоємця великого Кройфа - аргентинця Ліонеля Мессі. Замініть лише прізвище в фразі, і ніяких претензій до змісту не буде, адже правда? Більш того, при бажанні можна навіть стверджувати, що Лео багато в чому перевершив свого барселонського вчителя. Але зараз мова не про це. Погодьтеся, часом безглуздо мірятися геніальністю. Тим більше, якщо люди з різних поколінь і епох.

Слова Букінгема я згадав не випадково. Вони мимоволі спали на думку після того, як другого грудня в Парижі Лео Мессі отримав «Золотий м'яч» - головну індивідуальну нагороду в світі футболу. Уже вшосте у своїй видатній кар'єрі. Безперечно, Мессі гідний і цієї нагороди, і похвальних епітетів, і порівнянь з Кройфом. Та й іншими великими. Якщо головним критерієм успіху і спроможності вважати талант. А те, що Лео талант, точніше, суперталант, це безперечно. Напевно навіть для головних антагоністів Мессі - Роналду і «Реала». 

Твіттер Барселони. Ліонель Мессі

«Якщо ви хочете визначати найкращого футболіста світу, віддайте цей приз на вічне збереження Мессі» - приблизно так говорять і президент «Барси» Бартомеу, і головний тренер «блаугранас» Вальверде. І вони мають рацію цією своєю одночасною дитячою наївністю і дорослим очікуванням казки. Тому що футбол для тотальної більшості - це, перш за все, видовище, гра як така, втілена в голи і фінти краса. І ось за цими критеріями Мессі завжди був попереду планети всієї. І буде там до тих пір, поки сам захоче. Тобто, поки не піде на заслужений відпочинок. Право, ну не алогізм у вигляді збірної Греції на Євро-2004 нам усім згадувати хочеться, а скоріше сльози молодого Роналду, який не став тоді чемпіоном лише через непорозуміння. І, до речі, після того незрозумілого тріумфу представників Еллади на чемпіонаті континенту «Золотий м'яч» виграв не грек. А самі знаєте хто. З тієї простої причини, що зазначена вище: запам'ятовується не тільки результат, скільки її величність Гра.

Тільки от є одна невелика проблемка. Як і в будь-якій справі, події, явищу і навіть медалі, в лицьового боку знайдеться зворотний. У Мессі це буде Роналду, у збірної Греції зразка 2004 року - Андрій Шевченко, у Івана Грозного - Андрій Курбський, у Фрідріха Енгельса - Карл Каутський. І так далі. У зв'язку з цим не завжди зрозуміло, хто «аверс», але важливо, що завжди є і буде «реверс». Так ось, у новоспеченого володаря «Золотого м'яча» - 2019 теж є зворотна сторона медалі. Це, як нескладно здогадатися, Вірджіл ван Дейк.

Твіттер Ліверпуля. Вірджіл Ван Дейк і Ліонель Мессі

Дозволю собі нагадати, що «Золотий м'яч» - це нагорода найкращому футболістові континенту за календарний рік. Як правило, в роки серйозних футбольних заходів (чемпіонатів світу та Європи) ця нагорода дістається тому, хто так чи інакше засвітився на форумі. Так, це правило далеко не завжди спрацьовувало - перш за все через такий феномен, як протистояння Мессі - Роналду, але в минулому році, в принципі, спрацювало: володарем «М'яча» став капітан збірної Хорватії - головного відкриття, сенсації і одкровення ЧС-2018 Лука Модріч.

Але в нинішньому календарному році подібного рівня турнірів не було. Тому, окрім талантами, потрібно мірятися «Лігою чемпіонів». Ну і, на худий кінець, своїми національними першостями. І якщо порівнювати, визначати за цими критеріями, то Ліонель Мессi не буде головним претендентом на «першу ніч». Ван Дейк провів блискучий сезон і в Лізі чемпіонів, і в АПЛ, і в Лізі націй (в останньому змаганні Мессі не міг брати участь за визначенням, але ж провини ван Дейка в цьому немає). Ван Дейк виграв Лігу чемпіонів, і, що важливо, а, точніше, показово, саме «Ліверпуль» ван Дейка епічно вибив «Барсу» з Мессі в півфіналі ЛЧ. Може, цей аргумент вже встиг набити оскому всім, але повторюся: і в ЛЧ, і в АПЛ ван Дейк нікому не дозволив обіграти себе один в один. Для захисника це головний критерій з точки зору індивідуальних дій. Як голи, передачі або фінти для форварда. Голландець не виграв чемпіонат Англії, це правда. Але він став найкращим футболістом АПЛ за різними версіями. І його команда претендувала на титул до останнього туру, що говорить про божевільну конкуренцію в АПЛ.

І в цьому сезоні претендує теж. І так, якщо порівнювати рівень нинішньої англійської Прем'єр-ліги і Ла-ліги, порівняння буде явно не на користь чемпіонату Іспанії. Минулий сезон в Примері був не найяскравішим і конкурентним: «Реал» випав з чемпіонської гонки вже в її дебюті, «Атлетіко» так і не зумів стати «другою силою», «Барса» правила балом безроздільно. Знову-таки, це не вина Мессі, що так вийшло. Це скоріше його біда - якщо зважити на те, що сталося з іспанськими клубами в минулій ЛЧ.

Твіттер Барселони

Загалом, якщо резюмувати, футбольний рік, що минає, з точки зору закономірностей, логіки та й значущих трофеїв, чого вже там, володарем «Золотого м'яча» мав би стати ван Дейк. До речі, ось вона проза життя: раніше, коли «Золотий м'яч» визначався дуетом ФІФА і «Франс Футболу», багатьох діставала формула, по якій визначався найкращий. Вважалося, що капітани збірних і головні тренера часто ставлять галочки проти того чи іншого прізвища за традицією, ставши мимовільними заручниками магії певних імен. Тоді здавалося, що ось якщо повернеться старий-добрий варіант з голосуванням виключно спортивних журналістів, подібних казусів не буде. Або, принаймні, стане менше. І перемога Модріча в минулому році начебто довела, що «Золотий м'яч» на правильному шляху.

Але в 2019-му все знову повернулося на круги своя. Найкращим футболістом Європи став геній, для якого рік, що минає, був не найкращим. У нього були роки і трохи краще. Явно краще. Але магія імені, але магія його Гри все ще чарує, все ще заворожує. Його гол зі штрафного в першому півфіналі проти «Ліверу» запам'ятався всім набагато більше, ніж феноменальний камбек мерсисайдців на «Енфілді» у другому півфіналі. У цьому безумовно щось є. В першу чергу - незнищенна віра в Діда Мороза, який все одно найкращий з усіх, тому що Новий Рік - найкраще з усіх свят. А ще це відчуття того, що живеш з творцем цієї краси в один час. Ось ця причетність, можливість споглядати на власні очі «подарунок Бога людству» і дозволяють Мессі не тільки домінувати, але і вигравати в плебісцитах.

Напевно, це правильно. Але не завжди логічно.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Оцініть матеріал
(46)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 100
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Slevin
Его гол со штрафного в первом полуфинале против «Ливера» запомнился всем намного больше, чем феноменальный камбек мерсисайдцев на «Энфилде» во втором полуфинале
- вот эта фраза явно не соответсвует действительности.
Гол был хорош, камбек был в разы круче.
Kievforever
Гол Месси со штрафного в полуфинале запомнился больше, чем камбек Ливерпуля во втором матче, это конечно повеселило, такую глупость писать ))
DKTheBest2
На игру Месси хоть раз надо посмотреть в живую. Картинка телека не охватывает всего.
Месси-это волшебник на поле.
Криштиану крут, но....
А Ван Дейку до них как до Марса пешком.
Stringer Bell
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Akella_147
Скромность людей украшает, и если бы Криш небыл столь высокомерным и самовлюблённым, его любимчиков было бы побольше чем у Лео.
tima fialko
Треба бути чесним,Модрич,Ван Дейк-це непорозуміння в еру Мессі і Роналду.Між ними кожного року змагання на тоненького-то один,то інший.Поки,головний їх конкурент-Роки.
nabooo
"Его гол со штрафного в первом полуфинале против «Ливера» запомнился всем намного больше, чем феноменальный камбек мерсисайдцев на «Энфилде» во втором полуфинале"
Автор, вы это серъезно???
Srukis
Тошнит уже от него
sokolyk
Проблема ЗМ в том, что "проваленный" год у Месси-Роналду априори выглядит сильнее лучшего года в карьере любого ДРУГОГО футболиста. От этого уже пострадали Иньеста, Хави, Снейдер, Рибери. И так должно было произойти и с Модричем. Ну, попробывали иной расклад и что? Да, но мы-то все понимаем какое влияние на выигрыш ЛЧ было того, кто не получил 6-й ЗМ и что стало с командой с новоиспеченным обладателем ЗМ... Так же и с ЧМ: на всю катушку играла ВСЯ команда, а потом через месяц все расслабились и обладатель ЗМ пропал...
В этом и колоссальная разница в уровне Месси-Роналду и всех остальных. Они - командообразующие игроки, а не наоборот! Без них даже лучшие застольники ничего не показывают, потому что некому на них отдать гениальный пас, а сами что-то из ничего создать не могут. И хорошо если эксперимент с заслугами и трофеями на Модриче закончится.
Конечно жаль ван Дайка! Он выдал может быть свой самый лучший год, но этого как всегда оказалось недостаточно, когда кто-то гениальный "проваливает" год, забивая не 60 как обычно, а 52 гола.
pl2012ua
какого еще бога? авто верит в детские сказки?
RomarioUA
Неохота комментировать такие статьи. Охота напомнить одну из библейских заповедей. "Не сотвори себе кумира".
Мессия, блин, напомню, пишут и говорят живые люди. Стыд
SEMIRAMID
Статья мягко говоря бестолковая, а судя по названию, то вообще газетный "штамп", которого в журналистике уже редко использует, так как он пахнет банальностью.
Автору я, как главный редактор одного из украинских журналов и профессиональный журналист, хочу сделать замечание, что приводить слова Президента Барсы и тренера клуба, в котором играет Месси - не объективно и неправильно. Ведь для каждой матери свой ребёнок будет лучшим в мире! Ну это такое...
Теперь по теме: Если Месси Бог футбола, то почему сборная Аргентины не может стать чемпионом мира, или хотя бы – чемпионом Латинской Америки? Но что там говорить - Барселона с Месси не может несколько лет подряд выйти к финалу Лиги Чемпионов! Бог может все! Но этот аргентинский нападающий только тогда "Бог", когда у него чудесные партнеры! Месси больше заслуживает на Золоту Бутсу, чем на Золотой мяч. Например, Модрича в прошлом году признано лучшим игроком, который получил Золотой мяч! Но в действительности он этого заслуживал? Нет. Потому что, если бы он был лучшим игроком, то тогда сборная Хорватии выиграла прошлогодний чемпионат мира и не проигрывала Модричем позорно в Лиге Наций 0: 6 Испании! Тогда, как Рональду более заслуживал Золотой мяч в прошлом году, ведь он оформил хет-трик в ворота сборной Испании на чемпионате мира и благодаря ему (а не Модричу) Реал выиграл Лигу Чемпионов! Пусть Месси свое мастерство доведет в другом клубе, а не в Барселоне, где на него играет вся команда. Рональду выигрывал Лигу Чемпионов из Манчестер Ю, Реалом и сегодня лучший бомбардир и игрок Ювентуса! Поэтому я мнения автора не разделяю, а название статьи выглядит неуместным и необъективным!
ctrag-o9
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Sunrise
"и в ЛЧ, и в АПЛ ван Дейк никому не позволил обыграть себя один в один." И у гениального Месси было 180 минут чтоб это исправить, но он не смог...
Но у него есть голоса Океании и как раз их хватило чтоб опередить Ван Дейка.
andreypoltava234
ну...тут такое дело...можно было вообще не давать в этом сезоне никому....ну а если кому-то из Ливерпуля..то можно было и голкиперу......для разнообразия....так как там особо никого не выделишь...командная победа.....приблизительно равный вклад всех.....хотя в первом матче полуфинала Месси их разобрал...как говорится... на запчасти.....ну а..во втором у него не пошло...ну а больше в Барсе особо никто не играет....особенно плохо всё в защите...
gocha2010
Странные утверждения в статье: больше запомнились слезы Роналду, чем чемпионство Греции, больше запомнился гол Месси со штрафного, чем камбэк Ливерпуля
SEMIRAMID
Кстати, в прошлом году в Киеве видел с 5-ти метров и Рональду вместе с Реалом и Салаха вместе с Ливерпулем возле готелей, где они разместились и на пресс-конференции перед финалом Лиги Чемпионов! А если учесть, что я давний поклонник Реала с 35-летним стажем а также и Ливерпуля ещё из Советских времён, то благодарен футбольному Богу, что он финал между этими командами устроил в Киеве! Познакомился с фанатами Реала и Ливерпуля! Фанам Ливерпуля в парке Шевченко в Киеве сказал, что если Ливерпуль проиграет в финале Реалу, то обязательно тогда выиграет следующий финал! Так и произошло! Болел в финале за Реал, но расстроился что проиграл Ливерпуль! Как не парадоксально это звучит! Рад, что Ливер в этом году выиграл Лигу Чемпионов и мои пожелания английским сбыли! Ведь это две команды, поклонником которых я являюсь с давних времён!
РоналЬду я умышленно пишу с мягким знаком, так как перевод с испанского допускает наличие мягкого знака и читается с уменьшительно! Говорю об этом, так как в своё время изучал испанский язык и получил диплом про окончания двухлетних спецкурсов испанского языка! К примеру: Me LLAMO (в переводе с испанского "меня зовут) произносится и пишется - Ми льямо. Поэтому можно писать и Роналду и РоналЬду!
КуцТВ
Месси это конечно талант, но чем он конкретно в этом году был лучше Ван Дейка? Только тем что он Месси? Так тогда зачем вообще устраивать голосование? Если защитнику который провёл сезон на высочайшем уровне не дают ЗМ, то сложно представить что должен совершить вратарь чтобы получить ЗМ.
zac1310
А я всегда думал, что мяч вручают ЛУЧШЕМУ ИГРОКУ в мире в отчётном году, а не игроку (луцшему или одному из лучших) ЛУЧШЕЙ КОМАНДЫ отчётного года.
Да, всегда будет перекос в сторону форвардов, тех, кьо забивает.
P.S. Хотя возможно Ван Дейк заслужил этот мяч тоже, по крайней мере больше, чем Модрич свой.
vovast
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил