Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 29 листопада 2019, 15:58
2334
1

Клебо vs Большунов, Йохауг проти всіх. Прев'ю сезону в лижних гонках

Sport.ua анонсує старт нового сезону Кубка світу з лижних гонок

| Оновлено 29 листопада 2019, 15:58
2334
1
Клебо vs Большунов, Йохауг проти всіх. Прев'ю сезону в лижних гонках
twitter.com/FISCrossCountry

У п'ятницю, 29 листопада класичним спринтом в Руці стартує новий сезон Кубка світу з лижних гонок. Цей сезон буде «прохідним» - в ньому не буде ні чемпіонату світу, ні Олімпіади. Щоб компенсувати це, Міжнародна лижна федерація (ФІС) спробувала зробити календар Кубка світу максимально цікавим, насиченим і різноманітним. І, схоже, їм це вдалося.

По 35 особистих і по 5 командних стартів - сезон дійсно буде дуже насиченим. Гонщиків чекають відразу чотири багатоденки: до традиційних міні-туру в Руці і супербагатоденки Тур де Скі додадуться два нових змагання. Йдеться про ще одну лижну супербагатоденку - Тур Скандинавії, який пройде в кінці лютого в Швеції і Норвегії, а також про березневий спринтерський тур, який буде складатися з трьох етапів (два в Канаді і один - в США). Загалом, буде дуже цікаво - ще б програму Тур де Скі трохи урізноманітнити, хоча і це ФІС спробувала зробити: фінальний підйом в гору на Альпе ді Черміс тепер буде проходитися в форматі мас-старту, а не переслідування.

Чоловіки

Дуелянти

Розклади в боротьбі за Великий кришталевий глобус (ВКГ) у чоловіків дуже прості: є два головних дуелянти, Йоханнес Клебо і Олександр Большунов, і є всі інші, чиї шанси втрутитися в боротьбу за перемогу в загальному заліку низькі. Норвежець і росіянин вели вперту і рівну боротьбу за ВКГ і в минулому сезоні, і трохи сильнішим виявився Клебо.

У минулому сезоні норвежець помітно здав в дистанційних гонках, зате став практично непереможним в спринті. У міжсезоння Клебо вирішив серйозно змінити свою підготовку, і з спринтерської тренувальної групи збірної Норвегії перейшов в дистанційну. Перші зміни вже видно: на передсезонних змаганнях в Бейтостолені Клебо [за своїми мірками] провалив спринт класикою, проте став другим в розділці. Питання лише в тому, наскільки можна проектувати ці результати на те, що ми будемо бачити на Кубку світу.

Поки складно сказати, які результати глобально принесе зміна в підготовці норвежця, і яким Клебо постане перед нами в новому сезоні, однак в будь-якому випадку Йоханнес, на думку більшості експертів і букмекерів, залишається головним претендентом на перемогу в Кубку світу.


twitter.com/FISCrossCountry

Ми ж оцінюємо шанси Большунова, як трохи вищі. У минулому сезоні росіянин проявив себе як воістину двожильна людина: відбігавши повну програму чемпіонату світу в Зеєфельді, він всього через тиждень виграв марафон в Холменколлені - і це в 22 роки! Нинішній кубковий сезон буде дуже довгим і важким, і не виключено, що в кінці сезону саме ця двожильність Большунова стане ключовим фактором, який схилить чашу терезів на його користь.

Росіянин в останні два роки постійно близький до великих перемог, проте весь час йому чогось не вистачає - найчастіше тактичної виучки і мислення. Такі речі до багатьох приходять з досвідом, і якщо Большунов провів роботу над помилками, то, цілком можливо, вже в новому сезоні завоює ВКГ.

Програма Кубка світу з двома супербагатоденками під дістанційників, і той факт, що в спринтах акцент зміщений в сторону класики (8 спринтів класичним стилем проти 7 коньковим. При тому, що в минулому сезоні співвідношення було 9:3 на користь нелюбимого Большуновим вільного стилю), говорять на його користь.

Норвежці

Норвезько-російське протистояння в чоловічих лижних гонках стало головним сюжетним сценарієм не тільки на особистому (Клебо проти Большунова), але і на загальнокомандному рівні. Минулий сезон став абсолютно найкращим в кар'єрі Шюра Рьоте. У 30-річному віці норвежець, подолавши страшну хворобу Бехтерєва, раптово перетворився в гонщика екстра-класу: 3 перемоги на етапах Кубка світу (до минулого сезону за всю кар'єру була всього одна), третє місце в загальному заліку і золото ЧС в скіатлоні. Проте, для боротьби за ВКГ Рьоте не вистачає широти спеціалізації: він занадто слабкий як спринтер, у нього не дуже потужний фінішний ривок, та і в дистанційних гонках помітний ухил в бік вільного стилю. Та й видати настільки ж сильний сезон Рьоте буде дуже складно, тому чекаємо від нього падіння в середину топ-10 загального заліку.

Що стосується Мартіна Йонсруда Сундбю, то легендарний ветеран сам визнав, що він вже застарий для цього лайна боротьби за загальний залік. Через це Бородач істотно зменшив кількість навантаження під час передсезонки, після чого провалився в Бейтостолені і залишав змагання в дуже поганому настрої.

Сундбю пропустить Тур де Скі і буде готуватися до окремих стартів другої половини сезону, хоча таке рішення в сезон без ЧС і Олімпіади виглядає трохи дивним. На таке рішення його, мабуть, надихнув той факт, що в минулому сезоні він нарешті добрався до особистого золота ЧС.

На ЧС-2019 в Зеєфельді Ханс Крістер Холунд завоював золото в найпрестижнішому виді - марафоні. Хоча той успіх був скоріше загальномандною тактичною перемогою збірної Норвегії. Тим більше, що в цілому минулий сезон у виконанні Холунда був набагато слабкішим, ніж позаминулий. Зворотна ситуація у Сімена Хегстада Крюгера: той видав свій найкращий кубковий сезон (четверте місце в загальному заліку, багато в чому за рахунок участі в Тур де Скі), проте, на відміну від олімпійського сезону, не добрався до гучних особистих перемог. Крюгеру всього 26 років, тому не виключено, що в новому сезоні він зробить ще один крок нагору і увійде в топ-3 загального заліку.


twitter.com/FISCrossCountry

Свої найкращі кубкові сезони видали також Дідрік Тонсет і Еміл Іверсен (п'яте і шосте місця відповідно), але залишитися на торішніх позиціях їм буде непросто. Хоча Іверсен заявив, що, як і Клебо, в підготовці зробив акцент на дистанційні гонки, і планує поборотися за ВКГ. У спринтах регулярно боротися за подіуми і навіть перемоги будуть Сіндре Бьорнестад Скар і Ейрік Брандсдал.

Росія

В цілому збірна Росії за рівнем все ж трохи поступається Норвегії, проте саме в складі росіян є єдина людина в нинішніх чоловічих лижних гонках, який має достатній потенціал, щоб вклинитися в боротьбу Клебо і Большунова. Мова, звичайно ж, йде про Сергія Устюгова. Після фантастичного сезону 2016/2017 в його кар'єрі настав спад, який пов'язаний, скоріше, з психологічними проблемами, ніж з фізичними. Недопуск до Олімпіади в Пхьончхані і ряд неприємних травм помітно підкосили російського «Лося».

З травми пальця руки почався для Устюгова і минулий сезон. Однак після цього йому вдалося миттєво вскочити в топову форму, яка ледь не дозволила йому виграти Тур де Скі. Сергій став другим, програвши всього 16 секунд Клебо. І якби не ряд дрібних факторів, результат міг би бути зовсім іншим. Проте, все, що відбувалося з Устюговим після Тур де Скі, було справжнім кошмаром. ЧС в Зеефельді для нього почався з дискваліфікації і конфлікту з Йоханнесом Клебо, який ледь не переріс у бійку. Устюгов в тій ситуації повів себе абсолютно неадекватно, і потім навіть не вибачився, що стало серйозним ударом по його репутації. Закінчився ЧС для нього невдачею в скіатлоні і принизливою поразкою від того ж Клебо в естафеті.


twitter.com/FISCrossCountry

Потенціал у Устюгова надалі колосальний, однак його емоційний стан викликає багато запитань. Та й фізичний теж - подейкують, під час передсезонної підготовки він виглядав дуже слабко. Тому, чого чекати від Сергія в новому сезоні - не знає ніхто.

Денис Спіцов та Олексій Червоткін після прориву в олімпійському сезоні чергового якісного кроку вперед так поки і не зробили, хоча, безсумнівно, на це здатні. Чекаємо прогресу від молодого покоління на чолі з Іваном Якімушкіним і Андрієм Собакарьовим.

Втім, з більш вікової ланки збірної Росії здобувати результат тут і зараз теж є кому. Олександру Безсмертних на ЧС в Зеєфельді всього 3 секунд не вистачило до сенсаційного золота в коньковій розділці. Сильні результати в дистанційних видах можуть показувати Євген Бєлов, Андрій Мельниченко та Андрій Ларьков, а від Гліба Ретівих варто чекати топових виступів в спринті.

Решта

На жаль, чоловічі лижні гонки зараз не балують національним розмаїттям, тому, людей, які здатні розбавити домінування Норвегії та Росії, небагато. У спринті, особливо коньковому, [майже] на рівних з Клебо здатний боротися Федеріко Пеллегріно. Поступовий прогрес Франческо Де Фабіані в минулому сезоні вивів його на топовий рівень. І якщо італійський універсал в новому сезоні зробить ще один крок вперед, то також може втрутитися в боротьбу за перемоги на головних стартах сезону.


twitter.com/FISCrossCountry

Іво Нісканен завжди вважався вузьким спеціалістом класичних гонок, проте в останні роки дуже багато, і, як показав минулий сезон, плідно працював над вільним стилем. Тепер Нісканен - ​​універсал, здатний боротися за топ-6 загального заліку Кубка світу. Невдалим вийшов минулий сезон для фінського спринтера Рістоматті Хаколи, і він сподівається повернутися на свій рівень сезону позаминулого.

Криза в збірній Швеції триває, і людей, здатних на щось серйозне тут і зараз, можна порахувати на пальцях однієї руки. Калле Халварссон, коли знаходиться в доброму здоров'ї, залишається гонщиком екстра-класу, тільки ось проблеми зі здоров'ям у нього носять практично перманентний характер. До того ж, відкриття шведського сезону в Єлліваре в минулі вихідні він провів дуже невдало. З перспективних молодих гонщиків гідні згадки хіба що спринтер Оскар Свенссон і універсал Віктор Торн.

У кого немає проблем з молодими талантами, так це у збірної Франції - як в спринтерському, так і в дистанційному підрозділах. У дистанційків є явний лідер команди Моріс Маніфіка, який за своїми мірками видав дуже слабкий минулий сезон з епізодичними проблисками на кшталт перемоги в розділці в Ульрісехамні. З другого ешелону французьких дістанційників виділимо бронзових призерів Пхьончхана в естафеті - Клемана Парісса і Адріена Бакшайдера. Сильні французи і в спринті, особливо коньковому: окремо варто відзначити Лука Шанава і Рішара Жува.

Провалив минулий сезон Даріо Колонья, втім, 33 роки - ще не той вік, коли такого видатного спортсмена варто списувати з рахунків. Звичайно, великого швейцарця вже не вистачить на довгу кубкову дистанцію, однак поборотися за найвищі місця на супербагатоденках йому під силу.

Жінки

Фаворит

Якщо у чоловіків є яскраво виражена дуель Клебо - Большунов, то у жінок все ще набагато простіше: є Тереза ​​Йохауг і є всі інші. У минулому сезоні норвежка повернулася після дворічної дискваліфікації, і виглядала, мабуть, ще сильнішою, ніж до бану. Тереза ​​виграла абсолютно всі дистанційні гонки крім фіналу сезону в Квебеку, де змагання проходили на дуже простій по рельєфу трасі. Йохауг відмовилася від участі в Тур де Скі і боротьби за ВКГ заради ЧС в Зеєфельді, і в Австрії виграла всі три дистанційні гонки.


twitter.com/FISCrossCountry

У цьому році 31-річна норвежка націлена знову виграти ВКГ, і складно уявити, що, крім форс-мажору, може перешкодити їй це зробити. Якщо судити по минулому сезону, то Йохауг може виграти загальний залік, навіть якщо взагалі не буде стартувати в спринтах (звісно ж, крім багатоденок) - аж надто великою була її перевага в дистанційних гонках.

Чинний чемпіон

Минулий сезон видався найкращим у кар'єрі Інгвільд Остберг. 29-річна норвежка виграла Тур де Скі, загальний залік Кубка світу і завоювала 5 медалей (правда, жодної золотої) на ЧС в Зеєфельді. Норвежка до кінця вела запеклу боротьбу з Наталією Непряєвою, але виявилася все ж трохи сильнішою в кінцівці сезону, коли росіянка перенесла хворобу. За останні роки Остберг перетворилася на дістанційницю, через що впали її результати в спринті. Незважаючи на це, темпи набору очок в спринтерських гонках були достатніми для того, щоб виграти загальний залік.


twitter.com/FISCrossCountry

Однак ніхто не має ілюзій і прекрасно розуміє: Остберг виграла загальний залік лише тому, що від боротьби за нього відмовилася Йохауг. Тому, шанси Інгвільд на захист титулу з самого початку були досить низькими, а трохи більше ніж за тиждень до старту сезону взагалі впали майже до нуля. Остберг заявила, що пропустить відкриття сезону в Руці через хворобу: тепер навіть її місце в топ-3 під великою загрозою.

Шведки

Як і у чоловіків, у жінок на командному рівні є чітко сформована дуель: Швеція проти Норвегії, при чому, шведки в цій дуелі виступають в ролі фавориток. Нове молоде покоління зробило Швецію найсильнішою жіночою командою не тільки тут і зараз, але і практично гарантувало «Тре Крунур» цей статус на найближчі років 5 як мінімум. Для багаторічного лідера команди, Шарлотт Калли, минулий сезон вийшов невдалим, особливо якщо порівнювати з позаминулим, коли вона була найсильнішим дістанційником в пелотоні. Перед стартом сезону в інтерв'ю Калли оптимізму не так багато, проте скидати з рахунків легендарну шведку не варто.

У минулому сезоні вистрілила 22-річна Ебба Андерссон, яка в дистанційних гонках жодного разу не фінішувала нижче 4-го місця. Андерссон потенційно могла стати найнебезпечнішою суперницею для Йохауг в боротьбі за ВКГ, однак за 10 днів до старту сезону отримала травму і вибула до кінця року: про боротьбу за загальний залік можна забути. Тим не менш, у другій половині сезону чекаємо від Андерссон топових результатів і, можливо, боротьби з Йохауг на Скандинавському турі.

Іншого вундеркінда, 20-річну Фріду Карлссон, тренерський штаб збірної Швеції в своїх кращих традиціях беріг і готував до ЧС в Зеєфельді. Там Карлссон завоювала особисті срібло і бронзу, ледь не створивши сенсацію в розділці класикою. На Кубку світу Фріда провела лише чотири гонки: класичну розділку в Коньє перед ЧС і триденний міні-тур на фіналі сезону в Квебеку. У цьому сезоні Карлссон також навряд чи дозволять бігти повну дистанцію сезону, проте в тих перегонах, де Фріда братиме участь, вона здатна боротися за найвищі місця.


twitter.com/FISCrossCountry

Ще краще у збірної Швеції йдуть справи в спринті. Стіна Нільссон за останні роки перетворилася в беззаперечного спринтера №1 в світі, і в минулому сезоні виграла МКГ навіть незважаючи на те, що частину сезону пропустила через травму. У загальному заліку Стіна вже двічі фінішувала в топ-5, однак до подіуму поки не добиралася. Періодично у Нільссон прорізається дуже хороша дистанційна форма, але ці проблиски занадто епізодичні, щоб боротися за ВКГ. Якщо ж шведка зуміє стабільно показувати свої максимальні результати на дистанції, то перетвориться на найнебезпечнішого суперника для Йохауг в загальному заліку.

З інших спринтерів збірної Швеції відзначимо Майю Дальквіст і Йонну Сундлінг. Дальквіст в минулому сезоні була неймовірно стабільна: з 9 спринтів 7 вона завершила в топ-3, але при цьому жоден з них не виграла. Все це супроводжувалося прогресом на дистанції, що дозволило Дальквіст фінішувати в топ-10 загального заліку Кубка світу.

Йонна Сундлінг в минулому сезоні була менш стабільна, проте, на відміну від Дальквіст, добралася до першої в кар'єрі перемоги на Кубку світу: сталося це в грудні в Ліллехаммері. У дистанційних гонках результати у Сундлінг приблизно такі ж, як у Дальквіст, проте стабільності Йонні поки не вистачає.

Норвегія

Стрімкий прогрес молодого спринтерського покоління шведок похитнув позиції Майкен Касперсен Фалли, яка ще зовсім недавно вважалася спринтером №1 в світі. У минулому сезоні Фалла знову завоювала особисте золото ЧС в спринті, проте сталося це багато в чому завдяки везінню: перед вирішальним спуском в фіналі Дальквіст і Сундлінг зіткнулися між собою, і затримали Нільссон, практично подарувавши перемогу норвежці. В цілому Фалла залишається спринтером екстра-класу, але витримувати конкуренцію з шведками їй стає все складніше.


twitter.com/FISCrossCountry

Є у Норвегії і своє юне дарування в спринті - це Крістін Шістад. В цілому, 20-річна чемпіонка світу серед юніорів вже зараз готова боротися за призові місця на Кубку світу, проте повну спринтерську програму Кубку світу тренерський штаб збірної Норвегії поки що навряд чи дасть бігти. Те ж саме стосується і ще одного норвезького вундеркінда - 18-річної Хелен Марі Фоссесхольм, яка в минулий уїк-енд двічі замкнула топ-3 в дистанційних гонках в Бейтостолені. Фоссесхольм пропустить Руку, проте виступить на другому етапі Кубка світу в Ліллехаммері.

2-разова володарка Кубка світу Хейді Венг переживає глибокий спад в своїй кар'єрі, і минулий сезон провалила. Проте, багато хто чекає, що в новому сезоні Венг почне потроху приходити до тями, і перші ознаки поліпшення були помітні вже в Бейтостолені, де вона двічі стала другою. Провалила минулий сезон і Рагнхільд Хага, однак, на відміну від Венг, ніяких ознак виходу з кризи в її виконанні в Бейтостолені ми не побачили: навіть в 15-кілометровій гонці своїм улюбленим коньком вона зайняла лише восьме місце, програвши майже півтори хвилини Йохауг. Не вразила в Бейтостолені і 32-річний універсал Астрід Якобсен.

Решта

Про те, що молодий лідер збірної Росії Наталія Непряєва потенційно може вирости в реального претендента на ВКГ, ми говорили ще перед стартом минулого сезону, однак ніхто не міг подумати, що це станеться так швидко. Уже в минулому сезоні Непряєва практично на рівних боролася з Остберг за Кубок світу, і програла багато в чому через хворобу в самій кінцівці сезону.

Перед новим сезоном Непряєва публічно заявила про те, що її мета - боротьба за ВКГ. Однак з огляду на, що тепер в суперницях за загальний залік буде Йохауг, шанси росіянки виглядають не дуже високими. Втім, знову завершити сезон в топ-3 їй цілком під силу.


twitter.com/FISCrossCountry

Перед стартом минулого сезону головним претендентом на ВКГ вважалася Джессіка Діггінс, проте американка не виправдала очікувань і зробила крок назад в порівнянні зі своєю формою в олімпійському сезоні. У Діггінс, яка за останні роки з таким трудом подолала шлях від чистої конькістки до універсала, результати в класиці знову відкотилися до рівня 2-3 річної давності. Пікова Діггінс здатна поборотися як мінімум за топ-3 в загальному заліку, проте для цього Джесіці потрібно знову додавати в класиці, особливо в світлі того, що кількість класичних спринтів в порівнянні з минулим сезоном різко зросла. Трохи слабкіше минулий сезон вийшов і для ще однієї зіркової американки - Сейді Бьорнсен. До слова, влітку вона вийшла заміж і тепер буде виступати під подвійним прізвищем Мобе-Бьорнсен.

Трохи слабкішим минулий сезон вийшов і для Крісти Пармакоскі - впали, в першу чергу, її результати в спринті. Фінка, звичайно, була дуже стабільна, але жодної перемоги і лише 4 подіуми в сезоні, жодної медалі на ЧС в Зеєфельді - незадовільний результат за її мірками. Пармакоскі, безумовно, здатна на більше, але, з урахуванням того, що повну програму сезону планує бігти Йохауг, повернутися до рівня результатів 2-річної давності Крісті буде непросто.

Те ж саме ще зовсім недавно можна було сказати і про Терезу Штадлобер, проте минулий сезон вона провалила. Австрійка все ще досить молода (26 років), тому ставити на ній хрест безумовно не варто. Хоча, звичайно, приклад її ровесниці Наталі Фон Зібенталь насторожує: швейцарка, яка теж не один рік ходила в дуже перспективних, після невдалого минулого сезону оголосила про завершення кар'єри. З тих, кого ми не побачимо в новому сезоні, не можна не відзначити і другого номера збірної Росії Юлію Бєлорукову, яка пішла в декретну відпустку, як і партнерка по команді, дистанційниця Анастасія Сєдова.

Олег Дідух
Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Грузинські гравці після виходу на Євро залишили послання країні 404
Футбол | 27 березня 2024, 13:49 5
ВІДЕО. Грузинські гравці після виходу на Євро залишили послання країні 404

Збірна Грузії вперше в історії зіграє на чемпіонаті Європи

Саутгейт хоче, щоб УЄФА змінив одне з правил регламенту Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 10:15 4
Саутгейт хоче, щоб УЄФА змінив одне з правил регламенту Євро-2024

Головний тренер збірної Англії хотів би бачити більше гравців у заявці своєї команди

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
vizuals
Большунов чи Смоктунов?