Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 26 листопада 2019, 22:30
6429
10

Манчестер: збовтати, але не змішувати

Сергій Рафаїлов мав рацію. Але тільки частково

| Оновлено 26 листопада 2019, 22:30
6429
10
Манчестер: збовтати, але не змішувати
Sport.ua

Щороку донецький «Шахтар» їздить в англійський Манчестер. Це у нього така традиція. Вже втретє поспіль жеребкування групового етапу Ліги чемпіонів визначило в суперники «гірникам» «Манчестер Сіті». Наставник «городян» Пеп Гвардіола перед виїзним поєдинком пожартував про майбутню покупку квартири в Харкові. Може, пора і тренерам «Шахтаря» доглянути собі нерухомість в Манчестері?

Втім, що хорошого в Манчестері? Населення становить близько 550-ти тисяч чоловік, це восьме за величиною місто в Англії. При цьому Манчестер є великим промисловим, комерційним і культурним центром.

Щоправда, далеко не всі фахівці з цим згодні. У 2016-му році луганська «Зоря» зустрічалася з «Манчестер Юнайтед» у межах групового етапу Ліги Європи. І після виїзного поєдинку генеральний директор луганчан Сергій Рафаїлов катком пройшовся по місцевої бездуховності.

«Ми були в Англії тільки в Манчестері, і мені це місто не сподобалося. Дуже брудно. Біля готелю, розташованому, до речі, в центрі міста, всю ніч на асфальті сплять бомжі.

Дико для мене було бачити те, як по вулицях ходять і цілуються чоловіки. Мені це дуже не подобається. Тому всім нашим «євроінтеграторам» запропонував би двадцять разів подумати. Мені б хотілося, щоб мої онуки, виходячи на вулицю, не бачили такого», — не стримував емоцій Рафаїлов після виїзного поєдинку з «червоними дияволами», в якому «Зоря» поступилася з рахунком 0:1.

Чи правий пан Рафаїлов? Так, Манчестер важко назвати зразком чистоти. Центральні вулиці в нормі, в провулках і підворіттях справи гірші. Але чого ще чекати від промислового міста? Бомжі і жебраки? Є. І в чималій кількості. Але їх явно не більше, ніж, наприклад, в тому ж Будапешті. При цьому місцева поліція за порядком спостерігає дуже уважно.

Що стосується чоловіків, що цілуються, то їх було помічено приблизно анітрохи. А якби й були — це є суто їхня особиста справа.

Насправді, Манчестер — дуже гарне місто. Тут старовина і сучасність не змішуються, а існують, по суті, в різних площинах, що не перетинаються одна з одною. Кабаки, що хизуються датою відкриття в XIX столітті, є сусідами зі скляними модерн-будівлями. Висотки — з двоповерховими особнячками, що охороняються гаргульями. Все це створює досить дивний листковий бутерброд з історії та сучасності, які примудряються відмінно уживатися одна з одною. «Збовтати, але не змішувати», — як казав один відомий англійський герой.

Тут, наприклад, є Національний музей футболу, відкритий в 2001-му році. Там можна ледь не все — дізнатися масу фактів з історії футболу, покрутити в руках м'яч, яким грали століття назад, спробувати себе в ролі справжнього коментатора, випробувати знання в численних інтерактивних вікторинах... Пробити пенальті? Запросто. Помацати справжній турнікет, який стояв на «Уемблі» в 1923-му році? Немає проблем. Може, приміряти футбольну форму, яку носили п'ятдесят або цілих сто років тому? Та на здоров'я!

І в п'яти хвилинах ходьби від сучасного Національного музею футболу — Манчестерський собор, який офіційно будували 461 рік — з 1421-го по 1882-й роки. Готика як вона є — важка і. Тим дивніше було виявити всередині собору... індійську тусовку. Якийсь офіційний захід. Дівчата в сарі, молоді індуси, християнські священики, фуршет прямо всередині. Як все це може уживатися разом — невідомо. Але уживається.

У цьому, мабуть, весь Манчестер, де поруч цілком мирно співіснує те, що теоретично навіть сусідити ніяк не може. При цьому не пригнічуючи і розбавляючи, а, скоріше, доповнюючи один одного. Як в хорошому коктейлі.

А як одягаються деякі місцеві — це окремий шик. Вечір, легка мряка, на градуснику +7. Вулицею йде дівчина в легкій кофтині з повністю відкритими плечима. У нас такі літніми вечорами носять. Ні, не п'яна і не від таксі до дверей. А за нею хлопчина з товаришами. Хлопчина — в шортах і футболці, товариші одягнені трохи тепліше, але не критично. Колись давно читав, що англійці ходять в футболках в залежності не від температури, а від того, чи є на вулиці сонце. Мовляв, сонце є — все, пора загоряти, зовсім неважливо, скільки там на термометрі. Раніше думав, що перебільшення, але, схоже, все так і є.

Незважаючи на те, що Манчестер є домом двох європейських топ-клубів, футбольної тематики в місті на подив мало. Ані плакатів, ані афіш, ані графіті, ані навіть яскравих стікерів «Манчестер Сіті» і «Манчестер Юнайтед». У понеділок місцева преса практично не писала про вівторковий матч Ліги чемпіонів «Манчестер Сіті» — «Шахтар», налягаючи на поєдинки АПЛ, що відбулися на вихідних. При цьому новинам спорту присвячені як мінімум два з половиною розвороти відомого видання Metro. Чи то інтерес до матчу невеликий, то чи все солодке залишили на вівторковій випуск.

Наставнику «городян» Пепу Гвардіолі на прес-конференції, в основному, набридали питаннями щодо Серхіо Агуеро, який не візьме участі в найближчому матчі. На питання щодо прогресу Олександра Зінченка Пеп скучливо відповів, що українець — «хороший гравець і професіонал, який може грати на декількох позиціях». Але «на жаль, він травмований». Ну і, звичайно, Гвардіола в поєдинку з «Шахтарем» сподівається вирішити питання дострокового виходу з групи.

Головний тренер «Шахтаря» Луїш Каштру напирав на те, що «гірники» не відмовляться від своєї ігрової філософії. Мовляв, команда приїхала в Манчестер не для того, щоб відсиджуватися в обороні. Так-то воно так, але лише рік тому «гірники» отримали на стадіоні «Етіхад» повноцінні 0:6. Повторення б дуже не хотілося. У Тайсона, нібито, травма, у Дентіньо теж. Не зіграє з англійським клубом і Марлос, всі троє в Англію не полетіли.

Микола Матвієнко, який супроводжував Каштру на прес-конференції, сказав, що нічого не знає про «манчестерське прокляття» (донецька команда все ніяк не може вразити ворота «Сіті» на виїзді), але сподівається його перервати.

Манчестер-місто незвичайне і гарне. «Манчестер Сіті» дуже сильний. А «Шахтарю» буде неймовірно складно вистояти проти клубу, сукупна вартість гравців першої команди якого становить €1,28 мільярди. І який, тим більше, грає вдома.

Михайло ШАПОВАЛОВ із Манчестера

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
comentraktor
Рафаилов про евроинтеграцию сильно сказал), где то я уже это слышал...
nomad
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
seregka1991
Без Марлоса и тайсона, как страшный сон Каштру)
fnick
Население всего 550т..
В Украине 5 городов миллионников,
но сравнить нет повода...
an52
За населенням хоч і менше Запоріжжя, але Манчестер дав світу наступні групи - Oasis, Chemical Brothers, Stone Roses, The Smiths, Future Sound of London, Simply Red. Більше, ніж уся східна Європа. Тому, шановні, можете розслабитися - які б закони не приймай, а жодне українське місто не наблизиться до Манчестера у найближчи пару сотен років. Культура, традиція, менталітет - такі речі напрацьовуються лише століттями
tima fialko
В них і сміття,і чоловіки цілуються...тільки вони самі на все заробляють,а Украіну МВФ годує.Рафаілову просто-свиснув один раз і гаманець повний.
tima fialko
В них і сміття,і чоловіки цілуються...тільки вони самі на все заробляють,а Украіну МВФ годує.Рафаілову просто-свиснув один раз і гаманець повний.
Andros
Оос закончится скоро, Зекоманда идет уверенно к сдаче интересов государства.