Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 19 листопада 2019, 22:19
76727
36

Чому Україна не прийматиме Євро-2020

Оглядач Sport.ua - про загублений час і можливості

| Оновлено 19 листопада 2019, 22:19
76727
36
Чому Україна не прийматиме Євро-2020
uefa.com

Чемпіонат Європи 2020 року буде по-своєму унікальним. Вперше в історії проведення турніру він не буде «закріплений» за однією або двома країнами-господарками, і пройде відразу в 12 містах континенту. Ось повний перелік щасливчиків: Баку, Мюнхен, Рим, Санкт-Петербург, Амстердам, Більбао, Бухарест, Будапешт, Копенгаген, Дублін, Глазго і Лондон. Погодьтеся, що серед цих прекрасних міст і їх не менш чудових футбольних стадіонів не загубився б і український повпред. Наприклад, Київ. Але ні української столиці, ні будь-якого іншого українського міста в списку господарів Євро-2020 немає. Чому?

Таке запитання було актуальним і пару-трійку років тому, а зараз, після того, як збірна України пробилася на Євро, стало і зовсім наріжним. Так все ж, чому серед дванадцяти міст немає нашого?

Відповідь на це питання і проста, і складна одночасно. У цій відповіді змішалися воєдино і політика, і спорт, і людське боягузство з дурістю. Та й з підлістю, куди ж без неї.

Щоб все таємне стало явним, потрібно перенестися на кілька років назад. Туди, де дерева ще були великими, Донбас з Кримом - нашими, а Україна тільки-тільки блискуче провела Євро-2012.

***

Тодішній президент УЄФА Мішель Платіні після завершення Євро-2012, з яким на «відмінно» впоралися Україна і Польща, висунув ідею в честь 60-річчя чемпіонатів Європи (ювілей буде в 2020 році) відмовитися від стандартної практики з одним або двома господарями континентальної першості, а натомість зробити «Євро для всієї Європи». Тобто, провести турнір практично по всьому периметру континенту.

Комусь така ідея не сподобалася. Як, наприклад, тодішньому президенту ФІФА Блаттеру, який заявив, що «чемпіонат Європи позбавили душі і серця». А ось Григорій Суркіс, який в той безтурботний час займав високий пост члена виконкому УЄФА, керівника комітету зі змагань національних збірних і почесного президента ФФУ, ідею Платіні назвав «геніальною». Не будемо зараз ламати списи з цього приводу, щоб не повести «слідство» за помилковим слідом. Сконцентруємося краще на суті питання.

Як би там не було, ідея про «Євро для всієї Європи» мсьє Платіні знайшла відгук у членів виконкому УЄФА. І в січні 2013 року він (виконком) дружно проголосував за таке нововведення. Згідно з рішенням, Євро-2020 мав пройти в 13 містах по всьому континенту. Матчі були розбиті на 13 «пакетів»: 12 стандартних, що включають в себе три зустрічі групового етапу і одну зустріч плей-оф (1/8 або 1/4 фіналу), а також один пакет, куди входять обидва півфінали і фінал. Всі матчі в межах однієї країни повинні проходити на одному стадіоні, в тому числі обидва півфінали і фінал. Кожна асоціація може подати дві заявки: одну на стандартні пакети і одну на півфінали/фінал. Заявки окремих асоціацій можуть представляти і одне, і два міста. І ось ще що важливо: мінімальна місткість стадіонів повинна бути наступною: 70 тисяч для півфіналів/фіналу; 60 тисяч для 1/4 фіналу; 50 тисяч для 1/8 фіналу і матчів групового етапу.

***

Всі бажаючі національні асоціації потрапити в число тринадцяти щасливчиків мали оголосити свої претензії і бажання, і в письмовому вигляді подати відповідні документи в Європейський футбольний Союз до вересня 2013 року. Таких охочих виявилося дуже багато - аж 32 заявки. Серед цього розмаїття була і Україна. Тодішній президент ФФУ Анатолій Коньков офіційно заявив, що «ми вважали за необхідне подати два стадіони – НСК «Олімпійський» та «Донбас Арену». Ми подали «Донбас Арену» по так званому пакету «стандарт», і «Олімпійський» - по пакету для півфіналів і фіналу». А трохи раніше з подібною заявою виступив і тодішній президент України Віктор Янукович, який в одному зі своїх інтерв'ю заявив, що «Україна буде подавати заявку на проведення Євро-2020».

ffu.ua

Але до квітня 2014 року - дедлайну від УЄФА - України в «урізаному» майже наполовину списку з 19 заявок не виявилося. Зате там виявилися Баку, Лондон, Мінськ, Брюссель, Софія, Скоп'є, Будапешт, Мюнхен, Копенгаген, Дублін, Більбао, Рим, Єрусалим, Амстердам, Санкт-Петербург, Бухарест, Кардіфф, Стокгольм і Глазго. У вересні того ж року виконком УЄФА від цих 19-ти заявок відсік шість, і Європа отримала озвучений вище список приймаючих міст (в підсумковому варіанті - за винятком Брюсселя, який не встигав побудувати новий стадіон, тому матчі, які спочатку повинні були пройти там, зі столиці Бельгії були перенесені на лондонський «Уемблі»).

***

Чому ж України не виявилося на другому етапі відбору, коли з 32-х залишилися 19-ть заявок? Як ви встигли переконатися, бажання у нашого політичного і футбольного керівництва прийняти черговий чемпіонат Європи начебто було. Але воно виявилося швидше фіктивним, ніж реальним. До того ж, потрібно було обов'язково врахувати важливий нюанс, що в Києві пройшов фінал Євро-2012, і ніхто б в УЄФА не проголосував за те, щоб в столиці України знову, через один чемпіонат Європи, відбувся головний матч турніру. Але, як нам вдалося дізнатися від одного з високопоставлених футбольних чиновників того часу, який побажав спілкуватися на правах анонімності, в першу заявку від України були включені відразу два міста - Київ і Донецьк. З тієї простої причини, що Янукович дуже хотів, щоб столиця Донбасу прийняла фінал Євро-2020. Але, оскільки «Донбас-Арена» не могла претендувати на «елітний пакет» перш за все тому, що розрахована тільки на 50 тисяч глядачів, а потрібно всі 70-т, то довелося на півфінали і фінал заявляти Київ, а Донецьк, відповідно, який повинен бути обов'язково присутнім в заявці - на стандартний пакет. Так і зробили. Тобто, публічно озвучили. Але коли всі навколо стали пліткувати про стратегічну помилку України та ФФУ, Янукович задумався.

Та й безпосередньо Платіні в одному зі своїх тодішніх інтерв'ю заявляв, що не голосуватиме за Київ у якості господаря фіналу Євро-2020. Ось тоді-то до нашого керівництва країни і дійшло, що з такою заявкою нам нічого не світить. Можна було зробити по-іншому - відкликати заявку «Донбас Арени» і залишити лише «Олімпійський», але не в якості претендента на «еліт-пакет», а на стандартний. В такому б випадку шанси нашого НСК зросли б у рази. І, швидше за все, Київ би опинився серед, як мінімум, 19-ти обраних. Але Янукович на той час вже помітно охолов до цієї ініціативи. У нього з'явилися проблеми набагато серйозніші. Було вже не до футболу. Та й озвучені цифри зловживань під час підготовки до Євро-2012 (мова йшла нібито про сотні мільйонів доларів) теж не додавали бажання Віктору Федоровичу знову вплутуватися в дорогий захід.


ffu.ua. Анатолій Коньков

Що ж стосується тодішнього президента ФФУ, то Анатолію Дмитровичу ця витівка заздалегідь була не до душі. Як стверджує наше інформоване джерело, Коньков занадто незатишно почував себе в публічному середовищі. Він хотів правити тихо і непомітно, щоб ніхто його не турбував ззовні. Крім платежів солідарності. Але не озвучити попередню заявку на проведення Євро він не наважився, адже занадто гучним був би гул несхвалення. А далі це питання свідомо було пущене на самоплив.

Гіпотетично можна було перекласти частину відповідальності у вирішенні цього питання на Григорія Суркіса, який небезуспішно займався проблемами організації Євро-2012. Але про подібне Коньков апріорі навіть подумати не міг, бо на дух не терпів свого попередника і вважав того «могильником» своєї тренерської кар'єри. Не міг глава ФФУ віддати на відкуп це питання і своєму найближчому оточенню. Тому що, з одного боку, цьому оточенню Митрович не довіряв, а кмітливості тих, кому довіряв, вистачило лише на спорудження на першому поверсі Будинку Футболу ковбасного ларька. Та й як у Януковича, у Конькова теж почалися проблеми з «легітимністю». Там уже було не до Євро. Тому деталізована, конкретна офіційна заявка України на проведення Євро-2020 навіть не була подана. Не до того було ...

УЄФА може спустити Україну в 2-й кошик при жеребкуванні Євро-2020

Тому і згасла так швидко затія провести в Україні Євро-2020, до ладу і не запалавши. Наша країна без варіантів була б своєю на цьому тотальному футбольному святі. Але через ярмарки марнославства і дурості втратила свій шанс.

Благо, що наша національна команда свій шанс не втратила.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Оцініть матеріал
(86)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

СРНА: «В росії є нормальні люди. Якщо щось скажуть... Тут у них важко»
Футбол | 26 квітня 2024, 22:38 22
СРНА: «В росії є нормальні люди. Якщо щось скажуть... Тут у них важко»

Директор «Шахтаря» з футболу розповів про ставлення до сербів та росіян

Як виглядає таблиця АПЛ після перенесених матчів 29-го туру АПЛ 2023/24?
Футбол | 26 квітня 2024, 12:00 0
Як виглядає таблиця АПЛ після перенесених матчів 29-го туру АПЛ 2023/24?

«Арсенал розгромив «Челсі», фіаско «Ліверпуля», впевнена перемога «Манчестер Сіті»

Коментарі 36
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
MaxUa
Думается, история носит куда менее детективный характер.
Евро-2012 - Украина и Польша.
Евро-2016 - Франция.
Евро-2020 - Нет городов ни из Украины, ни из Польши, ни из Франции.
norma_zap
А нам точно надо кусочек Евро? Исходя из событий 2014 года, и нас бы отсеяли, и мы бы сами отказались. И вообще, интересно, зачем устраивать у себя Евро, даже фрагментом и в нем не будет играть твоя сборная (Азербайджан, Белоруссия и др). Ведь обидно смотреть ЧМ или ЧЕ когда твоей команды там нет, а тут у тебя проходит турнир, а твоя команда среди зрителей.
Alex86 1
Вообще как-то странно то на евровидение денег говорили что нет, то зел про какие-то олимпиады мечтает, а между тем состояние "конфликта" не устранено
tank72063
Бред "сивой кобылы"....вернее,мерина сивого...
euro2012_za_2012euro
Изобретите машину времени и верните 18 ноября 2013 года !!!
Как минимум все станут моложе на 6 лет.
А вот насчет умнее - не факт.
Саша Яковенко
"Коньков априори даже подумать не мог,"
_____________________________________________
я угадаю автора статьи с пяти букв.
common_sense
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Alex86 1
А раша видать уже занесла лаве судя по матчу в Санкт-Петербурге и даже стадия указана куда тащит будут
D.Lanskoy
Давайте проще. Евро-04 Португалия, Евро-08 Австрия-Швейцария, Евро-12 Украина-Польша, Евро-16 Франция. Не только Киева нет среди городов для Евро-20, но ни одного из польских, австрийских, швейцарских, португальских и даже французских городов. Но "зрада" почему-то только из-за Киева. Просто это для украинцев национальный вид спорта.
Александр Шевченко
То есть мы будем два матча играть если так получиться считай на выезде? Ну типа если у нас в сопах будут Нидерланды и Венгрия у которых свои стадионы) Прикольно. Хотя вот у Польши, не последней сборной на данный момент тоже нет своего стадиона домашнего, интересно, чего они свой Народовый в Варшаве не подали?
Сергей Заскаль
Было,не было,хотели,не хотели.Всё это ерунда по сравнению с тем,что творилось в Киеве и Украине в то время.Ни один нормальномыслящий футбольный функционер не решился бы голосовать за нашу заявку.
ios201
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Владимир Копяк
Украина до сих пор кое-кому должна за ЕВРО 2012, на всякий случай... На тех соревнованиях заработали только УЕФА и наш Колесников положил себе в карман не один десяток миллионов вечно зеленых. Афера еще та была! Могу только представить, на какие деньги влетела бы Украина, получи они возможность провести в Киеве групповой этап ЧЕ! Так что все, что произошло - только к лучшему....Жалеть о случившемся может только Павелка со своей компашкой с АФУ, такие бабки уплыли от них....
comentraktor
Во всей этой куйне мне нравится одно. УЕФА заранее решило, что в группе В будут Дания и рашка, потому что города Питер и Копенгаген в списке и примут эту группу. Могли бы сразу без групповых их в финал отправить. Щаз ещё проанализирую игры этих фруктов на предмет пеналей и карточек их соперникам.
garik_trinity
Потому что всякие павелки у руля.
Maks7777
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил