Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 06 листопада 2019, 20:50
30775
29

Шевченко знайшов, ким замінити Степаненка. Іванісеня – ідеальний варіант

Олексій Сливченко вважає, що виклик до збірної України півзахисника «Зорі» - розумне рішення

| Оновлено 06 листопада 2019, 20:50
30775
29
Шевченко знайшов, ким замінити Степаненка. Іванісеня – ідеальний варіант
ФК Зоря. Дмитро Іванісеня

Виступ «Зорі» в нинішньому розіграші української Прем'єр-ліги - найвище задоволення. Після відходу Юрія Вернидуба луганська команда не покотилася вниз, як багато хто передрікав, а навпаки, знову повернулася на рейки прогресу, з яких раптово зійшла в останні місяці перебування біля керма колишнього головного тренера. Віктор Скрипник по-своєму і до дрібниць все налаштував в команді і тепер вона - одна з найбільш цікавих та видовищних в чемпіонаті України. Трохи статистики - по середньоматчовому володінню м'ячем «Зоря» друга в лізі після «Шахтаря», за кількістю ударів - друга, але вже після «Динамо», за інтенсивністю ведення єдиноборств та пресингу - перша. Так само як в лідерах УПЛ луганчани і за пасами з просуванням - статистичному компоненту, який досить добре відображає (хоча і з певними обмовками) прагнення команди грати в атакуючому стилі.

Зміни на краще, що відбулися в «Зорі», помітили, мабуть, всі шанувальники вітчизняного футболу. Однак далеко не всі зуміли розглянути футболіста, який грає одну з ключових ролей в організації гри луганчан. Мова про центрального півзахисника Дмитра Іванісеню, якого напередодні нарешті й абсолютно заслужено викликали в розташування національної збірної України на найближчі поєдинки проти Естонії та Сербії. Факс на Іванісеню з головної команди країни прийшов вперше, а тому для Дмитра цей виклик став дебютним. Це означає, що футболісту пора думати над тим, яку пісню він буде виконувати на обряді посвячення, який став при Шевченку традиційним, а нам з вами - детальніше познайомитися з кар'єрою та ігровими якостями Іванісені.

«Шахтар», «Іллічівець», «Динамо»...

Дмитро Іванісеня є уродженцем Кривого Рогу, а шлях у футболі починав в академії «Шахтаря». Традиційно для молодих гравців донецького клубу хавбек спершу повинен був пройти «обкатку» в «Іллічівці». Туди Іванісеню «гірники» віддали влітку 2016 року на правах річної оренди. У стані приазовців, які виступали на той момент в Першій лізі, Дмитро практично відразу ж отримав роль основного футболіста, тому як його здібності були чудово відомі Валерію Кривенцову, який очолив «Іллічівець» влітку 2015 року, а до того працював з юніорами «Шахтаря».

Однак у Першій лізі Іванісеня встиг провести за «Іллічівець» тільки 9 матчів, після чого 3 жовтня 2015 року в матчі проти «Полтави» отримав травму хрестоподібних зв'язок коліна. Лікування надовго вибило хавбека з ладу, а влітку 2016-го у нього закінчився контракт з «Шахтарем», продовжувати який в донецькому клубі не стали. Втім, керівництво «Іллічівця» вирішило надати Іванісені другий шанс, уклавши з Дмитром уже повноцінний контракт терміном на один сезон.

ФК Зоря. Дмитро Іванісеня

Щоправда, колишньої довіри з боку тренерського штабу «Іллічівця» Іванісеня вже не отримав. Справа в тому, що влітку 2016 року приазовців очолив Олександр Севідов, який не бачив для хавбека місця в складі своєї команди. Іванісеня зіграв в 6 поєдинках Першої ліги, «назбиравши» в них лише 234 хвилини. Для підтримки ігрової форми Дмитро був змушений виступати за дубль «Іллічівця» в рамках турніру Другої ліги.

У зв'язку з цим ні для кого не стало сюрпризом, що влітку 2017 року, коли «Іллічівець» вийшов в Прем'єр-лігу, змінивши попутно назву в рамках закону про декомунізацію на «Маріуполь», контракт з Іванісенею не був продовжений і хавбек отримав статус вільного агента. У ньому Дмитро перебував аж до лютого 2018 року, коли й отримав пропозицію з-за кордону. У Іванісеню повірили в Грузії, завдяки чому в житті та кар'єрі хавбека після «Шахтаря» і його маріупольського клубу-сателіта вигулькнуло «Динамо». Що правда, не київське, а тбіліське.

Не можна говорити, що Іванісеня в складі «Динамо» Тбілісі відзначався в чемпіонаті Грузії, але роль ключового футболіста своєї команди у нього була. Крім того, Дмитро опинився в топ-5 сезону за кількістю передач в розріз (друге місце) і пасів в останню третину (п'яте місце). Переважно тренерський штаб грузинської команди використовував Іванісеню на позиції правого (трохи рідше - лівого) центрального півзахисника, але бували випадки, коли український універсал виходив навіть в центрі оборони.

Повернення в Україну

Розіграш чемпіонату Грузії проходить за системою «весна - осінь», а тому нинішній рік Іванісеня розпочав у складі тбіліського «Динамо», де відіграв до літа, після чого на правах вільного агента перейшов до «Зорі», яку якраз прийняв Віктор Скрипник. Контракт між луганчанами і 25-річним виконавцем розрахований на два сезони.

Буквально відразу ж стало ясно, що Іванісеня зумів сподобатися Скрипнику, який в даний момент не бачить жодних альтернатив для цього хавбека в опорній зоні. Так, в «Зорі» Дмитро грає дещо глибше, ніж в Грузії, але від цього коефіцієнт корисності футболіста анітрохи не зменшився. Навпаки, в стані луганчан Іванісеня тільки прогресує. Виконуючи величезний обсяг роботи, новоспечений гравець збірної України прекрасно справляється із завданням зв'язування між собою ланок оборони та атаки. Зокрема, за кількістю передач в останню третину поля Іванісеня є лідером нинішнього розіграшу УПЛ, перевершуючи навіть показник Тараса Степаненка (169 проти 143 відповідно).

До речі, про Степаненка. Розуміючи, що Тарас не зможе зіграти в заключному матчі відбору на Євро-2020 проти Сербії (нагадаємо, наш опорник отримав червону картку в поєдинку з Португалією), тренерський штаб збірної України логічно не включив футболіста в число викликаних на найближчі ігри. Але з самого початку не було в списку й Іванісені, якого Шевченко вирішив довикликати.

Очевидно, тренери збірної України до останнього розмірковували, хто саме допоможе їм замінити Степаненка, адже роль цього футболіста в сучасній «синьо-жовтій» команді неможливо недооцінити (варто згадати товариський матч проти Нігерії і ту кількість проблем, яка приходила з центральної зони збірної України). У підсумку вибір припав на Іванісеню й він абсолютно логічний. Наголошуємо, саме логічний, тому як правильний він чи ні, покажуть тільки найближчі ігри нашої команди. Тут вже все в голові, руках та ногах самого Іванісені.

Що може дати збірній України?

Перш за все, Іванісеня - надзвичайно працездатний гравець. Про кількість передач в останню третину в рамках УПЛ-2019/20 ми вже говорили вище, але слід підкреслити, що Дмитро - абсолютний лідер чемпіонату України і за загальною кількістю виконаних пасів. Всього на рахунку Іванісені їх 811, в той час як у Степаненка, що йде другим у цьому статистичному компоненті, - 795. І знову волею-неволею напрошується порівняння з Тарасом. Що ж, подивимося на більш розширені цифри.

 

Як бачимо, за більшістю позицій Іванісеня вже зараз не поступається Степаненку, а по грі на оборону навіть трохи перевершує Тараса. Але тут варто говорити про об'єктивний фактор - все ж «Зоря» в УПЛ обороняється більше, ніж «Шахтар», тому у Іванісені банально більше можливостей проявити себе при роботі на захист.

В іншому ж цифри Іванісені практично як під копірку зняті з аналогічних показників Степаненка. Зрозуміло, що Тарас - куди більш досвідчений виконавець, який має на своєму рахунку сумарно трохи більше сотні матчів у єврокубках та за національну збірну України, в той час як Дмитро може похвалитися тільки скромними 8 поєдинками в рамках Ліги Європи, та й то на попередніх її стадіях. Однак в нинішньому розіграші УПЛ (а вона цілком може виступати своєрідним мірилом, так як обидва згаданих гравця більшу частину матчів в сезоні проводять саме в ній) Іванісеня - єдиний, хто реально може змагатися зі Степаненком по більшості ключових для футболіста центральної зони статистичних показників. Хіба це не привід перевірити футболіста в збірній і надати йому настільки заслужений шанс?

Крім того, варто говорити і про спектр дій Іванісені на полі. У порівнянні все з тим же Степаненком, теплова карта гравця «Зорі» в поточному сезоні УПЛ більш різнобічна й широка. Іванісеня намагається трохи ближче грати до флангів, рівномірно приділяючи увагу переведенням гри на кожен з них.

 

Чи вийде у Іванісені зробити так, щоб нинішній виклик в збірну став початком регулярних туди запрошень? Покаже тільки час та робота самого Дмитра в складі головної команди країни. Однак скептикам варто згадати, що той таки Степаненко одним з ключових футболістів для «синьо-жовтих» став близько 5 років тому, коли йому було 25. Зараз стільки ж Іванісені. Так, Тарас свій перший досвід в збірній України отримав значно раніше, але варто робити поправку на рівень клубу, в якому був на контракті Степаненко. Іванісеня подібного привілею позбавлений, а тому пробивається в збірну через «Зорю», що гідно не меншої, а можливо, навіть більшої поваги.

Головне, щоб прогрес, який намітився в грі та діях Іванісені обов'язково отримав тенденцію до продовження. Але, схоже, зайвий раз нагадувати про це хавбеку не потрібно. Він вперше в своїй кар'єрі дійсно отримав шанс виступати на найвищому рівні. Маючи можливість порівнювати, і розуміючи, що таке, наприклад, Перша ліга, або ж піврічні «канікули» в статусі вільного агента, хіба можна собі уявити, що в такий період можливо знизити до себе вимоги і грати по накатаній? Навряд чи. А тому будемо готуватися до моменту, коли Іванісеня вперше приміряє футболку національної збірної України і побажаємо хавбеку скласти серйозну конкуренцію для Степаненка та інших футболістів, що часто викликаються до її складу, додавши приємного головного болю тренерському штабу нашої команди.

Оцініть матеріал
(41)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЧС з хокею. Календар збірної України
Хокей | 25 квітня 2024, 10:00 5
ЧС з хокею. Календар збірної України

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Жуніор Мораес розповів, чим займатиметься після завершення кар'єри
Футбол | 25 квітня 2024, 12:57 0
Жуніор Мораес розповів, чим займатиметься після завершення кар'єри

Однак поки що форвард прощатися з футболом не має наміру

Коментарі 29
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
jekаfunny
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Саша Зардунов
Удачи!!!
serg
весь секрет в том, что это два брата - Иван и Сеня. На первый тайм выходит играть Иван, во втором на поле появляется Сеня, на самом деле все думают, что играет один и тот же человек. Поэтому Иванисеня может отыграть 4 тайма, вместе с дополнительным временем и совершенно не устанет. Просто катастрофически выносливый человек
Pavlo
Я помню как тут на сайте комментаторы ржали с новых приобретений Зари: Абу Ханна и Иванисеня. Типа Заря мусор один собирает. Ну-ну, интересно было бы их сейчас послушать.
Ещё бы Абу Ханну в сборную Германии вызвали Но это так, шутки, а в Заре он место основного защитника за собой забил.
Саша Зардунов
Команда особо уже ничего не теряет, пусть попробуют перспективного игрока. Хотя с первого раза сложно заиграть на своем уровне. Команда для него абсолютно новая. Нужно время чтобы притереться
Вова Чертрогатый
он пришелец... в нем их двое - Иван и Сеня!
Max Gor
Что значит правильный тренер. Выбирает лучших на данный момент, агрессивная тактика с контролем мяча и прессингом как это делают команду которые играют за титулы а не в роле статистов как получиться . Вот вам и результат. Шеву надо оставлять пока он сам не захочет уйти.
t2_romario
Хорошая статья, спасибо. Хотя не знал, что Севидов оказывается Юрий, а не Александр.
Mykola_nik
Давно треба костоломів міняти... і тоді буде гра в футбол а не з суддями
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Andre Petlyra
Кривбасс рулит Кривой Рог за тебя!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! УДАЧИ И ТОП КЛУБ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Дід Пихто
В матче с Эстонией можно выпустить, пусть бегает. С Сербией должен Сидорчук играть, если мы хотим достичь положительного результата
Andriy Bilozir
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
OKs100
Трансфермаркет оценивает силу этого опорника на уровне второй лиги, купить его можно за 100-200 тысяч долларов.