Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 29 жовтня 2019, 21:31
16723
12

Термінатори: гравці, які повернулися на топ-рівень після важких травм

Sport.ua згадує тих, кому довелося пережити складні випробування, але залишитися на плаву

| Оновлено 29 жовтня 2019, 21:31
16723
12
Термінатори: гравці, які повернулися на топ-рівень після важких травм
Твіттер

Травми є такою ж частиною футболу, як голи або жовті картки. На щастя, вони трапляються не так часто, як згадані вище явища, але коли відбуваються, то беззаперечно викликають не найкращі емоції у тренерів і вболівальників, не кажучи вже про футболістів, чиє здоров'я було підірване.

Куди гірше, коли футболіст отримує серйозне пошкодження, через яке надовго опиняється поза грою. В цьому випадку повернутися на колишній рівень далеко не так просто, і абсолютно не кожному вдається. Досить згадати випадок з хорватським нападником бразильського походження Едуардо, який добре відомий в Україні за виступами за «Шахтар». Ще до переходу в стан «гірників» форвард подавав великі надії в «Арсеналі», але день 23 лютого 2008 року назавжди змінив його життя як мінімум з точки зору футбольної складової. Тоді гравець «Бірмінгема» Мартін Тейлор грубо зіграв проти Едуардо, в результаті чого у хорвата трапився відкритий перелом ноги. Лікування зайняло близько року, і форвард все ж зміг повернутися в професійний футбол. Але подальша його кар'єра, хоч як крути, все ж пішла на спад...

Втім, сьогодні ми пропонуємо згадати інших футболістів – тих, кому вдалося після серйозних травм не тільки повернутися на поле, а й залишитися на справжньому топ-рівні. Хочеться вірити, що до їх рядів незабаром приєднається і центральний захисник «Динамо» Микита Бурда, який нині відновлюється після серйозної травми колінного суглоба. Не просто ж так його в команді називають Термінатор.

Петр ЧЕХ

У 2006 році в матчі з «Редінгом» чеський голкіпер «Челсі» Петр Чех отримав страшне пошкодження в зіткненні з гравцем команди-суперниці Стівеном Хантом. Страж воріт «синіх» першим опинявся на м'ячі, але опонент не став прибирати ноги і в підсумку жорстко в'їхав коліном в голову Чеху.

У Петра діагностували втиснутий перелом черепа, а лікарі спочатку поставили під сумнів можливість продовження кар'єри професійного футболіста. Однак Чех повернувся на поле, причому навіть раніше очікуваного терміну. Знову зайнявши місце в «рамці» лондонської команди, чеський воротар як ні в чому не бувало продовжив демонструвати топ-рівень гри. Що правда, щоб уникнути ризику, йому довелося відтепер назавжди носити на голові спеціальний шолом. Завдяки цьому атрибуту Чех отримав знамените прізвисько «Танкіст».

«Челсі» Чех покинув в 2015 році, після чого чотири сезони відіграв за «Арсенал». Кар'єру футболіста чеський кіпер завершив влітку нинішнього року, коли йому виповнилося 37 років. Петр не пішов з футболу і нині працює консультантом в «Челсі».

Франческо ТОТТІ

У лютому 2006 року в поєдинку чемпіонату Італії між «Ромою» та «Емполі» захисник «адзурі» Рікард Ванільї грубо збив гравця «вовків» Франческо Тотті, в результаті чого той невдало впав і отримав травму. Медики діагностували у лідера «Роми» тріщину малої гомілкової кістки та розтягнення зв'язок гомілкостопу. Спочатку в пресі з'явилася інформація про те, що через пошкодження Тотті змушений буде пропустити фінальну частину чемпіонату світу-2006 в Німеччині.

Однак Тотті усіма силами прагнув одужати якомога швидше. У його ногу були вставлені спеціальні металеві пластини, закріплені гвинтами в районі щиколотки. Під час періоду відновлення Тотті в лікарні навіть відвідав тодішній прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі. В середині травня Франческо зумів повернутися на поле, а згодом і поїхати на ЧС-2006. На світовій першості Тотті провів за Італію 7 матчів, забивши 1 гол, чим допоміг «Скуадрі Адзуррі» здобути «золоті» медалі турніру.

Ігрова кар'єра Тотті тривала до 40 років. Повісити бутси на цвях лідер «Роми» вирішив лише влітку 2017 року, ставши на той момент справжньою легендою в історії «вовків».

ФЕРНАНДІНЬО

У вересні 2010 року ключовий центральний півзахисник «Шахтаря» Фернандіньо отримав травму в поєдинку проти «Оболоні». У протистоянні з гравцем команди-суперниці Владиславом Лупашко бразилець пошкодив ногу, внаслідок чого був змушений достроково завершити матч і покинути поле. Зроблений по гарячих слідах рентгенівський знімок показав, що у Фернандіньо поперечний перелом великої гомілкової кістки правої ноги. Після того, як став відомий діагноз, багато хто з футбольних лікарів був категоричний - продовжувати грати на топ-рівні Фернандіньо не зможе. Йому пророкували тихе і безславне повернення в чемпіонат Бразилії, причому не факт, що навіть в клуб із Серії А.

201 день знадобився Фернандіньо для того, щоб подолати наслідки травми і знову вийти на поле. Бразилець не тільки зміг повернути собі роль одного з ключових футболістів в «Шахтарі», а й через два роки перебрався на Туманний Альбіон, де 40 мільйонів євро на його придбання не пошкодував не аби хто, а сам «Манчестер Сіті».

У стані «городян» Фернандіньо відіграв уже практично стільки ж матчів, як і в «Шахтарі». Вигравши безліч трофеїв, бразилець довів, що навіть після важкого ушкодження можна повертатися на поле далеко не в якості статиста.

Санті КАСОРЛА

19 жовтня 2016 року стало «чорним» днем ​​для іспанського легіонера «Арсенала» Санті Касорли. Саме тоді хавбек в матчі Ліги чемпіонів проти «Лудогорця» пошкодив ахіллове сухожилля. Спочатку лікарі обрали консервативний метод лікування, але він не дав результату і в грудні Касорла ліг «під ніж». Втім, з першого разу лікарям не вдалося усунути проблему, і Санті пережив десять операційних втручань. Медичні маніпуляції призвели до сумних наслідків - в кров футболіста потрапила інфекція, яка призвела до гангрени. У певний період часу існувала серйозна загроза ампутації ноги. Сам Касорла згодом розповідав, що «інфекція буквально з'їла його сухожилля».

На щастя, на шляху Касорли попалися медики, які зуміли врятувати не тільки здоров'я, а й кар'єру для футболіста. Після курсу антибіотиків і пересадки шкіри, Санті повернувся на поле, хоча з «Арсеналу» йому довелося піти через закінчення терміну дії контракту. Іспанця прихистив «Вільярреал», який, по суті, і дав гравцеві путівку у великий футбол.

Всього Касорла випав з футболу через травму на 618 днів. Але в минулому розіграші Ла Ліги Санті був одним з найважливіших футболістів «Вільярреалу». Незважаючи на свої 34 роки, Касорла провів 35 поєдинків і відзначився в них 4 голами, а також 10 асистами. Це допомогло «Жовтій субмарині», яка переживає не найкращі часи в історії, зберегти прописку в еліті іспанського футболу.

Златан ІБРАГІМОВИЧ

20 квітня 2017 року у матчі-відповіді 1/4 фіналу Ліги Європи проти «Андерлехту» бомбардир «Манчестер Юнайтед» Златан Ібрагімович отримав серйозну травму коліна в результаті невдалого приземлення на газон. Обстеження показало, що у форварда «значні пошкодження зв'язок коліна». Ступінь серйозності травми була такою, що офіційні джерела навіть не конкретизували діагноз, обійшовшись узагальненою фразою. У ЗМІ відразу ж розповзлися плітки про те, що Ібрагімович змушений буде завершити футбольну кар'єру, тим більше, що на момент отримання травми Златану було вже 35 років.

Однак швед не здався. У своїх соціальних мережах він повідомив шанувальникам, що «обов'язково повернеться, причому ще більш сильним, ніж був раніше». У травні Ібрагімович переніс операцію і відбув на відновлення в США. При цьому, в пресу потрапила інформація від лікарів, які досліджували здоров'я Ібрагімовича, згідно з якою ті були вкрай здивовані станом колінних суглобів шведа. При таких інтенсивних навантаженнях медики очікували побачити куди більш «зношені» коліна, а тому прогноз на відновлення виявився дуже позитивним.

Ібрагімович не тільки повернувся в футбол, а й перепідписав з «Манчестер Юнайтед» новий контракт. Травма залишила Златана поза футболом на 210 днів - це найбільший простій у всій кар'єрі форварда, який встиг пограти за топ-клуби в Іспанії, Італії, Франції та Англії. У березні 2018 року Ібрагімович відбув до США, підписавши угоду з клубом МЛС «Лос-Анджелес Гелаксі», де вкрай успішно виступає і по сей день.

P.S. Безумовно, це далеко не всі відомі футболісти, які після дуже серйозних травм змогли повернутися на колишній неймовірно високий рівень гри. Крім того, можна згадати і Еріка Абідаля, якого на міцність випробовувала не травма, а серйозне захворювання, але француз все одно зміг повернутися на поле. Тому за допомогою коментарів кожен з читачів може легко нагадати нам ім'я тих гравців, які також заслуговують місця в нашому списку...

Олексій СЛИВЧЕНКО

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

The Guardian: Україна може вийти до чвертьфіналу Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 14:11 24
The Guardian: Україна може вийти до чвертьфіналу Євро-2024

Лідерами «жовто-синіх» британці вважають Мудрика та Судакова

Екс-чемпіон світу: Ф'юрі виставляє себе ідіотом. Знає, що потрапив у халепу
Бокс | 29 березня 2024, 01:57 0
Екс-чемпіон світу: Ф'юрі виставляє себе ідіотом. Знає, що потрапив у халепу

Карл Фроч прокоментував поведінку Тайсона перед боєм проти Олександра Усика

Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Александр Шевченко
А Хенрик Ларсон?
Nashwill
а де ж Джибріль Сіссе?
andriychornyy
Ар'єн Роббен - все життя з травмами
poltavaonelove
Эрик Абидаль
Ukraine_Kiev_Fan
Златан порвал кресты, не было никакого секрета и все СМИ знали это. Проблема в том, что после любой операции, связанной с крестами - теряется резкость. А вернуть себе мобильнось после восстановления в таком возрасте - неверпоятно сложно. Так, что он настоящий викинг.
Андрей
Про Ибрагимовича написать, что он "по сей день выступает за LA Galaxy", и это на спортивном-то сайте - это сильно...
Andrey Ivanov
Джек Уілшир, Марко Ройс, Ілкай Гюндоган
Vbolivalnyk-Peter
На моїй пам'яті травма Оуена найжорсткіша.