Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 10 грудня 2019, 10:56
27713
15

Топ-5 україно-російських протистоянь у боксі

Кличко и Усик били росіян, Сіллах и Шабранський – отримували від них

| Оновлено 10 грудня 2019, 10:56
27713
15
Топ-5 україно-російських протистоянь у боксі
Boxing Scene

В ніч з п’ятниці на суботу, з 18-го на 19-те жовтня,  відбудеться очікуваний по обидві сторони океану поєдинок у напівважкій вазі. Харків'янин Олександр Гвоздик поставить на кін свій титул WBC в об'єднувальному бою проти чемпіона IBF з Інгушетії Артура Бетербієва. Цим напівважкий дивізіон зробить один крок вперед до визначення безперечного лідера дивізіону.

Поза сумнівом, це україно-російське протистояння має статус супербою, але в історії були й інші великі поєдинки за участю боксерів з України та РФ.

Sport.ua пропонує вашій увазі п'ятірку найвизначніших україно-російських битв на професійному рингу.

1. Володимир Кличко vs Олександр Повєткін

Навколо бою витав небувалий ажіотаж, це, безперечно, був самий очікуваний, грошовий, великий і ще багато «самий» бій на пострадянському просторі. Повєткін завоював статус обов'язкового претендента на один з титулів Володимира Кличка ще в 2008 році, але команда «Російського витязя» всіляко відтягувала момент зустрічі з «Доктором Сталевий Молот» на рингу, розуміючи, що їхній боксер просто до цього не готовий.

У результаті бій був відстроченим на цілих п'ять років, і 5 жовтня 2013 року він, нарешті, відбувся. Промоутерські торги виграла сторона Повєткіна, тому «бій десятиліття» пройшов у Москві в СК «Олімпійський». Як показав поєдинок, Поветкин все ще не був готовим до такого «монстра» як Кличко.

Гегемон хевівейту в не дуже видовищному поєдинку з величезною кількістю клінчів упевнено розібрався з росіянином у дванадцяти раундах. Повєткіну за бій чотири рази було відлічено нокдаун, повне декласування підтвердили і бокові судді - тричі 119-104. Кличко захищає свої пояси WBA (Super), IBF, WBO, IBO та журналу The Ring і отримав за це переконливий гонорар у розмірі $17,4 млн.

2. Олександр Усик vs Мурат Гассієв

21 липня 2018 року ще один мегафайт по-пострадянськи пройшов на московському «Олімпійському». Українець Олександр Усик після категоричної заяви не їхати в Росію на бій проти Мурата Гассієва все ж передумав і відправився до столиці РФ.

Усик і Гассієв зобов'язані були зустрітися один з одним як фіналісти першого сезону Всесвітньої боксерської суперсерії (WBSS) у першій важкій вазі. Цей поєдинок визначав безперечного чемпіона в цій категорії, оскільки, окрім кубку Мухаммеда Алі, на кону стояли усі чотири головні світові трилітерні титули. Кримчанин поставив на кін пояса WBO і WBA, а його колега-осетин - IBF і WBA (Super). 

Як і попередній бій, це була показова прочуханка для хазяїна рингу. Усик не дав жодного шансу Гассієву, понадупевнено перебоксувавши його, що називається, «зводив до школи». Один суддя віддав усі 12 раундів Олександру, а двоє інших побачили перевагу Гассієва в одній з трихвилинок.

3. Володимир Кличко vs Султан Ібрагімов

23 лютого 2008 року на легендарній арені «Madison Square Garden», що в Нью-Йорку, відбулася грандіозна подія для суперважкої ваги. Уперше з 1999 року в «королівському» дивізіоні два чемпіони світу вийшли на ринг один проти одного. Володимир Кличко володів на той момент тільки поясами IBF і другорядним IBO, а його опонент Султан Ібрагімов - титулом WBO.

Вболівальники багато чекали від цього бою, але побачене відверто розчарувало. Ніхто із сторін не хотів ризикувати, але Кличко виглядав краще за рахунок свого фірмового джебу та переваги в габаритах. Найгостріший момент «побоїща» стався в 9-му раунді, коли дагестанський боксер, пропустивши пару двійок поспіль, трохи не опинився в нокдауні, але від цього його врятували канати. Інтриги під час оголошення суддівських записок не було. 119-110, 117-111, 118-110, і Кличко стає новим об'єднаним чемпіоном у хевівейті.

Ймовірно, такий снодійний виступ Володимира став причиною того, що він не боксував в Штатах після цього аж до 2015 року.

4. Сергій Ковальов vs Ісмаїл Сіллах

30 листопада 2013 року в Квебеку (Канада) в «Pepsi Coliseum» на розігріві у Адоніса Стівенсона російський панчер Сергій Ковальов проводив перший захист титулу WBO у напівважкій вазі. Його «партнером по танцю» став маріуполець Ісмаїл Сіллах.

На той момент українець мав лише одну поразку, яку багато хто вважав випадковістю, лакі-панчем у виконанні іншого росіянина - Дениса Грачова. У Сіллаху бачили того, хто за рахунок своєї техніки, футворку і швидкості зможе доставити новоспеченому чемпіонові чимало проблем. Інтерес до бою підігрівав і треш-ток Ісмаїла.

Але «борода» завжди була слабкою стороною Сіллаха. У другому раунді «Крашер» відправив у нокдаун візаві, і відразу ж добив його, відправивши у глухий нокаут.

5. Сергій Ковальов vs В'ячеслав Шабранський

Після перемоги над Сіллахом Ковальов продовжив свій чемпіонський хід, прибравши до рук ще і пояси WBA (Super) з IBF. Але кінець челябінцеві як непереможеному боксеру поклав Андре Уорд, який двічі поспіль його переміг.

25 листопада 2017 року в «Hulu Theater» комплексу «Madison Square Garden» Ковальов повертався після тих програшів, і у нього відразу ж з'явилася можливість повернути свій найперший світовий титул - WBO. Пару в бою за залишену Уордом регалію йому склав колишній «отаман» з Житомира В'ячеслав Шабранський.

Як і Сіллах, Шабранський впав від ударів челябінця в 2-му раунді. Для В'ячеслава все почалося жахливо - два нокдауни у стартовій трихвилинці. У наступному раунді йому знову було відраховано нокдаун, і незабаром після цього Ковальов змусив рефері дати відмашку.

Сергій ЛЕБЕДЄВ

Оцініть матеріал
(59)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин