Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 11 жовтня 2019, 20:42
38334
70

У збірну приїхав кращий Ярмоленко. Андрій вже місяць тягне Вест Хем

Sport.ua – про ренесанс другого кращого бомбардира в історії збірної України

| Оновлено 11 жовтня 2019, 20:42
38334
70
У збірну приїхав кращий Ярмоленко. Андрій вже місяць тягне Вест Хем
ФК Вест Хем

Важко сперечатися з тим, що Андрій Ярмоленко проводить кращий відрізок з тих пір, як він покинув «Динамо» влітку 2017-го. На старті поточного розіграшу АПЛ українець вже забив три м'ячі при шести виходах в основі - і це чудовий показник. Але ще важливіше, що Ярмоленко користується беззастережною довірою тренера «Вест Хема» Мануеля Пеллегріні. Навіть коли в кінці серпня українець виглядав слабко і ледь потрапляв у ритм гри «Молотобойців», чилійський наставник залишав його на полі, щоб він швидше набирав форму.

Багатьом фанатам це відверто не подобалося, і вони обурювалися в соцмережах, але Пеллегріні не звертав уваги і наполегливо награвав українця на його рідній позиції - справа в атаці. Такої довіри у Ярмоленка не було в Дортмунді, де його спершу намагалися переробити в центрфорварда, а потім взагалі посадили на лавку.

Та й взагалі, якщо поглянути на ситуацію ширше, жоден інший український футболіст сьогодні не може похвалитися твердим місцем в основі в топ-лігах. Зінченко грає через раз, Малиновський частіше виходить на заміну, Шахов – нечастий гість у основі, Лунін – без коментарів.

***

В цьому плані Ярмоленко відірвався від усіх дуже далеко. Прямо сьогодні він не просто постійно грає в основі, але і має значний вплив на результати «Вест Хема». Голи – вершина айсберга. Так, Ярмоленко вже встиг вразити ворота «Норвіча», «Борнмута» та «Манчестер Юнайтед». Але ще важливіше, що він анітрохи не випадає з гри, а часом навіть її веде.

У матчах з «МЮ» і «Борнмутом» Андрій сумарно виконав 15 точних вертикальних передач - це один з кращих показників в команді. Навіть в програній грі з «Кристал Пелас» українець примудрився протягнути м'яч вперед на солідні 151 метр, з яких на веденні - 46.

Уже з цих цифр видно, що Ярмоленко робить ставку більше на пас, ніж на прориви по флангу. Це було очікувано, враховуючи недавній розрив ахілового сухожилля, через яке вінгер не грав майже рік. З іншого боку, на «носовій хустинці» Андрій вже зараз цілком переконливий - з «МЮ» він зробив 4 вдалих обведення при 6 спробах, з «Борнмутом» - 3 при 4.

Найважче Ярмоленку довелося в матчі проти «Кристал Пелас» - там йому вже було явно не до обведень. Якщо в попередніх іграх з «Борнмутом» і «МЮ» Андрій був серед кращих в «Вест Хемі» за кількістю торкань м’яча всередині чужої штрафної, то проти «Орлів» він лише раз отримав м'яч у небезпечній зоні і не завдав жодного удару.

Причин тут відразу кілька. По-перше, у «Пелас» потужний лівий фланг, де удвох обороняються та атакують Джефф Шлупп і Патрік ван Аанхолт - атлети, яких пошукати. По-друге, після яскравих перфомансів українця з «Борнмутом» і «МЮ» Рой Ходжсон кинув дійсно великі сили на його нейтралізацію.

Що порадувало - навіть по такій грі Ярмоленко не знітився і не виключився. Він відійшов глибше, виконав десяток нетипових для себе довгих передач і навіть під потужним тиском рідко втрачав м'яч. За всю гру у українця 9 втрат, тоді як у його партнера Феліпе Андерсона - 17.

При цьому всі удари, які завдав «Вест Хем» з меж штрафного, були виконані після кросів саме з флангу Ярмоленка, а сам Андрій лише дивом не став автором гольової передачі - Себастьян Аллер після його прострілу примудрився з метра влучити у воротаря «Кристал Пелас» . Все це сумарно гарантувало українцеві непогану оцінку за матч.

***

Варто зазначити, що Ярмоленко не тільки добре розпоряджається м'ячем, беручи участь практично у всіх гольових атаках «Вест Хема», а й дуже багато рухається, в тому числі в обороні.

У матчах з «МЮ» та «Кристал Пелас» Ярмоленко нав'язав суперникам по 10 єдиноборств в атаці, з «Борнмутом» - 6, але при цьому зробив 7 підбирань на своїй половині. Багато вболівальників «Молотобійців» після гри з «МЮ» акцентували увагу не тільки на голі, а й на підкаті Ярмоленка, який у стрибку врятував команду від удару по порожніх воротах.

Андрій дійсно не зупиняється ні на секунду, і це дає свої плоди. Алан Ширер на британському телебаченні звернув увагу на блискучий маневр українця перед голом у ворота «МЮ» - спершу він відпасував в один дотик, потім пішов на фланг, зробив фальшиве забігання, повернувся з офсайду через центр і моментально включився в епізод, одним дотиком відігравши 80 -мільйонного Магуайра!

Видатна самовіддача і відмінна фізична форма - найперші причини успіху Ярмоленка на старті цього сезону. Після розриву ахіллового сухожилля розраховувати на подібне було складно, але Андрій ділом довів, як сильно хоче грати в АПЛ. І сьогодні пожинає заслужені плоди своєї багатомісячної роботи. Фанати вже склали про нього пісню, його обличчя на всіх рекламних банерах «Вест Хема», він - незмінний учасник іміджевих акцій клубу. Партнери і тренер - в захваті.

«Ярмоленко демонструє найвищий рівень. Ми хочемо пасувати на нього ще частіше. Він особливий гравець. Ми знаємо, що коли м'яч у нього, щось обов'язково станеться», - каже правий бек Райан Фредерікс. Згоден з ним і молодий центрбек Ісса Діоп: «Всі знають якості Ярмо. У нього була довга перерва через травму, але зараз він повернувся і дуже допомагає нам. Ми всі - його великі фанати».

Відносно тренера Мануеля Пеллегріні, то він, здається, нітрохи не здивований успіхом українця в АПЛ: «Андрій - особливий гравець. Ми взяли його, тому що він дуже технічний півзахисник. Він забивав багато голів протягом всієї своєї кар'єри. Я дуже задоволений виступом Ярмоленка і зазначу, що він не тільки забиває, він ще й не втрачає жодного м'яча під час гри і завжди дуже багато працює на полі».

***

У 2014-17 роках «Динамо» було справжньою «командою Ярмоленка». Про «Вест Хем» поки цього сказати не можна, але вже зараз Андрій причетний приблизно до 3/4 всіх очікуваних голів (xG) «Молотобійців».

Далекосяжні висновки робити не будемо, це було б необачно, але поки що тенденція радує. Нехай Андрію вже 30 років, і думати про топ-клуб йому вже пізно, але на один-два хороших сезони в англійському середняку він безумовно напрацював.

Андрій міг залишитися в Україні і без найменшого напруження косити гроші, на класі забиваючи пачки голів «Карпатам» і «Ворсклі». У Києві йому б ніхто словом не дорікнув - в «Динамо» він без двох хвилин жива легенда. Але Ярмоленко покинув тепличні умови УПЛ заради жорстокої конкуренції за кожну ігрову хвилину в топ-лігах.

І на відміну від того ж Коноплянки, Андрій не просто зірвався з місця - він змусив себе вивчити мову і працювати на кожному тренуванні, немов у фіналі ЛЧ. Ця ін'єкція славнозвісного західного менталітету для незвиклого до таких навантажень 28-річного організму вилилася в дві важкі травми. Але і тут Ярмоленко не здався і цілий рік вкалував на тренажерах, щоб повернутися.

Така відданість своїй справі повинна бути винагороджена. І хочеться вірити, що поява пісні про Ярмолу на лондонських стадіонах - це тільки початок.

Роман СИНЧУК

Фото - офіційний сайт Вест Хема

Оцініть матеріал
(48)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 70
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Александр Шевченко
Удачи лучшему укранскому игроку современности. Надеюсь порадует болельщиков голами против Литвы и особенно Португалии. Представляю, что будет твориться на Олимпийском, если Ярмола забьет португезам.
«УАФ– М а ф і я!»
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Sunrise
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Доброгорский Юрий
Горды тобой. Успехов!
Pro100ecspert
Заб'є Литві
nomad
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
«УАФ– М а ф і я!»
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Empty
состав щас по игре лучше даже чем с Шевой Ребровым и Лужным ..
один Коноплянка сдулся и уровень уже не наберет судя по всему
viktor112007
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
jekаfunny
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
SKIF1927
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
«УАФ– М а ф і я!»
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Sauron
Все по делу.
Другим нашим игрокам на Ярмолу надо равняться в первую очередь в плане отношения к футболу и к команде, в которой играешь.
cucumber
Рад за Андрея! Очень важно, что он раскрепостился. Вспомните как он отмораживался в Динамо Киев, говорил что он не футболист, фактически всех слал на 3 буквы. И как сейчас превращается в одну из главных медийных персон легендарного английского клуба хоть и середняка. Желаю Ярмоленко не сбавлять обороты, побольше забивать и отдавать голевых передач.
jekаfunny
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Женя Шкут
ребят, такие как Manticora это модераторы сайта которые пишут провокативные сообщения под каждой статьей с главной целью, чтобы посетители реагировали и комментировали побольше, тем самым создавая иллюзию популярности и активности на ресурсе.
Dirkochelo
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Iniesta-73.
Это все хорошо, что Ярмола набрал форму, но вот наша сборная показывает хороший футбол, за счет хорошего центра Зины и Малины, по словам автора, не имеющих постоянного места в основе своих команд!
jekаfunny
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Александр Шевченко
Пистец, ДЕД ВАДО ДАЕТ. Сколько у этого беззубого акков? Клавд, ВВВ, wado... . Это ж надо на старости лет такой фигней заниматься. И мову продолжает насиловать, со своим "Кіїві"