Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 05 жовтня 2019, 19:22
2617
1

Чому в цьому сезоні Суперліга буде набагато цікавішою. Частина 1

Прев’ю сезону від Sport.ua

| Оновлено 05 жовтня 2019, 19:22
2617
1
Чому в цьому сезоні Суперліга буде набагато цікавішою. Частина 1
БК Хімік

Розпочався новий сезон в українському баскетболі, і уже можна відзначити, що зросла конкуренція за призові місця. Якщо в минулі роки на титул претендували одна-дві команди, то зараз навіть новачки можуть здивувати, тим паче, такі. Ми складемо свій рейтинг команд, подивимось, хто з чим входить у регулярку та оцінимо склади команд.

В першій частині матеріалу про тих, хто, на нашу думку, навряд чи потрапить до финальної четвірки. Отож, поїхали

9. Харківські соколи

Команда з Харкова повинна була розпочинати ігровий рік у Вищій лізі, та через зняття іншої місцевої команди – «Політехніка», його місце зайняли саме «Соколи». Це вже зовсім не та команда, яка в попередньому році навіть не пробилась до топ-8 східної конференції. Основу команди складають легіонери, а їх у клубу аж чотири. В передній лінії варто відзначити потужного Юджина Тіга, який зі своїми габаритами зможе скласти конкуренцію будь-якому центровому. За рахунок великого досвіду він вміло вибирає позицію на майданчику та завершує атаки з високим процентом реалізації. «Соколи» з Тігом і без нього – дві різні команди. Коли Юджин відпочиває – це швидка команда, яка втікає у швидкі відриви, а допомагає у цьому Зак Джексон. Цей гравець може стати ключовим фактором у побудові командних дій. Його варіативність в атаці суттєво спрощує задачі іншим гравцям, а вміння самостійно завершувати атаки лише збільшує варіативність гри в нападі. За допомоги інших легіонерів ця суміш може стати вибуховою та давати плоди у вигляді великої результативності.

БК Харківські соколи. Володимир Коваль

Литовець Паулюс Жаліс є доволі креативним гравцем, який вміє і захищатись, і атакувати. Він виконує багато чорнової роботи, яка не завжди помітна на паркеті. Відзначається своєю стабільністю на паркеті, вмінням виконувати поставлені задачі. Що ж до ще одного легіонера, Каріма Джамара, то він останнім приєднався до команди. Його метою є заміна Деона Бертона, який провів з командою передсезонні збори, але покинув розташування через сімейні обставити. Додамо сюди ще декількох українських гравців, які мають досвід виступів навіть на рівні збірної. Пер за все, це Ігор Бояркін та Дмитро Липовцев, який спеціалізується не лише у звичайному баскетболі, але й у грі 3х3. Окрім них, до команди приєднались гравці Суперліги – Дмитро Тихонов, Роман Козлов та Олександр Тарасенко. З нижчого дивізіону польського чемпіонату підписали Андрія Шаповалова.

Для глобальних успіхів, підопічним Володимира Коваля потрібно буде підсилювати глибину складу. Якщо витягувати окремі матчі ці хлопці ще зможуть, то від великої кількості програних саме в кінцівці матчів, нікуди не подітись. Ще однією перевагою буде те, що на команду нічого не тисне – до старту вони підходять у ролі новачків-аутсайдерів, здатних здивувати в окремих поєдинках.

8. БК Одеса

Чого очікувати від одеситів – важко сказати на даний момент. Команда найпізніше розпочала підготовку до сезону, входить у нього лише з трьома товариськими матчами, та й глибини складу поки явно не вистачає. Якщо в минулому сезоні в ротації було багато прибалтів, зокрема, латвійців, то зараз це лише американці. Їх, як і у «Соколах», теж чотири. Лідером команди, і головною надією буде Брюс Мейсі. Власне це і є головним успіхом одеської команди – збереження свого найкращого гравця минулого року. Приїхавши в Україну на початку цього року, він одразу ж дав зрозуміти, що є гравцем високого класу. Мейсі показав себе гравцем, який може розігрувати різні комбінації, вчасно віддавати та самостійно завершувати, не боячись брати відповідальність на себе. Якщо не Брюс, то хто?...

БК Одеса

Знову повернувся Клим Артамонов, який уже не вперше поповнює склад «Одеси» перед стартом сезону. Минулий сезон він проводив у другій лізі Іспанії, і важко сказати, що цей досвід був вдалим. З українських новачків варто відзначити і Дениса Носкова, який минулий сезон провів у столичному «Київ-Баскеті», не отримуючи достатньої кількості ігрового часу. Підписали і найкращого центрового чемпіонату Білорусі – Вадима Прокопенка, та гравець отримав серйозну травму і пропустить стартовий відрізок сезону.

Що ж до легіонерів, то вони, скоріше за все, не будуть грати ключових ролей у команді. Форварди-центрові Майкл Холоуей і Рамел Браун не вражають своєю універсальністю, а захисник Річард Лі не завжди стабільний та не має великого досвіду. На передсезонному турніру у Кам’янському ці гравці проявили себе, але й показали свої мінуси. Недостатні габарити у центрових, зайва вага у Лі. Ось так буває. Без своєчасних передач їх легко перекрити у нападі, хоч у трьохсекундній зоні можуть заважати супернику легко набирати очки. Прогнозуємо, що суперники давитимуть на ці місця, змушуючи гравців заробляти фоли за рахунок недостатньої антропометрії.

У команди немає перспективної молоді, легіонери не вразили перед стартом сезону, тому не слід очікувати від команди з півдня чогось фантастичного. Якщо вдасться по ходу сезону підсилити склад – можна сподіватись на боротьбу за 4-6 місце, та якщо все залишиться незмінно, підопічні Олега Юшкіна завершать боротьбу ще у першому раунді плей-оф. Основними конкурентами для «Харківських соколів» є саме одеська команда. Очікуємо на боротьбу за останні прохідні місця між цими командами.

7. МБК Миколаїв

До кінця не було зрозуміло, чи зможе МБК розпочати свій виступ. Влітку, після тривалої хвороби помер президент клубу Микола Бобров, а вибори нового нагадували справжній трилер. Новим президентом став Андрій Черепанов і ситуація нормалізувалась.

Передсезонна підготовка розпочалась досить рано. Перепідписавши основних гравців минулого сезону (Зотов, Адедіран ,Приймак, Онуфрієв), запросили ще Максима Луценка. При цьому, команда провела збори у Болгарії, зіграла декілька спарингів з литовськими командами та взяла участь в товариському турнірі у Кам’янскому, де навіть змогла обіграти «Запоріжжя» та «Харківських соколів».  Ще до недавніх пір миколаївська команда була однією з небагатьох, хто грав лише українським складом. Все змінилось в минулому сезоні, коли було підписано нігерійського захисника Кейта Омоеру, який у цьому сезоні змінив клубну прописку. Влітку на перегляді був американський захисник ДжаДанте Фрай, та він не зміг вразити тренерський штаб та швидко покинув розташування команди. Уже перед стартом сезону миколаївці запросили на перегляд добре відомого нам Кервіна Брістоля, який в Україні виступав за «Одессу», «Будівельник» і все той же МБК «Миколаїв». Ще одним гравцем став Давел Робі, який також отримає свій шанс на трай-ауті.

Після минулого сезону, коли вдалось якісно закрити позицію першого номера нігерійем Омоерою, перед Віталієм Чернієм знову стоїть така задача. Чи зможе стати таким гравцем Давел Робі, ми поки не знаємо, та тренерський штаб і вболівальники дуже б цього хотіли. Допомагати йому будуть українці Зотов і Луценко. Віталій явно прогресує під керівництвом Чернія, в минулому сезоні навіть потрапивши до Матчу всіх Зірок. В нападі ключовою опцією буде сам він. На його плечі лягатиме опція розіграшу атаки. Що ж до гри в красці, то тут «Миколаїв» може розраховувати на Адедірана, який, попри свій поважний вік, показує баскетбол найвищого класу, вдало підбираючи та завершуючи атаки. Допомагатиме йому Кервін Брістол та Антон Давидюк, який в силу певних обставин, отримуватиме менше ігрового часу. Також в заявку попали молоді Кирил Мещеряков, Роман Липко та Денис Бобров, та наврядчи їх варто очікувати на майданчику у серйозних матчах, а таких буде дуже багато. Таким буде кожен…

6. БК Хімік

Минулорічний чемпіон входить у сезон з чималими втратами. Влітку навіть були питання про зняття «Хіміка» з чемпіонату у зв’язку з фінансовими проблемами. Вилилось це у втрату деяких основних гравців, які поповнило розташування інших клубів, і не лише українських. Так, Сергій Павлов приєднався до литовського «Пьєно Жвайгджес», Віталій Мальчевський, Олександр Антіпов та Ілля Сидоров продовжать кар’єри у «Прометеї», Діон Едвін -  у «Київ-Баскеті». Як бачимо, не вдалось не лише зберегти склад, а ще й посилено головних конкурентів, які вміло скористались фінансовими проблемами южненців. Враховуючи це, до основи підпускаються молоді виконавці, які провели міжсезоння у таборах своїх збірних – хто національної, хто молодіжної, хтось же – університетської.

Розпочали підготовку до нового сезону з підписання легіонерів. Такими стали Айзея Уільямс, Ейверіл Угба та Лью Салліван. В такому складі южненці провели декілька товариських матчів, зокрема, у Литві з місцевими командами. Навіть поразка у Суперкубку України показала, що підопічні Віталія Степановського можуть додавати, особливо помітно це було у другому поєдинку, який Хімік зміг завершити на свою користь.

Важко переоцінити роль першого номера, тим паче у «Хіміку» Степановського, де гравці повинні вміти буквально все. Плеймекер повинен вміти розігрувати атаки, брати відповідальність на себе, атакувати з-за дуги та знаходити партнерів у відкритих позиціях. В минулі роки цю позицію закривали легіонери, які на диво швидко адаптовувались до українського чемпіонату і зарекомендували себе з найкращих сторін. Таким у минулому сезоні був Діон Едвін, який зараз виступає у «Київ-Баскеті», а зараз цю роль має відіграти Айзея Уільямс, який перейшов у «Хімік» з богарського Ямбола. По стартових поєдинках було помітна незіграність з партнерами, але це лише старт сезону, і є куди прогресувати. Допомагати йому буде український десант молодих гравців – Горобченко, Ковальов, Войналович. Останній претендує на звання найкращого молодого гравця України, і це він стабільно доводить на молодіжних Євробаскетах усіх років. Він відчуває довіру тренера і проводить багато часу на майданчику, можучи закрити декілька позицій. При цьому, у гравця відмінно поставлений кидок.

Що ж до інших легіонерів, то вони поки не є ключовими у «Хіміку». Угба і Салліван можуть кинути з-за периметра, та ще не розкрили увесь свій потенціал. Вони швидкі, але не достатньо габаритні для своїх позицій, тому часто програватимуть боротьбу за вигідну позицію.

Минулорічне чемпіонство стало дещо несподіваним, та ще важче буде в новому, адже суперники стали сильнішими, а свій склад явно не назвеш повністю збалансованим…

Дмитро АНДРУХІВ

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
nomad
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил