Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Франція
| Оновлено 28 вересня 2019, 01:10
31960
15

Неймар рятує ПСЖ і самого себе

Sport.ua — про незвичну ситуацію, в якій опинився найдорожчий футболіст планети

| Оновлено 28 вересня 2019, 01:10
31960
15
Неймар рятує ПСЖ і самого себе
ФК ПСЖ. Неймар

Важко грати, якщо тебе не цінують. Але ще гірше, коли цінують, але все одно вимагають вимітатися.

Жоден уболівальник «ПСЖ» не стане заперечувати геніальність Неймара як футболіста. Однак якщо запитати у паризьких фанатів, чи хочуть вони бачити бразильця в команді, то відповідь буде категоричною.

Звичайно, вони не пробачили йому бажання повернутися до «Барселони». Нехай сам Неймар влітку і мовчав, за нього говорили численні інсайди, статті в пресі і коментарі його оточення. Останньою краплею стала новина, мовляв, бразилець готовий доплатити 20 млн євро зі своєї кишені, аби трансфер здійснився.

Ще пару тижнів тому здавалося, що це був той самий Рубікон, після якого залишатися в Парижі Неймару було неможливо, та й взагалі небезпечно. Але потім «ПСЖ» загнув несусвітню ціну, «Барса» вийшла з переговорів, і бразилець опинився в найгіршому становищі з можливих.

***

Заново наводити мости, які сам же і спалив — та ще задача. Та й фанати — народ злопам'ятний. Відразу після закінчення трансферного вікна праве угруповання Collectif Ultras Paris нагадало Неймару про його зраду.

«У футбольному сенсі Неймар є одним з найбільших гравців свого покоління, але це далеко не найважливіше для нас сьогодні. Він намагався всіма способами перебратися в «Барселону», в стан одного з наших основних європейських суперників, дозволивши своєму оточенню говорити за нього.

 

 

У той час, як гравець не зробив публічної заяви, не кажучи вже про вибачення, він скоро повернеться на поле нашого «Парк де Пренс». Віраж «ПСЖ», в якому зібрані найбільш лояльні прихильники клубу, зобов'язаний показати, що його дії не можуть залишитися без наслідків. Тому ми запрошуємо всіх паризьких фанатів, які в той чи інший момент відчули себе скривдженими, показати Неймару, що він більше не має права робити помилки і що його шлях спокути буде довгим ... дуже довгим», - говорилося в заяві.

За словами моментально пішли дії. Під час домашньої гри проти «Страсбура» Неймара освистували більше, ніж ельзасців.

«20 мільйонів за зустріч з Мессі? «Ні» повіям в Парижі», «Його батько за хорошу ціну продасть його в Вілла Мімоза» (район Ріо, відомий своїми борделями) - приблизно такого змісту були банери на фанатській трибуні.

Грати під тиском з боку «своїх» неймовірно складно. Але на превеликий подив, влаштована уболівальниками обструкція вплинула на Неймара позитивно. Вперше за останній час він не валявся на газоні по кілька хвилин і не провокував суперників знущальними фінтами.

Із скривдженої дитини, якою Неймар був ще в минулому сезоні, він раптом перетворився в серйозного футболіста, який працює на благо команди, а не тільки себе. Він звично багато був на м'ячі і зробив 80 передач, завдав шість ударів по воротах, виконав чотири обводки (всі показники - найкращі в матчі), відходив в оборону, намагаючись брати участь в фірмовому гегенпресингу від Тухеля, а на 91-й хвилині забив геніальний переможний м'яч ударом в падінні через себе.

 

 

 
 
 

***

Якщо узагальнити, то Неймар зіграв так, щоб освистувати його було максимально незручно. Він навіть гол відсвяткував скромно і без помпи, не акцентуючи увагу на собі, як зазвичай.

Ще більше здивувало те, що бразилець знайшов правильні слова і після матчу, чого раніше з ним не траплялося практично ніколи.

«Це сумно. Але тепер я знаю, що кожен раз, коли я граю вдома, буде схожий на гру на виїзді. Всі знають, що сталося. Якщо вони хочуть мене освистувати, то нехай роблять це. Мені нема чого сказати уболівальникам. Вони приходять на стадіон для того, щоб підтримувати команду, і можуть робити все, що хочуть», - на цей спіч Неймара навіть його хейтерам відповісти було нічого.

Ефектний розгром «Реала» в Лізі чемпіонів, який парижани вчинили без бразильця (він дивився матч з трибуни через дискваліфікацію), дещо відсунув Неймара на другий план. Але вже в неділю він знову повернувся у всій красі.

У важкому матчі з «Ліоном» у «ПСЖ» не виходило зовсім нічого. «Ткачі» припаркували біля своїх воріт двоповерховий автобус і майже не переходили центр поля. Ді Марія, Бернат, Верратті - всі загубилися в скопищі тіл перед воротами «Ліона». І лише Неймар раз по раз штурмував цю стіну, аж поки на 87-й хвилині не пробив її, примудрившись вибратися з-під опіки відразу трьох (!) захисників.

***

Два тури - два шедеври. Такими темпами, терміни обіцяного фанатами довгого спокутування будуть серйозно переглянуті, а то і зовсім забуті. Але це лише в тому випадку, якщо Ней знову не зірветься.

Є такі люди, яких життєво необхідно тримати в узді - інакше вони обов'язково наламають дров. Поки Неймар знаходився в «Барсі» під пильним наглядом Хаві, Іньєсти і Мессі, він прогресував і давав результат. Але варто було йому вирватися на свободу в «ПСЖ», як моментально почалися проблеми.

Сьогодні Ней знову в узді - він оточений агресивними вболівальниками, частина партнерів його ледве терпить, а тренер при кожному зручному випадку нагадує, як форвард намагався покинути Париж. Та що там — навіть співвітчизник Леонардо, за чутками, відмовляється говорити з ним на рідній португальській, вимагаючи, аби Неймар вивчив мову країни, в якій грає.

Іншу людину така ситуація могла б і зламати. Але з Неєм сталося інше — під тиском з нього злетіла вся непотрібна мішура і понти, і він постав тим, ким є насправді — непоганим хлопцем, який любить і вміє грати в футбол. Звідси і результати.

***

Складно сказати, скільки це триватиме. Леонардо і Тухелю важливо не перехвалити бразильця і ​​гнути ту ж лінію. Але в цьому рівнянні є ще один непередбачуваний компонент — повернутий на грошах батько Неймара.

Саме його зусиллями кар'єра форварда вже кілька років рухається не до Золотого м'яча, а в прірву. Він залишив Нея без досвідчених піарників, менеджерів, замкнувши управління брендом на собі. Як підсумок — в рейтингу найбільш ненависних гравців планети Неймар поступається хіба що Серхіо Рамосу.

Ще одна ідіотська ідея батька — «платні друзі», які отримують гроші просто за те, що тусять з бразильцем. Якщо після прибуття в «Барсу» в 2013-му їх було трохи більше десяти, то зараз число досягло 30-40. Додамо до цього численних інстаграм-моделей, жодна з яких не знаходиться поруч з гравцем довше пари тижнів, - і отримуємо вигаданий, на сто відсотків фальшивий світ, де у кого завгодно поїде дах.

Сьогодні Неймар повертається у великий футбол, забиває голи — і це здорово. Але ще важливіше, що він потрохи одужує як людина і особистість.

«Я неговіркий і дуже замкнутий, намагаюся тримати язик за зубами. Інколи буває так, що я впадаю в розпач, гніваюся, вибухаю — і спілкуюся з людьми неправильно. Але я намагаюся це виправити. Я зробив кілька помилок, і щоб відновити впевненість, мені довелося заплатити велику ціну», — розговорився бразилець в недавньому інтерв'ю.

По всьому видно, що йому важко. Втім, повернення з фальшивого світу в реальний і не могло пройти легко. Але, в той же час, це єдиний шлях, пішовши по якому Неймар ще може отримати славу і велич, співмірні з його талантом. Час поки є, адже йому всього-то 27 років.

Роман СІНЧУК

Оцініть матеріал
(50)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Реал Сосьєдад – Реал Мадрид. Прогноз і анонс на матч чемпіонату Іспанії
Футбол | 26 квітня 2024, 12:41 0
Реал Сосьєдад – Реал Мадрид. Прогноз і анонс на матч чемпіонату Іспанії

Sport.ua разом із GGBET анонсує цікавий поєдинок у Ла Лізі

Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця
Футбол | 26 квітня 2024, 08:01 5
Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця

«Мілан» вступив у боротьбу з «ПСЖ», «Баварією» та «Манчестер Юнайтед» за Андрія

Коментарі 15
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Henriklarsson11
ну вот, сшибли корону и под ней стало видно человека. ему бы хорошего психолога и постараться от влияния отца отделиться
Максим Максимов
Мне кажется, что уже ничего его не спасет. Время идет очень быстро, а ему уже 27. Разве что он выиграет чм со сброной, а это будет непросто сделать. А так карьера в одном месте уже. (это я к тому, что великим игроком стать он не успеет, аля Месси или Рон)
Муґунот Уух
Когда он всеми способами рвал когти из Барсы парижских болельщиков както не сильно волновал его моральный облик
tima fialko
Чудова стаття.Правильних гравців і коментаторів завались,а зірок подібних Неймару раз,два...Пора змиритись,що зірки люди з особливим характером,який треба якщо не поважати,то сприймати.І за що така люта ненавість,що непорядного він скоів?Не подобається поведінка?Та то таке.Побажання Неймару витримати цей прес.Він його вже чомусь навчив.
sergeua
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Saar
Теперь Неймару нужно терпение и подставить "свинью" ПСЖ. Объясню. Дотерпеть до конца контракта. И не соглашаться на новый. Логично, что ПСЖ в таком случае будет пытаться его продать, чтобы не потерять деньги и выручить хорошую сумму. А в ответ, Неймар просто не захочет никуда идти. По окончанию, свободным агентом вернётся в ту же Барсу, в которую он хочет или ещё куда-нить, а ПСЖ останется без планируемого бабла за его трансфер.
D.Lanskoy
Статья хорошая, но рассуждения про то, что его кто-то держал в узде, а в ПСЖ он разошелся, это как-то... Неймар по натуре явный лидер, но в Барсе он сам себя держал в узде, чтобы раньше времени не высовываться, работать на команду, на Месси, и только потом со временем перебраться на позиции лидера. Что он и сделал, вытянув невероятный камбек против ПСЖ с 4-0 в гостях и пропущенным голом дома и никакой игрой Месси. Именно он стал лидером Барсы и поучаствовал во всех победных голах, 2 из них забив сам. И вот тогда руководство Барсы встало перед выбором - либо оно ставит на будущее, на Неймара, либо выбирает Месси, потому что 2 хозяйкам не место на одной кухне. Барса выбрала Месси, подписав с ним почти пожизненный контракт. И Неймар понял, что надо уходить. А он игрок такого уровня, что уйти он мог только в команду богаче Барсы. К сожалению, в АПЛ тогда гранды укомплектовались и не могли себе позволить Неймара, но подсуетились ПСЖ. Поначалу это был неплохой вариант, с прицелом на Лигу Чемпионов, и Неймар просто феерил в каждой игре, но потом стало скучно - уровень ПСЖ был гораздо выше всех во Франции, мотивация терялась, а в Лиге не получалось - то травмы, то стечение обстоятельств. А он в самом соку и на пике карьеры, хочет играть в лучшем чемпионате - а в ПСЖ как в золотой клетке, трансфер настолько поднял планку, что ни одна команда в мире не рискнет ее перебить. Как мне кажется, Неймар просто самая яркая жертва изначально порочной системы продажи и покупки игроков как гладиаторов, без особого их на то согласия. Что если игрок хочет уйти из команды, где у него не складывается, он не может этого сделать, поскольку связан контрактом. Даже не знаю, что нужно для этого изменить, тем более, что в других видах спорта то же самое. А также что делать с такими игрушками олигархов, как ПСЖ, которые играют в заведомо слабейших лигах - очевидно, что переход туда Неймара был ошибкой для его карьеры. Теперь Неймар вынужден смирить свою гордыню и все таки показывать класс. В лучшем случае, он сделает вид, что ничего не было и выложится на полную, а руководство и болельщики ПСЖ тоже сделают вид, что все забыто, особенно если ПСЖ сможет хотя бы выйти в финал ЛЧ. Но, похоже, ему действительно не стать таким, как Роналду или Месси, поскольку к 27 годам он так и не нашел свою команду, а это для футболиста важнее всего.
Akkerman65
Неймар отличный футболист, но таких, как он можно увидеть в каждой из лучших лиг Европы. Мог бы стать одним из лучших в мире? Конечно. А он лучше всех научился долго и мучительно лежать на траве. Жаль.
RomarioUA
Серхио Рамос - это подлая скотина, сделающая на поле любую грязную вещь ради победы своей команды. Об этом знают все. Поэтому даже его хейтеры считают его одним из лучших защитников в мире, не смотря на его возраст. Серхио Рамос играет, стабильно и предсказуемо подло, если так надо.
Ну а Неймара называют петушком даже болельщики Барсы))))
Нейма
MaxUa
Статья написана так, как будто фанаты на что-то влияют. Но это всего лишь иллюзия. Точно также, как избиратели вообще никак не влияют на решения политиков, точно также и фанаты не оказывают никакого влияния ни на политику клуба, ни на решения отдельных игроков.
Одно непонятно. Какой смысл создавать иллюзию, будто дети могут влиять на воспитателей детского садика.