Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 14 вересня 2019, 23:27
6229
3

Перший іспанський, або Для чого Ворсклі вихованець Барси Хуанма Гарсія

Олексій Сливченко розповідає про далеко непересічний трансфер полтавського клубу

| Оновлено 14 вересня 2019, 23:27
6229
3
Перший іспанський, або Для чого Ворсклі вихованець Барси Хуанма Гарсія
ФК Ворскла

5 вересня, коли літнє трансферне вікно в Україні і більшості європейських чемпіонатів нарешті закрилося, несподівано бабахнуло з Полтави. Місцева «Ворскла» оголосила про підписання іспанського захисника Хуана Мануеля Гарсії Рея, або просто Хуанми Гарсії. У стан «зелено-білих» легіонер перебрався на правах вільного агента, у зв'язку з чим «Ворскла» змогла без проблем зареєструвати новобранця для участі в українській Прем'єр-лізі і національному Кубку.

У комюніке, опублікованому з нагоди трансферу на офіційному клубному сайті, «Ворскла» повідомила, що «зуміла провернути безпрецедентний для українського трансферного ринку перехід, над яким працювала впродовж чотирьох місяців». Що ж такого незвичайного в цій угоді, і для чого «ворсклянам» знадобився Хуанма Гарсія, який став першим іспанським легіонером в історії полтавського клубу, ми і спробуємо розібратися.

Вихованець «Ла Масії» 

Хуанма Гарсія з'явився на світ 18 січня 1997 року в іспанському місті Аліканте, що входить до складу автономного співтовариства Валенсія. Перші кроки у футболі почав робити в академії місцевого «Ельче», але вже в 10 років потрапив на перегляд в «Ла Масію» - академію «Барселони». У стані каталонців Хуанмі Гарсії виявилося потрібним зіграти всього два поєдинки, щоб переконати наставників команди у своїй спроможності бути корисним. Керівники «Ла Масії» досить спішно попросили Хуанму Гарсію повернутися в Аліканте, щоб переговорити з батьками, отримати їх дозвіл на переїзд в Барселону, і як можна швидше інтегруватися в навчально-тренувальний процес академії каталонського гранду.

Ще до переїзду в «Барселону» Хуанма Гарсія вибрав для себе еталон захисника - його кумиром і зразком для наслідування став Серхіо Рамос. Після переходу в «Ла Масію» рівнятися довелося вже, скоріше, на Жерара Піке, ніж на одного з ключових гравців мадридського «Реала», але в цілому це не завадило стрімкому прогресу молодого футболіста. Він швидко розвивався і рухався вгору по сходах вікових груп і команд «Ла Масії». Уже в 16 років Хуанму Гарсію перевели в «Барселону» U-19, що було значущим досягненням в юнацькій кар'єрі.

ФК Ворскла

У першому ж сезоні з юніорами «Барси» Хуанма Гарсія виграв Юнацьку лігу УЄФА - аналог дорослої Ліги чемпіонів. У свої 16 років захисник провів 5 матчів в турнірі, незмінно виходячи в стартовому складі і проводячи на полі по 90 хвилин. Що правда, на стадії плей-оф Хуанма Гарсія вийшов лише одного разу - в чвертьфіналі проти «Арсеналу» U-19 (4:2), а ось в півфінальному і фінальному боях з «Шальке» (1:0) та «Бенфікою» (3:0) відповідно, участі не брав.

Після цього в «Барселоні» U-19 Хуанма Гарсія провів ще два сезони, але його прогрес в іспанському клубі якось застопорився і перспективи були незрозумілими. З цієї причини молодий бек вирішив не продовжувати контракт з «блаугранас», прийнявши пропозицію, яка надійшла йому з Туманного Альбіону.

Спроба закріпитися в «Ліверпулі»

В Англію Хуанма Гарсія прибув на підвищення. Звичайно, відразу ж потрапити в першу команду «Ліверпуля» з юніорів «Барселони» - завдання нереальне, але от можливість виступати за дубль «червоних» («Ліверпуль» U-23) здавалася для іспанського захисника дуже хорошим шансом продовжити професійний розвиток.

Цей перехід досить широко висвітлювався в англійській пресі, де Хуанму Гарсію характеризували як дуже здібного і перспективного футболіста. Високо оцінив потенціал новобранця й головний тренер дублюючого складу «червоних» Майкл Біл.

«Хуанма Гарсія - дуже різносторонній футболіст, який може зіграти на кількох позиціях в обороні. До того ж, він технічно дуже хороший. Мені подобається його гра і підготовка. Чимось він нагадує мені Пабло Сабалету - вони схожі за манерою гри, як мені здається», - зазначав Біл.

ФК Ліверпуль. Хуанма Гарсія

На жаль, кар'єра у іспанця в Англії не склалася. Можливо, позначилася непроста адаптація (про мовні проблеми й деякі ігрові відмінності між іспанською та англійською футбольними школами преса в Британії писала активно з самого першого дня перебування Гарсії на островах), але в «Ліверпулі» вихованець «Ла Масії» грав виключно за резервну команду. У сезоні-2017/18 Хуанма Гарсія провів за «Ліверпуль» U-23 дев’ять з 22 поєдинків в першому дивізіоні розіграшу Прем'єр-ліги серед дублюючих складів, чим допоміг «червоним» зайняти другий рядок, проте це досить сумнівне досягнення, якщо брати до уваги те, як складалася кар'єра у іспанця в «Барселоні».

У минулому сезоні Хуанма Гарсія зіграв уже 12 матчів в турнірі дублерів АПЛ, але до кінця сезону стало зрозуміло, що продовжувати контракт з іспанцем в «Ліверпулі» не будуть. Влітку він став вільним агентом і, очевидно, зіткнувся з непростим завданням вибору нового місця роботи. Ймовірно, до останнього іспанець очікував перебратися в якийсь із топ-чемпіонатів Європи, але наполеглива і старанна робота керівництва «Ворскли», про яку йшла мова в офіційному комюніке клубу з нагоди представлення новобранця, дала свої плоди - в Полтаву прибув іспанець, який є вихованцем «Ла Масії» та пограв в Англії.

Що цей трансфер дає «Ворсклі»?

Мабуть, найцікавіше, як мінімум для українських уболівальників, в кар'єрі Хуанми Гарсії починається саме зараз. Перш за все, в «Ворсклі» іспанець нарешті отримає можливість зіграти на дорослому професійному рівні, чого був позбавлений раніше, граючи за юніорів та резервістів, нехай і в топових клубах континенту. У свої 22 роки, здається, футболіст усвідомив, що настав час не гнатися за ім'ям команди, в якій ти знаходишся, а намагатися реально розвиватися. «Ворскла» і чемпіонат України - прекрасна можливість все почати по-справжньому.

ФК Ворскла

У юнацькій команді «Барселони» Хуанма Гарсія найчастіше грав на позиції лівого центрального захисника, а ось в «Ліверпулі» його куди частіше використовували в якості лівого фулбека. Цей універсалізм здатний допомогти «Ворсклі» забезпечити необхідну для успішної боротьби за медалі і місця в єврокубках глибину складу.

Очевидно, що головними конкурентами для Хуанми Гарсії стануть основний лівий центрбек полтавської команди Євген Мартиненко та ключовий лівий фулбек в нинішньому сезоні Ібрахім Кане. Якщо порівнювати статистику цих виконавців, то перед кожним з конкурентів іспанець має як свої переваги, так і недоліки.

Перш за все, Хуанма Гарсія відрізняється високою працездатністю та вмінням поводитися з м'ячем. Це футболіст з хорошим розумінням сучасного футболу, який намагається віддавати перевагу комбінаційним діям, а не банальним виносам м'яча вперед. Очевидно, що його прихід в «Ворсклу» означає, що головний тренер команди Віталій Косовський всерйоз взявся за зміну структури гри і хоче довести справу до кінця. Можливо, для цього будуть потрібні певні кадрові перестановки, через що чотири місяці полтавці і ганялися за Хуанмою.

В Англії тренери резервного складу «Ліверпуля» характеризували іспанця, як досить агресивного і стрімкого крайнього захисника. Він не боїться вступати в єдиноборства, йти при необхідності в обведення, але останнім намагається не зловживати, щоб не наражати команду на ризик нарватися на контратаки.

Безумовно, варто відзначати, що незважаючи на досвід виступів в Іспанії та Англії, Хуанма Гарсія ще не грав у дорослому футболі. У «Ліверпулі» його не залучали до першої команди навіть у виставкових поєдинках, а тому всі статистичні показники іспанця справедливо можуть викликати певну частку скепсису. У той же час, для «Ворскли» вкрай важливо отримати в свої ряди гравця з правильною футбольною школою, який має з юнацьких років дух переможця і розуміння того, що потрібно від гравця його амплуа в сучасному футболі. Очевидно, що не розпрощався зі своїми амбіціями і сам футболіст, який підписав з «Ворсклою» нетривалий контракт (на два роки), що свідчить про його намір проявити себе і незабаром вирушити на підвищення. Що ж, якщо так станеться, то це буде ідеальним варіантом розвитку подій, як для Хуанми Гарсії, так і для «Ворскли». А там, можливо, в Полтаву, вражені успіхами колеги, приспіють і нові вихованці «Ла Масії»..

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
johndow11
Как-то в Карпаты приехал паренек Кен Элла из школы Барсы тоже, вроде бы и с понятием, но особо не блеснул и уехал в первую лигу Польши, а затем вернулся в Ингулец. надеюсь, Косовский окажется теми руками, в которые нужно попадать, чтобы развиваться
MaxUa
Сенсация! Отныне в Ворскле будет играть воспитанник академии великой Барселоны! О, как же это прекрасно. Испанец! Цивилизованный человек, который прошел правильную, годную школу. Его мечта - стать вторым Серхио Рамосом. Благодать сошла на Украину, раз ее почтил своим вниманием столь благородный идальго, который достался усердно отработавшей Ворскле совершенно бесплатно. Это пример и для всех остальных клубов: стремитесь к своей мечте, трудитесь, усердно работайте и тогда вам обязательно улыбнется удача и вы станете счастливым работодателем футболиста, который провел несколько матче в дубле грозного, легендарного Ливерпуля!..
Вот как раз статьи такого рода лучше всего демонстрируют уровень падения упл.