Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 04 вересня 2019, 17:28
26841
31

Коноплянка в Шахтарі: дві вічності зійшлися в одну коротку мить

Оглядач Sport.ua - про перехід Коноплянки в «Шахтар»

| Оновлено 04 вересня 2019, 17:28
26841
31
Коноплянка в Шахтарі: дві вічності зійшлися в одну коротку мить
ФК Шахтар

Можна по-різному ставитися до гендиректора «Шахтаря» Сергія Палкіна, але його слова про те, що можливі трансфери Коноплянки та Тайсона не пов'язані між собою - це чиста правда. Радісний українець прийшов в «Шахтар», сумний бразилець залишився в «Шахтарі», але це абсолютно не означає, що Каштру повинен буде вибирати когось з цих двох. Навпаки: місце в основі має бути гарантовано обом. Якщо, звичайно, з функціоналкою першого буде все в порядку. І з мотивацією другого.

***

Напевно питання ігрового впровадження Коноплянки в модель «Шахтаря» в усій цій раптовій історії аж ніяк не перше. І навіть не друге. Тому що гравець з характеристиками і чеснотами Коноплянки без особливих проблем і поневірянь повинен влитися в ігрову схему «гірників». Тому що Коно - нетиповий український футболіст. Швидше навіть навпаки: в ньому більше креативу і техніки, ніж сили і завзяття. За цими критеріями Євген більше схожий на Тайсона і компанію, ніж на Степаненка співтовариші. Та й грати вінгер нашої національної збірної в своєму новому клубі буде виключно на «рідній» позиції - лівого крайнього, тоді як Тайсон повинен буде зосередитися на функціях центрального розігруючого. У зв'язку з цим буде дуже цікаво подивитися на зв'язку Ісмаїлі - Коноплянка. Чомусь уже зараз здається, що ці двоє знайдуть спільну мову.

Зайвим підтвердженням того факту, що Коноплянці уготовано місце в основі «помаранчево-чорних», може служити орендне відрядження Фернандо в португальський «Спортинг». Ось з цим бразильцем покупка українця пов'язана безпосередньо, тому що як раз вони, ці двоє - гравці однієї формації. Але Фернандо ще молодий, і рівень Ліги чемпіонів він ще не тягне. Тому йому явно піде на користь не чужі атмосфера і середовище в досить сильному португальському чемпіонаті. А ось Соломону в зв'язку з цим пощастило менше. Саме Манор до приходу Євгена часто виконував роль лівого вінгера. Не без блиску виконував, але явно без стабільності. Напевно тепер ізраїльтянин стане гравцем ротації. Але він це може собі дозволити. З огляду на, в першу чергу, його ніжний вік.

***

Якщо продовжувати тему суто ігрової потреби цього трансферу, то її доцільність лежить на поверхні. Після останнього великого відходу легіонерів із «Шахтаря» (імені Бернарда і Фреда), атакувальна ланка чемпіонів України почала помітно підсідати. Особливо це простежувалося на міжнародній арені. Марлос часто травмувався, а навіть двожильного Тайсона не вистачало на всі проломи, що утворилися. Донеччани спробували вирішити проблему запрошенням чергового бразильського десанту, але він в силу молодості і недосвідченості поки що не здатний її вирішувати. Це мав бути трансфер серйозного, досвідченого і майстерного півзахисника. Коноплянка в ці критерії вписується ідеально. Причому за смішні гроші - три мільйони євро. Подейкують, що пару років тому «Шахтар» робив надцяту спробу придбати Коно, але тоді «Шальке» запросив порядку тринадцяти мільйонів, і «гірники» вирішили не витрачатися. І ось тепер їх терпіння винагороджено: ціна на гравця впала більш ніж в чотири рази.

***

Хоча, якщо чесно, в цьому теж є підступ. «Шахтар» відірвав, без питань, цінний кадр, на який таки був попит. Але останні два сезони в «Шальке» Євген переважно грів «банку». Він лаявся з багатьма своїми тренерами, не бажаючи перебудовуватися, вигризати в обороні. Його критикували за прямолінійність, прогнозованість для захисників, але він вперто вважав, що наявних опцій достатньо, щоб претендувати на ексклюзивність. Для «Шальке» цього було недостатньо, для збірної України - більш ніж. Але потрібно розуміти, що Євгену в кінці вересня стукне тридцять - вік уже зовсім не метелика-одноденки. Так, особливо відпрацьовувати в обороні «Шахтаря» йому не доведеться при живому-то Ісмаїлі, та й на чемпіонат України вистачить навіть такого Коноплянки, але самому Жені потрібно серйозно переосмислити всю свою європейську спадщину. Тому що у нього було досить задатків, щоб стати першою зіркою «Севільї» і піти второваною дорогою в «Реал». Але вийшла явно не уторована дорога в жорсткий і безкомпромісний німецький футбол, де цінуються, в першу чергу, суворі мужики, а не стільки майстри паркетного па-де-де. Якщо Коно хоча б на заході кар'єри візьметься за голову, то ми ще зможемо побачити цього футболіста у всій його красі. А не тільки версію пізнього Едуарда Стрельцова.     

***

Ну, а тепер про головну сторону цього трансферу - іміджеву. «Шахтар» за смішні гроші і фактично за пару днів прописав у себе одного з двох кращих українських футболістів останнього десятиліття. Тепер донецька команда вже не буде асоціюватися в середовищі нейтральних футбольних прихожан виключно як бразильський конгломерат. Коно здатний змінити цей крен. Не будемо також забувати і про суто споживчий бік цього переходу. Прихід такого популярного в нашій країні футболіста може і повинен вплинути на вболівальницьку активність, на розкупаємість футболок. Це теж черговий плюсик в карму шахтарського маркетингу.

Однак навіть не в цьому вся сіль. «Шахтар» безуспішно намагався придбати цього футболіста останні п'ять-сім років. І з різних причин це не вдавалося: то ціна завищена, то «складнощі перекладу». Приблизно в ці ж тимчасові проміжки футболістом цікавився і основний конкурент «гірників» на внутрішній арені. Так що там далеко ходити - недавно, коли з Туреччиною у Коно застопорилося, поповзли чутки, що Євген може виявитися в «Динамо». Дуже навіть може бути, що ці чутки - спроба видати бажане за дійсне. Перш за все в тому плані, що гроші на зарплату такому гравцеві у керівництва «біло-блакитних», на відміну від «помаранчево-чорних», зараз навряд чи знайшлися б. Але те, що Суркіси дуже хотіли бачити цього футболіста в своїй команді ще з часів його активності в «Дніпрі» - факт, сумнівам який не підлягає. І ось тепер цей футболіст, один із символів нинішнього українського футболу, а в недалекому минулому - і такої-сякої опозиції «Шахтарю», перебрався в цей самий «Шахтар».

Валерій ВАСИЛЕНКО

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(44)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хацкевич розповів, чи були в Яремчука проблеми з режимом та алкоголем
Футбол | 28 березня 2024, 14:52 2
Хацкевич розповів, чи були в Яремчука проблеми з режимом та алкоголем

Колишній головний тренер «Динамо» вважає Романа найпрофесійнішим футболістом з тих, кого він бачив

Стало відомо, скільки отримає Тухель за розторгнення контракту з Баварією
Футбол | 29 березня 2024, 03:16 0
Стало відомо, скільки отримає Тухель за розторгнення контракту з Баварією

Повідомляється, що мюнхенці будуть зобов'язані виплатити Томасу 10-12 мільйонів євро

Коментарі 31
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Atlos
Шахтер хотел купить Коно ещё пару лет назад, когда ушёл Бернард но тогда Шальке запросил 14 лямов, в итоге Женя все равно оказался в Шахте только за меньшие деньги.
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Виталий Грин
капец... Афтар - при чем тут Динамо? Абы приплести...
У Динамо на левом фланге полузащиты перебор, которого давно не было - Вербич, де Пена, Родригеш (для которого левый фланг родной, о чем он сам говорил), плюс отданный в аренду очень перспективный Булеца... И что, "поползли слухи", что Динамо хотело еще и возрастного и вечно ленивого Коноплянку, всю жизнь играющего на левом фланге, прикупить??? Самому не смешно?
абы ляпнуть.
UKRAINE FAN
Еще бы Лунина прикупили и вообще отлично было бы!
sahka1981
"Теперь донецкая команда уже не будет ассоциироваться в среде нейтральных футбольных прихожан исключительно как бразильский конгломерат."
Им очень нужен был украинец в атаку (а то одно Сан Пауло в атаке), ведь не мячи многочисленным бразилам его взяли подавать... Для ЧМУ Коно будет просто - космос. Да и в ЛЧ поможет.
Вадим Максимов
Думаю тренера шахты, отнимут у него игрушку для селфи, которой он балуеться уже в течении нескольких лет, остановившись в развитии, и заставят играть.
В 29 еще можно поиграть, как минимум 2-3 года на высоком уровне.
Игрок классный, с днепром они до финала ле доходили, во многом благодаря Коно.
Селекция шахты молодцы. Интересна сумма трансфера, или на халяву, возможно кто то в курсе.
New Zealander
Хорошая статья
nicksaf
А у нас теперь Sitanta sports на Воле. Aufwiedersehen шахта-ТВ, Денисов и прочая, прочая Леоненка и Морозов.
New Zealander
"Именно Манор до прихода Евгения часто исполнял роль левого вингера."
Только я думал что Соломон играл правого вингера, вспоминая его игру против Динамо, когда он обойдя Миколенко с самой линии прострелил и Мораес забил гол пяткой". Разве тогда он тоже играл левого вингера? Эсли так то как он очутился на правом фланге?
JulikoB
Шахтер объявил о покупке Витао, за которым охотилась Барселона
D.Lanskoy
К чему тут Динамо, я так и не понял. Ну хотели они Коноплянку, так это было давно, сейчас такой потребности нет. Динамо сделало достаточно много приобретений в последнее время, а Шахтер нет. У него в ближайшее время уйдут лидеры, им нужна опытная замена. У Динамо с этим проблем пока нет (ну, или у них сплошные проблемы, которые Коноплянка не разрешит). Чем в конкретном трансфере проиграло Динамо, я не понимаю. Может, у них был интерес к Коноплянке до 15 года, но этим летом как-то они не сильно проявляли заинтересованность.
goncharoff.ag
Скорее всего это сделали, чтобы Тайсон не расслаблялся и не саботировал.
MADRIDISTA
Молодец, в Шахті він заграє! Він не любить оборонятися, в Шахті бразильці також працюють тільки на атаку! Тому в нього тут є всі шанси! УСПІХІВ ЖЕНЯ!
MADRIDISTA
Молодец, в Шахті він заграє! Він не любить оборонятися, в Шахті бразильці також працюють тільки на атаку! Тому в нього тут є всі шанси! УСПІХІВ ЖЕНЯ!
Yasher
Ну, хотя бы не в "Зенит"...
JulikoB
И вот теперь их терпение вознаграждено: цена на игрока упала более чем в четыре раза.
-------------------------------------------
Пора уже Марадону подписывать, цена подходящая.
MADRIDISTA
Молодец, в Шахті він заграє! Він не любить оборонятися, в Шахті бразильці також працюють тільки на атаку! Тому в нього тут є всі шанси! УСПІХІВ ЖЕНЯ!
JulikoB
Я так и не понял, о каких вечностях идет речь?
симон петлюра
есть только миг попасть на эвро 2020 а после эвро можно в эвропу
Ossa8860
Финиш карьеры. Снимите шляпу: Евгений был классным футболистом.