Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
|
2231
0

Климко переміг на іграх горців у Карпатах

Українські стронгмени позмагалися за аналогією із шотландськими

Климко переміг на іграх горців у Карпатах

Зв’язок століть і традицій

Знані у світі Highland Games шотландці започаткували тисячу років тому, а сучасний сезон Ігор горців, що триває упродовж весни та літа, збирає десятки тисяч глядачів.

В Україні, так само як і в Шотландії, завжди було чимало сильних чоловіків, які могли підняти величезні  валуни із дна гірської річки або перенести стовбур вікової смерічки власноруч. Зважаючи на це,  Федерація стронгмену України вирішила організувати перші, а від того історичні, Ігри Горців у карпатському Славську на Львівщині, поєднавши традиційні стронгменівські вправи з випробуваннями із застосуванням природніх важелів.

Відкривачами змагань стали восьмеро актуальних атлетів ФСУ, кожен з яких уже є переможцем або призером національних змагань, а четверо нещодавно виступали на чемпіонаті світу у вазі до 110 кг. Головним рефері традиційно виступив славетний український богатир Василь Вірастюк.

Гучно на всі Карпати залунав наш державний гімн-славень у виконанні оперного тенора Юрія Годо-Лук’яненка, котрий часто подорожує з українськими богатирями неозорими просторами неньки.

Український Кейбар  

Ломуси розпочали змагання із кантування колоди висотою 2 з половиною метри та вагою за сто кілограмів. Певний перегук з шотландським «Caber Toss» був. Щоправда, завдання відрізнялося: у них чотириметровий телеграфний стовп необхідно кинути один раз на точність (ідеально рівно за траєкторією свого руху), у нас же слід  перекинути стовбур сім разів на швидкість. Найкраще із  завданням впорався львів’янин Володимир Климко, котрому на цю справу знадобилося лише 21,85 секунди.

Вінничанин В’ячеслав Антохі, який показав другий результат, зробив це майже на 3 секунди довше, а сумчанин Андрій Дмитрієв (третій) – майже на 4.

Трохи класики у вигляді «лог-ліфта»

Зате Дмитрієв розділив перемогу з Климком у другій дисципліні – класичному «Лог-ліфті» (120 кг) на кількість підйомів: обоє атлетів зафіксували  металеву колоду по 5 разів. Антохі здійснив 4 повторення, розділивши 3-4 місця з ужгородцем Мальцевим, який також означив свої претензії у боротьбі за «призи» на Іграх Горців.

Каменюки для справжніх хлопів

Третя вправа знову містила у собі карпатський колорит. Богатирям слід було пронести один за одним три природніх каменюки вагою від 120 до 140 кг по периметру квадрату (загальна дистанція для перенесення кожного валуна – 20 метрів). Найважчим і найбільшим виявився третій камінь, що, зокрема,  став складною ношею для  В’ячеслава Антохі. Чемпіон країни у парах на високій швидкості проніс перші два «снаряди», а от третій «дотягти» до фінішу не зумів.

Натомість чудово пристосувався до випробування найлегший з атлетів – Олексій Мальцев (власна вага – 90 кг), котрий кожного разу закидав камінь на плече і показав загальний час 48,38 сек.

Та на прізвисько «Формула-1» у цій дисципліні заслуговує  Андрій Дмитрієв, котрий носився з каменюками так, наче це іграшки і зупинив суддівський таймер на блискавичних  33,63 секундах!  Віце-чемпіон України майже на вісім секунд випередив Володимира Климка, який показав тут другий результат.

Утримання ваги – шанс Дмитрієва

Вигравши вправу, а заодно впритул наблизившись до лідера у загальному заліку Климка, сумчанин отримав вигідну, останню,  стартову позицію у вправі «Крусифікс» (утримання ваги на час). Знаючи час  опонентів,  Андрій зумів «перетримати» їх усіх. Два вантажі по 13 кг Андрій Дмитрієв утримував майже хвилину – 59,72 секунди!

Другий результат показав киянин Андрій Кошубський (50,50 с), якому   Олексій Мальцев програв лише 9 сотих (50, 41 с)!  

А от Володимир Климко вправу, яку відверто ненавидить, знову провалив. Львів’янин набрав у «Крусифіксі» лише 2 бали, дозволивши Дмитрієву зробити гандикап перед заключною вправою у цілих 5 балів – просто прірва!

Фірмовий стрибок Климка

Але так само, як ненавидить «Утримання», Климко обожнює «Метання ваги на висоту». Перекинути чотири діжки по 35 кілограмів кожна через поперечину на висоті 4 метри – це для Володі улюблена справа! «Львівська катапульта» виконала роботу за фантастичні 17,13 секунди!

Найближчі до Климка результати –  на «відстані» у 12 і  14 з половиною секунд (!) - показали професійні штовхальники ядра з Івано-Франківська Роман Шмигельський та Іван Шарий:  29,12 та 31,62 секунди відповідно .

Андрій Дмитрієв, слід віддати йому належне, таки зумів перекинути усі чотири діжки, чого йому не вдавалося на розминці, однак за часом (47,69 с)  став лише шостим. Відтак Климко зумів відіграти 5 балів за одну вправу і зрівнявся з Дмитрієвим за кількістю очок! Зважаючи на те, що обидва атлети виграли по дві дисципліни, а у ще одній розділили перемогу, слід було порівняти їхні виступи у двох інших вправах. І тут перемогу львівському стронгмену принесло друге місце у «Перенесенні каменів» на противагу шостому місцю Дмитрієву у «Вазі на висоті». Здатність Климка змінювати ситуацію на свою користь в одній вправі у цьому сезоні просто феноменальна: в такий спосіб Володимир уже здобув «бронзу» чемпіонату України та «срібло» на етапі Кубку України! А тепер – і «золото» Ігор горців! На радощах Климко здійснив коло пошани й дав «п‘ять» майже кожному із вболівальників, які найгарячіше цього дня підтримували саме свого земляка!

Варто також відзначити «бронзу» Олексія Мальцева, який продемонстрував справжню волю до перемоги, у трьох вправах входячи до трійки найкращих,  що й допомогло йому витримати необхідну стабільність результатів.

Перші українські Ігри Горців у Карпатах викликали чималий інтерес і серед атлетів, і серед шанувальників стронгмену. Відтак є всі підстави розвивати цей напрямок і проводити не одні, а більше Ігор, створюючи український сезон Highland Games. Чомусь здається, що карпатські села будуть конкурувати за право приймати  у себе такі змагання. Але Славське тут має перевагу, як перший історичний господар турніру.

Карпатські Ігри Горців, Славське (Львівська область)

Технічні результати

1. Володимир Климко (Львів) – 32.5 бали

2. Андрій Дмитрієв (Суми) – 32,5

3. Олексій Мальцев (Ужгород) -  26,5

4. Андрій Кошубський (Київ) -  21

5. Богдан Лук’яненко (Київ) – 19

6. В’ячеслав Антохі (Вінниця) – 18,5

7. Іван Шарий (Івано-Франківськ) – 15

8. Роман Шмигельський (Івано-Франківськ) – 13

Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.