Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 31 серпня 2019, 19:08
25730
20

Тайсон і Шахтар: конфлікт інтересів

Оглядач Sport.ua - про останні рухи навколо капітана «Шахтаря» Тайсона

| Оновлено 31 серпня 2019, 19:08
25730
20
Тайсон і Шахтар: конфлікт інтересів
ФК Шахтер. Тайсон

Ніколи такого не було, і ось знову. Бразилець Тайсон, який, як здавалося, після відходу Срни на заслужений відпочинок став уособленням «Шахтаря», може (або хоче, що більш очевидно) покинути донецький клуб. У послугах капітана чемпіонів України зацікавлена ​​італійська «Рома». І зацікавлена, здається, всерйоз. 

Чого хоче «Рома»

Колишній тренер Тайсона, а нині керманич «вовків» Паулу Фонсека потрапив в римський клуб якраз в такий період, в який краще не потрапляти - суцільний розбрід і хитання. Гравці пачками йдуть, пачками (правда, набагато меншими) приходять. Фонсеці кров з носу потрібен хоча б один центрбек (не дарма, напевно, була інформація про зацікавленість «Роми» в послугах динамівця з Києва Бурди) і хоча б один форвард (подейкували про інтерес до нашого Яремчука з «Гента», але, схоже, буде колишній «наш» з «Дніпра» Калинич). Однак після того, як «джалороссі» покинув Ель-Шаараві, а в дебютному поєдинку нового сезону серйозно травмувався Перотті, Фонсека переключив свою увагу на найбільш проблемну позицію - лівого вінгера. А так як до закриття трансферного вікна - як кіт наплакав, хитро мудрий португалець вирішив зробити хід конем - запросити в «Рому» добре знайомого йому по «Шахтарю» Тайсона.

Розрахунок сеу Паулу можна назвати практично ідеальним. Тайсон, навіть розмінявши четвертий десяток, все ще залишається у відмінній фізичній готовності. І головне - здатний протягом практично всього поєдинку підтримувати найвищу інтенсивність гри. До того ж, за час роботи з «Шахтарем» у Фонсеки з Тайсоном склалися хороші, навіть довірчі відносини. І тренер «Роми» впевнений, що Тайсон зможе відразу влитися і в команду, і в чемпіонат Італії, не вимагаючи часу на розкачку і адаптацію. Ну і, на додачу до всього, Фонсека напевно думав, що ціна за 31-річного футболіста не буде захмарною.

15 мільйонів євро - саме стільки, за даними італійських ЗМІ, готова заплатити «Рома» за капітана «гірників». Ну, від сили ще два-три мільйони. Але аж ніяк не 25-30 млн, нібито вказаних «Шахтарем» за свого лідера. «Рома» спробувала було розплатитися за рахунками, включивши в угоду двох своїх гравців (Ольсена і Гоналона), але і в цьому випадку отримала від воріт поворот. Хоча, за даними все тих же джерел, після всіх цих невдалих спроб інтерес «вовків» до екс-футболіста збірної Бразилії не пропав. Швидше навіть навпаки. Ініціатором роздування цього інтересу є все той же Фонсека. Пліткують, що тренер «Роми» намагається переконати керівництво свого клубу в необхідності придбання саме цього гравця. І дуже може бути, що фінішна пропозиція римлян по Тайсону досягне позначки в 20 мільйонів. Але навряд чи більше. На Апеннінах впевнені, що необхідні 25 мільйонів «Рома» не заплатить.

Чого хоче «Шахтар»

«Шахтар» в даній ситуації поводиться так, як і повинен. Типу якщо ти не можеш запобігти п'янці, тоді очоль її. Час зараз грає за «гірників», бо для маневру у «Роми» практично немає місця, і, що більш важливо, немає часу.

Контракт Тайсона з «Шахтарем» діє ще два роки (до літа 2021-го), так що донеччани в даному випадку можуть собі дозволити чекати на таку пропозицію, яка здатна повністю задовольнити їхні апетити. Але в цій ситуації, вважаю, навряд чи питання впирається у фінансову сторону. «Шахтар» зараз переживає непростий період зміни поколінь. Бразильський молодняк ще не здатний замінити лідерів, що пішли, і свята трійця - Ісмаїлі - Тайсон - Марлос на правах старожилів тримає не тільки ситуацію в роздягальні, але і визначає гру команди. А якщо вибирати з цього тріо самого-самого, того, без кого настануть кранти, то це буде саме Тайсон. Його висока швидкість, працездатність, бачення поля, вміння зробити передачу, взяти гру на себе - завдяки всьому цьому бразилець здатний робити різницю. «Шахтар» з Тайсоном і «Шахтар» без Тайсона - це дві великі різниці. Майже як «Барса» з Мессі і без нього. Ніколи раніше за останнє десятиліття в «Шахтарі» не було такого, щоб команда так різко і помітно залежала від одного гравця. Зараз ситуація саме така. І гравець цей - Тайсон. 

Тому якщо його відпустити - ні, краху не буде, але проблеми з організацією гри будуть очевидними. Стало бути, якщо керівництво чемпіонів України хоче підтримувати і далі існуючий баланс сил як мінімум на внутрішній арені, Тайсона відпускати не можна ні під яким соусом. Тому що не тільки в Лізі чемпіонів можна серйозно облажатися, але і в чемпіонаті країни. У «Шахтарі» це розуміють не гірше нас з вами, тому в заявці команди на Лігу чемпіонів за звичкою виявилася прізвище капітана команди ...

Чого хоче Тайсон

Здавалося б, в цьому питанні можна було б поставити крапку. Якби не одне «але». І це «але» - позиція самого гравця. А вона не така однозначна, як хотілося б «гірникам». Після того, як почалися контакти між клубами, після особистих переговорів з Фонсекою Тайсон загорівся мрією перебратися до Вічного міста. У всякому разі, саме так підносять ситуацію наші інсайди. Саме так її бачить агент бразильця. Та й дружина гравця. Зрештою, саме такий висновок можна зробити з його посту в Інстаграмі. «Дозвольте мені піти. Дякую Богу за все», - так відреагував капітан «Шахтаря» на небажання свого клубу пристати на пропозицію «Роми». А коли це звернення не спрацювало, він написав щось на зразок про розбиту мрію і необхідність бути сильним, щоб не показувати свої сльози.

Виходить, на даний момент найбільш реалістично виглядає варіант, при якому Тайсон залишиться в «Шахтарі». Але чи означає це, що ситуація по осі «Шахтар» - Тайсон буде такою ж, як до цих переговорів? Чесно кажучи, навряд чи. Бразилець прекрасно розуміє, що кращі його футбольні роки вже позаду, і з кожним новим сезоном пограти на хорошому рівні в Європі у нього буде все менше і менше шансів. А тут - Рим, «Рома», тренер майже друг. Практично ідеальна картина перед тим, як їхати на Батьківщину пилити в який-небудь «Курітібі». Заради Риму він був готовий, за чутками, навіть на зменшення платні. Але начебто не зрослося.

Чи буде Тайсон влаштовувати страйк? Це навряд чи. Він хоч і досить емоційний, а ще більше - інфантильний і химерний, але на такий крайній крок навряд чи піде. Тому що він ні до чого не приведе - як мінімум рік йому потрібно буде відпрацювати в «Шахтарі», перш ніж можна буде підписувати якісь попередні угоди. До того ж, якщо він почне зволікати, відбувати номер, йому точно не буде світити навіть «Рома». А лише все та ж «Курітіба». Навряд чи слід розраховувати і на його демарш а-ля Матузалем. Або Ілсіньо. Як показала практика, ті втікачі не виграли. А швидше за все програли. Та й недавній (п'ять років тому) «страйк» шістьох гравців «Шахтаря» (Тейшейра, Коста, Фред, Дентіньо, Феррейра, Ісмаїлі) ні до чого хорошого для гравців не призвів: вони не отримали «вільних агентів», як того вимагав їх представник, і повернулися в лоно команди. До речі, тоді Тайсон відмовився входити в число тієї шістки «революціонерів». Навряд чи він захоче наступати і цього разу на чужі граблі.

А ось ситуація з Бернардом щодо Тайсона може повторитися. Нагадаю, що співвітчизник нинішнього капітана «гірників» відхилив усі пропозиції клубу щодо пролонгації угоди і відбув в «Евертон» в статусі вільного агента. І в повному розквіті сил. Тільки ось Тайсону, коли закінчиться нинішня угода з «помаранчево-чорними», буде вже тридцять три. І його навряд чи запросять в «Евертон». Або «Рому». Залишається все та ж «Курітіба»...

... Якщо у когось склалося враження, що бідолаху Тайсона, який вірою і правдою (і це дійсно так) шість років служив донецькому клубу, тримають в катівнях, на хлібі і воді, то це не так. М'яко кажучи. Адже ніхто його не змушував підписувати довгограючу угоду. І якщо для Тайсона в «Шахтарі» дійсно спорудили «клітку», то вона золота, а не залізна. Не сумнівайтеся. Більше трьох мільйонів євро в рік, плюс бонуси «за шкідливість». Багатьом би таку клітку. Так що, бачили очі, що купували.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Оцініть матеріал
(66)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стала відома точна сума, за яку Перес готовий продати Луніна
Футбол | 24 квітня 2024, 07:01 8
Стала відома точна сума, за яку Перес готовий продати Луніна

За останніми чутками, Андрій не погодився на продовження контракту та може залишити клуб

Визначилася перша опонентка Світоліної на супертурнірі в Мадриді
Теніс | 24 квітня 2024, 15:49 1
Визначилася перша опонентка Світоліної на супертурнірі в Мадриді

На Еліну очікує непростий іспит проти найкращої іспанської тенісистки у рейтингу WTA

Коментарі 20
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Александр Домащенко
Когда Луческу ушел, его спросили: "Какие игроки "Шахтера" могли бы усилить "Зенит"? Он ответил: "Я не хочу воспользоваться ситуацией, чтобы ослабить "Шахтер". Он не захотел ради своей карьеры своим багажом воспользоваться. А Фонсеке так понравилось пользоваться багажом Луческу, что он решил все это продолжить в "Роме", заполучив почти бесплатно капитана и лидера своей бывшей команды, существенно ее ослабив. По-моему, он ведет себя некрасиво.
А капитан пусть помнит, принимая решение, что болельщики "Шахтера" его любят и ценят и надеются еще увидеть в Донецке.
Alexey Antonenko
Не фанат Шахтёра, но он в данном случае всё делает правильно. 30 лямов им роли не сыграют, а вот потеря одного из лидеров вполне. Понятно зачем этот трансфер Тайсону и Роме, но пока не понятно зачем он Шахтёру.
Александр Домащенко
К сожалению, попадаются "комментаторы", которым мамка забыла объяснить, что значит лозунг "Нет расизму". Помните Шарикова из "Собачьего сердца"? Малосимпатичный субъект. Так вот эти - хуже.
UKRAINE FAN
а есть ли вообще конфликт?
Johnny92
Якщо класно зіграє в ЛЧ, то потім продадуть за більші гроші в більш іменитий клуб, наприклад з його даними в той же Ман Сіті навіть на 2 роки.
common_sense
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Kevko
Тайсон - часть более серьезной проблемы Шахтера. Годы Фонсеки - это работа исключительно на текущий момент и на свое тренерское имя. Фонсека не работал на будущее команды. Он не наигрывал молодых игроков, и сейчас под четверкой ветеранов бразильских практически нет более-менее адекватной замены
Андрей Викторович
всё высосано из пальца, нет никакого конфликта. пост в Инстаграм был по другому поводу... шахтер чемпион!!!
andreypoltava231
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
vitek-kherson
Тайсон останется в Шахте, вот посмотрите) Рисковать не будет, разве что Ахметов премиальных предложит меньше чем Рома
Yamamisha1
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
zhyr
Могли б і відпустити. Людина заслужила. До того ж дають непогані гроші.
Макс Руденко
ШД був і залишається золотою кліткою для талановитих гравців. Тайсону ж не 25 років, щоб чекати, поки його забере іменитий клуб, а для Роми саме те. Хоча що ж я кажу, це Суркіси гроблядь футболістив не відпускаючи в 21 роки по світу гуляти, а не Ахметов в 28 чи скільки там Тайсону.
Bolshoi
Нет апартеиду! Свободу Тайсону!
Marina-FRE
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
ВНИМАНИЕ!!!!!!!!! Здравствуйте дорогие мужчины. Меня зовут Марина. Я являюсь представителем самого популярного в Мире и СНГ сайта для поиска партнёра для интима.
ВОТ ЭТОТ САЙТ: >>>> mysexyle.com
(скопируйте эту ссылку без скобок и вставь в адресную строку браузера. Сайт актуален для всех стран и городов). У нас на портале МИЛЛИОНЫ АНКЕТ ОДИНОКИХ ЖЕНЩИН разных возрастов. Система автоматически подберёт вам партнёра в зависимости от вашего местоположения. Сайт БЕСПЛАТНЫЙ.
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
KoPoJIb_KpoToB
Да что этот нигер вообще себе позволяет?! Он походу забыл кто в него поверил после Металлиста и помог стать тем ,кем он есть сейчас . А мог бы просто наркоту развозить по фавеллам у себя в Бразили или играть в каком то бразильском середняке зарабатывая на рисовую похлебку. Видать в 31 у него наступил климакс.