Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 30 серпня 2019, 16:00
2883
0

Українець виборов «срібло» на чемпіонаті світу зі стронгмену

Олександр Кочергін знову у призах на найвищому рівні

| Оновлено 30 серпня 2019, 16:00
2883
0
Українець виборов «срібло» на чемпіонаті світу зі стронгмену
Sport.ua

Хуст – на мапі стронгмену

Закарпатський Хуст уже став помітним пунктом на мапі світового стронгмену. На другий чемпіонат світу, який відбувся тут, заявилося понад 30 атлетів з 11 країн світу! Федерація стронгмену України, яка організувала цей турнір під егідою Всесвітньої Федерації стронгмену WSF, знайшла надійного партнера в особі  Валерія Лунченка, котрий серйозно посприяв у дотриманні міжнародних стандартів турніру. 

Свідченням високого рівня змагань, зокрема,  став приїзд чотириразового володаря титулу Найсильніша людина планети, а нині - головного рефері World Strongest Man Магнуса вер Магнуссона. Згідно зі своїм статусом  легендарний ісландець очолив суддівську бригаду на світовому чемпіонаті.  

Упродовж одного дня ломуси  спочатку виконали три кваліфікаційні вправи, а уже через годину десятка найкращих розпочала фінальне змагання, у межах якого слід було пройти випробування у чотирьох дисциплінах.

Кваліфікація: українці у топі

Підсумкова таблиця кваліфікації тішила око. Як і рік тому,  її очолювали українці - чинний чемпіон світу Олександр Кочергін з Чернівців та віце-чемпіон світу киянин Павло Гайша. Третє місце доволі несподівано  посів дебютант світового чемпіонату Давид Шамей з Ізраїлю. Зрештою, цілком було зрозуміло, що основна боротьба попереду, адже очки, набрані у кваліфікаційному раунді, у фіналі були анульовані. 

Щодо перемог в окремих вправах, то у «Кантуванні колеса» найкращий час показав чемпіон світу 2016 року  у ваговій категорії до 105 кг Марцін Седвіцьки з Польщі, який 6 разів перекинув 360-кілограмову покришку за  23,31 секунду.

Українці показали другий і третій час -   Олександр Кочергін 25,16 сек.,  Павло Гайша – 25,41 сек.

У «Лог-ліфті» на кількість підйомів найкращий результат показав українець Михайло Ходяков, який зафіксував  120-кілограмову колоду над головою упродовж однієї хвилини аж 10 разів! 2-4 місця, піднявши снаряд по 9 разів, Олександр Кочергін розділив з поляком Мареком Чайковськи (чинним чемпіоном Європи до 105 кг) та іранцем Міладом Абасабаді.

Нарешті, у третій вправі кваліфікації - «Прогулянці фермера» (дві валізи по 130 кг на 40 м) Олександр  Кочергін, із часом 18,31 секунди, обійшов усіх опонентів, найближчими з яких були іранці Мажид Абассі (19,78) та Мілад Абасабаді (20,34).

За підсумками кваліфікації Кочергін випередив Гайшу на 7 з половиною балів, а Шамея – на 12 з половиною. Більш, ніж впевнене лідерство. До фінальної десятки загалом потрапили четверо українців (крім Кочергіна і Гайші, Михайло Ходяков та Едуард Оганісян), четверо поляків, іранець та ізраїльтянин.

Фінал: Кочергін починає з перемоги

Фінал Олександр Кочергін розпочав з перемоги у вправі «Карусель Конана» (навантаження на руки – 350 кг). Українець на один сектор випередив бронзового призера минулорічного чемпіонату світу Патрика Пшибилу. Третій результат показав інший поляк - Марек Чайковськи.

Непередбачувані сани

Несподівані корективи до залікової таблиці внесла естафета, другим етапом якої було перетягування саней вагою 200 кілограмів. Вправа ця доволі специфічна і навіть незначні подряпини на полозах можуть неймовірно ускладнити виконання. Сталося так, що атлети, які стартували по першій доріжці, отримали снаряд із більш гладкими полозами, а, отже, їхні сани легше «йшли» по дистанції. І оскільки замінити обладнання уже не було можливості, змагання набуло елементів лотереї. Як наслідок, всі, хто стартував по другій доріжці, не лише поступилися своїм опонентам у стартовій парі, а й показали гірший час від першої п’ятірки. Так, найкращим на другій доріжці виявився Олександр Кочергін, однак його результат поступився усім п’ятьом атлетам, які стартували по першій.  Як наслідок,  поляк Пшибила очолив загальний залік на екваторі фіналу, а Шамей вийшов на друге місце, відсунувши Кочергіна на третє.

Кураж опонентів

Поляк та ізраїльтянин отримали неабиякий кураж від того, що зуміли обійти українця. Відтак, натхненні результатом, показали високі результати у наступній естафеті – «Оверхед», де треба було підняти один за одним шість снарядів (гантелю, штангу «Аксель», колоду) від 75 до 140 кг. Шамей виграв цю вправу, а Пшибила став третім. Варто відзначити й іранця Абасабаді, який показав другий результат.

Заключний бій

Посівши четверте місце  в естафеті «Оверхед», Олександр Кочергін перед останньою вправою поступався у загальному заліку трьома очками Пшибилі і трьома з половиною Шамею. Останній шанс виправити ситуацію – протягнути машину 8,5 тон на 20 метрів швидше за всіх і сподіватися, що опоненти програють не лише Сашкові, а й іншим стронгменам. Свою роботу Кочергін виконав блискуче  – його час в «Арм-овер-арм» (26 секунд)  більш, як на дві секунди був кращим за найближчого опонента – поляка Гжегожа Ланєвськи.

Пшибила протягнув лише з 5-им результатом і це відкинуло його на третю позицію! Шамей тягнув останнім і питання першого місця вмістилося  у межах 46 сотих секунди! Саме стільки ізраїльтянин зумів виграти у Пшибили, щоби залишити перше місце за собою, а заразом вперше стати чемпіоном світу і принести цей історичний тріумф Ізраїлю! А поляк, як і торік, став «бронзовим».

Респект Кочергіну

Олександр Кочергін, вигравши рівно половину вправ фіналу, змінив минулорічне «золото» світу на «срібло», однак йому відверто не пощастило на санах. Нічого не зробиш – це спорт і його несподіванки не завжди складаються на твою користь. Однак Сашко показав, що його сила й витривалість перебувають на стабільно високому рівні, а тому можемо не сумніватися, що він ще не раз потішить нас видатними звитягами.

Результати інших українців

Минулорічному віце-чемпіону світу Павлові Гайші відверто завадили виступити краще незаліковані травми. У цьому сезоні киянин виступав лише одного разу (на парному чемпіонаті України) і, насправді, не був фізично готовим до чемпіонату світу, але прагнення виступити переважило. Відтак вихід до фіналу для Гайші у нинішньому функціональному стані – досягнення.

Також хочеться відзначити і двох інших наших фіналістів. Михайло Ходяков став у підсумку шостим, але перед останньою вправою йшов четвертим і виграв одну із вправ кваліфікації. Серйозною висотою стало й потрапляння до десятки найкращих і  чемпіона Першої Ліги ФСУ-2018 Едуарда Оганісяна із Золочева Харківської області. Едуард показав, що може досягати чільних позицій не лише на національному рівні.

Чемпіонат світу у Хусті відбувся вже вдруге і, схоже, це стає гарною традицією. WSF задоволена рівнем змагань та їхньої організацією, а тому поки немає жодних підстав змінювати прописку найпрестижнішого турніру у ваговій категорії до 110 кг. Провівши важливий міжнародний турнір, Федерація стронгмену України тепер готується до проведення головного старту внутрішнього сезону: «Найсильніша людина України -2019» буде визначена  14 вересня у Дніпрі.

Технічні результати Чемпіонату світу зі стронгмену до 110 кг за посиланням.

Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футболісти Баєра, які зіграли у фіналі ЛЧ-2001/02. Де вони зараз?
Футбол | 19 квітня 2024, 13:00 23
Футболісти Баєра, які зіграли у фіналі ЛЧ-2001/02. Де вони зараз?

Згадуємо тих представників Леверкузена, які опинилися за крок від видатного тріумфу

Таблиця коефіцієнтів УЄФА. Англія лідирує, Італія майже наздогнала Іспанію
Футбол | 19 квітня 2024, 16:30 8
Таблиця коефіцієнтів УЄФА. Англія лідирує, Італія майже наздогнала Іспанію

Україна завершила сезон на 18-й позиції 5-річного рейтингу

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.