Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 21 серпня 2019, 11:04
21363
16

18 сподівань Олексія Михайличенка з минулого

Sport.ua - про футболістів, яких приводив в «Динамо» Олексій Михайличенко в свою першу «каденцію»

| Оновлено 21 серпня 2019, 11:04
21363
16
18 сподівань Олексія Михайличенка з минулого
ФК Динамо

Президент «Динамо» Ігор Суркіс кілька разів в своїх інтерв'ю говорив про те, що шкодує лише про одне кадрове рішення - звільнення в серпні 2004 року з посади головного тренера команди Олексія Михайличенка. Бос «біло-синіх» підкреслював, що тоді його переповнювали емоції, які і стали основою для прийняття саме такого рішення.

Через 15 років, коли в тому ж серпні «Динамо» провалилося в кваліфікації Ліги чемпіонів вже з Олександром Хацкевичем, Суркіс-молодший, очевидно, довго не роздумував. У нього з'явилася прекрасна можливість повернути Михайличенка в клуб і позбутися від гнітючих душу й голову думок про минулі помилки.

Для Михайличенка та «Динамо» добре, що їх другий спільний роман почався саме зараз - за два тижні до закриття трансферного вікна в Україні. Значить, у Олексія Олександровича ще буде деякий час на вирішення нагальних кадрових питань і, можливо, ми навіть побачимо нових виконавців у київському суперклубі ще до початку вересня. А поки ж ми згадаємо тих, кого Михайличенко запрошував в «Динамо», будучи на посту головного тренера з 2002 по 2004 роки. Мова про повноцінних новачків, які прийшли в клуб за гроші або безкоштовно, але з підписанням постійного, а не орендного договору.

Всього в першу свою «каденцію» Михайличенко підписав в «Динамо» 18 новобранців. По чотири з них представляли Україну та Бразилію, по два - Сербію й Хорватію, а ще по одному гравцю до Києва делегували Марокко, Латвія, Аргентина, Білорусь, Грузія і Нігерія. Хто заграв, а у кого це зробити не вийшло, будемо згадувати разом... 

Бадр ЕЛЬ-КАДДУРІ (Марокко)

Перейшов в «Динамо» за 300 тисяч євро, пробув в клубі з 2002 по 2013 рік з перервою

Марокканський лівий фулбек Ель-Каддурі став одним з перших підписань Михайличенка на посаді головного тренера «Динамо». Під керівництвом цього наставника грав не так часто - в сезоні-2002/03 на рахунку африканця лише 4 матчі в чемпіонаті України, а в наступному розіграші вже побільше - 19 ігор. При Михайличенку Ель-Каддурі став дворазовим чемпіоном України, згодом додавши до цього ще два таких титули.

У 2011 році Ель-Каддурі ненадовго був відданий в оренду «Селтіку», а після повернення пробув в «Динамо» ще півтора роки. У січні 2013-го марокканець покинув «Динамо», а згодом завершив активну кар'єру футболіста. Пік його трансферної вартості, за даними Transfermarkt, припадав на середину 2009 року, коли контракт Ель-Каддурі оцінювався аналітиками в 5 мільйонів євро.

Діого РІНКОН (Бразилія)

Перейшов в «Динамо» за 4,5 мільйона євро, пробув в клубі з 2002 по 2009 рік з перервою

Діого Рінкон нині вважається одним з найбільш яскравих та якісних бразильців, які виступали в рядах «Динамо». Цей чарівник м'яча дійсно міг зробити на полі практично все, хоча й був типовою людиною настрою. При Михайличенку мав статус гравця основного складу, відрізняючись чималою кількістю забитих м'ячів, велика частина з яких виявлялася ще й дуже важливою. Вже після відходу Олексія Олександровича справи Рінкона в «Динамо» поступово почали йти на спад.

На початку 2008 року Рінкон на правах оренди був відданий в «Корінтіанс», а через півтора роки покинув київський клуб вільним агентом, підписавши угоду з грецькою «Кавалою». Кар'єру завершив у 2012 році, після чого активно присвятив себе релігії та роботі по вихованню молодих бразильських футболістів.

Єрко ЛЄКО (Хорватія)

Перейшов в «Динамо» за 5,5 мільйонів євро, пробув в клубі з 2002 по 2006 рік

Хорватський опорний півзахисник був одним з найважливіших футболістів в команді часів Олексія Михайличенка. Він повністю виправдовував очікування тренерського штабу і встиг при цьому наставникові двічі стати чемпіоном України. Після Михайличенка Лєко пробув в «Динамо» до 2006 року, але «золото» киянам вже не підкорялося.

У 2006-му залишив «Динамо» на правах вільного агента і перейшов в «Монако». Згодом виступав в Туреччині за «Буджаспор» і на батьківщині за «Динамо» із Загреба та «Локомотиву». Кар'єру футболіста завершив у 2016 році, після чого закінчив тренерські курси. У травні нинішнього року стало відомо про те, що Лєко увійшов до тренерського штабу Йосипа Шимуніча в збірній Хорватії U-19.

Горан САБЛІЧ (Хорватія)

Перейшов в «Динамо» за 1,8 мільйона євро, пробув в клубі з 2002 по 2010 рік з перервою

У Михайличенка Сабліч входив до когорти гравців основного складу, заслужено здобувши медалі чемпіона України в сезонах-2002/03 та 2003/04. Після звільнення Михайличенка спромігся бути корисним команді лише один сезон, а потім його ігрова практика в таборі «біло-синіх» стала зовсім мізерною.

У 2007 році «Динамо» віддавало Сабліча на рік в оренду в «Хайдук». Київський клуб хорват покинув в 2010-му, завершивши кар'єру. З 2013 року Сабліч почав тренерську кар'єру, встигнувши попрацювати зі «Сплітом», «Широкі Брієг» та «Шерифом». Молдавський клуб покинув в квітні нинішнього року й поки залишається без роботи.

Роберто НАННІ (Аргентина)

Перейшов в «Динамо» за 3 мільйони євро, пробув в клубі з 2003 по 2008 рік з перервами

Аргентинський форвард Нанні став одним з найгірших трансферів в сучасній історії київського клубу. При Михайличенку цей футболіст провів за «біло-синіх» лише один поєдинок в Кубку України, відзначившись забитим м'ячем.

Вже влітку 2004 року, ще за часів Михайличенка, Нанні був відправлений в оренду в «Альмерію». Згодом поневірявся по позиках в «Сієні», «Мессіні» та «Кротоне», але ніде проявити себе не зміг. Покинув «Динамо» вільним агентом на початку 2008 року, після чого повернувся в Південну Америку, де і завершив кар'єру в 2017 році в складі парагвайського «Насьоналя».

Маріс ВЕРПАКОВСКІС (Латвія)

Перейшов в «Динамо» за 2 мільйони євро, пробув в клубі з 2004 по 2009 рік з перервами

Перейшов в «Динамо» за 2 мільйони євро, пробув в клубі з 2004 по 2009 рік з перервою

При Михайличенку Клебер в «Динамо» провів не так багато матчів та голів, розкрившись згодом, коли коучем киян був Анатолій Дем'яненко. Однак гольове чуття і талант у цього нападника було видно неозброєним оком. Якби у Клебера ще не виникало проблем з режимом, то його кар'єра в Європі практично напевно склалася б успішніше.

У лютому 2008 року «Динамо» відпустило Клебера в оренду в «Палмейрас», а через рік форвард був проданий в «Крузейро», після чого практично десять років відіграв в бразильських клубах. З початку нинішнього року офіційно став гравцем нещодавно створеного американського клубу «Остін Боулд», який виступає у другій за силою лізі США. На даний момент Клеберу 36 років і він все ще намагається виправдовувати своє грізне прізвисько «Гладіатор».

Сергій КОРНІЛЕНКО (Білорусь)

Перейшов в «Динамо» за 1,5 мільйона євро, пробув в клубі з 2004 по 2005 рік з перервою

У Корніленку керівництво киян побачило перспективного нападника, здатного посилити команду в майбутньому. Однак в стані «біло-синіх» надій білорус не виправдав і фактично ще при Михайличенку на ньому був поставлений «хрест».

Після нетривалої оренди в «Дніпрі», Корніленко був проданий за 300 тисяч євро цьому клубу. У 2008 році покинув Україну і довгий час грав в Росії за «Томь», «Зеніт» та «Рубін». У 2011 році на правах оренди відіграв кілька матчів у складі «Блекпула», а кар'єру футболіста закінчив влітку нинішнього року в «Крильях Совєтов». Згодом увійшов до тренерського штабу самарської команди.

Олександр АМІСУЛАШВІЛІ (Грузія)

Перейшов в «Динамо» за 650 тисяч євро, пробув в клубі з 2004 по 2007 рік з перервами

Спроба знайти «нового Каху Каладзе» в особі Амісулашвілі у «Динамо» не задалася. При Михайличенку молодий грузин провів лише один матч в Кубку України. Згодом на правах оренди грав за «Дніпро», «Динамо» Тбілісі, «Таврію», «Шинник» та «Спартак» з Нальчика, куди і був проданий в 2007 році за 400 тисяч євро.

Футбольну кар'єру Амісулашвілі завершив в 2016 році в тбіліському «Динамо», так і не вигравши жодного трофея за межами рідної країни.

Аїла ЮССУФ (Нігерія)

Перейшов в «Динамо» за 300 тисяч євро, пробув в клубі з 2003 по 2015 рік з перервами

Один з найталановитіших і неоднозначних футболістів в сучасній історії «Динамо». Юссуф при Михайличенку трохи відіграв у першій команді, але після звільнення Олексія Олександровича став одним з основних футболістів при Дем'яненку, Газзаєві та Сьоміні. Очевидно, що повністю реалізувати свій потенціал Юссуф не зміг, в тому числі і через часті травми.

Останні сезони своєї кар'єри Юссуф провів на правах оренди за «Ордуспор» та «Металіст». Залучався до матчів дублюючого складу київської команди, а влітку 2015 року залишив «Динамо». На даний момент Юссуфу 34 роки, але він, хоч і не заявляв про це, фактично завершив кар'єру через хронічні проблеми зі здоров'ям.

АЛЕССАНДРО (Бразилія)

Перейшов в «Динамо» за 275 тисяч євро, пробув в клубі з 2003 по 2007 рік з перервами

Цей правий захисник переходив в «Динамо» в статусі футболіста, який подає надії. Однак виправдати їх в київській команді Алессандро так і не зміг, провівши при Михайличенку тільки 6 матчів (4 - в чемпіонаті і 2 - в Кубку).

Ще при Михайличенку «Динамо» віддало Алессандро в оренду спершу в «Крузейро», а потім - в «Греміо». Влітку 2007 року бек був проданий в «Сантос», а кар'єру футболіста завершив наприкінці 2013-го в рядах «Корінтіанса». З літа 2016 року є спортивним директором «Корінтіанса».

Руслан БІДНЕНКО (Україна)

Перейшов в «Динамо» вільним агентом, пробув в клубі з 2003 по 2005 рік

Півзахисник Руслан Бідненко яскраво проявив себе в «Борисфені», вихованцем школи якого він і є. Це дозволило футболісту перебратися в «Динамо», але в рядах київського гранда кар'єра у Бідненка не склалася. При Олексієві Михайличенку за «біло-синіх» хавбек провів лише 2 матчі в чемпіонаті України. На цього гравця тренерський штаб явно не розраховував, у зв'язку з чим Бідненко вже на початку 2005 року був відпущений безкоштовно в «Дніпро».

Останнім клубом Бідненка в 2013 році була «Полтава», після відходу з якої з професійним футболом Руслан закінчив. Нині йому 38 років, а з останніх відомостей в пресі про Бідненка була лише новина, що в 2016 році він очолив юнаків «Зірки» U-19 з Кропивницького.

Денис ОНИЩЕНКО (Україна)

Перейшов в «Динамо» за нерозкриту суму, пробув в клубі з 2003 по 2006 рік

Онищенко «Динамо» придбало в Ізраїлі у «Хапоеля» з Тель-Авіва. Михайличенко підпускав хавбека, який вважався талановитим, до ігор за першу команду і в підсумку при цьому тренері Денис провів за «біло-синіх» 9 матчів в чемпіонаті України, відзначившись 2 голами. Взимку Онищенко отримав травму хрестоподібних зв'язок, яка залишила його поза футболом практично на рік.

У 2006 році він був проданий «Ворсклі», але через короткий час виїхав до російської «Томі». Згодом повернувся в Україну, де і завершив кар'єру в 2008 році у віці 30 років. Його останньою командою був «Іллічівець».

Періца ОГНЄНОВІЧ (Югославія / Сербія)

Перейшов в «Динамо» за нерозкриту суму, пробув в клубі з 2004 по 2005 рік

У «Динамо» атакуючий правий півзахисник Огнєновіч переходив з великими надіями, так як до цього встиг три роки пробути в системі «Реала», причому мадридський клуб заплатив за цього гравця влітку 1999 року 7,2 мільйона фунтів. При Михайличенку за «Динамо» Огнєновіч провів лише один неповний матч в Кубку України. Зіграв одну гру в кубковому турнірі і в наступному сезоні, а на початку 2005 року на правах вільного агента пішов в «Анже».

У 2011 році завершив кар'єру в сербській «Ягодині». З літа 2017 по літо 2018 року очолював юнацьку збірну Сербії U-18.

Олег ГУСЄВ (Україна)

Перейшов в «Динамо» за нерозкриту суму, пробув в клубі з 2003 до 2018 року

Молодий і талановитий Олег Гусєв перейшов в «Динамо» як раз при Олексієві Михайличенку зі столичного «Арсеналу». У першому ж сезоні почав активно залучатися тренерським штабом до ігор за першу команду, згодом ставши справжнім лідером, символом та однією з сучасних легенд клубу.

У «Динамо» Олег Гусєв виступав до літа минулого року, коли у віці 35 років вирішив завершити кар'єру. Всього хавбек виграв п'ять титулів чемпіона України, але свої перші «золоті» медалі взяв саме в «Динамо» часів першого приходу Олексія Михайличенка.

Мілош НІНКОВИЧ (Сербія)

Перейшов в «Динамо» за 700 тисяч євро, пробув в клубі з 2004 по 2013 рік з перервою

Креативний та яскравий серб київський етап кар'єри також починав при Олексієві Михайличенку, хоча ігрової практики в цей період в першій команді практично не отримував. Найбільше матчів за «Динамо» Нінкович проведе згодом при росіянах Сьоміні та Газзаєві.

У 2013 році Нінкович покинув київський клуб, повернувшись на батьківщину в «Црвену Звезду». Через рік переїхав в австралійський «Сідней», де виступає і до цього дня.

РОДОЛФО (Бразилія)

Перейшов в «Динамо» за 2 мільйони євро, пробув в клубі з 2004 по 2007 рік

Придбаний у «Флуміненсе» за 2 мільйони євро центрбек Родолфо виявився з ходу здатний стати основним гравцем «Динамо», проте через місяць після приходу бразильця Олексій Михайличенко був звільнений, у зв'язку з чим співпраця цього легіонера з тренером виявилася вкрай нетривалою.

У підсумку в «Динамо» Родолфо не затримався. У січні 2007 року московський «Локомотив» запропонував за футболіста 3,7 мільйона євро, і кияни погодилися відпустити легіонера. У Росії Родолфо і завершив свою кар'єру - влітку нинішнього року в рядах «Ахмата». На даний момент входить в тренерський штаб команди з Грозного.

Олександр РОМАНЧУК (Україна)

Перейшов в «Динамо» за нерозкриту суму, пробув в клубі з 2004 по 2010 рік з перервами

Лівий захисник перейшов в «Динамо» влітку 2004 року і при Олексієві Михайличенку не встиг провести жодного поєдинку за «біло-синіх». Втім, подальша кар'єра в Києві у Олександра також не склалася. Він поневірявся по орендах, поки влітку 2010 року на постійній основі не перебрався в «Металіст». Останньою командою Романчука була «Ворскла», де він і завершив кар'єру футболіста в кінці 2014 року.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(40)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЧС з хокею. Календар збірної України
Хокей | 25 квітня 2024, 10:00 4
ЧС з хокею. Календар збірної України

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Ракіцький може залишити Шахтар і перейти в клуб-аутсайдер УПЛ
Футбол | 25 квітня 2024, 12:41 2
Ракіцький може залишити Шахтар і перейти в клуб-аутсайдер УПЛ

Досвідченим центральним захисником цікавиться «Металіст 1925»

Коментарі 16
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
avtv5555
Прочел аналогичную статью в "Динамо от Шурика" - за то время кода тренером был Хацкевич, благодаря спортивному директору или президенту было куплено 17 футболистов и потрачено 37 млн. Из них играет постоянно 3 человека; Бойко посредственно. Кендзера- посредственно. Вербич- хорошо. Ждем продолжения.
Alex86 1
Не совсем понятно о том что миха подписал их всех.
То сейчас говорят что с его подачи как спорт директора подписывались игроки и он всех знает, то тогда как главного тренера выходит подписание было, по факту слухи вообще о том что сурок завозит зачастую о чем он вскользь говорил и в конечном счете вообще не понятно откуда такие пассажиры как нанни и уйма подобных трансферов.
turist86
"На даний момент Юссуфу 34 роки".
Швидше 44, але то таке...
zhyr
Так описано, наче Михайличенко особисто їх знаходив. Їх знайшов селекційнив відділ, а Михайличенко (а може й сам Суркіс) лише їх погодив.
Lion
На завтра статья о Михайличенке уже есть?....
MaxUa
Итого: Нинкович, Леко, Ринкон и Гусев. Из 18 футболистов. Негусто.
Goga19041984
вместо Верпаковскиса статья о Клебере
Diamond66689
А как же интервью Суркиса о полном доверии Хацкевичу?
Diamond66689
Первый матч даст на многие вопросы ответ.
PUTINHUILO
Кто ж мог предположить,что шлимазл,такой молодой на этом фото,угробит славу Динамо
Іван Лапечук
дочитал до строчки киевском суперклубе и дальше не читал..