Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 06 серпня 2019, 20:16
4482
1

Харків знову приймає жіночу Лігу чемпіонів по футболу

Другий рік поспіль господарями відбіркового групового турніру є чемпіонки України

| Оновлено 06 серпня 2019, 20:16
4482
1
Харків знову приймає жіночу Лігу чемпіонів по футболу
Ігор Заржицький
У середу 7 серпня в Харкові на полі навчально-тренувальної бази «Металіст» пройдуть два стартові матчі групи 4 відбіркового турніру жіночої Ліги чемпіонів УЄФА. Першими зіграють команди «Мінськ» (Білорусь) - «Беттенбург» (Люксембург), а потім зустрінуться «Житлобуд-1» (Харків, Україна) - «Спліт» (Хорватія).
 
А напередодні в одному з готелів міста, де мешкають всі учасники групового турніру, відбулася прес-конференція за участю головних тренерів команд. Щоправда у господарів турніру разом з наставником Максимом Рахаевим з журналістами прийшла поспілкуватися Дар’я Апанащенко, кращий гравець не тільки харківського клубу, а й всієї України за підсумками минулого сезону (на фото).
 
Дар’я Апанащенко, гравець ФК «Житлобуд-1» (Харків, Україна):
- Дуже добре, що Харків приймає другий рік поспіль турнір такого високого рівня. І якщо в минулому році у багатьох наших дівчат було занадто велике хвилювання перед іграми і, особливо, перед своїми вболівальниками, то тепер у нас в цьому напрямку вже є певний досвід. Сподіваємося, що він допоможе нам впоратися з усіма переживаннями і показати хороший футбол. Що ж стосується особисто мене, то я маю вже чимало досвіду і ігрової практики, щоб особливо не хвилюватися перед такими відповідальними і престижними матчами.
 
- Суперниці Вам знайомі?
- В основному, ні. Тільки з трьома футболістками з «Мінська» знайома. З однією із них раніше виступала за іншу команду, а з двома українками перетиналися в національній збірній. От і все. Я думаю, що у тренерів більше інформації і вони нам підкажуть що і як.
 
- Чемпіонат України з футболу серед жінок тільки стартував і «Житлобуд-1» зіграв лише одну гру. Чи не замало для повноцінної підготовки до Ліги чемпіонів?
- Звичайно, хотілося б провести більше офіційних ігор. Мені здається, нам було б легше. Але ми багато тренувалися, готувалися, підійшли до турніру в хорошій формі і постараємося досягти максимального результату. Чекаємо глядачів на трибунах під час наших ігор і сподіваємося на їх підтримку.
 
Максим Рахаев, головний тренер ФК «Житлобуд-1» (Харків, Україна):
- Перш за все, хочу почати з того, що склад нашої групи цілком прийнятний, щоб виконати завдання виходу до наступного раунду. Я був у Ньоні на жеребкуванні і розумів, що нам можуть дістатися дуже сильні клуби. Чесно скажу, не хотів, щоб на цьому етапі ми грали з командами з Норвегії та інших скандинавських країн. А так вийшла досить хороша група, всі суперники гідні, чемпіони своїх країн. Будемо в кожній грі прагнути до перемоги.
 
- Як Ви вважаєте, від результату першого матчу з хорватським клубом багато буде залежати?
- Швидше за все, Ви маєте рацію, перша гра буде ключовою. Тут нам не можна втрачати очки. Але якщо говорити в цілому, то від кожного поєдинку буде багато залежати. І від першого, і від другого, і від третього. Турнір швидкоплинний, тому часу на розкачку немає. Хто виграє всі три матчі, той пройде далі. Так що будемо налаштовуватися на кожного суперника і грати на перемогу. Іншого варіанту ми не розглядаємо.
 
- Що можете сказати про суперників?
- Усі команди досить високого рівня. Виділяти когось із них не стану, так як нам треба перемагати кожну з них. Головне завдання для нас - посісти перше місце.
 
- Зовсім недавно «Житлобуд-1» покинула кращий бомбардир останніх років Ольга Овдійчук, яка перейшла в іспанський клуб «Атлетіко» (Мадрид). Вже бачите, хто здатний її замінити?
- Розумієте, Ольга Овдійчук - це великий талант і замінити її неможливо. Ми бажаємо їй успіху в новому клубі. Але ми постаралися змінити свою гру таким чином, щоб відсутність Ольги не так відчувався. Повірте, у нас є кому атакувати і кому забивати голи.
 
- Стосовно травм і хвороб, чи всі здорові?
- Можна сказати, що ми підходимо до цього турніру в оптимальному на сьогодні складі. Єдина втрата, так це відсутність нападаючої Анни Мозольскої, яка відновлюється після перенесеної операції. У груповому турнірі вона грати не буде.
 
- Другий рік поспіль харків'янки гратимуть у відбірковій групі Ліги чемпіонів вдома перед рідними трибунами. З Вашої точки зору, це плюс?
- Звичайно, адже як відомо, рідні стіни допомагають. Тут більше психологія і вдома завжди грати легше. В минулому році нам це допомогло посісти перше місце в групі. Сподіваємося що так буде і на зараз.
 
Висловили свою думку про майбутній турнір і наставники інших команд. Причому тут особливу увагу представників засобів масової інформації було приділено нинішньому наставнику білоруського «Мінська» Володимиру Реві, який ще зовсім недавно був головним тренером жіночої національної збірної України з футболу.
 
Володимир Рева, головний тренер ФК «Мінськ» (Білорусь):
- Приємно знову повернутися до Харкова, де я неодноразово бував будучи тренером збірної України. Вважаю це місто не просто футбольним, а суперфутбольним з величезними традиціями взагалі у футболі, і в жіночому зокрема. Настрій позитивний, тепло зустрівся з людьми, з якими знайомий багато років і з футболістками, які грали у мене в збірній. З багатьма з них я пережив хороші позитивні емоції в останньому відбірковому циклі до чемпіонату світу, коли ми зуміли обіграти третю у світі команду Швеції. Так що зустрічалися зараз дуже тепло.
 
- За виступом команди «Житлобуд-1» стежили, перебуваючи в Білорусі?
- Так звісно. З деякими футболістками постійно листувався в соціальних мережах. Так що я в курсі всіх справ. Дуже радий за Ольгу Овдійчук і за ще одного колишнього гравця харківського клубу Натію Панцулаю, які тепер будуть виступати в Іспанії. Бажаю їм успіху і побільше ігрової практики. Щодо нинішнього складу харківського «Житлобуду-1», то з'явилося кілька нових гравців, дещо змінилися тактичні побудови. Постараємося все це врахувати, коли будемо грати один з одним.
 
- Ви згодні з тим, що фаворитами групи є український і білоруський клуби?
- Футбол - це така гра, що не завжди перемагає той, хто вважається сильніше. Всі суперники заслуговують на увагу і прохідних ігор, швидше за все, не буде. Варто тільки десь розслабитися і тут же можна втратити очки. До речі, з хорватським тренером ми зустрічалися на рівні збірних команд, коли він її очолював, та команда була добре навчена. А що стосується Люксембургу, згадайте чоловічу збірну, до якої ще зовсім недавно ставилися скептично. Теж саме можу сказати і про жінок, де в чемпіонаті країни в різних лігах виступає 38 команд, хоча і аматорських. 
 
- А в Білорусі на жіночий футбол вболівальники ходять?
- На жаль, небагато. Як, до речі, і в Україні. На збірну глядачі ще збираються, а от на іграх чемпіонату трибуни, на жаль, практично порожні. Наскільки я знаю, зараз в УЄФА пропонується ввести регламент, згідно з яким всі клуби, що виступають в єврокубках, повинні мати також жіночі команди. Можливо, що після цього рішення інтерес до жіночого футболу підніметься більше.
 
- Коли стало відомо про склад груп, Ви зраділи або засмутилися, що «Мінськ» і «Житлобуд-1» зіграють в одній групі.
- Чесно скажу, що не хотів би перетинатися в групі, тому що бажав би обом командам пройти якомога далі. Самі розумієте, серце поділене на дві частини. Але що поробиш, хтось повинен поступитися.
 
Божидар Мілетіч, головний тренер ФК «Спліт» (Хорватія):
- Перш за все, хочу привітати всі команди, які прибули сюди з наближенням стартом відбіркового турніру Ліги чемпіонів. Фаворитами групи вважаю Харків і Мінськ, але й ми не відмовляємося від боротьби за перше місце. Свого часу я був тренером жіночої національної збірної Хорватії, тому зустрічався з командами України та Білорусі і знаю їх силу. Перша гра з харківським клубом «Житлобуд-1» буде мати для нас дуже важливе значення. Якщо ми її програємо, далі нам буде значно складніше боротися за перше місце. А якщо виграємо, то збережемо шанси на підсумковий успіх. Взагалі, хочу сказати, що група сильна і конкуренція тут повинна бути високою. Поки шанси у всіх рівні.
Якщо говорити про жіночий футбол в Хорватії, то у нас є дві ліги. В минулому році в першій лізі було 10 команд, зараз 8. Ми стали чемпіонами своєї країни і отримали право грати в цьому турнірі УЄФА. В даний час в керівництві жіночої Федерації футболу відбулися зміни і ми сподіваємося, що це піде на користь жіночого футболу Хорватії.
    
Джордж Хенген, головний тренер ФК «Беттенбург» (Люксембург):
- Готувалися ми до цього турніру чотири тижні. На мій погляд, все пройшло успішно, якщо вважати, що наша команда є аматорської. Всі футболістки днем зайняті на основній роботі, а ввечері ми тренуємося. Взагалі в Люксембурзі в жіночий футбол грають 38 команд в трьох аматорських лігах - 12 в першій лізі, 12 у другій і 14 в третій. Фінансування на жіночий футбол невелике, тому професійних клубів немає.
Два роки тому наша команда вже брала участь у подібному турнірі у Боснії і придбала там деякий досвід. Зрозуміло, що всі вважають нас аутсайдерами, тому якщо ми виграємо у Харкові хоча б один матч, це буде хорошим досягненням.
 
Календар ігор групи 4
 
7 серпня, середа
«Мінськ» (Білорусь) - «Беттенбург» (Люксембург)
«Житлобуд-1» (Харків, Україна) - «Спліт» (Хорватія)
 
10 серпня, субота
«Мінськ» (Білорусь) - «Спліт» (Хорватія)
«Житлобуд-1» (Харків, Україна) - «Беттенбург» (Люксембург)
 
13 серпня, вівторок
«Спліт» (Хорватія) - «Беттенбург» (Люксембург)
«Житлобуд-1» (Харків, Україна) - «Мінськ» (Білорусь)
 
Ігор ЗАРЖИЦЬКИЙ
Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі
Футбол | 26 квітня 2024, 12:40 16
Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі

На українського воротаря свого часу претендували «Наполі» та «Ліверпуль»

Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ
Футбол | 27 квітня 2024, 03:03 0
Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ

Поєдинок 26-го туру УПЛ відбудеться 27 квітня о 13:00 за Києвом у Дніпрі

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
wicker
Якщо коротко. то
1. Дупля не ріжу.що буратіно Бєсєдін робить в Динамо, а Супряга із Русином хрен знає де
2. Що брєвно Кадар робить у Динамо, а Попов хрен знає де
3. Що Караваєв, рівень якого Зоря робить у Динамо, а Булеца хрен знає де
4. При цьому всьому. що фізрук робить у Динамо. а нормальний тренер хрен знає де.
дякую. У мене все.