Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 06 серпня 2019, 11:37
12645
2

Стояв на воротах, вразив Б'єлсу. За кого Арсенал заплатив 80 млн євро?

Sport.ua розповідає про найдорожчого африканця в історії АПЛ Ніколя Пепе

| Оновлено 06 серпня 2019, 11:37
12645
2
Стояв на воротах, вразив Б'єлсу. За кого Арсенал заплатив 80 млн євро?
ФК Арсенал

Лондонський «Арсенал» підписав п'ятирічний контракт з форвардом Ніколя Пепе. Пропонуємо ближче познайомитися з івуарійцем, який продовжить кар'єру в Англійській Прем'єр-лізі.

Тер Штеген навпаки: починав у воротах

У це важко повірити, але на відміну від більшості хлопчаків з передмість Парижа, Пепе не бачив себе в професійному футболі. Аж до 14 років він грав чисто заради задоволення і навіть не мав постійної позиції на полі. На дитячому рівні тренери пробували його всюди - від своїх до чужих воріт. І найкраще Ніколя зарекомендував себе саме на позиції голкіпера!

«У нас не було толкового воротаря в той період, так що Пепе стояв на воротах. Ну а якщо ми крупно вели в рахунку, він їх залишав і переходив в напад. Так було протягом цілого сезону», - розповідав в квітневому інтерв'ю Bleacher Report тренер першої команди Пепе Гі Френо.

Змінити ситуацію багато в чому допоміг випадок. У 2012 році батько Пепе, який працював наглядачем у в'язниці, попросив про переведення з вічно бурхливого передмістя столиці кудись в провінцію, і його разом з сім'єю відправили в Пуатьє. Там Ніколя продовжив грати в футбол, але вже як чистий форвард. Місцеві тренери побачили в івуарійцеві те, чого не розгледіли столичні фахівці - дивовижну пластику в роботі з м'ячем. З цього, за великим рахунком, і почалося справжнє становлення Пепе як футболіста.

Сам Ніколя, однак, не вважає роки, проведені на позиції воротаря, втратою часу. Навіть навпаки: він стверджує, що завдяки цьому краще за інших форвардів розуміє, як рухаються голкіпери в тих чи інших ситуаціях, і це допомагає йому забивати більше голів.

У світовому футболі вже був прецедент, коли досвід виступів в центрі поля здорово допоміг воротареві - гра ногами Марка-Андре тер Штегена, безумовно, увійде в історію. Тепер же на топ-рівні з'явився яскравий приклад зворотного - Ніколя Пепе безсовісно користується тим, що не з чуток знайомий з воротарськими секретами.

Стрімкий зліт: з третьої ліги в фінал Кубка за один рік

Переїзд в Пуатьє допоміг Ніколя знайти позицію, але не змінив його ставлення до справи. Пепе дуже довго не сприймав футбол всерйоз, що заважало його прогресу.

Коли в 2013 році він потрапив в молодіжку «Анже», місцеві тренери лютували. При божевільних задатках, Ніколя грав в півноги, на чистих м'ячах, відмовлявся працювати на команду. І ще у нього почали з'являтися проблеми з дисципліною. Одного разу його навіть зловили при спробі вкрасти з магазину плитку шоколаду, але на загальний подив з клубу не вигнали. Сам івуарієць пояснює це тим, що до прибуття в Анже він не знав нічого про дисципліну і тактику, не розумів, як правильно контролювати і відбирати м'яч, і чому це так важливо.



Тренер дубля «Анже» Абдель Бухазама, щоб привести хлопця до тями, змусив його збрити білий ірокез, викинути яскраві шмотки і робити пробіжки по робочих кварталах о п'ятій ранку. «Я хотів, щоб він зрозумів, як йому пощастило, що він грає в футбол, а не працює на будівництві», - розповідав він через пару років.

Ну а ще однією виховною мірою стала оренда в «Орлеан», який виступав в третьому дивізіоні. Саме там Пепе вперше усвідомив, що і як потрібно робити, додав по всіх параметрах, забив сім м'ячів і був визнаний кращим гравцем сезону-2015/16 у всій лізі. «Орлеану» його бенефіс допоміг піднятися до другого дивізіону, ну а сам Пепе тріумфально увірвався в основу «Анже».

Уже в наступному сезоні 2016/17 він провів 33 матчі в Лізі 1 і дійшов з командою до фіналу Кубка Франції, де «Ле Ско» з боєм поступилися «ПСЖ» - 0:1. Пепе в тій грі був єдиним чистим форвардом «Анже» і кілька разів буквально з нічого створював небезпеку біля воріт парижан.
 

Б'єлса підписав, Гальтьє – використав

Ну а відразу після першого сезону в еліті Пепе залишив «Анже». І не просто залишив, а був викуплений за рекордні на той момент для клубу 10 млн євро. Кажуть, що ініціатором трансферу Ніколя в «Лілль» був особисто Марсело Б'єлса. «Божевільний» тоді з нуля створював на «П'єр Моруа» молоду команду, яка, за його задумом, повинна була пресингувати високо і розривати суперників на швидкості всі 90 хвилин.

Невтомний і швидкий, Пепе на папері добре підходив під модель аргентинського тренера, але на ділі Б'єлса так і не зрозумів, як його правильно використовувати. З перших матчів сезону він відрядив івуарійця на вістря атаки, де той не мав свободи для фірмових проходів. Та й хіба то була єдина помилка Б'єлси? Легендарний тренер в «Ліллі» нарубав стільки дров, що команда до середини сезону опинилася на останньому місці.

На щастя для «Догів», на зміну «Божевільному» прийшла його повна протилежність - інтелігентний і врівноважений Крістоф Гальтьє миттю збалансував гру «Лілля», знайшовши для кожного футболіста оптимальну роль. Пепе в новій моделі відправився на правий фланг - грати інвертованого вінгера. І це було саме те, що потрібно Ніколя. З 13 голів, забитих в сезоні-2017/18, дев'ять він провів саме при Гальтьє.

Так одне тренерське рішення забезпечило «Ліллю» відразу дві перемоги - тактичну і стратегічну. Перша полягала в тому, що команда уникнула не тільки вильоту, але навіть стикових матчів. Ну а друга полягала в появі в складі «Догів» першого гравця топ-класу з часів Едена Азара

За плечима всього один топ-сезон. Зате який!

Коли гравець в топ-лізі забиває 22 голи і робить 11 результативних передач за сезон - це безсумнівний успіх. А вже якщо він робить це вперше в кар'єрі...

Виступ Ніколя в минулому чемпіонаті Франції здійняв фурор. «Лілль» в цілому виглядав класно і заслужив «срібло». Буквально в кожній лінії у «Догів» були зірки: на воротах феєрив Мік Меньян, в захисті безпомилково командував партнерами Жозе Фонте, в центрі поля не було рівних працьовитому Тіаго Мендесу. Але особняком, звичайно, стояло тріо «БІП-БІП», як його охрестила преса за неймовірну швидкість при виході з оборони. Жонатан Бамба, Жонатан Іконе та Ніколя Пепе втрьох познущалися навіть над «ПСЖ», вдома розгромивши паризьких зірок з рахунком 5:1.




Пепе в тій грі забив сам і двічі результативно подав зі стандартів - і це досить симптоматично. Якщо Бамба найкраще вміє забивати, а Іконе - пасувати, то Пепе поєднує в собі обидві якості. Не дивно, що за підсумками сезону він став і найкращим бомбардиром «Лілля», і його кращим асистентом.

«У плані потенціалу, в Лізі 1 Пепе на третьому місці після Мбаппе і Неймара. Він обов'язково стане гравцем світового класу, адже він знає, як все треба робити», - ще в березні говорив про Ніколя зазвичай стриманий в словах Гальтьє. Капітан «Лілля» Жозе Фонте до цього додавав, що єдиний спосіб зупинити Пепе - це його збити.

Може, звичайно, обидва і перебільшували, але факт залишається фактом: за підсумками сезону Пепе став його другим кращим бомбардиром (після Мбаппе), був визнаний кращим африканцем сезону у Франції і посів друге місце в опитуванні на найкращого гравця Ліги 1.

Хитра схема: трансфер оформлений з вигодою для всіх

У «Ліллі» ще в лютому заявили, то Пепе буде проданий, причому спортдир Луїш Кампуш навіть назвав суму - 80 млн євро. Преса писала, що ці гроші погодилися заплатити «Ліверпуль», «Арсенал», «Наполі» і «МЮ», але сам Ніколя вибрав «Канонірів» після розмови з Унаї Емері.

З огляду на те, що трансферний бюджет «Арсеналу» досить обмежений (називали навіть цифру в 45 млн фунтів), такі новини здивували, але пізніше виявилося, що в цій угоді і вівці залишилися цілі, і вовки ситі. І все завдяки суперагентові Жорже Мендешу, який займався врегулюванням деталей по запрошенню «Арсеналу».



Схема така: «Лілль» отримав 70-75 млн євро за Пепе одним траншем, як і бажав. Для «Догів» це життєво важливо, адже клуб перебуває в нестійкому фінансовому положенні, і до кінця літа йому потрібно було надати французьким футбольним чиновникам гарантії своєї платоспроможності. Тепер вони є.

При цьому платіж «Ліллю» зробила компанія Мендеша, якій «Арсенал» тепер буде протягом п'яти років віддавати 80 млн євро траншами по 5-6 млн. Це дозволить «канонірам» уникнути вичерпання трансферного бюджету на літо і зробити до кінця поточного вікна ще одне-два підписання.

Відносно самого Пепе, то він на «Емірейтс» буде отримувати 6 млн євро на рік. Це набагато більше, ніж в «Ліллі», але на порядок менше, ніж очікувалося. Для контексту, Месут Озіл в «Арсеналі» заробляє втричі більше. Про що це говорить? Схоже, гроші для Пепе не на першому місці, і це добре. Тільки так і можна досягти справжнього успіху.

Роман СИНЧУК

Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.