Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 29 липня 2019, 12:52
6517
1

Як в боксі отримати статус претендента на титул?

Пояснюємо коротко і по суті

| Оновлено 29 липня 2019, 12:52
6517
1
Як в боксі отримати статус претендента на титул?
Boxing Scene. Олександр Усик

Всі професійні боксери приходять в спорт заради одного – звання чемпіона світу. Деякі домагаються його відносно швидко. Інші можуть чекати і боксувати роками. Як же бійці отримують титульні шанси?

Стандартний спосіб піднятися в рейтингу до статусу претендента

Спочатку такий спосіб здається найбільш зрозумілим: переміг суперника, який знаходиться вище – піднявся на сходинку вгору. Але так як професійний бокс – це більше бізнес, ніж спорт, працює не тільки цей метод.

Приходячи в бокс, боєць не перебуває ні в одному з рейтингів. У них він потрапляє, перемагаючи спортсменів, які вже там знаходяться. Організації самі час від часу оновлюють рейтинги, розміщуючи боксерів, згідно їх досягнень. Чим вище ранг суперника, якого ти перемагаєш – тим вище ти забираєшся в рейтингу.

Деякі бійці дуже довго чекають титульний шанс саме через рівень опозиції. Наприклад, українець Іван Редкач в професіоналах вже десять років, але тільки зараз більш-менш добирається до титульного поєдинку. Вся справа в тому, що він або проводив поєдинки з відносно рейтингів недостатньо серйозними суперниками, або програвав бої тим, хто був в рейтингу вище.

MatchroomBoxing. Дэниел Джейкобс і Сергій Деревянченко

Поразка ще не означає виліт з топ-10 або 15. Деякі боксери програють поєдинки в дуже близькому суперництві і організації, оновлюючи рейтинг, не опускають їх нижче топ-5, що дає їм шанс найближчим часом знову поборотися за титул. Так було з Дерев'янченком після поєдинку з Джейкобсом і Головкіним після бою з Альваресом.

В іншому система працює саме так. Ти умовний номер 15 рейтингу WBC перемагаєш десятого, а потім сьомого. В оновленому рейтингу ти потрапляєш в топ-10, так як перемоги здобуті над бійцями, які перебувають вище тебе. Не обов'язково перемагати того, хто йде відразу перед тобою в списку. В ідеалі боєць повинен розбиратися з тими, хто ближче до чемпіона, щоб швидше дістатися до титульного шансу.

Гучне ім'я майже завжди дає такий шанс

Найяскравіший приклад – Василь Ломаченко. Завдяки імені, двом олімпійським золотим медалям і професійній роботі Боба Арума, вже в другому поєдинку в профі Вася міг взяти чемпіонський пояс, але поступився Орландо Салідо.

Гучне ім'я завжди дає перевагу. Поєдинок з тобою може бути цікавим більшості інших бійців з твоєї і найближчих категорій, особливо в наші часи, коли українці знову ввели моду на об'єднання поясів.

Boxing Scene. Орландо Салідо і Василь Ломаченко

Умовний Флойд Мейвезер-молодший, навіть завершивши кар'єру і не перебуваючи ні в одному з рейтингів, має відмінні шанси відразу побитися за титул «суперчемпіона» за версією WBA проти Менні Пакьяо. Це не означає, що такий бій точно буде титульним, але це швидше за все. WBA може санкціонувати цей поєдинок, як добровільний захист, а сторони заплатять в Асоціацію внесок.

Маючи гучне ім'я, боксер може диктувати умови, так як сама його поява продає поєдинок, тому домовлятися про чемпіонські бої стає простіше. Цей метод йде в обхід першого, але часто навіть більш ефективний.

Скористатися привілеями, прописаними в регламентах

Абсолютно будь-яка діяльність будь-якої організації прописується в її регламенті. За часів введення декількох поясів і чемпіонів, цим активно користуються боксери, у яких грамотна команда.

Наприклад, Олександр Усик і пояс WBO. Організація привласнила українцеві статус «суперчемпіона», головним привілеєм якого є можливість побитися з чемпіоном на категорію вище або нижче відразу, не домагаючись того першим способом.

Таким чином, Усик, перейшовши в хевівейт, спокійно міг вимагати бій проти Енді Руїса, але вирішив не поспішати. Олександр пішов по трохи більш довгому шляху: захотів спробувати себе в новій категорії, увійти в потрібну форму і лише тоді виходити на титульний бій. Проте, згідно з регламентом, вже взимку Усик міг битися за перший титул в новій категорії.

Організації вводять різні варіації таких поясів і чемпіонство. Той же Віталій Кличко є «вічним» чемпіоном і скористався своїм правом відразу битися за пояс після повернення, побивши Сема Пітера і знову ставши чемпіоном WBC. Для того, щоб користуватися таким методом потрібно або правильно розуміти регламентовані правила, або мати якісну команду.

Якось просто все виходить

Звичайно, все не настільки просто. Тут коротко і по суті описані абсолютно законні можливості отримання титульного шансу. Про схеми промоутерів, про те, як певні організації просувають зручних їм боксерів, можна розповідати вічно.

Також, варто відзначити, що статус офіційного претендента зовсім не означає, що боксер боксуватиме за пояс. Ділліан Уайт чекав титульний шанс більш 600 днів, маючи статус офіційного претендента. Боксер звинувачував всіх і вся, WBC говорила, що пропонувала Уайту бій за тимчасовий титул, але той відмовився.

Twitter. Ділліан Уайт

У підсумку ця метушня затягнулася, Ділліан попався на допінгу і тепер не ясно, коли з'явиться і чи з'явиться в рингу взагалі.

В ідеальному світі схема отримання статусу претендента виглядає просто: б'єшся з іншими претендентами, піднімаєшся в рейтингу, стаєш претендентом. Виграєш пояс, отримуєш ім'я своїми досягненнями, б'єшся з ким хочеш за максимальні гонорари. Але, як показує практика, далеко не завжди це працює.

Лев КРАВЦІВ

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
сергей павлович
А как находить соперника выше в рейтинге,ведь они тоже получается хотят соперника повыше??? Платить постоянно для многих не вариант.Победа над соперником ниже рейтингом вообще ничего не даёт?