Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 21 серпня 2021, 06:50
6644
1

Малюк, який б’є гігантів. Менні Пакьяо знову в строю і готовий до бою

Лев Кравців згадує фантастичний життєвий шлях живої легенди боксу

| Оновлено 21 серпня 2021, 06:50
6644
1
Малюк, який б’є гігантів. Менні Пакьяо знову в строю і готовий до бою
Boxing Scene
Менні Пакьяо - один з найкращих боксерів останніх двадцяти років. Від життя в коробці до забезпечення філіппінців будинками. Історія «Пакмена» дивовижна і мотивуюча.
 
Бідність в дитинстві підштовхнула до звершень
 
Дитинство Менні Пакьяо було рівно таким же, як і більшості підлітків Філіппін - рання робота, відсутність достатньої освіти і їжі на багатодітну сім'ю. Одні в таких умовах ламаються, інші шукають вихід із ситуації. Менні був з другої когорти.
 
Мати хотіла, щоб син став священиком і дуже його лаяла, коли він запізнювався в школу через те, що боксував на вулиці просто на потіху публіці. Пакьяо вже тоді зрозумів, що бокс - його пристрасть і намагався рухатися в цей бік.
 
У 13 років Менні відправляється на вулиці торгувати водою і хлібом. Незважаючи на протести матері, вдень хлопець займається торгівлею, а ввечері - боксом і поєдинками за гроші. Публіка в захваті від малюка, і він заробляє перші гроші. 100 песо або 2 долара на той час були великими грошима для сім'ї Пакьяо.
 
Для прикладу, цього вистачало, щоб купити 25 кілограм рису в сім'ю. Мати, побачивши, що бокс приносить синові більше задоволення і грошей, ніж торгівля, стає поблажливіше і дозволяє синові займатися відкрито.
 
Через рік Менні відправляється в Манілу. У столиці більше грошей, залів і суперників, а вдома цілковита біднота. Через час Фредді Роуч тренер боксера розповість, що «Пак» пішов з дому, коли його батько з'їв їх собаку просто через те, що їсти не було чого. Пакьяо збирається боксувати, заробляти і забезпечувати сім'ю, але замість цього отримує роботу різьбяра металу на звалищі. 14-річний хлопець повідомляє мамі, що відправився в столицю, лише приїхавши до Маніли, але про всі інші умови замовчує.

Часто Менні доводиться спати там же, де і працював - грошей на житло, звичайно ж, не було. Але спати там - не найгірший варіант. Зустрічалися ще сумніше: «Менні спав в коробці, купував в магазині пиріжки і перепродував їх на п'ять центів дорожче, щоб заробити ще трохи», - розповідав Роуч.
 
Лише через два роки Пакьяо отримає перший серйозний поєдинок за більш-менш серйозні гроші. Його транслює філіппінське телебачення і Менні підкорює багатьох глядачів своїми вибуховими атаками і постійним бажанням битися.
 
В одному з професійних поєдинків Пак навіть програв достроково, але це точно не могло зупинити такого воїна. Він пройшов через жахливі кошмари і якісь удари, які відправили його на ринг, не змогли зупинити майбутнього чемпіона.
 
Любительська кар'єра у Менні теж була, хоч і не така феєрична. Він провів 60 поєдинків, програвши всього 4 рази. Навіть входив до складу збірної Філіппін з боксу, а тренування оплачувалися з державної скарбниці, так як у сім'ї грошей на це не було. Через роки Пакьяо поверне все в десятикратному розмірі.
 
Визнання Роучем спричинило за собою визнання усіма
 
В Америці Пакьяо ніхто не чекав. Якийсь хлопець з Азії, яких, як здавалося тренерам, тисячі, що не володіє особливою технікою не залучав їх бажання тренувати. У кількох залах Менні було відмовлено в тренуваннях і просуванні, але Фредді Роуч побачив в цьому хлопцеві майбутнього монстра.
 
Пакьяо був божевільний. Він бився дуже часто, а хто саме буде суперником, мало цікавило боксера. Менні зрозумів, що бокс - його шлях до вершини і упускати свою можливість він не міг. З моменту дебюту 1995-му до головних кар'єрних змін, які стануться в 2003-му, Пак пройшов три вагові категорії і вийшов на мегазвезду і легенду професійного боксу - Марк Антоніо Барреру.
 
Саме з «Вбивці з обличям немовляти» почалася хода Пакьяо разом з Фреді Роучем по всім мексиканським зіркам. Менні був ворогом номером 1 для всіх фанатів боксу в Мексиці. Вони, як справжні воїни, не могли зрозуміти, чому один за іншим їх бійці поступаються цьому в'юнкому молодому хлопцю з вогнем на шортах і в очах.
 
2003-й рік: Еммануель Лусеро ТКО3 і Марко Антоніо Баррера ТКО11.
 
2004-й рік: нічия з Хуаном Мануелем Маркесом.
 
2005-й рік: настільки очікувана поразка - Ерік Моралес справляється з Пакьяо, перемагаючи за очками. Потім слідує перемога Менні над Ектором Веласкесом ТКО6.

2006-й рік: перемога в реванші з Моралесом ТКО10, Оскар Ларіос UD12 і знову Ерік Моралес - на цей раз ТКО3.
 
Вся Мексика ненавидить Менні, але це ще не кінець.
 
2007-й рік: Хорхе Соліс КО8, реванш з Марко Антоніо Баррерою UD12.
 
2008-й рік: Хуан Мануель Маркес SD12 і американець з мексиканським корінням Девід Діас ТКО9.
 
П'ять років  Пакьяо бився з усіма знаковими мексиканцями своєї та сусідніх вагових категорій. Період від поразки Моралесу до наступного програного поєдинку займає цілих сім років. Менні просто виходив і трощив всіх на своєму шляху: Оскар де ла Хойя, Мігель Котто, Джошуа Клотті, величезні Антоніо Маргаріто і Шейн Мозлі. Пакьяо було все одно на габарити - він перетирав будь-якого опонента в попіл.
 
Втрата мотивації, ураження і розмови про завершення кар'єри
 
Будь-яка, навіть найбільш мотивована в світі людина приходить до моменту, коли вийшло все, що ти задумував. Менні занадто довго був непереможний, занадто багато поясів зібрав і дуже багато категорій підкорив. У підсумку, він стане єдиним чемпіоном світу в історії в восьми вагових категоріях: від найлегшій до першої середньої.
 
Звичайно, бажання перетирати суперників пропало. Пакьяо зайнявся допомогою людям і релігією, став терпимішим, спокійнішим, пропав вогник в очах. Навіть Фредді Роуч якось сказав, що це вже не той самий Пакьяо. Він захотів змінити ситуацію у себе в країні, потрапив в конгрес, купував і купує людям будинки і продовжує бути кумиром мільйонів навіть без боксу. Звичайно, за цим послідували поразки.
 
Спочатку Тімоті Бредлі, потім найжорстокіше падіння від Хуана Мануеля Маркеса в четвертому бою. Здавалося, що Менні остаточно закінчився після того, як впав обличчям вперед від рук мексиканця.
 
Справи Пака в боксі все більше нагадували хобі: він розійшовся з промоутером Бобом Арумом так, ніби не було такої тривалої кар'єри. Боб навіть примудрився заявити, що не пам'ятає, коли там закінчився контракт у Менні.
 
Пакьяо навіть не тренувався під керівництвом Фредді Роача. Тренер побачив втрату мотивації і не захотів продовжувати співпрацю. Одного разу він сказав, що якщо побачимо, що Менні втратив форму, то скаже йому про це, а якщо той не захоче завершувати кар'єру, то перестане того тренувати, аби з його бійцем не сталося того ж, що і з ним - хвороба Паркінсона.
 
Менні програв Флойду Мейвезеру, потім вдруге взяв реванш у Бредлі, виграв у Джессі Варгаса і дуже спірно поступився Джеффу Хорну. Головне, чого не вистачало філіппінцю - вогника. Він був занурений в чужі проблеми, забув про бокс, як про пристрасть.

І ось, рівно через рік після поразки Хорну, повернувся той самий Пакьяо - яскравий, який бажає перемагати. Лукас Матіссе програв достроково в сьомому раунді і пішов на пенсію. Навіть 40-річний Менні вміє завершувати кар'єри боксерів. Наступною жертвою став Едріен Бронер, що дало можливість Пакьяо стати чемпіоном світу за версією WBA.
 
Наступний суперник - Кіт Терман. Великий, сильний, молодий «суперчемпіон» за тією ж версією. Кіт каже про спадщину, про перемогу над легендою і про те, що у Пакьяо немає шансів. Менні лише посміхається і каже, що все ще голодний. Цей тренувальний табір пройшов на найвищому рівні, а його очі знову горять.
 
Не вперше легенді лупити великих суперників. Дуже сподіваємося, що той самий Менні повернувся.
 
Поєдинок Пакьяо - Терман відбудеться в ніч з суботи на неділю (20 липня в США) в Лас-Вегасі.
Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
russol30
Дуже гареа стаття, Мэнни красавчик👍