Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 13 липня 2019, 18:32
4383
3

Луїш КАШТРУ: «Представляти Шахтар — величезна честь»

Наставник «гірників» поділився очікуваннями перед майбутнім сезоном

| Оновлено 13 липня 2019, 18:32
4383
3
Луїш КАШТРУ: «Представляти Шахтар — величезна честь»
ФК Шахтар Донецьк. Луїш Каштру

Головний тренер «Шахтаря» Луїш Каштру розповів про збори, тактику, готовності до сезону і вболівальників.

– Містере Каштру, як оціните підготовку команди в Німеччині й Австрії?
– На міжсезонних зборах завжди є певні цілі. Багато що вже вдалося, а до певних ще слід дістатися. До першого офіційного матчу два тижні. Звісно, дуже важливо передати гравцям наші ідеї переходів до атаки й оборони. Команда потроху засвоює інформацію. Намагаємось донести всі наші знання, однак завжди трапляються складнощі в опануванні тих чи інших речей. Це цілком нормально. Є дні, коли ми почуваємося значно впевненіше, адже відчуваємо: робота вдається, хлопці все розуміють. Знаю, що тренер, який був тут кілька років, демонстрував дещо інший футбол. Це один цикл роботи, зараз – геть інший. Певно, що є якась нестабільність. Можливо, це бачать не всі, проте ми, як люди, що досить довго у футболі та проводять збори з року в рік, відчуваємо невеликий дискомфорт, пов’язаний з прийомом нових ідей. Утім хлопці виявляють себе фантастично: вони уважні, дуже зосереджені на роботі, що дозволяє щодня розвивати команду. І ми зможемо домогтися наших цілей. Від того, що продемонстрували гравці, в мене дуже позитивні враження.

– Багато хто звернув увагу на тренувальний процес: у ньому мало бігової роботи, немає тренажерного залу й фітнесу, однак акцентується на роботі з м’ячем та інтенсивності. У вас така методика?
– Так. Це певна методологія, яку я застосовую вже дуже давно. Усе це було мною вивчено й використовувалось протягом довгих років. Тактична періодизація, якщо не помиляюсь, практикувалася багатьма тренерами ще у вісімдесятих. Максимальна увага приділяється тому, що є найбільш необхідним у матчі. За такого підходу ти відпрацьовуєш сам футбол, готуєшся безпосередньо до гри. Ми тренуємось, аби виступати краще. Тому головна мета – тактична робота. Також є ще психологія, техніка й фізичні вправи, але все це інтегровано. Ми відчуваємо, що гравцям комфортно, бачимо, що вони чудово почуваються фізично, проблем на тренуваннях не виникає. Упевнений, цей спосіб допоможе нам досягти цілей на сезон.

– Роками «Шахтар» грав за схемою 4–2–3–1, ви привчаєте до розстановки 4–1–4–1. Розкажіть, у чому її перевага? Чи вдається команді адаптуватись до неї?
– На зборах ми відпрацьовували тактичну схему 4–3–3. Якщо бажаєте, її можна називати й 4–1–4–1. Проте віднині почнемо використовувати й іншу схему, з інакшою динамікою. Знав, що хлопцям буде трохи складно, – це певний виклик, щось нове. Я розумів, що це створює деякий дискомфорт. Футболісти звикли до 4–2–3–1, а зараз ми почнемо відпрацьовувати й іншу схему. Можливо, в деяких матчах ви побачите ту, що ми награвали на зборах, та якусь нову. Вважаю, тактична схема – не завжди головне, і не дуже люблю її обговорювати. Найважливіше – динаміка в грі. От ми говоримо про 4–1–4–1, ніби четверо сидять позаду, перед ними один, далі ще четверо та один. Однак такого не існує у футболі. Тут головне – динаміка. Ми лише починаємо матч із цією тактичною розстановкою, а потім усі підключаються й до атаки, й до оборони. Кожна схема має як переваги, так і недоліки. Або ти користуєшся слабкістю суперника, або він користується твоєю. Тренерів цікавить баланс: хлопці повинні впевнено почуватися в атаці й комфортно в захисті. Така рівновага дозволяє гравцям першої лінії йти вперед і не переживати про те, що станеться, якщо ми раптом утратимо м’яч. Від своєї тактичної моделі чекаємо саме цього. Прагнемо збільшити кількість футболістів в атаці, не втрачаючи балансу в обороні. Маємо це на меті як у тій схемі, що награвали на зборах, так і в тій, що відпрацьовуватимемо далі.

– Назвіть поєдинок, який вам найбільше сподобався з точки зору організації гри.
– У всіх був різний контекст. Ми не повинні оцінювати так рано. Після кожного матчу відчуття можуть різнитися, важливо брати до уваги й суперників. Часто ми можемо не зовсім правильно підсумувати, тому завжди краще ще раз-два гру переглянути, щоб зробити певні висновки. Можливо, поєдинок з «Копенгагеном» у комплексі був найкращим. Також мені сподобались деякі моменти в зустрічі з «Лудогорцем». Проте ми наразі не збираємося тішитись тому, що зробили сьогодні. Попереду довгий шлях і гарна нагода прогресувати. Переконаний, ми зможемо.

– Збори пройшли понад 30 футболістів. Чи визначились ви вже зі складом «Шахтаря» на початок сезону?
– Так. Збори для того й існують, аби тренери краще познайомилися з гравцями, а вони краще зрозуміли нас. Щоразу виникає дедалі конкретніша ідея, що можуть виконавці, наявні в команді. У майбутньому доведеться ухвалювати рішення. І водночас футбол – досить динамічний процес, де можуть відбуватися різні, іноді геть несподівані речі. Враховуючи це, я не вважаю, що вже зараз слід міркувати про заявку. Ні, просто щодня працюватимемо. Коли ви запитаєте, якому складові віддав би перевагу сьогодні, я маю відповідь. Але річ у тім, що за 15 днів вона може бути геть іншою. Краще спостерігати за динамікою ринку. Розумію, що адміністрація та президент «Шахтаря» прагнуть, аби в команді були найкращі, тому я абсолютно спокійний. Знаю, що всі рішення, які ухвалюються в клубі, лише на краще. Найкраще для нас – перемагати й здобувати титули. Ми будемо максимально готовими до нового сезону.

– Яку кількість футболістів ви плануєте залишити?
– Мені подобається, коли чотири воротарі й 23–24 польові гравці. Це оптимальний варіант для роботи. Тобто ми завжди матимемо 27–28 футболістів. Вони повинні відповідати необхідним критеріям, аби займати місця в команді.

– Чого чекаєте від матчу за Суперкубок, який відкриватиме сезон?
– Ми розглядаємо кожен поєдинок з бажанням перемогти. Так було і так буде завжди до кінця моєї кар’єри. Наша мета – виграти.

– Чи відомо вам про принциповість протистояння з «Динамо», про його важливість для вболівальників?
– Звісно. Переживав такі матчі, як «Порту» – «Бенфіка» у півфіналі Кубка та чемпіонаті Португалії. У «Шахтаря» й «Динамо» таке ж дербі. Я знаю, що ці поєдинки означають для вболівальників і для нас. Ми повинні перебувати на своєму найкращому рівні, аби домогтися результату. Емоційно такі ігри відрізняються, проте з цього в жодному разі не випливає, що інші не є настільки важливими. Суперкубок – певний фінал, в якому одразу розігрується титул. Усі, хто працює у футболі, чудово розуміють, що означає дербі або класико для кожного клубу.

– Яке у вас склалося враження щодо рівня української Прем’єр-ліги? Які особливості можете відзначити?
– Бачу подібність із тим, що відбувається в інших лігах Європи. Є клуби, які постійно перебувають у топі турнірної таблиці, й інші, кому доводиться важче. В Іспанії, Італії, Португалії так само. І завжди так буде. Можливо, часом це певною мірою відбирає змагання в команд, що не можуть дістатися до вершини. Чемпіонат є не таким вимогливим, за перше місце б’ються не сім-вісім команд, і потім це може даватися взнаки в Лізі чемпіонів або Лізі Європи. Проблема існує і в Україні, і в інших країнах, – це реалії. Щойно ми пережили сезон, де у двох єврокубках чотири клуби представляли Англію, й усі вони на найвищому рівні, адже конкурентоспроможність їхнього чемпіонату є дуже високою… Ми намагатимемось зробити все можливе, і ліга розвиватиметься якнайшвидше. Тренери працюватимуть заради того, щоб їхні команди прогресували. Важливо ставити собі ці цілі, аби зростав чемпіонат. Користуючись нагодою, бажаю всім успіхів і сподіваюся, що турнір буде дуже цікавим. Хочу, щоб завжди була спортивна правда й щоб ми поважали один одного.

– 3 серпня в «Шахтаря» перший домашній матч сезону – з «Карпатами». Для вас ця мить буде особливою?
– Звісно, так. «Шахтар» – клуб із гарною історією та великою кількістю трофеїв. Представляти його – величезна честь. Перша гра вдома, безперечно, стане пам’ятною. Ми будемо зі своїми вболівальниками, з тими, кому подобається наша команда. Однак я також пам’ятаю про тих, хто хотів би бути з нами цього дня, але, на жаль, не може. У щоденній праці та під час матчів ми не забуваємо, яку відповідальність на нас покладено. Ми повинні дарувати радість багатьом, хто зараз не перебуває поруч із нами, проте хотів би. Намагатимемось їх потішити.

– Уболівальники дуже чекають зустрічі з вами на стадіоні. Чи хотіли б до них звернутися? Можливо, вже скажете кілька слів російською?
– Знаю наразі ще дуже мало: «давай-давай», «дякую» та різні більш специфічні фрази для тренувального процесу. Я вважаю, що совість завжди має бути чистою. Наше тіло часто дуже втомлюється від роботи, буквально як вичавлений лимон. Однак я хочу сказати вболівальникам, що віддаватиму свій максимум і ділитимусь знаннями в професії. Завжди так робив і ніколи не змінюся. Совість буде чистою. Ви можете бути цілком упевнені: я віддаватимусь своїй роботі щодня. Як і мої гравці, яких ви й без того знаєте. Ці хлопці старанно працюють, вони амбітні. Вони – родина, навколо якої є гарна структура, що дозволяє думати лише про футбол. Хочу сказати вболівальникам, що ми намагатимемось провести відмінний сезон. Прагнемо щодня дарувати вам радість тим, що робимо. У нас величезне бажання бути таким самим успішним клубом, яким «Шахтар» є вже кілька років. «Шахтар» – чемпіон!

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лунін у цьому сезоні сяде на лаву для запасних. Стали відомі причини
Футбол | 25 квітня 2024, 11:05 14
Лунін у цьому сезоні сяде на лаву для запасних. Стали відомі причини

Анчелотті планує випустити Кепу і Куртуа у старті найближчим часом

ВІДЕО. Чемпіонат U19. Шахтар забив чотири м'ячі ЛНЗ
Футбол | 26 квітня 2024, 06:09 1
ВІДЕО. Чемпіонат U19. Шахтар забив чотири м'ячі ЛНЗ

«Гірники» без проблем розібралися із суперником

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
JulikoB
Вроде адекватный и компетентный человек. Послушаем его речи через пол года. Чет мне кажется что будет Фонсека 2
Rostislav Zdorenko
Та да, это ж не с дырявыми позориться
J0e777
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил