Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 10 липня 2019, 15:36
19098
2

10 футболістів, що опинялися на межі життя та смерті

Ситуації, при яких ставало ясно, що футбол - це далеко не найголовніше в житті

| Оновлено 10 липня 2019, 15:36
19098
2
10 футболістів, що опинялися на межі життя та смерті
Instagram Ікера Касільяса

Трохи більше двох місяців тому футбольний світ вразила новина про те, що легендарний голкіпер «Порту» Ікер Касільяс був екстрено госпіталізований. 38-річний страж воріт переніс серцевий напад прямо під час тренувального процесу. На щастя, медична допомога була надана вчасно і зараз Ікер вже оговтався від того, що сталося, й навіть відновив тренувальний процес у команді. Що правда, поки Касільяс займається в щадному режимі й до нинішнього моменту голкіпер остаточно не вирішив - чи продовжуватиме активну кар'єру, або ж перебереться на якусь із адміністративних посад, які керівництво «Порту» вже запропонувало легендарному іспанцеві.

На жаль, випадок з Касільясом далеко не єдиний, коли футболісти безпосередньо при виконанні своїх професійних обов'язків виявлялися в ситуації, яку прийнято характеризувати не інакше, як між життям і смертю. Природно, обставини, за яких це відбувалося, у кожного з них були різними...

Фернандо ТОРРЕС

2 березня 2017 року в кінцівці матчу «Депортиво» - «Атлетико» форвард мадридців Фернандо Торрес в ігровій ситуації зіткнувся із захисником галісійців Алексом Бергантіньосом, після чого опинився на газоні. Форвард був без свідомості, а тому інші футболісти, а також арбітр зустрічі одразу ж зрозуміли, що ситуація серйозна, через що перші почали відкривати рот і діставати запалий язик Фернандо, а другий негайно викликав медиків.

На щастя, медичні працівники змогли надати професійну першу допомогу Торресу, а потім той був негайно доставлений в госпіталь, де йому поставили діагноз - черепно-мозкова травма.

«Я почув звук падіння Торреса, стоячи біля лавки запасних. Може бути, так хруснула його шия. Сподіваюся, з Фернандо все обійдеться», - сказав головний тренер «Атлетико» Дієго Сімеоне після матчу.

Фернандо Торресу було потрібно декілька днів перебування в госпіталі, після чого його виписали. Всього трохи більше ніж через два тижні після інциденту форвард зміг повернутися на поле, зігравши 19 березня проти «Севільї», де вийшов на заміну на 63-й хвилині.

Петр ЧЕХ

У 2006 році Петр Чех, який захищав на той момент ворота «Челсі», переніс складну травму - втиснутий перелом черепа. Її чеському воротареві прямо по ходу футбольного матчу завдав вінгер «Редінга» Стівен Хант. Чех був у свідомості, проте продовжити гру, звичайно ж, не зміг.

Спочатку існували побоювання, що життя і кар'єра Чеха знаходяться під загрозою. Пізніше медики заспокоїли - Петр зможе продовжувати жити без будь-яких протипоказань. Воротареві навіть дозволили повернутися до професійної гри в футбол, але спеціально розробили для нього захисний шолом, в якому Чех відіграв залишок кар'єри. З цієї причини за Петром закріпилося прізвисько «Танкіст».

Райан МЕЙСОН

22 січня 2017 року хавбек «Халл Сіті» Райан Мейсон в одному з ігрових епізодів зіткнувся головами з захисником «Челсі» Гарі Кехіллом. Вірніше сказати, останній просто протаранив своєю головою голову суперника, після чого Мейсон, за його власним визнанням, відчув, як його голову «немов засунули в верстатні лещата».

У якийсь момент Мейсон втратив свідомість, на нього наділи кисневу маску і в машині швидкої допомоги негайно транспортували в клініку, що спеціалізується на крововиливах в мозок. Через 61 хвилину після зіткнення з Кехіллом Мейсону зробили трепанацію черепа, а ЗМІ до ранку тиражували моторошні кадри й невтішні прогнози.

На щастя, життя Мейсону вдалося врятувати. Він більше року проходив процес реабілітації, а потім в лютому 2018-го «Халл Сіті» офіційно оголосив про те, що Райану довелося в 26 років завершити професійну кар'єру футболіста. Лікарі наполягли на тому, що після такого роду ушкодження і далі виходити на поле - небезпечно для життя.

Маурісіо МОЛІНА

У 2013 році, коли колумбійський атакуючий півзахисник Маурісіо Моліна захищав кольори корейського «Сеула», в одному з матчів місцевого чемпіонату футболіст зіткнувся з воротарем і захисником команди-суперниці, після чого звалився на газон без свідомості. Відразу ж до Моліни підбігли інші гравці, які дістали запалий язик колумбійця, чим врятували йому життя.

Підоспілі медики також надали необхідну допомогу, але якийсь час ситуація здавалася дуже і дуже напруженою. Прямо на футбольне поле виїхала машина швидкої допомоги, куди збиралися погрузити Моліну для екстреної доставки в госпіталь. На трибунах телевізійники показали дружину і дитину Моліни, які неймовірно хвилювалися та не знаходили собі місця. На щастя, через пару хвилин Маурісіо прийшов до тями і зміг самостійно покинути межі поля. Він продовжив професійну кар'єру і відіграв в «Сеулі» до 2015 року, після чого повернувся на батьківщину, а з футболом попрощався в 2017 році у віці 37 років.

Патрік БАТТІСТОН

Французький захисник опинився на межі життя та смерті в півфіналі чемпіонату світу-1982, коли його команда грала з ФРН. Баттістон з'явився на полі лише на 50-й хвилині, але не провів у грі й десяти хвилин. В одному з епізодів Патрік отримав пас на хід і вивалився до воріт Тоні Шумахера, але той, намагаючись перешкодити пробити опонентові, навмисно з розбігу врізався у француза корпусом, змусивши того буквально відлетіти вбік.

Баттістон впав на поле і деякий час був без свідомості. Легендарний Мішель Платіні пізніше зізнавався - подумав, що його партнер помер, так як Патрік дуже сильно зблід і у нього не прощупувався пульс. Баттістона екстрено доставили в госпіталь, де діагностували перелом шийних хребців. Крім того, француз позбувся трьох зубів. У той же час Шумахер за свій фол не отримав навіть жовтої картки, а дізнавшись, що його опонент залишився без зубів, заявив про готовність компенсувати витрати Баттістона на установку коронок. Пізніше, зрозумівши тяжкість того, що сталося, Шумахер все ж приніс вибачення Баттістону, які француз прийняв, але за його власним визнанням, так і не зміг зрозуміти логіку дій німецького воротаря.

Футбольна кар'єра Баттістона, на щастя, не припинилася. Він досить успішно відіграв ще 9 років, після чого вийшов на пенсію. Нині Патрік працює одним з керівників дитячого навчального центру «Бордо».

Олег ГУСЄВ

У 2014 році в середині першого тайму матчу «Дніпро» - «Динамо» трапився епізод, який ледь не призвів до трагічних наслідків. Голкіпер «дніпрян» Денис Бойко, йдучи на перехоплення м'яча після навісу зі штрафного, виставив вперед коліно, яким влетів в голову набігаючого на передачу хавбека «Динамо» Олега Гусєва. Останній одразу ж звалився на газон, перебуваючи в несвідомому стані.

Єдиним, хто оперативно усвідомив ситуацію, виявився гравець «Дніпра» Джаба Канкава, який поодинці розтиснув рот Гусєва й витягнув запалий язик. Тим самим Канкава фактично врятував життя хавбеку «Динамо», який знаходився «на волоску». Згодом грузин зізнався, що Гусєв рефлекторно кілька разів до крові вкусив його за пальці, але це сущі дрібниці в порівнянні з цінністю людського життя.

Згодом Бойко попросив вибачення у Гусєва, але той відповів, що «він повинен просити вибачення не в мене, а у моїх батьків, які дуже важко все це пережили, у моєї дружини і дитини».

Фабріс МУАМБА

17 березня 2012 року Фабріс Муамба, який грав на той момент за «Болтон», звалився на газон в кінцівці першого тайму чвертьфінального матчу Кубка Англії проти «Тоттенгема». Англієць був без свідомості, через що арбітр негайно викликав бригаду медиків на поле.

В результаті Муамба негайно доставили в реанімаційне відділення місцевої клініки. Він перебував у критичному стані і, як пізніше зізналися медики, пережив інфаркт із зупинкою серця на 78 хвилин. Повернути Фабріса до життя вдалося за допомогою портативного дефібрилятора, проте з кар'єрою футболіста йому довелося попрощатися.

15 серпня 2012 року «Болтон» офіційно оголосив про те, що Муамба по наполяганням медиків завершив кар'єру через проблеми з серцем. Йому обіцяли знайти посаду в структурі клубу, але її Муамба так і не отримав. Фабріс співпрацював з журналістами, а з вересня 2018 року є тренером молодіжних команд «Рочдейла».

Мусса ДУМБІЯ

8 жовтня 2016 року в матчі відбору на чемпіонат світу між збірними Кот-д'Івуара та Малі ледь не трапився трагічний епізод. На 20-й хвилині в штрафній івуарійців після навісу з правого флангу впав півзахисник Мусса Думбія. Футболіст був непритомний, а тому потребував термінової допомоги, яку йому надав захисник івуарійський збірної Серж Орье.

Після гри серйозність ситуації підтвердив головний тренер збірної Малі Ален Жиресс. «Всі гравці зрозуміли, що у Думбія трапився епілептичний припадок і він ось-ось почне заковтувати свого язика. У цей момент Орье разом з одним з наших гравців швидко уклав Думбія на бік і витягнув його язик, оскільки Мусса був близький до того, щоб померти», - заявив після гри французький фахівець.

Відзначимо, що через пару днів Орье відвідав Думбія в клініці, упевнившись, що той іде на поправку. На даний момент 24-річний Мусса Думбія продовжує активну футбольну кар'єру, будучи гравцем французького «Реймса».

Мартін БЕРКОВЕЦ

У лютому 2017 року в матчі чемпіонату Чехії «Словацко» - «Богеміанс» також міг статися фатальний випадок. Кіпер «Богеміанса» Мартін Берковец після зіткнення із захисником своєї команди залишився лежати на газоні у нерухомому стані. Арбітр швидко закликав на допомогу медиків, але ближче всіх до воротаря опинився форвард «Словацко» Френсіс Коне. Тоголезець миттєво дістав запалий язик воротаря команди-суперниці, після чого підоспілі на допомогу гравці «Богеміанса» допомогли привернути Берковеця на бік.

За підсумками 2017 року Френсіс Коне за свій вчинок був удостоєний премії FIFA Fair Play. Мартін Берковец продовжує футбольну кар'єру й нині виступає в Литві за місцевий «Жальгіріс».

Гелор Руді БЕБЕЙ-НДЕЙ

Конголезький форвард Бебей-Ндей, який в 2006 році був на контракті в «Зорі» і навіть провів за луганчан три поєдинки, ледь не попрощався з життям в 2015 році. У матчі проти «Замалеку» він, вийшовши проти воротаря суперника, намагався перестрибнути стража воріт, але невдало приземлився на газон. В результаті Бебей-Ндей якийсь час лежав на полі не в змозі поворухнутися.

Футболіст був екстрено доставлений в лікарню, де у нього діагностували серйозну травму хребта, пошкодження спинного мозку, а також крововилив у головний мозок. Бебей-Ндей пережив екстрену операцію, після якої його відправили до Франції для проходження реабілітації. Так склалося, що медикам вдалося зберегти життя гравця, але той не зміг повернутися в футбол, так як залишився паралізованим у віці 25 років.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Шовковський оцінив матч з Минаєм і розповів, що трапилося з Бражком
Футбол | 17 квітня 2024, 17:45 1
Шовковський оцінив матч з Минаєм і розповів, що трапилося з Бражком

Наставник киян не надто задоволений грою з аутсайдером

Мікель АРТЕТА: «Я не можу знайти потрібних слів, щоб підбадьорити гравців»
Футбол | 18 квітня 2024, 03:20 0
Мікель АРТЕТА: «Я не можу знайти потрібних слів, щоб підбадьорити гравців»

Мікель прокоментував поразку у матчі-відповіді 1/4 фіналу ЛЧ від «Баварії»

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.